Čiščenje bokobranov

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Čiščenje bokobranov

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Maj 22, 2022 14:37

Itaq da mas barko za uzivat. Sam js se ne pocutim OK gor ce je vse umazano in rumeno zaradi neciscenja. Nekaj casa je pac treba posvetit negi, kdaj sraufciger vzet v roke itd. Ne pa seveda prevec ker pucanje se nikol ne konca zmer kaj ostane kar bi blo se za porihtat :D

Evo vceraj sem barko fejst opral in spucal bokobrane. Bela kot sneg, brez ocal ni teorije da si gor 8)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Maj 22, 2022 15:02

1stofficer napisal/-a:Ne pa seveda prevec ker pucanje se nikol ne konca zmer kaj ostane kar bi blo se za porihtat :D

S Polancem sva v bistvu hotela povedat, da je treba poiskat zdravo mero med glancanjem barke in uživanjem v plovbi. Ker, če tega ne znaš, postaneš suženj barke.

Mene vedno manj moti, če se barka ne sveti, kot pumpeževa rit 8). Pa bolj pomembno mi je, da je barka dobro vzdrževana in servisirana, kot da se sveti.

Itak se sveti samo do prvega dežja, potem pa jovo na novo. Glancanje barke je sizifovo delo :roll:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Maj 22, 2022 21:16

Tko da povem vsem ,mam luuuušno vnukinjo k je včer mela 4 mesce in mi je zdej 3 dni pomagala barko rihtat..kar pa ni ona mogla je pa njena mamica...mi je med drugim vse bokobrane oprala zglancala...tko da mam res dobra in sposobno tamlado...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Maj 22, 2022 22:12

Ta bo očitno tudi morjeplovka, če že pri štirih mesecih pomaga barko rihtat :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Maj 29, 2022 01:42

Jaz sem v petek temeljito pral boke 8 klubskih bark, ampak razlog je bil nalepljanje nalepk sponzorjev.

Tu potem ne gre samo za lepoto, ker zlasti, če kaka nalepka sčasoma odstopi kje na spodnjem robu, kjer pri nagnjeni barki seže v vodo, taka pri lahnem vetru hudo nagaja (na regati nikamor ne gre v primeri z ostalimi) in je potrebno poskrbeti, da je tu res vse OK
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Maj 29, 2022 21:48

Kake sitrosti pa dosegate s temi barkami,če bolj konkretno zapiha?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Maj 29, 2022 22:41

Jadrnice mini-12 so izrivne, dolge malo pod 4 m, z blizu 100 kg svinca v kobilici. Glavno jadro ima 2 krajšavi, trenutno se na naših flok praviloma dvigne (ni rol, tako da bi bil problem pri res močnem vetru - treba je priti v zavetje pri obali). Vendar v zadnjih dveh letih tisti, ki znajo jadrati z njimi, nismo strgali nobenega jadra, tudi če je kdaj koga položilo skoraj do vode in je kdaj tudi zajel.

Iz dolžine vodne linije izračunana največja hitrost je 4,2 vozla, izmerjena pri optimalnem vetru in nastavitvi jader kontrolirano pa okrog 6 vozlov. Kaj omogoča večjo hitrost od izračunane, doslej nismo pojasnili.

Maksimalna hitrost (na ok. 50 m razdalje, pred kakimi 7 leti odčitano s telefona po dogodku) pa je bila po opisu pri močnem vetru, ko je nekdo iz kluba (jaz nisem bil prisoten) zamudil popuščanje jadra tako, da je bum legel na vodno površino in popuščanje škote ni več pomagalo (torej nekontrolirano) pa je bila nekaj čez 8 vozlov. Tedaj je jadrnica šla, kamor je hotela, ne kamor je želel krmar.

Pred nekaj leti so na regati na Rogli (match race, torej dvoboj parov) pri šivih natrgali kar nekaj jader in s še enim članom kluba sva potem šla testirat, če je mogoče tudi pri res močnem vetru (35 vz, ok 70 km/h) obdržati jadra cela. Našla sva dan, ko je bil veter tem močnejši, čim bolj proti Ukancu si šel, in oba obdržala vsa jadra cela. Mimogrede pa sva tedaj določila tudi, kdaj postane jadrnica s skrajšanimi jadri hitrejša od jadrnice s polnimi jadri (takrat tisto s polnimi tako polaga, da je razmerje nagiba in potiska slabše kot pri tisti s skrajšanimi, tudi če ni posebnih valov).

Valovi večinoma niso presegali četrt metra (ker je bila razdalja, kjer so se lahko dvignili, kakega pol kilometra ali manj), se je pa nabralo nekaj vode od pljuskov in pršca, ki jo je bilo treba izmetavati.-

Po drugi strani gredo pa te jadrnice vozel-dva tudi tedaj, ko ne piha več kot toliko in se včasih na pogled sploh ne zdi, da kaj piha, ker je gladina vode gladka...

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 31, 2022 13:59

Zanimivo,bi eno imel za na savo ,ki mi je pred nosom.Elan 430 je mal štorasta
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » To Maj 31, 2022 14:04

Iztok, pridi v Bohinj na probo.

MKN
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 31, 2022 22:23

Iztok, Niko je iz Hrastnika (in član njihovega brodarskega društva, in modelarski sodnik...) in mislim da ima dve svoji mini-12 že operativni (mislim da je prilagodil, da lahko položi jambor, ne da bi ga moral odviti, ko zapelje pod en podvodz - ampak te prilagoditve še nisem videl). Sčasoma bo mogoče še tretja. Jadra (ali namerava) po tistem jezeru pri Radečah, kar je nedaleč od tebe.

Ko ga vidim naslednjič, mu bom dal tvoj telefon.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov