tresenje pogonske osi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Navtik1
Poročnik fregate

Re: tresenje pogonske osi

OdgovorNapisal/-a Navtik1 » Če Apr 14, 2022 09:38

Hvala za nasvete in verjetno bom tudi naredil tako, da bom to delo prepustil strokovnjaku.
Drugače pa stvari na barki najraje popravim sam če se le da, se mi zdi da to pač spada k lastništvu barke in mi to delo ni odveč ter se dobro počutim ko odpravim problem/okvaro in pridobim novo znanje.
Sem pa strojnik po duši in izobrazbi, ter tudi v službi delam na takem področju kjer uporabljamo veliko preciznih merilnih orodij, zato sem dobil idejo, da bi lahko motor pocentriral z pomočjo merjenja opleta na osi vijaka z merilno urico.

Spoštujem vaše nasvete in v veliki meri imate prav, tudi sam sem se že nekajkrat opekel in me je na koncu marsikaj prišlo dražje kakor če bi že na začetku prepustil delo strokovnjaku, sam pa bi odšel v tem času na pivo ali dva.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Apr 14, 2022 11:52

Nič ne stane, če poskusiš, stane samo, če ne narediš prav.
:wink:

Če se boš vseeno lotil ko bo barka zunaj, odklopi tesnenje, kaj v bistvu sploh imaš? Volvo tesnilko ali trinelo?
V vsakem primeru je dobro odmaknit prirobnici, dati osovino čim bolj v center statvene cevi(si pomagaš s kakšnimi kajlicami) in nato z regulacijo nosilcev centriraš motor. Ko si na oko točen, vzameš merilne lističe in iščeš na katerem delu sta prirobnici bolj skupaj ali narazen. To meriš z merilnimi lističi in fino reguliraš motor na nosilcih. Če ti rata prit na 0,05 si zmagal.

Če je osovina zvita, se bo razmak med prirobnicama spreminjal glede na vrtenje osovine.
Navtik1
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Navtik1 » Če Apr 14, 2022 12:14

Imam volvo tesnilko. Ko bo barka zunaj bom preveril še ležaj pri propelerju in ga zamenjal če bo imel luft. Probal bom pomoje, če mi pa nebo ratalo pa bom poklical strokovnjaka. Malo sem se zanimal pri mojstrih in naj bi prišlo centriranje motorja 300-400€. Pri moji jadrnici imam motor v premcu pod posteljo in je motor kar stišan v motorni prostor in je dostop do sprednjih nosilcev kar zahteven ampak se da če se malo potrudiš.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Apr 14, 2022 13:52

Zaradi volvo tesnilke, preveri, da bo osovina čim bolj v centru statvene cevi. Ker, če je preveč na strani, osovina bolj pritiska na en rob tesnenja, kar privede kmalu do puščanja.
Navtik1
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Navtik1 » Če Apr 14, 2022 14:46

Ja razmišlijam da bi si naredil eno plastično pušo za v statveno cev pa jo prerezal na pol, da nebo treba prirobnice od osi odstranit. Edino notranji fi statvene cevi nevem. Zunanji fi mislim da je 42mm moram pomerit ko bom na jadrnici.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Apr 14, 2022 14:54

Dobra ideja, ni pa treba pretiravat v desetinke, ker sama tesnilka omogoča malo excentričnosti.
S pušo bo lažje vrtet pri vrtenju prirobnice.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Apr 14, 2022 15:14

Navtik1 napisal/-a:Hvala za nasvete in verjetno bom tudi naredil tako, da bom to delo prepustil strokovnjaku.
Drugače pa stvari na barki najraje popravim sam če se le da, se mi zdi da to pač spada k lastništvu barke in mi to delo ni odveč ter se dobro počutim ko odpravim problem/okvaro in pridobim novo znanje.
Sem pa strojnik po duši in izobrazbi, ter tudi v službi delam na takem področju kjer uporabljamo veliko preciznih merilnih orodij, zato sem dobil idejo, da bi lahko motor pocentriral z pomočjo merjenja opleta na osi vijaka z merilno urico.

Spoštujem vaše nasvete in v veliki meri imate prav, tudi sam sem se že nekajkrat opekel in me je na koncu marsikaj prišlo dražje kakor če bi že na začetku prepustil delo strokovnjaku, sam pa bi odšel v tem času na pivo ali dva.

Danes lahko na internetu dobiš informacije in znanje o skoraj vsem. Ne moreš pa na netu dobit izkušenj. In brez izkušenj lahko zajebeš, tudi če se prej na netu o vsem pozanimaš u nulo.

Jaz tudi profesionalcu, ki nima dovolj izkušenj ne bi prepustil zahtevnih opravil. In centriranje osovine je zahtevno opravilo. Sploh za nekoga, ki nima izkušenj.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Apr 14, 2022 20:39

Pa jasno,crkne takrat,ko 100 na uro zadevo rabiš,to je še dodatno sranje.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Apr 14, 2022 21:10

kot je rekel nekdo: bistvo je očem skrito,vendar številke ne lazejo
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Apr 15, 2022 18:51

Navtik1 napisal/-a:Ja razmišlijam da bi si naredil eno plastično pušo za v statveno cev pa jo prerezal na pol, da nebo treba prirobnice od osi odstranit. Edino notranji fi statvene cevi nevem. Zunanji fi mislim da je 42mm moram pomerit ko bom na jadrnici.

Tako pušo nujno rabiš če hočeš dobro centrirati motor. Brez puše je vse skupaj bolj na hojladri...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Apr 15, 2022 20:52

Točnost pa kajlice..Bavarko ,oprost tole je nenajboljši nasvet.
Navtik 1..če si pa strojnik,ampak ne da si sam strojno šolo končal,pa dvakrat malcu z enim ko ml šraufa,pol pa se striktno drž navodil,ki ti jih bom tuki tko morda mal po kmečko jaz rečem napisu in ne bo kr neki ampak bo u nulo.Po kmečko pr men pomen tko z zdravo logiko,ne neki slabšalnega.Pejmo.
Barka zuni na stojalu,če je le možn daj os ven in jo v stružnici poglejte če opleta.Da se ven mimo krmila,al je treba krmilo snet al se pa umakne motor..kar je najmanj jebe.Rečva da je os u nulo,zdej pa.rabiš šubler,snet morš manšeto ki tesni dol s statvene ceviin zmeriš fi notranji statvene cevi,meri na obeh koncih in zmeriš debelino osi.Nato daš zdrejat 2 puši.zunanji premer puš je eni 2 desetinki maks manjši,ko je luknja u statveni cevi.Luknja v puši je pa neki stotk večja ko je fi akse,tako da lepo na roke dobiš puši z vsake strani v statveno cev.puši sta dolgi recimo 100 mm,pa če se ti da na eni strani nared mal roba na ven,da ti ne pade v cev,ko akso not daješ.Upam de je do tuki jasn.Če ne boš dajal akso ven,pol morš spodnjopušo po dolgem prerezat z žaho za železo,da ji čim manj mesa odneseš in ko jo boš dajal,pušo to prerezano v statveno cev jo daj tko,da bo aksa sedela spod in zgori,rez pa naj bo na 3 in na 9 gledan po uri.No zdej je pa za pir cajt,ko je aksa lepo TOČNO NA SREDINI STATVENE CEVI.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Apr 15, 2022 21:11

No pir je u rit,gremo motor na akso poštimat,če je blo piru več raj en drug dopoldne naprej..
Zdej pa rabiš ključe za štelat motor po smeri in višini,to je tam od 19 do 24 po moje,2 komada,pol ključ za prirobnico na akso zategnit in ključ za akso z menjalnikom aparit,pa špijone za ventile štelat
gremo.prvo prirobnico na akso zategneš,tuki če je akso kdaj obrnal in je pojedena,je že konc točnosti,pol poglej če lahk skrajšaš akso za 3 centi,de ne bo prop pol kam udaru,pa če je aksa na mestu tesnenja požrta fest tud jo zameni,če je pa vse ok pa dalje.Akso približaš motorju inPAZLJIVO gledaš kam mora it motor,da se tist rob na flančni usede skup BREZ da morš motor kam šponat.Četrt obrata na matici od nosilca je že kr premik.Pa jasn nosilce makine pred tem pregledaš,da so vsi ok,ne utrgani,spokani in podobn.Ko to LEPO SEDI potem daš vijake v prirobnico in jih približaš.Potem pa z špijoni kontroliraš razmak vmes ki ABSOLUTNO MORA BITI ENAK na vseh štirih straneh torej po uri na 3,6,9,12.Če to ni tko ne smeš zategnit in čao đaci,ker boš zjebu menjalnik pa še kej.Tuki se trud in potrud če češ dobr met.Je pa to kr del in cajt in križ boli in ..pa da se.No ko ni odstopanja več kot 5 stotk,za tole nisem sigurn al je 5 al celo manj,postopoma zategneš vse vijake inspet mal križ ob piru poravnaš.Če si vse korekt naredu si komot tud kej draži prvoščiš.Montaža akse,motorja z vlaminiranjem nosilcev kušta cca 5 jurju,tko za orientacijo.Zdej pa pobereš puše ven.Prej si jasn dal Volvo manšeto na akso .Pa če nimaš dost placa not za 100 mm dolgo centrir pušo,pa zdrejaš ustrezn krajšo.Ne pozabt spodnje puše dat ven.Pa tole si zapomn..če si makino super truper scentriral,boš puše dobu na roke ven,tko ko si jih dobu not,oz z malo več sile.Če ne gre ,s ga nek usrou.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Apr 15, 2022 21:18

No žejn nisi,lačen tud ne,zlaman si mal,k to ni glih del u fotelju,morš pa še Volvo tesnilo dat PRAVILNO na svoj mest.Tesnilo ne sme šponat,ne sme bit kam nabit in NE SMEJO BIT NOT LAMELE ZASUKANE KONTRA.Za montažo najprej namažeš vse lamele z tapravo mastjoPol PAZLJIVO vstaviš v manšeto poseben prstan,ki si ga z manšeto dobu in drži lamele v pravo smer,ko daješ manšeto na os.Ko si čist blizu zelo počas in pazljivo snameš prstan,tako da ga obračaš levo desno in vlečeš počas ven..Spoj gume z statveno cevjo se NE MAŽE Z MASTJO.Šelne primerno stisneš in je to to.V centru ko ma za bit.Ko daš barko v vodo moraš OBVEZNO stisnit manšeto,da pride voda not,pre njo pa se sliš mal ko je zrak iz statvene cevi pihnu ven.vse vijake zategn in kontra matice tud ne pozab in srečno plovbo želim.
Ne mi rečt če ti to jaz nardim,k sem že prestar,se mi še pr seb ne da več,se bom pa pohvalu da sem sinu montiral v kovinsko barko motor in nove nosilce pa je kr ok ratal,upam de bo tud tebi.Pa kdor tole bere naj se zanima za vsebino ,ne za pravopis Hvala LP Iztok
Nazadnje spremenil polanc, dne Pe Apr 15, 2022 21:29, skupaj popravljeno 2 krat.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Apr 15, 2022 21:20

Tlele bi komot kaj napisu Habibi,pa Nikola Tesla pa SR pa še kdo ki ga morda ne poznam,bi me tud v kakem detalju kej popravli,nekak tko pa je to
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Apr 15, 2022 22:55

Ah, nehaj no, to ni nobena znanstvena fantastika in ne komplicirat tam kjer ni potrebno.
Pišeš o stotinkah, pa sama teža osovine in prirobnice naredi milimetre.
Zakaj 2 puši, zadaj je ležaj?
Zase nebi vedel koliko motorjev sem scentriral, ker nisem štel, lahko rečem samo, kar nekaj.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov