Obnova vodne črpalke YANMAR 1GM10

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Feb 02, 2014 20:08

Mislim, da je luknja med obema semeringoma. Bom pa vsekakor še enkrat preveril od kje pricurlja. Upam, da ne pri kakšni objemki :oops:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 02, 2014 20:11

Ja to bi bilo najenostavneje popravit :lol:
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Feb 09, 2014 08:36

Včeraj je delal motor pol ure in kot nalašč ni pritekla niti kaplja vode iz črpalke.

(imam pa sladke pod motorjem in v klopeh za izvoz, pa ne vem od kje). :lol:
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Feb 09, 2014 10:25

če je bila v črpalki slana voda je sol čez zimo kristalizirala na osi in semeringu zato kaplja,ker os ni bila gladka in vzmet na semeringu oz kanal pride zapacan,ko čista voda to spere je vse ok.

lep pozdrav
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Feb 09, 2014 11:54

Igorb iz tvojih ust v božja ušesa se reče!!
lp
Aleš
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 09, 2014 12:02

Ta tvoja črpalka je mal podobna novejšim kuhinskim pečicam...ima funkcijo samočiščenja :lol:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Feb 09, 2014 12:39

a-lex napisal/-a: (imam pa sladke pod motorjem in v klopeh za izvoz, pa ne vem od kje). :lol:

Meni se je nabirala sladka voda pod ležiščem v sprednji spalnici. Ko sem se zavlekel čisto pod sidrni prostor, sem ugotovil, da je to kondenz, ki je nastajal pod prostorom z verigo. Če je to res, pa bom potrdil spomladi, ko bom menjal spojni člen verige, ki sem jo podaljšal pred Grčijo. Druge razlage ne vidim.

Sicer pa je danes idealni čas za preizkušanje tesnosti barke, se zliva na polno. :(
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Feb 10, 2014 10:43

jez ko vidim vodo v barki prvo poskusim če je sladka ni panike
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Jan 02, 2015 10:10

No, črpalka je nehala puščati sama od sebe, se je verjetno naveličala :D :D , če vam pa povem od kje je bila sladka voda, se boste pa valjali od smeha. :wink:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 02, 2015 10:28

Od kje? Slika
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Jan 02, 2015 11:00

Pol leta sem ugotavljal od kje - posipal z otroškim pudrom po kaluži, polagal časopis, menjal tesnilo na pokrovu v kokpitu, menjal še vse drugo možno... vedno je bila voda pod motorjem in to sladka in nisem mogel ugotovit od kje.
Enkrat sem bil celo na morju, ko se je pripravilo na nevihto. Vzel sem na barko sendvič in dva pira, da bom podežural in našel vodni izvir. Najedel sem se, popil en pir, potem pa se je ulilo kot za stavo, jaz pa zaspal. Zbudil sem se čez pol urice, zunaj sijalo sonce na polno, med nogami v kaluži pa je bilo 2 litra sveže deževnice. Nobene sledi od kje. Sem mislil, da me bo kap.

Potem sem se pa enkrat spomladi zapeljal v portoroško marino h kolegu na pomol natankat vodo v tanke in se je kolega spomnil na mojo tegobo. Ko sva napolnila rezervarja, sem se zaprl v barko, on pa je začel "prati" barko.
Dokler je šprical po kokpitu in sem jaz buljil po kaluži je bilo vse suho. Nič mi ni bilo jasno.
Potem je začel špricati po barki. Buljil sem pod kokpit - čepel... dokler nisem opazil, da se mi med nogami v počepu dela luža. "Zapri vodo!!!" "mene zaliva!"
Da skrajšam. Iz palube je teklo čez rob barke direktno v iztok iz kalužne črpalke (rob iztoka so zalili ob barvanju boka...) in skozi kalužno črpalko pod motor...
Trije vijaki malo sike in polkrožni polpokrov iz inoxa za par evrov v navtični trgovini so v trenutku rešili moje 9 mesečne travme.
Da ne povem kako smo zalili "delovno zmago"
:wink: :wink: :wink: :wink:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 02, 2015 11:13

Ja, vsak iztok je tudi "vtok".
Verjetno ne razumem prav. Si zdaj zaprl iztok kaluže, al kako?
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Jan 02, 2015 12:05

Nisem zaprl iztok iz kaluže, ampak sem nad luknjo iztoka naredil iz inoxa strešico, da iz palube ne teče več v iztok in potem po cevi skozi kalužno črpalko pod motor.

Praktično tole zgleda takole tik nad rdečo črto:

http://shrani.najdi.si/?10/10e/2ogyXAyK/imag0532.jpg
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jan 02, 2015 13:23

a-lex napisal/-a:Mislim, da je luknja med obema semeringoma. Bom pa vsekakor še enkrat preveril od kje pricurlja. Upam, da ne pri kakšni objemki :oops:

Nekateri motorji imajo luknjico med obema semeringoma, da v kolikor spusti semering ki tesni vodo, da vidiš oz, da ti ne nabije vode v motor če ti spusuti še semering na oljni strani. Samo toliko v vednost. Jaz pri mojem Torpedotu tole pogrešam in prejšnji lastnik je že dobil vodo v motor na ta način ker ni nikoli menjal semeringov, videlo se pa ni, da je kaj narobe. Sledila je generalka :wink:
Načeloma sedaj vsakič drugič ko bom menjal impeler menjam tudi semeringe pa je OK.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jan 02, 2015 13:24

Joško napisal/-a:
a-lex napisal/-a: (imam pa sladke pod motorjem in v klopeh za izvoz, pa ne vem od kje). :lol:

Meni se je nabirala sladka voda pod ležiščem v sprednji spalnici. Ko sem se zavlekel čisto pod sidrni prostor, sem ugotovil, da je to kondenz, ki je nastajal pod prostorom z verigo. Če je to res, pa bom potrdil spomladi, ko bom menjal spojni člen verige, ki sem jo podaljšal pred Grčijo. Druge razlage ne vidim.

Sicer pa je danes idealni čas za preizkušanje tesnosti barke, se zliva na polno. :(

Pomoje je kar kondenz. Meni se tudi v enem boksu nabira pa tud ne morem pogruntat od je....
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti