Merilec goriva
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Za vodo sem montiral merilec DMAQ 1000.Je dokaj poceni in kaže do litra natančno.Deluje na principu pretoka vode in se montira na cev od napeljave in ne v rezervoar. Sem zadovoljen, da bolj ne morem biti.Vem, da so razvijali tudi sistem za merjenje goriv, vendar ne vem, če je že na trgu . Skratka ZELO priporočam.
Poglejte si na www.sinkopa.si
Poglejte si na www.sinkopa.si
Imam na svoji barki Garminov senzor porabe goriva, ki je spojen na ploter 720S. Dela v nulo, na ruti je pri 305,5 l porabljenega goriva nameril 306 litrov, sedaj je pri 300 litrih kiksnil za 1 liter, kar pomeni, da je nesramno točen in mi še sedaj ni jasno, kako je to možno... Upam, da tako ostane še naprej, čeprav nisem povsem prepričan in se mi bolj zdi, da je to bolj naklučje... Upam, da se motim, čeprav mi inženirski občutek daje mislit!
LP
LP
Fojki napisal/-a:admin ojla
Evo tudi jaz ravno razmišljam ,da bi garmina 720s ali garmina 720
Razlika je samo sonda ,če prav razumem je to kaj uporabno tale sonda.??
Vzel bom tudi senzor za gorivo.Sem prebral ,da si zadovoljen.
in še vhf garmina 100i ,da bo vse kompatibilno špilalo.
Razlika ni samo v sondi! 720s ima vgrajen sonar, tisti brez S pa ga nima, torej ti sonda ne koristi prav nič... Lahko sicer priklopiš pametno sondo direktno na NMEA2000 in ti bo kazala temperaturo morja in globino, ne bo pa to Fishfinder...
VHF lahko vzameš katerikoli, jaz imam recimo Cobro MRF80 in se normalno razumeta me seboj preko NMEA 0183. Če vzameš Garmin 100i je enako, saj nima NMEA2000. Če pa vzameš VHF 200i, pa jo lahko spojiš preko NMEA2000. Prednosti na manjših čolnih ne vidim, na večjem pa, ker je potem vse v enem omrežju in so lahko podatki z VHF na kateremkoli inštrumentu v mreži... En tak primer je AIS in podobno...
Živjo.
Malo gledam, da bi si nabavil tale senzor goriva od garmina. Sedaj imam garmin gpsmap 421s-to lahko gor priklopim ne?
Zanima me pa kaj ta senzor kaže? Mislim kaj kaže trenutno porabo in končno porabo? Kako on ve še za koliko milj imaš bencina? Ali mu javiš da si natočil 100l bencina in potem on računa glede na pretok goriva?
Daj admin prosi povej kaj več o tem senzorju?
Kaj se ga priklopi za separatorjem in pred pumpico za gorivo? Al kam ga namontiraš na cev?
In na koncu kje ga dobiti najceneje? Ima kdo kako idejo?
Hvala
Malo gledam, da bi si nabavil tale senzor goriva od garmina. Sedaj imam garmin gpsmap 421s-to lahko gor priklopim ne?
Zanima me pa kaj ta senzor kaže? Mislim kaj kaže trenutno porabo in končno porabo? Kako on ve še za koliko milj imaš bencina? Ali mu javiš da si natočil 100l bencina in potem on računa glede na pretok goriva?
Daj admin prosi povej kaj več o tem senzorju?
In na koncu kje ga dobiti najceneje? Ima kdo kako idejo?
Hvala
Tale senzor meri pretok in nič drugega! Je pač samo senzor in ne nek super računalnik...
Vse ostalo pa izračuna ploter...
Kaj ti prikaže ploter?
1. trenutno porabo
2. ekonomijo (koliko litrov kuriš na navtično miljo)
3. doseg, ki ga še imaš pri taki plovbi
4. količino vsega porabljenega goriva iz rezervoarja v litrih
5. količino preostalega goriva v rezervoarju v litrih (izračunana)
6. količino preostalega goriva v rezervoarju v % (iz senzorja nivoja, ki ga že ima čoln)
Točke od 1 do 5 so super, tista 6 je pa brezvezna, saj jo imaš prikazano že sedaj na tvojem števcu količine goriva na armaturki... Kabli za točko 6 so potegnjeni iz senzorja nivoja, torej enako netočen podatek kot tisti na armaturki...
Kako ve za gorivo v tanku je tako, kot si napisal... V ploter prvič vpišeš koliko je poln tank. Potem pa imaš ob polnjenju vedno 2 opciji. Ali vpišeš koliko litrov si dotočil (recimo vpišeš 108 litrov, ki si jih nalil...).
Druga opcija pa je, da samo stisneš reset, vendar to samo v primeru, če polniš do roba... Tako ti avtomatsko skoči na povsem poln tank.
Od tega števila ti potem non-stop odšteva litre, ki jih je izmeril senzor pod točko 5...
Kje kupiti? Če hočeš z garancijo v SLO in z navodili v SLO, računom iz SLO in nič prešvercano, potem dobiš pri meni ugodno... Če pa misliš nekaj šmuglat, potem pa ebay, čeprav jaz osebno za 5 EUR manj nebi to počel...
LP
Kaj ti prikaže ploter?
1. trenutno porabo
6. količino preostalega goriva v rezervoarju v % (iz senzorja nivoja, ki ga že ima čoln)
Točke od 1 do 5 so super, tista 6 je pa brezvezna, saj jo imaš prikazano že sedaj na tvojem števcu količine goriva na armaturki... Kabli za točko 6 so potegnjeni iz senzorja nivoja, torej enako netočen podatek kot tisti na armaturki...
Kako ve za gorivo v tanku je tako, kot si napisal... V ploter prvič vpišeš koliko je poln tank. Potem pa imaš ob polnjenju vedno 2 opciji. Ali vpišeš koliko litrov si dotočil (recimo vpišeš 108 litrov, ki si jih nalil...).
Druga opcija pa je, da samo stisneš reset, vendar to samo v primeru, če polniš do roba... Tako ti avtomatsko skoči na povsem poln tank.
Od tega števila ti potem non-stop odšteva litre, ki jih je izmeril senzor pod točko 5...
Kje kupiti? Če hočeš z garancijo v SLO in z navodili v SLO, računom iz SLO in nič prešvercano, potem dobiš pri meni ugodno... Če pa misliš nekaj šmuglat, potem pa ebay, čeprav jaz osebno za 5 EUR manj nebi to počel...
LP
admin napisal/-a:Tale senzor meri pretok in nič drugega! Je pač samo senzor in ne nek super računalnik...Vse ostalo pa izračuna ploter...
Kaj ti prikaže ploter?
1. trenutno porabo
Kje kupiti? Če hočeš z garancijo v SLO in z navodili v SLO, računom iz SLO in nič prešvercano, potem dobiš pri meni ugodno... Če pa misliš nekaj šmuglat, potem pa ebay, čeprav jaz osebno za 5 EUR manj nebi to počel...![]()
LP
Hvala za odgovor. Imaš ZS!
Blze,
sporoči, če si uspel sondo priklopiti na 421s. Na 420s gre po vodilu CANET, 421 pa ima NMEA2000, CANET so opustili. Za to naj bi bilo potrebno dokupiti še NMEA starter kit, ki stane dodatnih 100EUR :-/
Za skupaj 250EUR je sonda za merjenje pretoka goriva zame predraga.
Aha, Admin me je prehitel.
S stroškom je pravzaprav ravno obratno. Sonda GFS 10 ima vgrajena priključka za CANET in NMEA2000. CANET kolikor vem ni razširjiv, če ga ploter podpira, se nanj priključi lahko samo en senzor, npr. GFS 10. NMEA2000 je povezava podobna tistim za računalniška omrežja. Skratka naprednejša, povezuje periferijo in različne naprave med sabo, ni pa v kompletu z 421s še nobenega kabla in konektorja, pri GFS pa menda tudi ne. Zato je pač najprej treba dokupiti NMEA starter kit.
http://www.garmin.si/view_product.php?p ... 0&cat_id=0
Če me kdo prepriča, da sem se zmotil, bom zelo vesel. Sem že skoraj kupil ta senzor, ker Admin dela tako reklamo zanj
sporoči, če si uspel sondo priklopiti na 421s. Na 420s gre po vodilu CANET, 421 pa ima NMEA2000, CANET so opustili. Za to naj bi bilo potrebno dokupiti še NMEA starter kit, ki stane dodatnih 100EUR :-/
Za skupaj 250EUR je sonda za merjenje pretoka goriva zame predraga.
Aha, Admin me je prehitel.
S stroškom je pravzaprav ravno obratno. Sonda GFS 10 ima vgrajena priključka za CANET in NMEA2000. CANET kolikor vem ni razširjiv, če ga ploter podpira, se nanj priključi lahko samo en senzor, npr. GFS 10. NMEA2000 je povezava podobna tistim za računalniška omrežja. Skratka naprednejša, povezuje periferijo in različne naprave med sabo, ni pa v kompletu z 421s še nobenega kabla in konektorja, pri GFS pa menda tudi ne. Zato je pač najprej treba dokupiti NMEA starter kit.
http://www.garmin.si/view_product.php?p ... 0&cat_id=0
Če me kdo prepriča, da sem se zmotil, bom zelo vesel. Sem že skoraj kupil ta senzor, ker Admin dela tako reklamo zanj
Drži!
Na staro 420-ko gre direkt!
Na novo 421-ko NE GRE DIREKT. Rabiš NMEA2000, ki pa stane...
Ni fora v priključkih, temveč rabiš postavit mrežo... Tisto za 99 EUR je en kos kabla, nekaj zaključkov in pa napajanje mreže! Temu bi lahko v računalništvu rekli en navaden switch za priključitev večih računalnikov...
Torej senzor za na novejše Garmine NUJNO rabi še mrežo. Nekateri jo že imajo za recimo avtopilota, vetrni inštrument, VHF postajo, motorno elektroniko in podobno... V tem primeru rabiš samo senzor! Če pa mreže še nimaš, potem rabiš še to dodatno zadevo.
Na staro 420-ko gre direkt!
Na novo 421-ko NE GRE DIREKT. Rabiš NMEA2000, ki pa stane...
Ni fora v priključkih, temveč rabiš postavit mrežo... Tisto za 99 EUR je en kos kabla, nekaj zaključkov in pa napajanje mreže! Temu bi lahko v računalništvu rekli en navaden switch za priključitev večih računalnikov...
Torej senzor za na novejše Garmine NUJNO rabi še mrežo. Nekateri jo že imajo za recimo avtopilota, vetrni inštrument, VHF postajo, motorno elektroniko in podobno... V tem primeru rabiš samo senzor! Če pa mreže še nimaš, potem rabiš še to dodatno zadevo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta