shema vezave mercury kiekhaefer 9,8ps star letnik

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: shema vezave mercury kiekhaefer 9,8ps star letnik

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Nov 23, 2022 17:17

V navtiki ni nič večno.... Razen starih merklov. :) Resno. To je dobesedno za zmeri narejen.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Sr Nov 23, 2022 18:09

Če bi imel namen zadevo uporabljat, se ga razdre do konca.
Potem se menja potrošni material, tesnila semeringe, kable ipd in se ga pregleda. Reed valve, ležaje in seveda cilindre, bate in obročke.
Ko je to poštimano te nima bit česa strah.
Bolj je problem ko folk svečko menja in misli kaj je naredil. Za take strice je pa boljše novo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 23, 2022 18:26

SebastjanM napisal/-a:Potem se menja potrošni material, tesnila semeringe, kable ipd in se ga pregleda. Reed valve, ležaje in seveda cilindre, bate in obročke.

Če sploh še kje dobiš rezervne dele. Pa da ne koštajo oko iz glave.

Itak je pa drago.puksic napisal, da ga ne bo uporabljal in čara po njemu samo zato, ker mu je dolgcajt v penziji in zato da ve, da je še živ 8)
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Nov 23, 2022 19:38

Ključni vitalni deli ki se rabijo se še vedno dobijo( impeler, špule, float valve, batni obročki…)
Kaki ležaji in semeringi se kupijo v specializiranih trgovinah. Če pa pride do kakih specialnih delov ki se rabijo in se jih ne dobi se pa poiščejo. Teh motorjev je bilo res veliko.
Slučajno imam na lagru 7.5 in 2kom 9.8 ki so mimgrede isti motorji.
Čist slučajno so se mi nakopičli in bom mel v zbirki vsakega po enega ker so kvadrati moja strast
:mrgreen:
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Nov 24, 2022 08:58

AEgir napisal/-a:V navtiki ni nič večno.... Razen starih merklov. :) Resno. To je dobesedno za zmeri narejen.

Ah, ni glih tako.

sem imel starega merca 200, 20 hp letnik 73....takrat je bila glavna os še iz rjavečega jekla in je bila na mestu ležajev v peti vsa nagrižena. Torej ključni element na ključnem mestu uničen....popravila teg pa???

pri mojem sem potem za dele kupil še enega iz iste serije, sicer letnik 1980 (belgijski), ta je imel glavno os že iz nerjavečega jekla, boljši uplinjač in drugačno celotno elektriko in trikraki propeler. Ta pa je bil zaradi slabega vzdrževanja praktično uničen, saj je imel počen blok na vrhu, tik pod vztrajnikom....kot da bi voda v njem zmrznila, noter pa poln soli...
Sicer pa drugače delajo in renčijo, da ušesa bolijo....mi je bil všeč, pa zanesljiv je tudi bil. Na morju ga nisem nikoi šraufal, niti odpiral pokrova.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Nov 24, 2022 16:56

To je heretizem prve klase. Mercury je večen, ostalo je human error. ;)
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Nov 25, 2022 07:35

AEgir napisal/-a:To je heretizem prve klase. Mercury je večen, ostalo je human error. ;)

:lol: :lol:

Te napake so se po večini zgodile res zaradi zanemarjanja. Tista pogonska gred je res bla brca v temo ampak če so cinki izpravni je ne napade… kolker sem mel možnost mercov videt je karel res naredil nadnaravn aparat. Ampak black max je pa odpravil še tisto nekaj napak in za moj okus naredil stroj in pol. Sem se našel v njem in mi je pisan na koźo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Nov 25, 2022 09:41

AEgir napisal/-a:To je heretizem prve klase. Mercury je večen, ostalo je human error. ;)

To je pretiravanje prve klase :wink:

Ti si očitno čustveno navezan na Mercury in ga preveč kuješ v zvezde.

Jaz na plovilu ne zaupam nobenemu 50 let staremu motorju, pa če je bil še tako dobro vzdrževan in servisiran. Če ni bil, pa še dosti mlajšemu ne.
drago.puksic
Kapitan

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » Pe Nov 25, 2022 14:03

v temi ,ki sem jo začel sploh ne gre za vprašanje ali zaupam motorju ali ne,gre za firbec ,da ga spravim v obratovanje,tudi jas se ne bi prevažal z njim ,imam zelo slabe iskušnje z motorjem dvomljive kvalitete.l.p.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Nov 25, 2022 14:13

Vem Drago, to ni letelo nate :wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Nov 25, 2022 15:53

H2o kolk mislš da je v sloveniji al pa na svetu vsak dan letal v zraku z motorji starejšimi od 50 let?

Letalski prevozniki po svetu uporabljajo boeinge 737 stare ~50 let, pa mislš da nebi blo nikakor varno ta jajček uporabljat na morju?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Nov 25, 2022 16:42

Saj so lahko tudi avtomobilski motorji starejši od 50 let še vedno zanesljivi. Ne moreš primerjat motorjev, ki delujejo na kopnem, oziroma v zraku z motorji v plovilih. Morje jih pač prej zjebe. Če bi letalski, ali avtomobilski motor namočil v morje, bi še hitreje spustil dušo, kot izvenkrmni motor.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Nov 26, 2022 00:14

Zakaj nebi mogel primerjat? Tle ni duhov in vraževerja. Če so strojni deli v tolerancah katere so primerne delovanju le tega in ostali deli ustrezajo, nima morje nobene veze z ničemr.

Te motorji so večni če odštejemo elektriko, ki v prvih 50 letih prvič razpade, pol ko zamenjaš je pa spet za 50 let.

Fino je tudi če se komentira mal iz izkušenj s starinami merklovimi, ne čez palec. Kdor je videl te motorje od znotraj točno ve za kaj se gre.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Nov 26, 2022 01:02

v temi ,ki sem jo začel sploh ne gre za vprašanje ali zaupam motorju ali ne,gre za firbec ,da ga spravim v obratovanje,tudi jas se ne bi prevažal z njim ,imam zelo slabe iskušnje z motorjem dvomljive kvalitete.l.p.

Na žalost nekaj ljudi tukaj misli, da je njihovo velecenjeno mnenje tako vesoljno da ga nujno morajo nasrat tudi v teme, ki so targetirano zastavljene. Ignoranca takih je edini instrument in sreča ki nam je dana.

To ali bo nek 50+ let star motor deloval ali ne, je konkretno odvisno od stanja delov ki so v njem. Letnik motorja samega sploh v navtiki nima dosti pomena. Iskreno bi se bolj bal 10-15 let starega z vso mogočo tehnologijo naduvanega sodobnega motorja servisiranega by the book pri pooblaščenem serviserju, kjer so le menjavali sveče, impeler in cinke, kot 50 let stare, preproste "pištolice" ki jo z znanjem, potrplenjem, natančnostjo, voljo in žal tudi stroški lahko razdereš do zadnjega šraufa, očistiš, pregledaš, sestaviš skupaj in točno veš kaj imaš. Nedvomno bo skoraj vsak današnji sodobni motor brez problema dopustniško deloval 10-15 let in pri 95% drugega kot redni servis ne bo potreben. Po tem času pa se počasi začne veselica... v elektromehanskih sklopih se začne korozija, crkne kakšna ključna dihtunga (npr. prvi semering/ležaj med blokom in zgornjim delom pete) in so težave. Tudi sodobni motorji imajo velik potencial da bodo precej dolgo delovali ampak je spet precej odvisno od znanja lastnika. To pišem iz lastnih iskušenj.

Kar pa je najbolj ziher in bi vsem pokroviteljsko priporočil je, da vedno kupijo vse novo, ker plovba po morju je le plovba po morju in se ni za hecat.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Nov 26, 2022 08:53

AEgir napisal/-a:nima morje nobene veze z ničemr.

Kako da ne? Hočeš rečt, da morje ni bolj neprijazno okolje do motorjev in jih ne zjebe hitreje?

AEgir napisal/-a:Te motorji so večni če odštejemo elektriko, ki v prvih 50 letih prvič razpade, pol ko zamenjaš je pa spet za 50 let.

Ne zavajaj. Nekdo, ki te bo preveč resno vzel, bo kupil zjeban 50+ let star "večni" Mercury, potem bo pa klel, ker ga bo na dopustu pustil na cedilu in ga bo moral šraufat namesto, da bi užival :roll:

Ali bo moral pa v zlatu plačevat lokalne serviserje, če sam ne zna šraufat.

AEgir napisal/-a:Fino je tudi če se komentira mal iz izkušenj s starinami merklovimi, ne čez palec.

Z merklovimi starinami sicer nimam toliko izkušenj kot ti, sem imel pa že več, kot 10 izvenkrmnih motorjev od 3 pa do 200 konjev, od novih, do več kot 20 let starih (ki sem jih preklel, ker pač ne maram (niti ne znam) med dopustom šraufat starih jajc) .

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost