Tomos 9.9 ne kresne

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
skiper1
Kontraadmiral
Kraj: Velenje - Krk

OdgovorNapisal/-a skiper1 » Če Jul 30, 2009 18:30

Ojla!!!
Čisto enostavno, dvotaktni motorji se vžigajo tako, da se "napumpa" bencin potem se dvakrat na rahlo in do konca potegne vrvica za vžig, tretjič pa potegneš na polno in mora "vžgati", če ne je nekaj narobe. Prav smilijo se mi tisti, ki cel dopoldan sedijo v čolnu in ure in ure "žagajo" vlečejo za vžigalno vrv in motor ne dela. Če se ne uklopi, je nekaj narobe. Kot ste že nekateri napisali je lahko samo dovod bencina ali elektrika. Če so svečke po večkratnem zagonu mokre je problem v elektroniki, če pa so suhe pa je verjetno problem v dovodu goriva. Ko to ugotovimo, smo že bližje rešitvi problema........
Pa čim manj žaganja na vodi vam želim. :D
Lp Zvone
Morje da in morje vzame.
Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » Če Jul 30, 2009 20:00

Sam res :P .....najbolj smešno je ko nekateri ljudje na morju ali pa na privezu vlečejo kot konji vrvico in pomožnosti še odtrgajo vse skupaj :lol: 8).....na tomos 4 se rado tole zgodi če vlečeš kot konj,pomožnosti z obemi rokami brez občutka :P :lol: 8)....pa itak se zraven kovne vse po spisku :twisted:
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
bostjan9
Admiral

MOTOR NE KRESNE

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Pe Jul 31, 2009 07:58

Velikokrat se zgodi, da imamo namen uporabiti star bencin (mešanico). Pri tej kombinaciji ni pogojev, da bi motor vžgal, ker se bencin usede.

Nov bencin in novo olje....zmešaj in bo "KRESNU" 100 %.

l.p. Ervin
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 31, 2009 09:18

Očitno mu je vžgal in se veselo pelje pa zdaj ni časa za net:)
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jul 04, 2010 20:57

cibro napisal/-a:O kaj se je pa meni zgodilo včeraj, mam tomosaki 18 pa mestral 18 za po ljubljanici in ker letos še ni bilo časa da bi se sploh kaj vozil sem se včeraj prvič.
No damva s kolegom čoln v vodo in jaz grem v čoln on mi z obale podaja motor. Primem ga z desno roko za ročico za nošenje motorja z levico pa za tisti del na kapi ki je tudi za prijet. večja sila teže je na ročici na kapi in v trenutku ko je bil motor cca 10 cm nad krmno dilo se kapa odpne in motor žlonk pod vodo ma sm ga skor na mezincu desne roke še ujel da ni šel gluglu in potegnil nazaj iz vode medtem u sekundi tudi kolega reagira in prime nogo motorja ker mi ga sila vleče v ležeči položaj. Uglavnem namočila sva glavo celo sicer za sekundo ampak brez kape. Več sreče k pameti tako da ne se preveč zanašat na to da kapa ziiihr drži gor. Očitno ne. Sem že pred kakimi 4 leti imel istega takega in se mi to ni nikoli zgodilo. No in zadeva ne vžge pa da ga vlečeš ko nor. Svečke dajejo iskre bencin pumpam in kar špricne ven iz dela kjer je plovec čez luknjico, nakar se spomnem autokampa da zna plovec zaštekat. Odprem , mal podrmlam, sestavim nazaj in poteg, dva in gremo. Dela k urca.Tako da preveri ta plovec. Mene je samo to jebal. Sem ga pa pustil odprtega da se je posušil na soncu. Mislite da moram še kaj nawedejati?
Lp, G
nič hujšega meni je pred 2 leti u pristanišču v piranu štrik od barke za propeler potegnil tomos 18 v vodo motor je bil 4 ure pod vodo saj nisem imel maske da bi šel po njega po 4 urah ko smo ga dvignili na površje sem ga presušil ter z wd 40 celega prešprical po nekaj urah na soncu sem sestavil in glej ga zlomka užgal je v drugo
kugla
Praporščak

OdgovorNapisal/-a kugla » Ne Jul 04, 2010 21:22

kolk smo vsi pametni
še posebej skiper
me zanima kaj bi naredil,ko hočejo lačni in žejni otroci v apartma,ženo je opeklo sonce tebi pa zadeva ne vžge.verjetno bi si vzel čas in naredil generalno!?
če imaš v lasti tomos si zraven dobil tudi kakšen hlod za prežagat.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Jul 05, 2010 08:04

Kugla, vsi ti hočejo samo pomagat in nič drugega. Zakaj bi vlekel štrik ko budala ene dve ure, če v pol ure razstaviš frgazar, ga sestaviš in mora delat. Vsak pa ima svoj način. Nekateri vlečejo in vlečejo, drugi pa malo pomislijo in pogledajo zadevo od blizu, pa potem tudi lažje vžge.

Če pa imaš problem z lačnimi otroci in opečeno ženo, pa to rešiš z 10,00 eur stroška. Vzameš JNA šatorsko krilo, ki ga lahko spraviš kamorkoli in dve stari šotorski palici, narediš improvizirano streho - so že v senci, v kopalni torbi pa vedno imej dva litra vode, kakšen gavrilovič in nekaj prepečenca. Če jim je pa dolgčas pa palico za ribe lovit.
V8 + Jet drive
rosso
Višji praporščak
Kraj: Grosuplje / Umag

OdgovorNapisal/-a rosso » Po Jul 05, 2010 09:41

Vsak ki je kdaj posedoval katerikoli izdelek iz Tomosa ve, da pri teh izdelkih ima lastnik vedno "šmiraste" roke. :D
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Jul 05, 2010 09:43

To je pa res. Že ko sem bil mulc sem se naučil šraufat ko sem kupil Tomosa.
V8 + Jet drive
kugla
Praporščak

OdgovorNapisal/-a kugla » Po Jul 05, 2010 11:39

sredi morja sem že zamenjal impeler.
če to kaj pove prav ,če ne pa tudi
razmere na morju niso vedno idealne.

žena je opečena,ker je" hvatala bravn boju"za službo
otroka pa sta popila 4 krat po 1,5 litra hladne pijače.
več je ni šlo v hladilno torbo,ker mora biti prostor še za
kakšen pirček ali dva.

tomos je tomos
ima svoje fore in včasih sploh ne veš ,kaj mu ne paše
Uporabniški avatar
skiper1
Kontraadmiral
Kraj: Velenje - Krk

OdgovorNapisal/-a skiper1 » Ne Jul 11, 2010 21:34

Ojla kugla.
Če si res moral sredi morja menjati impeler ej potem si pa od hudiča zanič morjeplovec. Mnogi to naredimo prej na kopnem in ne ogrožamo sebe in družine.
Upam, da si že gdaj slišal za besedico preventiva. Če pa si že slišal in slučajno ne veš kaj pomeni, ti tudi lahko razložim. Pomeni to, da preden odrineš z plovilom od obale vedno poskrbiš za VARNOST najprej sebe in potem še za vse ostale. To pomeni, da je plovilo izpravno, da ima pogonski motor opravljen servis (tako ti ne bo potrebno menjati impelerja sredi morja in ti ni potrebno razžagati par kubikov lesa), da imaš na plovilu radijsko postajo ali vsaj mobilni telefon, zadostno količino pijače in hrane, da poskrbiš za senco in še in še bi lahko našteval.... In kljub temu da za vse to poskrbiš se ti še vedno lahko zgodi kaj nepredvidenega. Motorji niso žive stvari, ki bi imeli svoje "muhe" kot ljudje, imajo samo drobne napake, ki jih je potrebno spoznati in odpraviti. Sicer pa , če ti je všeč nepotrebno žaganje ali pa menjava impelerja sredi morja ( ja to res veliko pove o tebi) prav počni to in uživaj v tem.
Jaz pa pravim samo to, da se moraš na morje odpraviti pripravljen in siguren vase in v svoje plovilo. :D
Morje da in morje vzame.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Jul 11, 2010 22:19

Ma ne se kregat. Ja impeler se res zamenja pred sezono, vsaj vsako tretjo pa ga na vodi sigurno ne menjaš razen seveda če ni res baksuz,
Kar se pa tiče tomosakija je pa itak kategorija zase. meni je doma delal kot šus pridem na vodo pa ne vžge ni varjante in ker sem na ljubljanici sestavil čoln sem želel da vžge in sem eno uro res žagal no potem pa obupal.vztrajal sem zato ker je 2 dni nazaj doma delal b.p. in ne veš koji k,, mu je, no pa je bila tista igle v šalčki.kaj jaz vem zakaj je zaštekala. doma sem vse lepo razstavil nawedejal in je špilal b.p naprej. do naslednjič.ampak to so stare mašine in nimaš kaj. ko pa sem imel t18 za na morje je bil pa naštelan in je delal z 2-3 potegi vedno. čim pa je vžig loterija ne hodi s tem več na morje;)
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Jul 12, 2010 10:33

cibro se popolnoma strinjam z tabo motor more biti brezhiben da mu lahko zaupaš na odprtem morju. jaz se z tem ne ukvarjam dosti ali sta motorja brezhibna ker imam na elanu 495 f dva tomos 18 in nikoli še nista oba odpovedala. tudi meni so že impelerji odpovedali na morju zaradi slabe vulkanizacije ampak me je drugi motor srečno pripeljal do obale
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 12, 2010 12:41

Sem pozabil vprašati a sedaj "kresne" ali ne?
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Kraj: Slovenj Gradec

Re: MOTOR NE KRESNE

OdgovorNapisal/-a JanezJ » Po Jul 12, 2010 13:10

bostjan9 napisal/-a:Velikokrat se zgodi, da imamo namen uporabiti star bencin (mešanico). Pri tej kombinaciji ni pogojev, da bi motor vžgal, ker se bencin usede.

Nov bencin in novo olje....zmešaj in bo "KRESNU" 100 %.

l.p. Ervin

Tudi sam imam podobno izkušnjo. Pred desetimi leti sva z prijateljem vžigala in popravljala T10 cel dopoldan. (na pomolu so imeli low budget entertainment). Ni in ni hotel kresnit. Nakar je prišel en mojster in ko sva mu povedala, da je v rezervarju še lanska mešanica je posodil svoj rezervar. Kresnil je v drugo :) - na pomolu sva si prislužila aplavz :) , ker so bili očitno tudi že siti žaganja :).
Ne vem glih zakaj ampak potem, ko sva na bencinski zlila starega stran in natočila svežo mešanico je cel dopust delal OK. Mogoče je res kaj na tem ˝posedanju˝ ker z dotokom goriva je bilo vse vredu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov