Vse se je začelo zaradi hladnega piva
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Vse se je začelo zaradi hladnega piva
Ja rabiš,posebno ko kdaj še mal zvečer jadraš,pa ko je mal oblačno pade polnikni tok takoj na četrtino
-
EleneSelene
- Višji štabni praporščak
motorni napisal/-a:Lepo si to naredil. Še na plus žico od akumulatorja, tisto, ki ni varovana, daj zaščitno cev, če je možnost, da se ta žica kam tišči ali pa drgne. TOLE, na primer.
Kako pogosto se vklaplja kompresor?
Hvala za nasvet.
Poraba fiksnih porabnikov na moji barki je sledeča (podatki preko Victrona BMV):
Navigacijske luči v kombinaciji s sidrno lučjo: 3W
Deck luč: 2W
Navigacijski instrumenti (wind, globinomer): 2W
Vse luči v kabini (5 kom): 7W
Hladilnik: 42W max (povprečje do sedaj: 35W)
Vklaplja se na cca. na 5 do 6 min po cca. 1.5 do 2 min, temperatura hladilnika 6-8 stopinj (termostat na tretini), je pa zunanja 16. Več bom vedel poleti.
Moje pametovanje glede hladilnika na barki.
Naslov bi moral biti, "Kaj vse za sabo potegne hladno pivo!?" - Saj je nekaj v tem stilu.
Vedno so kompromisi, na majhni barki pa še toliko bolj in potem ugotoviš, da si na barko navlekel veliko nekih naprav, inštalacij, nosilcev ..., zato da lahko mirno spiš, ker imaš v premajhnem hladilniku vedno 4 piksne piva, 20dkg salame in sira, za zaloge mesa že ni prostora, kamoli za zmrzline. In, da vedno malo počakaš, da se pivo, ki si ga dal v hladilnik ohladi, ker pač družba pije hitreje, kot zmore hladilnik ohladiti
Evo, đabe ves trud in vložek.
Ja, saj vem, fino je malo mojstrovat po barki, saj smo vsi in prav je tako, samo pri nekaterih stvareh na majhni barki si je pač treba priznati, barka je za hotel premajhna, bo treba še nekaj metrov dokupit, če hočemo imeti komoditeto apartmaja. Samo tastari je to težko razložit.
200W celic in 2x 145Ah baterije je komaj dovolj za to komoditeto. Te krame na majhno barko ne moreš spravit, razen če hočeš iz barke naredit plavajoči Bauhaus/Motomarine/Kamm... Sosed v marini je imel veike ideje in velike potrebe po energiji. Na krmo je namestil kar se da robustne nosilce, pa cel kup celic, pa ima zdaj full štroma in komoditede. Ima pa tudi rob krme 20cm pod vodno gladino. Plovne lastnosti barke, čist podrte. Izgled
.
Naslednja stvar, vzdrževanje. Baterije menjaš na 5-7 let, celice zdržijo dlje oz. jim z leti pada kapaciteta, tako da se izhodiščne kalkulacije ne izkažejo uporabne v praksi, če tega ne upoštevaš. Akumulatorje ne smeš praznit več kot toliko (recimo 50%), ker jim s tem hitro pada kapaciteta. Torej cikel praznejenja mora biti čim počasnejši oz. C20 pomeni da po 20% izpraznitvi ponovno napolniš. Torej imaš od 100Ah na razpolago v bistvu 20Ah. Kalkulacija na C100 ni relevantna. To se nanaša tudi na naslednjo stvar.
Energetska bilanca plovila. Pred projektom jo je treba narediti, da sploh veš kaj in za kaj delaš. Koliko bi rad trošil, koliko pričakujem od sistema, da bo dal. Pa pri kalkulaciji lahko od končnega rezultata komot odšteješ 30%, ker sonce ne sije 12 ur, kolikor si npr. dal v formulo, pa vedno je pod nepravim kotom, ker jadram, barka se na sidru vrti, Angelca vrže mokro brisačo ravno čez del panela in to noben ne opazi, deklarirane vrenosti panelov niso realne, deklarirane vrednosti baterij niso realne oz. jih je potrebo znat brati in razumeti. 1001 en faktor, ki vpliva na končno bilanco. -30%!
Da ne nakladam naprej, zaključujem z ugotovitvijo, da lahko na jadrnici do 10m, na panel 50-100W računaš samo toliko, da ti vzdržuje akumulator, ki ti poganja inštrumente in avtopilota (če ga ne goniš cele dneve).
Na večjih jadrnicah je zgodba drugačna, več prostora itd.
@EleneSelene
Vseeno pohvale za pedantno narejeno in predstavljeno nadgradnjo in čimveč mrzle bevande.
In ja, poleti boš videl kaj špila in kaj ne. Zdaj skoraj da ne rabiš hladilnika.
Glede na dobro načrtovane merilce energije, boš hitro ugotovil, kdaj moraš celicam pomagat z motorjem ali 220V iz obale.
Naslov bi moral biti, "Kaj vse za sabo potegne hladno pivo!?" - Saj je nekaj v tem stilu.
Vedno so kompromisi, na majhni barki pa še toliko bolj in potem ugotoviš, da si na barko navlekel veliko nekih naprav, inštalacij, nosilcev ..., zato da lahko mirno spiš, ker imaš v premajhnem hladilniku vedno 4 piksne piva, 20dkg salame in sira, za zaloge mesa že ni prostora, kamoli za zmrzline. In, da vedno malo počakaš, da se pivo, ki si ga dal v hladilnik ohladi, ker pač družba pije hitreje, kot zmore hladilnik ohladiti
Ja, saj vem, fino je malo mojstrovat po barki, saj smo vsi in prav je tako, samo pri nekaterih stvareh na majhni barki si je pač treba priznati, barka je za hotel premajhna, bo treba še nekaj metrov dokupit, če hočemo imeti komoditeto apartmaja. Samo tastari je to težko razložit.
200W celic in 2x 145Ah baterije je komaj dovolj za to komoditeto. Te krame na majhno barko ne moreš spravit, razen če hočeš iz barke naredit plavajoči Bauhaus/Motomarine/Kamm... Sosed v marini je imel veike ideje in velike potrebe po energiji. Na krmo je namestil kar se da robustne nosilce, pa cel kup celic, pa ima zdaj full štroma in komoditede. Ima pa tudi rob krme 20cm pod vodno gladino. Plovne lastnosti barke, čist podrte. Izgled
Naslednja stvar, vzdrževanje. Baterije menjaš na 5-7 let, celice zdržijo dlje oz. jim z leti pada kapaciteta, tako da se izhodiščne kalkulacije ne izkažejo uporabne v praksi, če tega ne upoštevaš. Akumulatorje ne smeš praznit več kot toliko (recimo 50%), ker jim s tem hitro pada kapaciteta. Torej cikel praznejenja mora biti čim počasnejši oz. C20 pomeni da po 20% izpraznitvi ponovno napolniš. Torej imaš od 100Ah na razpolago v bistvu 20Ah. Kalkulacija na C100 ni relevantna. To se nanaša tudi na naslednjo stvar.
Energetska bilanca plovila. Pred projektom jo je treba narediti, da sploh veš kaj in za kaj delaš. Koliko bi rad trošil, koliko pričakujem od sistema, da bo dal. Pa pri kalkulaciji lahko od končnega rezultata komot odšteješ 30%, ker sonce ne sije 12 ur, kolikor si npr. dal v formulo, pa vedno je pod nepravim kotom, ker jadram, barka se na sidru vrti, Angelca vrže mokro brisačo ravno čez del panela in to noben ne opazi, deklarirane vrenosti panelov niso realne, deklarirane vrednosti baterij niso realne oz. jih je potrebo znat brati in razumeti. 1001 en faktor, ki vpliva na končno bilanco. -30%!
Da ne nakladam naprej, zaključujem z ugotovitvijo, da lahko na jadrnici do 10m, na panel 50-100W računaš samo toliko, da ti vzdržuje akumulator, ki ti poganja inštrumente in avtopilota (če ga ne goniš cele dneve).
Na večjih jadrnicah je zgodba drugačna, več prostora itd.
@EleneSelene
Vseeno pohvale za pedantno narejeno in predstavljeno nadgradnjo in čimveč mrzle bevande.
In ja, poleti boš videl kaj špila in kaj ne. Zdaj skoraj da ne rabiš hladilnika.
Glede na dobro načrtovane merilce energije, boš hitro ugotovil, kdaj moraš celicam pomagat z motorjem ali 220V iz obale.
Moja izkušnja iz male barke. Imam hladilnik kapacitete velikosti cca 2 platoja piva
. Lahko rečem, da res dela zelo dobro ker je pivo vedno mrzlo. Jaz hladilnik ugašam ko me ni na barki in dejansko deluje samo ko smo na barki.
Za omenjeni hladilnik imam Tab Motion pasted akumulator (20 =140Ah) v kombinaciji z 120A sončno celico (ta akumulator je namenjen samo za hladilnik). Do sedaj mi ni nikoli zmanjkalo štroma tako, da hladilnik ne bi delal. Sem pa ob zadnjem obisku opazil, da so akumulatorji že švoh tako, da že imam doma nove akumulatorje za komplet barko.
Za ostale porabnike imam ločen podoben akumulator in pa še dodatnega za vinč pod sprednjo posteljo. Vsi akumulatorji so med seboj povezani z Cyrix relejem in so vedno polni ko pridem na barko, ker imam vse porabnike sklopljene ko me ni na barki.
To, da bi pustil karkoli (razen bilge pump) pod štromom, ko me dalj časa ni na barki mi nekako ne potegne....
Za omenjeni hladilnik imam Tab Motion pasted akumulator (20 =140Ah) v kombinaciji z 120A sončno celico (ta akumulator je namenjen samo za hladilnik). Do sedaj mi ni nikoli zmanjkalo štroma tako, da hladilnik ne bi delal. Sem pa ob zadnjem obisku opazil, da so akumulatorji že švoh tako, da že imam doma nove akumulatorje za komplet barko.
Za ostale porabnike imam ločen podoben akumulator in pa še dodatnega za vinč pod sprednjo posteljo. Vsi akumulatorji so med seboj povezani z Cyrix relejem in so vedno polni ko pridem na barko, ker imam vse porabnike sklopljene ko me ni na barki.
To, da bi pustil karkoli (razen bilge pump) pod štromom, ko me dalj časa ni na barki mi nekako ne potegne....
Veter v laseh, travarca v zobeh 
EleneSelene napisal/-a:Vklaplja se na cca. na 5 do 6 min po cca. 1.5 do 2 min, temperatura hladilnika 6-8 stopinj (termostat na tretini), je pa zunanja 16. Več bom vedel poleti.
Naš se je vklapljal še bolj pogosto, ko smo barko kupili. Ugotovil sem, da je tipalo termostata pritrjeno na izhodno cev iz izparilnika. Izparilnik imam v obliki akumulatorja mraza. To je kvader cca 30x30x3cm, izdelan iz nerjaveče pločevine in napolnjen z glikolom, v njem je pa cev izparilnika. Potem sem tipalo pritrdil direktno na izparilnik, rezultat je sedaj takšen:

Meril sem napetost na sponkah kompresorja. Ko ta deluje, napetost pade, tako da se vidi, koliko časa dela.
Če imaš navaden izparilnik, bi bilo mogoče dobro poskusiti, kaj je bolje, da je tipalo na izparilniku ali v zraku zraven.
motorni
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
evovii napisal/-a:...Za omenjeni hladilnik imam Tab Motion pasted akumulator (@C20 =140Ah) v kombinaciji s 120A sončno celico (ta akumulator je namenjen samo za hladilnik).
...Za ostale porabnike imam ločen podoben akumulator...
... in pa še dodatnega za vinč pod sprednjo posteljo...
...Vsi akumulatorji so med seboj povezani z Cyrix relejem...
...in so vedno polni ko pridem na barko, ker imam vse porabnike sklopljene ko me ni na barki.
...Sem pa ob zadnjem obisku opazil, da so akumulatorji že švoh...
Kljub temu, da misliš, da si zadeve glede energije "popedenal" si na žalost sistem energije na tvojem plovilu izdelal glede na tvoj opis zelo nepremišljeno, da ne rečem zgrešeno !
1. Za servisne porabnike se NIKOLI ne ločuje akumulatorjev! Vedno daš v sistem toliko akumulatorjev, da imaš zagotovljene energetske potrebe glede na način uporabe plovila POSAMEZNIKA in te zadeve je možno izračunati zelo natančno.
2. Na plovilih brez bow thrusterja NE POTREBUJEŠ VEČ KOT DVEH GRUP AKUMULATORJEV. Dovolj je grupa akumulatorjev za start in servis za porabnike!
3. Solarni panel naj bo preko MPPT regulatorja priklopljen na SERVISNO GRUPO! Startnega je moč vzdrževati preko SOLAR/2BAT vezja in na druge načine, vendar je ta najcenejši, najenostavnejši in izjemno kvalitetno opravlja svojo nalogo.
4. V kolikor na plovilu nimaš bow thrusterja potem je dodatni akumulator zgolj za SIDRNO VITLO popolnoma nepotreben! V tvojem primeru je TAB Motion Pasted pol trakcijski akumulator in z lahkoto tokovno poganja tudi sidrno vitlo. Na plovilih tudi do 12m, če že nočeš imeti sidrnega vitla priključenega na servisno grupo je odlično, če ne v večini primerov celo bolj priporočljivo, da je priključen na zagonski akumulator za motor. Razdalja ni problematična le instalacija mora biti izvedena z vsaj 50mm2 kablom do sidrnega vitla.
5. Če si pravilno zvezal Cyrix potem so akumulatorji med seboj povezani SAMO V ČASU, KO DELUJE MOTOR. Če si ga/jih priklopil kakorkoli drugače POTEM JE TO NAPAČNO!!!
6. Praviš, da so akumulatorji polni ZATO, ..."ker imam vse porabnike sklopljene, ko me ni na barki"... Se oproščam vendar je ta trditev tako neverjetno napačna, da si me kar malo razjezil, ker se že leta trudim, da vas morjeplovce na tem forumu izobrazim glede pravilne izdelave energetskih sistemov za plovila potem pa od nekoga za katerega sem najmanj pričakoval presenečen ugotovim, da nisi razumel niti osnov !?
7. Kot vem ni prav dolgo kar si barko zrihtal in praviš, da že imaš težave z akumulatorji. Veš zakaj? Ker si napačno dimenzioniral in izdelal sistem napajanja na tvojem plovilu!
Mojo barko (jadrnica 12m) intenzivno uporabljam od 2004 in do danes sem akumulatorje (TAB MOtion Pasted - isti tip kot jih imaš ti) menjal LE ENKRAT SAMKRAT, s tem, da se najina dnevna poraba niti približno ne more primerjat, saj z njimi poganjam vse instrumente, 3 hladilnike (čez dan 4), AIS, Navtex, WCji, črpalke za živo vabo, radio VHF... IMAM PA SAMO še enkrat večji solarni panel kot je tvoj in sicer le 252W skupaj (izmerjeno na inštitutu JŠ). Če je sončno vreme mi niti po 17 dneh na sidru ni potrebno vžgati motorja.
To sem napisal predvsem zato, da so bralci tega nitja pravilno informirani.
Lep pozdrav
Iztok Š.
Jaz sem napisal kako imam narejeno in zadeva finkicionira in nimam tezav z elektriko na barki. To da sem menjal akumulatorje po 9 letih uporabe se mi zdi da je normalno glede na zivljensko dobo akumulatorjev. Ce tebi zdrzijo dlje casa svaka cast...
Ne mislim se zdaj zapenjat jaz sem samo napisal svoje izkusnje. Pac sem mnenja da na mai barki ravno ne rabis 500Ah akumulatorjev in malo elektrarno, da imas hladno pivo....
Ne mislim se zdaj zapenjat jaz sem samo napisal svoje izkusnje. Pac sem mnenja da na mai barki ravno ne rabis 500Ah akumulatorjev in malo elektrarno, da imas hladno pivo....
Loceno za sidrni vinc imam akumilator zato, ker do njega nisem vlekel 50mm2 kabla ampak je manjsi presek. Do sedaj zadeva funkcionira bp...
p.s. tudi jaz skoraj nikoli ne laufam motorja zaradi potrebe po polnjenju akumulatirjev... je pa res da nimam na barki AIS, pa radarja pa, TVja tudi ne.... ubistvu tega sploh nocem imeti za potepanje po jadranu... imam pa mrzlo pivo, pa muziko ustimano tako, da ce je treba naredimo zur. Avtopilot dela bp, webasto tudi laufa bp ko je mrzlo...
p.s. tudi jaz skoraj nikoli ne laufam motorja zaradi potrebe po polnjenju akumulatirjev... je pa res da nimam na barki AIS, pa radarja pa, TVja tudi ne.... ubistvu tega sploh nocem imeti za potepanje po jadranu... imam pa mrzlo pivo, pa muziko ustimano tako, da ce je treba naredimo zur. Avtopilot dela bp, webasto tudi laufa bp ko je mrzlo...
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Največja napaka je ta, da si ločil akumulatorje servisne grupe! TEGA IN TAKO SE PREPROSTO NE DELA, kajti s tem si akumulatorje veliko bolj obremenil kot bi bili sicer in s tem znižal izkoristek za 15-20% in življensko dobo sistema !!!
Za opravičevanje tega ne obstaja niti en sam fizikalen argument, zato ti na žalost ne morem dati prav.
Če želiš ti lahko pomagam z nasveti to odpraviti, če te pa ne zanima pa tudi prav. Nikakor te ne mislim prepričevat, samo povem ti, da imaš sistem trenutno izdelan tako kot bi se vozil z "zategnjeno ročno".
LP Iztok
Za opravičevanje tega ne obstaja niti en sam fizikalen argument, zato ti na žalost ne morem dati prav.
Če želiš ti lahko pomagam z nasveti to odpraviti, če te pa ne zanima pa tudi prav. Nikakor te ne mislim prepričevat, samo povem ti, da imaš sistem trenutno izdelan tako kot bi se vozil z "zategnjeno ročno".
LP Iztok
-
EleneSelene
- Višji štabni praporščak
Pozdravljeni
Dodajam še slike priklopa solarnega panela, po testiranju (najbolje so se obnesli samolepilni kabelni nosilčki, da je vse skupaj dovolj ozko in trdno zalepljeno) sem priklopil kable s temi konektorji, to mi omogoča bodočo menjavo "telefonskega" kabla po potrebi, če ga bo premikanje pokrova poškodovalo. Protektor solarnega panela sem skril v dvojno steno. Za sedaj vse skupaj izgleda OK.

Vse dobro vsem!
Dodajam še slike priklopa solarnega panela, po testiranju (najbolje so se obnesli samolepilni kabelni nosilčki, da je vse skupaj dovolj ozko in trdno zalepljeno) sem priklopil kable s temi konektorji, to mi omogoča bodočo menjavo "telefonskega" kabla po potrebi, če ga bo premikanje pokrova poškodovalo. Protektor solarnega panela sem skril v dvojno steno. Za sedaj vse skupaj izgleda OK.

Vse dobro vsem!
- 1stofficer
- Admiral
Lepo izvedeno!
Jaz imam podobno rešeno, le da sem priključne kable ojačal z belo plastiko, ki se ovije okoli njih in zadevo peljal med odprtino vrat in pokrova. Funkcionira čisto OK pa še vidi se skoraj ne, nisem namreč hotel vrtat dodatne luknje v pokrov samo za kable. Ker imam panel privit, da se lahko sname, sem sicer iskal primerne puše pa jih nisem našel, zato sem speljal kable kot sem jih.
Bi pa samo dodal, da tile samolepljivi nosilčki niso najboljši. Uporabil sem jih tudi sam a se jih je večina odlepila, zato sem kable, tam kjer so obremenjeni z gibanjem, pričvrstil s pomočjo obstoječih vijakov ( dodatna objemka pod matico).
Jaz imam podobno rešeno, le da sem priključne kable ojačal z belo plastiko, ki se ovije okoli njih in zadevo peljal med odprtino vrat in pokrova. Funkcionira čisto OK pa še vidi se skoraj ne, nisem namreč hotel vrtat dodatne luknje v pokrov samo za kable. Ker imam panel privit, da se lahko sname, sem sicer iskal primerne puše pa jih nisem našel, zato sem speljal kable kot sem jih.
Bi pa samo dodal, da tile samolepljivi nosilčki niso najboljši. Uporabil sem jih tudi sam a se jih je večina odlepila, zato sem kable, tam kjer so obremenjeni z gibanjem, pričvrstil s pomočjo obstoječih vijakov ( dodatna objemka pod matico).
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 11 gostov