Webasto

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

Re: Webasto

OdgovorNapisal/-a mirante » Ne Nov 16, 2025 20:41

Hvala.
Na prejšnji barki se mi je med tečaji pogosto dogajalo, da so sidraši med dvigovanjem sidra večkrat zapored v kratkih presledkih na daljincu pritisnili na gumb in s tem skurili varovalke, zato sem imel tudi jaz zadnja leta v električni omarici namontirano takšno varovalko http://www.radiovili.si/montazni-material/avtomatska-varovalka-150a in mi potem ni bilo več potrebno menjati varovalk. Vendar sem imel tam preprost dostop v omarico s pritiskom na gumb na vratcih in sem varovalko lahko ponovno aktiviral v nekaj sekundah.
Na zdajšnji barki je stikalna plošča zelo fiksno zmontirana in je dostop do ozadja stikalne plošče zamuden in povezan z veliko dela ter odvijanja vijakov :x
Enkrat si bom moral vzeti čas in to urediti.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Nov 16, 2025 23:13

Če ti ob malce večji obremenitvi skuri ali odklopiti avtomatsko varovalko to pomeni sledeče:

- da imaš premajhno varovalko!!
Nikakor ne sme odklopiti varovalke ali prekuriti tudi, če ti je sidro zapelo!

- prevelik padec napetosti
Pravilno bi bilo, da imaš v premcu dva vzporedno vezana 12V startna akumulatorja kar je smiselno, če imaš Bow Thruster, minimalno pa vsaj enega. Če nimaš akumulatorja v premcu niti Bow Thrusterja potem MORAJO BITI VODNIKI NAJMANJ 90mm2 za tvojo barko. Močno dvomim, da imaš pravilno narejeno.

Če ti za vsako malenkost sidrno vitlo ne deluje je to znak, da nimaš pravilno izvedenaga sistema napajanja in varovanja sidrnega vitla. Zamenjava talilnih varovalk ali vklapljati avtomatsko varovalko za vsako malenkost pa DEFINITIVNO NI REŠITEV.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Nov 17, 2025 12:16

Imam sidrno vitel, ki vleče pri dvigovanju sidra 50A. Do glavnega razvoda imam kable 70mm2, 4m. Od varovalke (inštalacijski odklopnik B63A) do releja, ki je zraven vitla, imam 35mm2, 4m. Vinč vleče pri blokiranem sidru 320A. Za B tip odklopnika deluje trenutni izklop pri 3 do 5x nazivnem toku, C tip pri 5 do 10x in D tip pri 10 do 20x. Ker mi tale B včasih izklopi, če poženeš vinč v drugo smer, ko še ni še čisto ustavil, ga bom zamenjal s C tipom. Še vedno pa C ali D ustrezno ščitita kable. Pa za 12 ali 24V ni potrebe po DC odklopnikih, ti morajo biti pri napajalni napetosti 60V ali več.

Kdo je na strani

Po forumu brska: dole, igor_k in 3 gosti