AP Raymarine ST4000+ težavica

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: AP Raymarine ST4000+ težavica

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jun 21, 2024 12:01

Epilog.

V tejle zgodbi bi moral najprej popravit naslov. Težavica je izpadla v skorajšnjo odpoved in le spretna roka in seveda um forumaša @NT imata zasluge, da spet deluje.

Ne da bi to opazil je namreč prišlo do vdora vode in posledično do postopnih težav, ki sem jih najprej pripisal napačni konfiguraciji. Ko je ponorel prikaz kurza pa sem dojel, da je težava v napravi. Kot rečeno, NT mi je zadevo razdrl in saniral nažrto vezje, puščanje pri steklu, zamenjal nekaj elementov ter porihtal kompas, za katerega se je tudi izkazalo, da ne dela optimalno. V delavnici sva demonstrirala delovanje v gibanju in vse kaže, da je sedaj OK. Spotoma sem se naučil še par novih stvari saj Iztok rad deli svoje bogato znanje izkušnje.

Upam, da bom sedaj v miru prepustil krmilo barke elektroniki, svoje roke pa zaposlil bodisi s hladnim pirom bodisi s kakšnimi gladkimi koleni :) Pri čemer avtomatika seveda ne sme zamenjat oči 8)
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jun 21, 2024 22:30

V akciji 8)

Slika
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jun 22, 2024 11:01

AP dela sedaj v nulo, preizkuseno se na terenu. Ful malo samokorekcij, deviacija je sedaj minimalna in se neverjetno pozna.

Ugotavljam pa, da ima zelo veliko so-navtikov enake tezave z AP Raymarine 4000 kot sem jih imel jaz preden je sel zugrund. Ocitno imajo zivljenjsko dobo okol 20 let, pol pa zacnejo zajeb....

S tole app lepo sedis na premcu in upravljas ladjo prek telefona 8)

Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jun 23, 2024 10:40

Pozdravljen.
Me veseli, da je vse OK in da si zadovoljen. Ko je bil AP funkcionalno popravljen zaradi vode se je šele začelo tisto pravo odkrivanje napake za slabo delovanje oziroma držanje smeri. Moram reči, da nisem hotel odnehati okoli kompasa dokler nisem dosegel rezultata s katerim sem bil zadovoljen. Pri tebi mi je po odpravljeni napaki vzbujevalnega vezja in z novim kompas senzorjem uspelo doseči le 2°deviacije, kar je odličen rezultat. Okvare vzbujalnega vezja so sila redke, da pa bi bilo v okvari visoko permeabilno jedro kompasa ob perfektno delujočem navitju pa sem zasledil šele mislim, da tretjič od leta 1997 do danes. Tako redka je tovrstna okvara.

Na kratko naj povem, da kompas pod vplivom vzbujalnega navitja meri točko v kateri visoko permeabilno jedro kompasa pride v nasičenje v posamezni tuljavi. Čarovnija se zgodi, ko se zemeljsko magnetno polje v ISTEM trenutku v vsaki od treh tuljav sešteje z vzbujalnim signalom, zato bo vsaka od treh tuljavi, izmerila drugačno točko ko jedro pride v nasičenje. Zaradi dejstva , da so vse tri tuljave fizično medsebojno zamaknjene točno 120° lahko izračunamo kje se točka meritve nahaja in celo kje relativno na meritev se nahaja sever.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 23, 2024 15:32

Ja ti fluxgate kompasi so zanimiva pogruntavščina; ker me te stvari zanimajo, sem se tudi sam poigral z dokaj preprostim poskusom; vzel sem ravne lističe enega magnetnega železa in okrog obeh koncev navil precej ovojev tanke izolirane bakrene žice. Vzdolžno os sem postavil v smeri vzhod -zahod. Uporabil sem zvočno kartico (tako bolj profi) in audio ojačevalnik. Izhod ojačevalnka sem zaščitil z močnim 10 ohm uporom in s sinusnim signalom pričel vzbujati navitje. Na sredini sem naredil nekaj ovojev sekundarnega navitja in napeljal v line-in zvočne karte. Moč sem povečeval do vidne saturacije na sekundarju (ki ni bila povsem optimalno klipirana ker material jedra ni bil čisto temu namenjen). Opazoval sem nivo višjih harmonikov vzbujalne frekvence in z obračanjem proti severu je nivo naraščal s kotom zasuka. Ko sem šel preko severa je spet padal.

Ker se magnetno polje indukcije tuljave in zemeljsko magnetno polje seštejeta, je tuljava, ko je obrnjena povsem v smeri sever-jug najbol zasičena in najbolj "pači" signal vzbujanja. Stopnja tega pačenja pa je pravzaprav nivo višjeharmonikov ki se takrat generirajo.

Predvidevam, da je za določitev smeri potrebno imeti vsaj dve pravokotni tuljavi, če pa so tri pa je preciznost večja ker lahko izvajaš neke vrste regresijo oz. povprečenje.

Fluxgate kompase (v kolikor imajo možnost nastavitve saturacijske točke - gain do saturacije) se da zelo dobro kalibrirati in so zelo točni če človek ve kaj dela.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jun 23, 2024 16:45

Zanimivo tole ja. Ker se magnetni sever zemlje spreminja, pa flux kompas najbrz ni najboljsa resitev za kurz plobve ali leta ker ne kaze vedno v isto smer. Plus magnetne soncne nevihte imajo tudi vpliv.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Jun 23, 2024 18:36

S tole app lepo sedis na premcu in upravljas ladjo prek telefona 8)

Še lepše je upravljat ladjo oziroma jadrnico z občutkom na krmilu posluhom do vetra valov itd. :wink: manj kot je elektronike lepše je in nobenih problemov da ne kaj crkne :) malo heca ampak................. 8)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 23, 2024 19:16

Zanimivo tole ja. Ker se magnetni sever zemlje spreminja, pa flux kompas najbrz ni najboljsa resitev za kurz plobve ali leta ker ne kaze vedno v isto smer. Plus magnetne soncne nevihte imajo tudi vpliv.

Ampak najbrž ima klasični kompas popolnoma enake "težave"
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Maj 02, 2026 18:26

Veselje ni trajalo dolgo. AP je zacel kar naenkrat popiskovat, nekaj je mlel motorcek, ceprav ni blo na avto. Gumbi niso prijeli. Ko sem ga naslednjic prizgal je display kazal vsa polja, ki jih zna prikazovat, nato je cez nekaj casa ugasnil in zacel neprekinjeno piskat. Preveril sem drate in vse je OK. Ko izklopim in nazaj priklopim napajanje se obcasno prizgejo vsi znaki, sicer je pa displey blank, naprava pa piska neprekinjeno.

Vzel sem ga ven, najbrz bo spet zrel za servis. Al lahko kaj sam tule naredim?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Maj 15, 2026 22:02

Vdrla voda v AP 4000+ in je šel zugrund. Pri NT sem sedaj vzel EV-100.

Sestavljam backbone in mi zmanjka en moder STng kabel - čisto kratek (samo za dodaten T člen povezat). Kje to kupit za normalno ceno?

Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Maj 16, 2026 13:01

Če s mel za avtopilot nov te kabel ne bo finančn uniču hehe..Ja Iztok po moje ma tud to..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov