Popravilo lesenega ribiškega čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

deathrow301
Naddesetnik
Kraj: ravne na koroškem

OdgovorNapisal/-a deathrow301 » Po Maj 31, 2010 16:20

lep pozdrav

Čoln je končan, vesli sta narejeni, preizkus vodotesnosti je opravil, potrebna je samo še splavitev... sicer res ni najbolj lep, a vendar bo za nekaj časa dober..

Hvala za pomoč

http://www.shrani.si/f/1S/eq/3HJQlPly/colon-024.jpg
http://www.shrani.si/f/t/fy/1YeHNOa/colon-025.jpg
http://www.shrani.si/f/r/Bf/3h5zwVyD/colon-026.jpg
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Maj 31, 2010 17:18

Dober prijem :wink:
LP
Roky9
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Roky9 » Po Maj 31, 2010 22:12

Lepo pozdravljeni!

Jaz sem se tudi lotil obnove ribiškega čolna. Čoln služi za ribarjenje na reki Krki. Z obnovo sem že skoraj dokončal. Zanima pa me s čim ga naj namaže na zunanji strani čolna. Zasledil sem da si ga ti deathrow301 prebarval kar z ibitolom. Lahko mogoče opišeš malo bolj podrobno. Si čoln z zunanje strani premazal samo z ibitolom ali si potem tudi dal nanos katrana (smole)? Pa mogoče kakšen dober nasvet s čim ga naj z zunanje strani premažem?
qvxbama
Poddesetnik
Kraj: Litija
Kontakt:

ribiči

OdgovorNapisal/-a qvxbama » To Jun 01, 2010 09:03

Fantje, tole tudi za domačo lužo ni. Pa številko 112 si zapomni, da pokličeš gasilce, da te rešijo, ko ti razpade.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

Re: ribiči

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » To Jun 01, 2010 09:21

qvxbama napisal/-a:Fantje, tole tudi za domačo lužo ni. Pa številko 112 si zapomni, da pokličeš gasilce, da te rešijo, ko ti razpade.

Živjo, ti si pa nov. Pozdravljen. Daj prpopej kako sliko svojga plovila pa malo opiš kaj delaš.

Drugače pa mislim, da se s tem lesenim hlodom ne bi upal pelat. Zgleda kot truga. Saj najbrž je vse ok s to obliko ker če ne bi bilo jih tastari ne bi delal ampak vseeno sem skeptičen.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
deathrow301
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a deathrow301 » To Jun 01, 2010 14:20

hehe, kaka trugla stari, čisto vredu čoln je...za prvič kaj takega delat..ugreza bo itak imel samo kake 5 sm, oblika je taka kot more bit za dravo, meni je čisto Ok. Vodo smo nalili v notranjost, pa ni blo nekega hudega izpusta, zgolj kaka kapljica to se bo pa tudi rešlo ko se bo les napil vode...vredo je.Kanglica za odvajanje voda bo pa tut skoz prisotna v čolnu :lol:

Ja od zunaj sem ga mazal le z ibitolom, porabil sem ga 10l. Po podnu je namazu še kar debel, po stranicah pa ne. Na poden sem ga polival iz kante in pač počakal da se je posušil, pa zopet premaz. Mogoče bi bilo bolje da bi čez poden dal tisti beitumen(tako nekako), ki se kupi v rolah, ni tekoč in se nekako našvasa na podlago? Ibitol je pa tako, da zdaj ko je bilo močno sonce se je premaz na čolno (podnu) zmehčal, proti večeru pa zopet strdil. Ko bo v vodi nebo panike. Notranjost sem pa premazal z firnežem 2x, kasneje pa z sadolinom 2x. Aja pa to je, da firnež topi ibitol, malo je blo problemov, da je po bogatem nanosu firneža ibitol malo kapljal skozi majhne špranje. Mogo bi ga namazt z firnežom pred ibitolom.

qvxbama: nevem kako lužo maš ti pred hišo
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Jun 01, 2010 14:25

Za to kak je zgledalo na začetku si dobro to spesnil skupaj, stranice pa so verjetno zato tako visoke, da ti ta večje ribe ne bodo ven poskakale. :lol:
Mirno plovbo in dober prijem.
Guma je guma, zaenkrat.
atilone
Admiral

Re: ribiči

OdgovorNapisal/-a atilone » To Jun 01, 2010 15:33

qvxbama napisal/-a:Fantje, tole tudi za domačo lužo ni. Pa številko 112 si zapomni, da pokličeš gasilce, da te rešijo, ko ti razpade.

Za popravilo take razvaline, moraš imet jajca, da se spraviš zraven, za norca se delat drugim, pa sploh ni potrebno imet jajc, so kaka majcena jajčka čisto zadosti.
Take padalce posebno obožujem. Malo si preberi "Hišni red", preden sploh začneš z oglašanjem.
LP
Ps: pa dobrodošel
Roky9
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Roky9 » To Jun 01, 2010 19:34

deathrow301 lahko mogoče poveš kuk litrov firneža si uporabil. Da vem približno kolk ga morem kupit.

Jst sem imel u mislih da bi cel čoln prebarval najprej z zeleno galico potem pa, da bi ga znotraj namazal s firnežem in nato s sandolinsom. Do zdej sem ga vedno barval samo s sandolinsom, sedaj sem pa celega prebrusil do vidnega lesa. Ve mogoče kdo, če bi imel firnež pol tud kako vlogo, če bi pred tem prebarval z zeleno galico? Nevem namreč, če bi les vpil firnež?

Z zunanje strani sem pa mislil, da ga najprej prebarvati z ibitolom nato pa ga prekriti s katranom (smolo)? Je mogoče že kdo počel kaj takšnega? Ima mogoče kdo kakšne izkušnje kako se to kaj obnese?
deathrow301
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a deathrow301 » To Jun 01, 2010 20:42

Hvala janadino in atilone...velke ribe pa na kopnem bolj lovim :D na vodi se ni blo nekako srece :) mogoče zdaj z novo pridobitvijo :)

roky porabil pa sem nekaj manj kot 2l firneža, približno dva litra no. Uff sušil se mi je pa ta firnež tudi po cel teden ( 1 namaz ), pa še ni bilo popolnoma suho..
Glede drugega ti pa sam žal ne morem nuditi kakšnih koristnih informacij..

Ves porabljen material me je stal okoli 70e

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti