Anti vegetativni premaz jadrnice
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Sem našel link za porabo barve:
http://www.hempel.com/Internet/IneAllDe ... _final.swf
http://www.hempel.com/Internet/IneAllDe ... _final.swf
5 x 1kg. Predlanskim sem pobarval dve roki. Le na ostrih robovih - rob kobilice, krmila ter na vodni liniji sem dal tri roke. Lepo mi zdržalo do konca lanskega dopusta (dve sezoni). Sedaj je nekaj školjk in vegetacije na vodni liniji. Letos spomladi gre barka zopet na suho. Pri prejšnji barki sem uporabljal trde premaze (hard), a mi je zdržalo samo eno leto.
Drugi problem je s propelerjem. Preizkusil sem že 5 do 6 različnih premazov. Da bi kateri od njih bil 100% ne bi rekel. Pred daljšo plovbo se vedno potopim pod barko, ter propeler očistim. Če ima kdo boljše izkušnje, naj pove kakšen premaz uporablja.
Drugi problem je s propelerjem. Preizkusil sem že 5 do 6 različnih premazov. Da bi kateri od njih bil 100% ne bi rekel. Pred daljšo plovbo se vedno potopim pod barko, ter propeler očistim. Če ima kdo boljše izkušnje, naj pove kakšen premaz uporablja.
Jadranje je odklop
antivegetativa
za jadrnice uporabljajte self polish antifouling barve za hitrosti manjše od 40 vozlov. Če boste uporabljali trše barve kot so hard race od Hempla se podvodni del ne bo sam čistil (luščil) in se bodo alge in "trava" nabirale še bolj kot če barve sploh ne bi bilo.... torej bo poraba večja.
Priporočam barve angleških proizvajalcev...
Mimogrede - morskih bitij ni z dneva v dan manj samo zaradi ribolova,
ampak tudi zaradi antifoulinga.
LP
LP
Ni bilo vprašanje kateri antifauling - za jadrnice seveda self polish varianta.
Dilema je:
- ali uporabiti premaz, ki temelji na skoraj čistem bakeru, ki menda naj ne bi bil tako škodljiv okolju in ne odpada na morsko dno po moje laičnem znanju (10 mikronov/leto),
- ali uporabiti npr. hemplov self polish, ki stalno po malem odpada in ga je potrebno letno premazovati.
Imeti plovilo pač pomeni živeti z antivegetativno zaščito, pač poskušam po drugi strani pluti s pomočjo vetra in vsaj s tem manj svinjam in smrdim ... no kakšen wc spraznim sem in tja.
Dilema je:
- ali uporabiti premaz, ki temelji na skoraj čistem bakeru, ki menda naj ne bi bil tako škodljiv okolju in ne odpada na morsko dno po moje laičnem znanju (10 mikronov/leto),
- ali uporabiti npr. hemplov self polish, ki stalno po malem odpada in ga je potrebno letno premazovati.
Imeti plovilo pač pomeni živeti z antivegetativno zaščito, pač poskušam po drugi strani pluti s pomočjo vetra in vsaj s tem manj svinjam in smrdim ... no kakšen wc spraznim sem in tja.
Re: antivegetativa
zukke napisal/-a:za jadrnice uporabljajte self polish antifouling barve za hitrosti manjše od 40 vozlov. Če boste uporabljali trše barve kot so hard race od Hempla se podvodni del ne bo sam čistil (luščil) in se bodo alge in "trava" nabirale še bolj kot če barve sploh ne bi bilo.... torej bo poraba večja.
LP
Pa tudi zaradi komunalnih odplak (pral. praški, čistila), pa razne kemikalije, za katere se " ne " ve! Pa prosim ne o modernih čistilnih napravah. Antifouling, kateri odpada (topi) od raznih plovil, je tako minimalni onesnaževalec morja, da lastnikom plovil, ni treba vcepit občutka slabe vesti pri njegovi uporabi. Sicer pa plovila z gladko podvodno površino, porabijo manj goriva, olja, kot pa barkače z travnikom pod vodno linijo, z večjo potrošnjo goriva .........itd.
LP
Se strinjam atilone. Antifouling na splošno sploh ni strupen. Ti ki so samopolirajoči se samo "odtapljajo", niso pa strupeni... Nikomur nič ne škodijo. No taki, ki pa so na bazi bakra pa so strupeni! Delujejo namreč na način, da so toliko "strupeni", da na njih umre vsako življenje. No včasih so bili na bazi bakrovih spojih in karcinogenih strupov, ki so škodili tudi človeku (npr. TBT), sedaj pa naj bi bil to samo baker, ki načelno ni škodljiv za živa bitja, zelo pa škodi bakterijam in algam. Tako se potem tudi ne primejo...
Da pa bi antifouling svinjal morje je pa res smešno.
LP
Da pa bi antifouling svinjal morje je pa res smešno.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov