OdgovorNapisal/-a MKN » Če Dec 04, 2025 17:44
Tole temo si bom izposodil oziroma jo nadaljeval.
Spomladi nameravam dvigniti barko in obnoviti AF. Trenutno je na barki prvi AF, ki sem ga delal sam in so mi ga priporočili v marini Umag. Povem lahko, da je bil na barki po enem letu cel zelenjavni vrt z obilnimi dodatki morskih sadežev, beri školjk. Barko sem dvakrat očistil, a je bilo seveda potem še slabše in zaraščeno še hitreje. Če bo čas in delovna sila, bom mogoče odstranil ves stari AF in začel znova, ker je na trupu po moje že kar precej starega. Vas, ki imate izkušnje bi vprašal:
- Kje v severni Istri bi bilo ugodno dvigniti barko? Lokalni mehanik priporoča Červar.
- Kateri AF uporabiti?
Upoštevati je potrebno, da je Umag zelo bogat zaliv za morsko rastlinje in barka se hitro in na debelo zaraste. Verjeto bo Polanc vedel več povedati o tem. Potem je potrebno upoštevati tudi, da smo turistični/družinski jadralci. Ne jadramo ravno od petka do ponedeljka vsak teden. Gremo pa na barko kar precej. In seveda je potrebno upoštevati tudi majhno hitrost barke, četudi je v uporabi.
- Kako bi se obnesel silikonski AF? Vem, da so ga nekateri že nanesli. Mogoče kakšna izkušnja, če bi iz severnega Jadrana še toliko bolje. In če se dobro obnese, kakšni so potencialni problemi?
- O barvanju propelerja pa je bilo že toliko napisanega, da bi se najraje kar nehal ukvarjati s tem in bi ga pogosto čistil. Samo voda je mrzla.
Prosim za kakšen predlog, da se lahko do pomladi argumentirano odločim. Hvala.
LP MKN