volvo 4.3 rjavo olje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: volvo 4.3 rjavo olje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jun 06, 2023 09:39

Koliko je star motor, sigurno več kot 10 let in tesnila glave niso bila verjetno nikoli menjana. Ste mogoče vzeli termostat ven in se vozili brez njega, zaradi tega pride do temperaturnih šokov v motorju, ki je cel iz sive litine, ki ne prenaša hitrih sprememb temperatur, kar posledično lahko(po navadi) poči glava med ventiloma in lahko prične kompresija uhajati v motorni prostor, kar je posledično tudi rjavo olje. Nekateri jemljejo ven termostat, ker so opazili, da se jim motor malo bolje greje, to pa tudi zato, ker se pretočni kanali med blokom in glavo(tesnilo glave) sčasoma tako zamašijo, da je pretok slab in posledično se prične motor pregrevat. Glava pa poči zaradi tega, ker kadar voziš počasi se zaradi slabega pretoka prične motor greti, na pa daš gas, pride do prehitre ohladitve glave in zaradi šoka poči. Stene med ventili so tanke, zato počijo.
mašinfirer
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 06, 2023 10:23

habibi Vll napisal/-a:Glava pa poči zaradi tega, ker kadar voziš počasi se zaradi slabega pretoka prične motor greti, na pa daš gas, pride do prehitre ohladitve glave in zaradi šoka poči.

A si prepričan? :?

Hladilna tekočina je takrat že ogreta in dvomim, da bi lahko tako ohladila glavo, da bi počila...
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jun 06, 2023 13:58

Janez verjetno govori o direktno hlajenih motorjih s slano vodo :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jun 06, 2023 14:28

gregor.n napisal/-a:Janez verjetno govori o direktno hlajenih motorjih s slano vodo :wink:

Tako je, ti motorji nimajo toplotnega izmenjevalca, če ga sam ne vgradiš, zato so podvrženi toplotnim šokom in termostat to preprečuje. Dobro je kdaj pa kdaj preverit stanje termostata, ker če crkne, po navadi ostane odprt in potem smo tam.
mašinfirer
hosteter
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a hosteter » To Jun 06, 2023 15:42

Motor je bil obnovljen z generalko leta 2015.Motor se mi ni nikoli pregreval oz.pregrel,vedno mi je hlajenje delalo ok. koliko sem lahko kontroliral po urah.Termostat sem zamenjal par sezon nazaj in tudi lansko sezono je delalo vse ok.orej osem sezon je blo vse bp.Kaj se je zdaj zgodili mi ni jasno.Kaj naredit.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jun 06, 2023 16:00

Ali si pri konzerviranju jeseni v uplinjač šprical konzervans sprej, da je motor crknil?
mašinfirer
hosteter
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a hosteter » To Jun 06, 2023 16:24

Ne,konzerviram vedno z dvotaktnim oljem.Habibi dajte mi prosim vaš kontakt,da vas pokličem.Hvala
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 06, 2023 17:54

gregor.n napisal/-a:Janez verjetno govori o direktno hlajenih motorjih s slano vodo :wink:

Hvala Gregor, sem vmes tud sam pošinu, da najbrž govori o njih :wink:

Veš, da te kr pogrešam na forumi :(

Ti si bil dodana vrednost tega foruma matkurja, zdej si se pa skor čist umaknu z njega :cry:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov