Inboard motor
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Inboard motor
Mnogo vprašanj.
Z odgovori bi bilo potrebno popisati več strani.
Če želiš piši na zs, pa se lahko slišiva.
LPZ
Z odgovori bi bilo potrebno popisati več strani.
Če želiš piši na zs, pa se lahko slišiva.
LPZ
ja se strinjam da je obsežna tema...
Tole, da je 26 ft ali 40 ft isti šmorn se ravno ne bom strinjal...še posebaj če tako velike barke ne potrebuješ...
Ko bom šel gledat novo barko, bom sigurno vzel nekoga seboj, ki se spozna na notranje motorje in zadevo pregleda...
Za iskanje barke, pa bi pa v štartu rad par osnovnih nasvetov...
npr.: "
najboljša izbira je Mercruiser , najboljša peta je bravo lll...
glej da ima barka en motor in ne dva (poraba in stroški)
Če ima 500 ur bi moral že menjat kolektorje, ležaje, manšete ...itd
Če pa še bolj poenostavim...bi rad tale stavek dopolnil :
Če bi imel jaz 8-9 metrsko barko bi hotel imet noter motor_________ s peto _________ .
Za začetek bi rabil takšne informacije...nekateri vem da imate tukaj kar nekaj izkušenj...
Tole, da je 26 ft ali 40 ft isti šmorn se ravno ne bom strinjal...še posebaj če tako velike barke ne potrebuješ...
Ko bom šel gledat novo barko, bom sigurno vzel nekoga seboj, ki se spozna na notranje motorje in zadevo pregleda...
Za iskanje barke, pa bi pa v štartu rad par osnovnih nasvetov...
npr.: "
najboljša izbira je Mercruiser , najboljša peta je bravo lll...
glej da ima barka en motor in ne dva (poraba in stroški)
Če ima 500 ur bi moral že menjat kolektorje, ležaje, manšete ...itd
Če pa še bolj poenostavim...bi rad tale stavek dopolnil :
Če bi imel jaz 8-9 metrsko barko bi hotel imet noter motor_________ s peto _________ .
Za začetek bi rabil takšne informacije...nekateri vem da imate tukaj kar nekaj izkušenj...
Pozdravljen.
Moje skromno mnenje na temo:
8 ali 9m barke ni ravno enako. Razlika je lahko okroglo tono ali več, kar se pri potrebni moči motorja pozna, da zadeva špila brez prevelikih muk pri izglisiranju in hitrejši plovbi po večjih valovih. 12 metrske banje so že lušne in resne plavajoče hišice in je zgodba fejst drugačna. Stroški pa tudi.
Tvoj stavek bi v primeru novih tipov motorjev Mercruiser (z Volvo Penta nimam izkušenj) končal nekako tako:
Za 7 - 8m: motor Mercruiser 4.5 MPI 250ks
Za 8 - 9m: motor Mercruiser 6.2 MPI 350ks
Če je diesel za 7 - 8m lahko Mercruiser 2.0 170ks sicer V6 3.0 270ks.
Sam osebno imam najraje največjo dovoljeno moč motorja ali motorjev, kolikor banja prenese.
Za potovalno barko noga Bravo III duo prop. Boljša učinkovitost, lažje manevriranje zaradi manjšega zanosa, šaltanje na zajlo ali električno DTS.
AlphaOne je enostavnejši in cenejši pogon, omejitev do 300KS. Šaltanje izključno na zajlo.
Manjši stroški vzdrževanja in goriva, če je motor eden, lažje manevriranje in večja varnost, če sta 2. Če sta dva je moč posameznega ustrezno manjša.
Glede servisov pri bencinskih Mercih pa tako:
- menjava olja v motorju in peti ter filtrov goriva in olja vsako leto ali na 100ur
- menjava svečk, mikro jermena, impelerja vsaka 3 leta ali 300ur
- preventivna menjava izpušnih kolektorjev s koleni (elbow ali riser), ležaja pogona (gimbal bearing), gumijastih manšet, preventivno na 5 - 7 let, ne glede na število ur. Kurativa je draga.
Izkušenj z dizli nimam, razen v jadrnicah, le da so to bolj mlinčki manjših moči, v gliserjih pa resnejši stroji s turbinami, novi dragi kot pes, skoraj dvakratnik bencinarja primerljive moči.
Motorji in pogoni se dobijo ločeno, če pa bi jaz moral menjati motor, bi menjal tudi pogon v kompletu.
Moja banja 7.1m, zaprta kabina oz. 7.7m LOA s krmno platformo ima vgrajen Mercruiser 4.3 MPI FWC 220 ks (zaprt dvokrožni sistem hlajenja z antifrizom) s pogonom AlphaOne Gen II. Čoln brez krame in potnikov cca 2.5 tone, naložen za dopust, 2 osebi cca 3t. Stvar dela v redu, je pa z njim malo zahtevnejše manevriranje v marini, če vleče veter, zaradi relativno velike silhuete čolna, precejšnjega bočnega zanosa propelerja in odsotnosti BowThrusterja.
LPZ
Moje skromno mnenje na temo:
8 ali 9m barke ni ravno enako. Razlika je lahko okroglo tono ali več, kar se pri potrebni moči motorja pozna, da zadeva špila brez prevelikih muk pri izglisiranju in hitrejši plovbi po večjih valovih. 12 metrske banje so že lušne in resne plavajoče hišice in je zgodba fejst drugačna. Stroški pa tudi.
Tvoj stavek bi v primeru novih tipov motorjev Mercruiser (z Volvo Penta nimam izkušenj) končal nekako tako:
Za 7 - 8m: motor Mercruiser 4.5 MPI 250ks
Za 8 - 9m: motor Mercruiser 6.2 MPI 350ks
Če je diesel za 7 - 8m lahko Mercruiser 2.0 170ks sicer V6 3.0 270ks.
Sam osebno imam najraje največjo dovoljeno moč motorja ali motorjev, kolikor banja prenese.
Za potovalno barko noga Bravo III duo prop. Boljša učinkovitost, lažje manevriranje zaradi manjšega zanosa, šaltanje na zajlo ali električno DTS.
AlphaOne je enostavnejši in cenejši pogon, omejitev do 300KS. Šaltanje izključno na zajlo.
Manjši stroški vzdrževanja in goriva, če je motor eden, lažje manevriranje in večja varnost, če sta 2. Če sta dva je moč posameznega ustrezno manjša.
Glede servisov pri bencinskih Mercih pa tako:
- menjava olja v motorju in peti ter filtrov goriva in olja vsako leto ali na 100ur
- menjava svečk, mikro jermena, impelerja vsaka 3 leta ali 300ur
- preventivna menjava izpušnih kolektorjev s koleni (elbow ali riser), ležaja pogona (gimbal bearing), gumijastih manšet, preventivno na 5 - 7 let, ne glede na število ur. Kurativa je draga.
Izkušenj z dizli nimam, razen v jadrnicah, le da so to bolj mlinčki manjših moči, v gliserjih pa resnejši stroji s turbinami, novi dragi kot pes, skoraj dvakratnik bencinarja primerljive moči.
Motorji in pogoni se dobijo ločeno, če pa bi jaz moral menjati motor, bi menjal tudi pogon v kompletu.
Moja banja 7.1m, zaprta kabina oz. 7.7m LOA s krmno platformo ima vgrajen Mercruiser 4.3 MPI FWC 220 ks (zaprt dvokrožni sistem hlajenja z antifrizom) s pogonom AlphaOne Gen II. Čoln brez krame in potnikov cca 2.5 tone, naložen za dopust, 2 osebi cca 3t. Stvar dela v redu, je pa z njim malo zahtevnejše manevriranje v marini, če vleče veter, zaradi relativno velike silhuete čolna, precejšnjega bočnega zanosa propelerja in odsotnosti BowThrusterja.
LPZ
no, točno takšne informacije rabim...hvala za tole...
Pri izvenkrmnih motorjih nimaš dosti kaj komplicirat...so majhne razlike ampak zasnova motorja in zanesljivost sta ista...medtem ko opažam, da je pri notranjih precej razlik in tudi kombinacij teh motorjev-pogonov-propelerjev...
Isti čoln lahko dobiš s tremi ali štirimi čisto drugačnimi kombinacijami...
Pri izvenkrmnih motorjih nimaš dosti kaj komplicirat...so majhne razlike ampak zasnova motorja in zanesljivost sta ista...medtem ko opažam, da je pri notranjih precej razlik in tudi kombinacij teh motorjev-pogonov-propelerjev...
Isti čoln lahko dobiš s tremi ali štirimi čisto drugačnimi kombinacijami...
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
David žiu, naj dodam še svoje mišljenje, na dolžino 7-8m ali več, bi šel na en motor in če se da dizel, z njim imaš najmanj težav in stroškov, dobro tistih osnovnih ne štej. Dizli imajo vsi toplotne izmenjevalce, tako, da je v motorju antifriz, motorji zdržijo precej več kot bencinarji, porabe so manjše, pogon bi izbral osovino, če je varijanta, ker z osovino nimaš nobenega dela, na par let menjaš bukolo(gumi ležaj) in tesnilno manšeto na notranji strani, če pa je Z pogon pa itak že veš kako in kaj.
Če je diesel za 7 - 8m lahko Mercruiser 2.0 170ks sicer V6 3.0 270ks.(Zalesjak)
Tale varianta odpade, ker 2.0 170KM, je za vožnjo s takim čolnom, kvečjemu za hitrost tja do 10-12 vozlov, V6 3.0 270KM, ne vem kaj je -zalesjak- mislil, saj V6 so od 190-205 ali MPI 220Km, 270Km kvečjemu V8 5.7 z uplinjačem na 4 grla. Ker je pri takih čolnih teh dolžin sigurno pomemben podatek, poraba goriva in način vožnje, stroški vzdrževanja motorja in pogona, dam zato prednost dizlu, tudi zaradi tega, ker ga imam tudi sam. Imel sem že vse notranje bencinarje, razen V8, sedaj pa sem na dizlu, se nebi vračal nazaj. Na 7-8 rabiš dizla z 250-280KM, da lahko tudi normalno glisiraš, pri 9m 300-330KM, dajansko ista kombinacija moči motorja, kot pri bencinarju, saj konji so konji, le da dizel prej prime zaradi navora in se voziš z nižjimi obrati kot pri bencinarju.
Tale varianta odpade, ker 2.0 170KM, je za vožnjo s takim čolnom, kvečjemu za hitrost tja do 10-12 vozlov, V6 3.0 270KM, ne vem kaj je -zalesjak- mislil, saj V6 so od 190-205 ali MPI 220Km, 270Km kvečjemu V8 5.7 z uplinjačem na 4 grla. Ker je pri takih čolnih teh dolžin sigurno pomemben podatek, poraba goriva in način vožnje, stroški vzdrževanja motorja in pogona, dam zato prednost dizlu, tudi zaradi tega, ker ga imam tudi sam. Imel sem že vse notranje bencinarje, razen V8, sedaj pa sem na dizlu, se nebi vračal nazaj. Na 7-8 rabiš dizla z 250-280KM, da lahko tudi normalno glisiraš, pri 9m 300-330KM, dajansko ista kombinacija moči motorja, kot pri bencinarju, saj konji so konji, le da dizel prej prime zaradi navora in se voziš z nižjimi obrati kot pri bencinarju.
mašinfirer
habibi Vll napisal/-a:David žiu, naj dodam še svoje mišljenje, na dolžino 7-8m ali več, bi šel na en motor in če se da dizel, z njim imaš najmanj težav in stroškov, dobro tistih osnovnih ne štej. Dizli imajo vsi toplotne izmenjevalce, tako, da je v motorju antifriz, motorji zdržijo precej več kot bencinarji, porabe so manjše, pogon bi izbral osovino, če je varijanta, ker z osovino nimaš nobenega dela, na par let menjaš bukolo(gumi ležaj) in tesnilno manšeto na notranji strani, če pa je Z pogon pa itak že veš kako in kaj.
Habibi, da ne bo pomote. Jaz se dizla nikakor ne branim. Ko kupuješ novo pač lahko izbiraš in se odločiš kaj vzeti, pa tudi glede na razliko v ceni diesel vs bencin, koliko ur letno planiraš oddelati in koliko časa nameravaš držati plovilo pri hiši.
Glede moči, noben dodatni konjiček ne škodi. V dveh mojih gliserjih sem imel najmočnejše motorje, kar je homologacija omogočala in prav nič mi ni žal
Če kupuješ rabljeno je pač stvar kaj je na razpolago in ali ti komplet ustreza.
Glede vgrajenih motorjev sem zadevo povzel glede na to, kaj Brunwick baše v svoje banje in glede na lastne izkušnje.
Quicksilver model 705 in 755 Activ cruiser 7.7m LOA imajo vgrajene v glavnem bencinarje oz. dizle 2.0 170ks in potegnejo preko 30 vozličev. V modela 855 in 905 pa v primeru dizlov vgrajujejo 3.0 V6 z 270ks. Konkurenca podobno. Sam se še nisem vozil s temi čolni z dizli, očitno pa gredo zaradi večjega navora na manjše moči kot z bencinarji.
Cena novih motorjev je pa skoraj 1 proti 2 za strojčke nekje do 300 ali 400ks. Navzgor pa itak diesel poje.
Nekje je pač potrebno potegniti črto in sprejeti kompromis, odvisno tudi od globine mošnjička.
LPZ
Nazadnje spremenil zalesjak, dne Ne Avg 15, 2021 13:11, skupaj popravljeno 2 krat.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Lep odgovor in se strinjam s tabo, le tisto 3.0 V6 270KM, mi šlo takoj v glavo, ker sem mislil na bencinarja, to pa je dizel in je konjušnica logična. Bi pa bil pri V6 dizlih bolj previden, raje linijskega, ampak linijski je dolg, V6 pa kratek, vendar se je linijski bolj proslavil kot V6. Je pa res odvisno od konstrukcije barke in dolžine. So pa vse opcije odprte, če so le finance pošlihtane. Sam motor dizel je res dražji, vendar se ti z leti ta razlika od bencinarja sigurno poplača.
mašinfirer
ja vse kar sta napisala je logično in tukaj ni kaj razglabljati...
Gledam barke (gliserje) tipa monterey 250, riker 260-280, Doral 250-270, four winns 268-278...
In ta segment plovil načeloma nima izbire osovine...so pa nekateri benzinarji in nekateri dizli, ampak teh je res zelo malo...
Gledam barke (gliserje) tipa monterey 250, riker 260-280, Doral 250-270, four winns 268-278...
In ta segment plovil načeloma nima izbire osovine...so pa nekateri benzinarji in nekateri dizli, ampak teh je res zelo malo...
Imaš prav.
Ta segment v glavnem poganjajo IO (inboard / outboard) bencinarji z Z pogoni.
Pri manjših močeh Alpha One, sicer pa Bravo pogoni oziroma ustrezne izvedenke Volvo Penta.
LPZ
Ta segment v glavnem poganjajo IO (inboard / outboard) bencinarji z Z pogoni.
Pri manjših močeh Alpha One, sicer pa Bravo pogoni oziroma ustrezne izvedenke Volvo Penta.
LPZ
A ima kdo informacijo koliko približno pride nov motor v kompletu s peto in ZAMENJAVO? Recimo 350 Mag + bravo lll
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov