Nosilci

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

Re: Nosilci

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Jul 20, 2020 15:12

Tako je. Ni vse v teži ampak razporeditvi in gibanju mas ter frekvenci.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 20, 2020 16:16

Ja .Sam pol svetujete mehkejše nosilce, ker teji so po moje za 200 kil motorja in mislim, da so predvideni za sunke, ki jih proizvaja toliko težak in s tem tudi močen motor.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jul 20, 2020 16:32

sori k skačem v temo.. a to centriranje se dela izključno na kopnem? in kako se to dela?
pa kako veš, da motor ni scenteiran?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 20, 2020 16:59

Bok al,sej je prav, de se oglasiš.Torej centriranje.Jaz sem dal zdrejat plastično pušo fi 25 luknja da gre aksa not..ti maš gotov fi 30 akso in zunanji premer tak da naknap paše v statveno cev.Te puše vstavišna začetek in konec statvene cevi..tako je aksa točno u centru.Nato pribljižaš motor glede na prirobnico na aksi da je točno po smeri,višini in nagibu napram prirobnici na aksi.Ko si čisto blizu kontroliraš da je na vseh štirih straneh enak luft z špijoni za ventile štelat.Če imaš gumi sklopko vmes je fajn tole nardit brez nje,ker gumisklopka je morda mal nagnjena že kaka guma in ni čist ok.Ko zategneš vse vijake na mašini ne smeš pozabit dat te plastike ven.Tudi bukolo imaš pri tem sneto.Za samo kontrolo če je sedaj pri tebi ok,bi mogu malo odvit vijake sklopa med menjalnikom in osjo in z špijoni kontrolirat če je luft na vseh 4koncih enak.Upam da sem cca razumljivo napisal,če ne pa pokliči 041 554 028,pa se bova laže pomenila.LP
Aja ,en od pokazateljev ,da motor ni ok scentriran, so velike vibracije in pa udarci osi ob statveno cev ko pod večjimi obrati zaviješ v ovinekali pa ko užgeš motor..tatata mal nardi in spelje.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jul 20, 2020 17:07

ok @polanc. hvala.

35 mam fi. ampak sej to ni point
mam pac Yanmara 75Hp n trese ze od nekdaj k ta prav traktor (kar Yanmar itak je).
vsake tolko pogedam nosilce, kej prtegnem (res malo).
pa me zanima, ko betem to temo a bi blo dobr (mam 3900 ur). menjat nosilce al ne... pa centriranje. je tuki kaka preventiva, ki je smiselna ali je to metabje denarja čez palubo?
sej to bi dal narest vse skupi... ampak me samo zanima ce se to dela samo ko je barka zunaj?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 20, 2020 17:15

Par školk na propu, je tko tresl celo barko pr men ,da adijo pamet.To velikokrat počisti .Fi 35 je sam pomembno, ko daš puše drejat.Ja to se dela zunaj, saj ko snemeš bukolo ,bi voda drla v barko.Oni kontrolni pregled narediš v vodi.Ja tresljaji so zelo slabi za menjalnik in uničujejo ležaje in posledično zobnike.Nekaj vibracij je pa normalno.Pa tisti gumi zglob Bullfleks bi priporočal dat vmes če nimaš.Baje do mislim 7 stopinj kota napram aksi lahko kompenzira.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jul 20, 2020 17:32

aha. morm mal na to temo raziskat. o tem res nič ne vem
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 20, 2020 17:43

Mi smo pobu v barki odrezal 2 cilindraša z nosilci vred ven in dali 4 cil in zvarili nove nosilce in vse ostalo zato sem se mogu mal poglobit..
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Po Jul 20, 2020 18:14

Hmmm...
Kakor je meni znano (pa nisem mehanik), je potrebno fino nastaviti motor ko je barka v vodi. Na suhem je os vedno malo podana, ker je trup nekoliko fleksibilen in ni medsebojna lega enaka kot v vodi.
Pa ne mislim bit pameten, samo mogoče se še da kaj fino nastavit.
Je pa normalno, da ima vsak motor neko območje vrtljajev kjer trese in območje, kjer je mir.
Letos sem menjal propeler in se je motor popolnoma drugače tresel dokler nisem čisto malo nastavil nosilcev.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 20, 2020 18:45

Tud možno sam tle pri sinu je kratka os in kovinska barka tako da tle ni zvijanja tko na kratko pa plastične puše jo držijo v sredini.Je pa čudno da se je z menjavo propa spremenil center.Kako si pa vedel kam nosilce prestavit..torej al dvignit al spustit?
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Po Jul 20, 2020 23:12

Malo sem ugibal in na zadnjem delu dvignil motor. Samo za 1 obrat matice na obeh nosilcih. Sprednje sem pustil pri miru in sem iz “neuporabnih” 1300-1900 prišel na 1450-1800 rpm. Sem na barki in se bom še malo igral... Prej sem “vozil” na 1600 in je bila optimalna hitrost in poraba, sedaj pa je propeler zložljiv in za odtenek manjši korak in je posledično tudi režim čisto drugačen. Bom videl, kaj poreče števec na tankšteli.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » To Jul 21, 2020 00:40

Polanc- kaj pa sam motor? Lepo laufa in nič ne trese? Ste ga probali prej na tleh, zunaj barke na “paleti” prišraufanega?
4 cilindri - če je vse prav ne sme tresti.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 21, 2020 15:11

Smo probali cca 4 l nafte je pojedu na vozičku.Laufal je v obratih od 700 do 1500 ker je nekaj novga v njem,da se uteče.Bil je miren ni tresel..no ok malo že samo je bil le direkt na les prvijačen.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jul 21, 2020 20:52

Z gredjo in propelerjem je vse vredu?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 21, 2020 21:20

Ja ko smo jo imeli zunaj nisem zaznal zvitosti ali poškodb,mi je pa žal da je nisem dal v drejponk,pa na starem motorju ni bilo teh vibracij pa je sam motor bil veliko bol nemiren..2 cilindra in stari nosilci.Pa vibracije se pojavljajo tudi ko aksa miruje.Ja je pa ista kot prej ta os.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov