Manšeta na osi propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Sr Apr 28, 2010 21:57

a-lex napisal/-a:http://www.mojalbum.com/a-lex/lady-2/foto/17808831

A lahko vprasam zakaj je sajla pod waterlockom?
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Apr 28, 2010 22:48

Kaj pa vem, nekako je waterlock fiksiran, da "kam ne uide".
Tako stanje sem že dobil, nobene stvari nisem dodajal, spreminjal...
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Če Apr 29, 2010 04:09

Tisto belo je guma, original tako dobavljajo z Beta marine motorji, drugače si pa lahko pomagaš pri preverjanju če je motor dobro scentriran, prirobnico na tenko namažeš z oljem na menjalnik postaviš kos šeleshamer papirja in stisneš prirobnico z roko na menjalnik ostane ti odtis prirobnice na papirju, upam da razumeš ka sm mislu tko smo včasih delal tesnila :D
LP Marjan
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Maj 05, 2010 21:21

Je kdo že preiskusil tole manšeto?

http://issuu.com/eliche_radice/docs/tenuta_assiale

nekaj novega, cenovno pa 67,00 - 15% popusta!! :roll: :roll: :roll:
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Maj 05, 2010 21:54

Gaso, nekaj mi pa ni jasno. Ce te prav razumem je potrebno manseto vsaki odzraciti, ko das barko v vodo. To pomeni, če jo vzameš iz vode da prebarvas antifouling in ko jo das nazaj v vodo je potrebno manseto odzraciti. Ali je dovolj, da jo odzracis samo kadar jo menjas?
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Maj 05, 2010 22:02

Manšeto je potrebno odzračiti vsakič, ko daš barko ven za barvanje ali pa manšeto zamenjaš; to pa zato, ker je ležaj vodno hlajen in se iztisne ven zrak, pa da se ne zakurijo lamele, ki tesnijo.
Jaz sem zdaj našibal v manšeto mast (mazalo bi se naj na 200 ur delovanja ali pa enkrat letno) in mi ne pušča več tolko, le par kapelj, tako da ni panike.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Maj 06, 2010 00:29

Ti je a-lex odgovoril kot je treba, voda ko daš barko ven izteče iz manšete skozi statveno cev, zato moraš ponovno odzračiti, pri teh manjših modelih, ki nimajo posebne cevi hladilne morske-vode motorja speljane v manšeto, moraš odzračiti.

a-lex, ta volvo manžeta za tvoj primer barke je po izkušnjah veliko ljudi, boljša od ostalih sistemov tesnenja. Ko boš staro zamenjal z novo, ne bo niti kapljice spustila. Ta na sliki ima le cevko hladilne vode iz motorja, zato je ni potrebno odzračiti, ker to naredi motor s hladilno vodo, ampak tako varianto lahko imaš tudi z Volvo gumo, jaz imam tako v drugi barki.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Če Maj 20, 2010 20:28

Gaso, če pogledaš na sliko - je dovolj če odvijem samo tiste štiri vijake, ki držijo os ali moram tudi vijake, ki držijo prirobnico na menjalnik? :?: :?:
Se bom trudil v soboto v portoroški marini ob treh popoldan na dvigalu.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Maj 21, 2010 08:39

Zame je bistveno boljši Povhetov ležaj. Ležaju ne delajo težave tudi če je os malo iz centra.
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Maj 21, 2010 20:32

Sem hotel vzet Polhetovega, pa sta mi dva rekla vzemi original Volvo, pa bo mir. Bom videl, če bo res, če ne drugo leto vzamem Polhetovega, pa tko naprej... :wink: :wink: :wink: :wink:
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

Re: Manšeta na osi propelerja

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Feb 05, 2022 20:17

No, takrat sem manšeto zamenjal in je bil mir do lanskega leta, ko sem jo bolj kot ne preventivno zamenjal. Čez poletje je bilo ok, ko pa se je ohladilo, pa je ob vibriranju, motorja začelo na manšeti špricati na vse konce.... počakal bom, da se malo ogreje in manšeta zmehča :| , ampak zadeva je pa zelo nenavadna. Tudi, če dvignem število obratov, voda še vedno šprica...

Ima kdo mogoče plastiko s katero se na osi varujejo ripne ob montaži? To kontrolo lahko naredim na privezu, v naslednji fazi pa spet menjam manšeto?1 :cry:

https://mojalbum.com/a-lex/lady-2/foto/50057940
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Feb 09, 2022 12:23

Še eno vprašanje: ali je kdo mogoče za tesnenje statvene osi uporabil sistem PSS?

https://www.svb.de/de/pss-wellenabdicht ... nd-answers
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Feb 09, 2022 14:26

a-lex napisal/-a:No, takrat sem manšeto zamenjal in je bil mir do lanskega leta, ko sem jo bolj kot ne preventivno zamenjal. Čez poletje je bilo ok, ko pa se je ohladilo, pa je ob vibriranju, motorja začelo na manšeti špricati na vse konce.... počakal bom, da se malo ogreje in manšeta zmehča :| , ampak zadeva je pa zelo nenavadna. Tudi, če dvignem število obratov, voda še vedno šprica...

Ima kdo mogoče plastiko s katero se na osi varujejo ripne ob montaži? To kontrolo lahko naredim na privezu, v naslednji fazi pa spet menjam manšeto?1 :cry:

https://mojalbum.com/a-lex/lady-2/foto/50057940

Če imaš original Volvo in pravilno zmontiranega bi moral biti vsaj 5 let mir. Jaz sem prej imel Torpedota ki je skakal kot norc. Tesnilo nikoli ni puščalo. Sedaj sem menjal Torpedota za Yanmar motor in sem obenem preventivno menjal tudi tesnilo (Volvo). Po 3 letih ni tudi kapljice vode. Tri pravila:
- ko montiraš tesnilo ga je treba obvezno fino namazat z mastjo (zatlačiš med lamele itd).
- pri vstavljanju osovine obvezno uporabi oranžen pripomoček za montažo, ki je priložen tesnilu. Brez tega boš sigurno poškodoval lamele
- Vedno ko gre barka nazaj v vodo je potrebno tesnilo odzračiti. Drugače zažgeš lamele in prične puščati.
- enkrat na leto malo podmazati tesnilo
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Feb 09, 2022 19:45

evovii napisal/-a:...- Vedno ko gre barka nazaj v vodo je potrebno tesnilo odzračiti. Drugače zažgeš lamele in prične puščati.
- enkrat na leto malo podmazati tesnilo

Če imaš takega ni potrebno odzračevat, ker se odzrači samo, pa še namazat je enostavno ko keks. :wink:
Zelena cevka je bila najprej samo za test. Sedaj je montirana "proper" armirana cevka.

Slika

Prej sem imel Volvo tesnilo. Zaradi premalo prostora ga nikoli nisem mogel dobro namazat, zato sem poiskal raje drugo varianto. Priporočil mi ga je Habibi, višji Mašinfuhrer in pravi, da se odlično obnese tudi na motornih barkah za najmanj tako dobo kot Volvo tesnilo. V kolikor bi naredil kroženje vode pa bi bilo verjetno še veliko bolje.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Feb 09, 2022 20:00

Ker smo lansko leto menjali ležaj na osi, obstaja majhna verjetnost, da so se lamele obrnile.

Odzračeno je bilo absolutno vedno, ko je bila barka spuščana v vodo (enostavno s peto stopiš na manšeto in voda priteče v kalužo).

Oranžnega nastavka žal nimam več, da bi poskusil kar na privezu poravnati lamele... potem pa namazati z Volvo mastjo.

Ali kdo slučajno ni vrgel stran oranžni (rumeni) nastavek?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov