Umetna tikovina

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

GregorPrimorc
Desetnik

Re: Umetna tikovina

OdgovorNapisal/-a GregorPrimorc » Sr Dec 23, 2020 22:20

Pozdravljen,
sem nov na forumu in zasledil tole temo o umetni tikovini in imam par vprasanj na to temo. Prenavljam namrec starejso manjso barko, jadrnico, nemske izdelave, plastika, Neptun 22...gelcoat na palubi je sicer v redu, ki pa ga vseeno nameravam prebarvati. Kar se tice antiskid povrsin, pa sem razmisljal, da bi mogoce uporabil prav to, umetno tikovino...pa me zanima:
- v kaksnih debelinah je dobavljivo,
- kaksna je predpriprava povrsine, ce je trenutno na mestu aplikacije gelcoat z antiskid povrsino,
- ali mora biti "tikovina" v istem nivoju z ostalo palubo, gelcoatom. Ce drugace vprasam, debelina tikovine bi bila v tem trenutku namrec tudi visina, ki bo odstopala od palube, in me zanima, ce je v tem primeru potrebno mesto aplikacije poglabljati, izbrusiti, da bo polozeno v istem nivoju s palubo.
Hvala za odgovore, lahko pa pisem tudi na ZS in se kaj vec tam pomenimo.
Lp, Primorc
Uporabniški avatar
RokF
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a RokF » To Dec 29, 2020 12:11

GregorPrimorc
Desetnik

OdgovorNapisal/-a GregorPrimorc » To Dec 29, 2020 15:26

Super, hvala za link, mi ni kapnilo na pamet, da bi poiskal na YT-bu :lol:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Dec 29, 2020 21:46

Za tako majhno barko bi ti svetoval Kiwi Gripp. Izjemno moraš namreč paziti na težo !!
Tudi Kiwi Grip dobiš pri Primusu.

Pa malo se okoli slikic potrudite, kajti ostali ne vemo kakšna izgleda ta barka! :wink:

Neptun 22
Slika

Slika
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Dec 29, 2020 22:07

Jaz sem dal gor KiwiGrip in po 7 letih se mu nič ne pozna, da bi kaj zbledel ali odstopil itd. Uglavnem super zadovoljen.

viewtopic.php?f=16&t=2865&start=30
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Dec 29, 2020 22:20

mislim, da po estetiki kiwigrip ni primerljiv z umenim tikom. Tik vseeno da nek pridih odličnosti.
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Sr Dec 30, 2020 00:19

GregorPrimorc jaz sem avgusta letos obnavljal kokpit kjer sem teak zaradi lepljivih fug (uničil dvoje hlače) zamenjal z Isiteekom (umetni teak). Kupil sem ga v Italiji Teaknotek srl. po informaciji Primus-R, delo sem opravil sam, navodila sem našel na internetu. Iz prve roke ti lahko rečem, če ga nameravaš položiti pojdi se najprej praktično učit !!! lastne napake so zelo drage in še ogromno časa vzame. Mislil sem, da bo enostavnejše, ker sem teak (naravni) že polagal, pa laminiral... ampak krojenje in lepljenje umetnega teaka ni enostavno in potrebuješ praksooo. Problem je že v lepilni masi in njeni gostoti, ki ti povzroča probleme z iztiskanjem zraka, pa hitrost strjevanja... v kokpitu pa ni ravno prostora za ekipo.
To so moje (drage) izkušnje in še par fotk kako izgleda.
Veliko uspeha želim.
Slika
Slika
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Dec 30, 2020 07:59

Meni zgleda odlično položen, čeprav teak je le teak. Zakaj si se odločil za umetni in ne pravi? Zakaj drage izkušnje? Hvala.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
GregorPrimorc
Desetnik

OdgovorNapisal/-a GregorPrimorc » Sr Dec 30, 2020 09:03

Bo_4 tudi meni izgleda lepo polozen, res da je to slika, ampak izgleda lepo.

Slike svojega škafa vam prilimam takoj, ko bo koncan letosnji del obnove, trenutno je namrec paluba povsem gola. Z nje sem odmontiral vso opremo, ki jo bom ali obnovil ali zamenjal.

Se pa po vasih komentarjih in priporocilih vse bolj nagibam h KiwiGripu, tako zaradi enostavnejse aplikacije kot obstojnosti - dovolj mi je, ce vzdrzi vsaj 5 let, po tem casu jo imamo namrec namen zamenjati za vecjo barko.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Sr Dec 30, 2020 09:40

Pri umetnem tiku se mi dopade mešanje barvnih nians. Da niso vsi traki tocno iste barve. Pol izgleda kot original tik. Les tudi ni povsod iste barve..
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Dec 30, 2020 10:11

Za sedalni del MOČNO PRIPOROČAM naravni tik!, Na umetnem tiku veliko bolj poleti švicaš in ni prijetno kaj dolgo sedeti na njem brez podložne blazine.

Jaz bi za tako simpatično barko kot je Neptun 22 tudi izbral Kiwigrip. Narejeno bo zelo hitro, najceneje in tudi zelo lepo bo videti. Notranjost bo hladnejša poleti na soncu svetlejša kot bo barva Kiwigripa. Umetni in naravni tik se segreje na soncu tako močno, da boš težko hodiš po palubi pa še občutno preveč teže bi dodal na palubo za že tako majhno barko.
Zelo dober primer aplikacije Kiwigripa....
LP Iztok
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Dec 30, 2020 22:41

Skupaj z barko sem dobil na pohodnih površinah kremenčev pesek, takšen kot je v talilnih varovalkah. Čez pa kakšna dva sloja agrohel 2k pur. Ne drsi, da bi se pa s kolenom ali komolcem bolj na trdo po tem podrgnil, pa tudi ni priporočljivo. Zaenkrat smo pustili tako kot je, ker je paluba še lepa bela.
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sazihno » To Nov 02, 2021 16:20

Pozdravljeni. Rad bi položil umetni tik na dno gliserja. Cca 3,5 kvadratnih metrov. Ali je poleg umetnega tika in kiwigrip na trgu mogoče še kakšna alternativa.

Pa še to -https://isoteak.si/oblikovanje-in-montaza-navodila-za-sistem-izdelaj-sam/

Je res tako preprosto, kot prikazujejo? se je kdo že tega lotil?
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » To Nov 02, 2021 17:27

sazihno napisal/-a:
Pa še to -https://isoteak.si/oblikovanje-in-montaza-navodila-za-sistem-izdelaj-sam/

Je res tako preprosto, kot prikazujejo? se je kdo že tega lotil?

:D :D :D
Fiat Justitia ... Some day....
sazihno
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sazihno » To Nov 02, 2021 17:38

Ha ha... si nekako že mislim kaj ti smeškoti pomenijo? Da naj raje dam delat enemu profesionalcu?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti