Izpusni kolektor za Mercruiser

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Maj 03, 2011 14:20

Hvala ti za odgovor.
laser
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a laser » Sr Avg 24, 2011 12:58

Pozdravljeni,
ker imam enako temo, mislim, da lahko kar tu nadaljujem. Imam Mercruiser 4,3L, starega 10 let, v moji lasti 4 sezone. Po urah bi naj imel samo 145 ur. Letos sem se odločil, da preverim in očistim kolektorje in ostale dele izpušnega sistema.
Poseg je bil opravljen, tako rekoč, 5min pred dvanajsto. Sedaj po demontaži, vidim, da čiščenje ni potrebno. En kolektor praktično prežrt, velikosti jajca, na srečo na zunanjo stran , ostali deli zamašeni cca 80 %.
Noročil sem novi kpl pri Yucca Boats.

Zanima me, ali naj menjam preventivno tudi izpušne lopute, kajti izgledajo,da so v dobrem stanju(tudi glede na obratovalne ure), oziroma, kako jih preveriti - mislim, da so kpl iz gume, še vgrajene.
Omenil bi tudi, da so bili vijaki na kolektorju in matice zg. na kolenu precej narahli - tako, da jih je potrebno preverjati in po potrebi zategniti.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Sr Avg 24, 2011 14:20

Protivalne lopute je Volvo z letom 2001 (če se ne motim) vrgel ven! Kar pomeni, da so jih pooblaščeni servisi pri naslednji menjavi kolektorjev začeli demontirati... Če se ne motim (moral bi poiskati bulletin), je mercruiser naredil enako leta 2007?

Razlog je v tem, da so te lopute po statistiki naredile več sranja kot dobrega. Če pregorijo, padejo v hlače in (lahko) zadelajo izpuh, rezultat pa so številni problemi, vključno z ne-vžiganjem, slabo močjo, nenadnim vgašanjem itn...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
laser
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a laser » Če Avg 25, 2011 21:07

Ali vas je več, da ste odstranili izpušne lopute .....?

Lp
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Avg 26, 2011 07:08

Jest sem jih pustil gor.
Lp,
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Avg 26, 2011 19:17

Te "izpušne lopute", kot jih imenuješ, oz. water shutter v ang jeziku, so namenjene preprečevanju vdora vode zaradi krmnega vala pri izklopljenem motorju (pri delujočem zaradi tlaka vdor ni mogoč) ;) Druga možnost pa je "dieseling", ko se motor zavrti kontra in posesa vodo preko izpuha...

Verjetnost, da bi val bil dovolj velik, da bi pljusknil preko kolena v kolektor in v motor je očitno zelo majhna; seveda pa je odvisno od višinske razlike med morjem in višino izpušnega kolena... Manjša kot je, večja je verjetnost vdora vode... Bom poiskal bulletin in ga postal tukaj

LP

SS
Nazadnje spremenil ss9940, dne Pe Avg 26, 2011 22:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Avg 26, 2011 19:44

laser
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a laser » Če Sep 01, 2011 21:03

Hvala na informaciji glede protipovratnih loput s strani Volva, kar je verjetno enako, razen same izvedbe, kot pri Mercruiserju. Se še nisem odločil, če jih pustim ali demontiram.
Me pa zanima še nekaj. Za izpušnim kolenom, kjer se potem združita hladilna voda in izpušni plini, se nahajajo za povezavo debele gumijaste cevi pritrjene z dvojnimi objemkami. Ali je potrebno oziroma priporočljivo nasede pred montažo namazati z določeno mastjo? Tega namreč v "Service Manual" literaturi nisem zasledil.

Lep pozdrav vsem
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Sep 02, 2011 10:57

Jap, sicer se mogoče kdo ne bo strinjal, ampak jaz vedno skoraj VSE mažem z mastjo preden zmontiram skupaj, pa naj bo to vijak ali guma ali plastika... Slana voda dela svoje in mast je edina stvar ki jo *malo* zavira ;) To se lepo vidi ko čez 3 leta kaj podiraš in dobiš brez problemov narazen ;)

Seveda so pa tudi določeni sklopi kjer je mast *no go* ;)

LP

SS
laser
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a laser » Pe Sep 02, 2011 21:01

Tudi sam sem mnenja, da katera od teflonskih masti za navtiko lahko samo olajša montažo in poveča samo tesnost. Dobil sem ves material, jutri montiram nove kolektorje, riserje in kolena. Lopute zaenkrat pustim.

Lep pozdrav

PS: ss9940, ali se ukvarjaš profesionalno s popravili ali samo ljubiteljsko?
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Sep 05, 2011 09:52

Ukvarjam se malo z uvozom rez. delov MERC/VOLVO iz USA; montira oz. servisira pa en starejši možakar... Popravljam ne, razen za kakšnega kolega, žlahto (ali pa morjeplovca) iz lastnega interesa ;)

Sem pa že kar nekaj "pošraufal", sploh tam kjer je problem malce večji, npr. s kakšno elektroniko; pomagam namreč temu starejšemu možakarju ki je stručko kar se mehanike tiče, pri elektroniki pa je njegovo znanje največkrat premalo ;)

LP

SS
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Sr Feb 22, 2012 12:50

Pozdravljeni,

ali mi lahko kdo svetuje, kje naj kupim kolektorje za mercruiser? Ali naj bodo originalni ali obstajajo tudi kakšni dobri aftermarket ?

Hvala
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » Sr Feb 22, 2012 13:05

Original-One napisal/-a:Pozdravljeni,

ali mi lahko kdo svetuje, kje naj kupim kolektorje za mercruiser? Ali naj bodo originalni ali obstajajo tudi kakšni dobri aftermarket ?

Hvala

Pokliči me, imam tako original kpt aftermarket...
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Sr Feb 22, 2012 14:53

Kupil maja 2011 OSCO v motomarine. Cena se mi zdi cca 750€.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov