tomos 4 servis ljubljana

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Avg 22, 2011 08:06

- Če noče vžgati s čokom, je verjetno še vedno nekaj narobe z uplinjačem - prebogata zmes, zato čoka sploh ne rabi. Preglej še pumpo goriva. Če je zanič membrana, se lahko zgodi, da topel zlepa ne vžge. Čeprav v ta simptom dvomim, ker praviš, da tudi mrzel težko vžiga.

- Delovanje v prostem teku nastaviš tako, da vijak za zrak odviješ od točke ko hoče ugasnit za cca 3/4 obrata. Nato nastaviš še obrate z vijakom, ki se naslanja na loputo plina.

- Preglej, če nima žica plina luft in zato ne reagira takoj. Če je tako, jo našponaj, odviješ vijak tam, kjer je pritrjena na loputo plina in jo našponaš s kombinirkami. Če pa ni to in motor ob dodajanju plina zaduši, je spet uplinjač (plovec, nepravilna nastavitev zmesi goriva in zraka...)

Kaj pa elektrika, platine predvžig, to štima ?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Avg 22, 2011 08:51

Piki, hvala. Tudi sam predvidevam, da je nekaj z vplinjacem, ker je motor par let stal in se je cisto zapacal. Potem so bile vse dize spucane z iglo, prepihane s kompresorjem, masina je potem vzgala, ocitno pa ni bilo nastelano pravilno vse. Se bom lotil vplinjaca se enkrat te dni in probal, ce se da oz. ce bom znal nastimat. Se vedno ga potem lahko komu peljem.
Za elektriko pa predvidevam da je ok, iskro daje lepo, svecka je bila nova, ta ima ze elektroniko.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Avg 22, 2011 10:09

Uspelo mi je nastelat tako, da vsaj topel kresne iz prve brez potrebe po dodanem gasu.
Zajlo sem malo zategnil, ceprav mislim da to ni bil vzrok, ker se je zamik dogajal v celem hodu, ne samo na zacetku. Mogoce je bil vzrok nepravilna nastavitev vplinjaca.
Bom pocakal se, da se ohladi, pa probal vzgati. A bi moral naceloma vzgati brez zauga oz. bom drugace vprasal: a ce noce vzgat z zaugom pomeni da je se vedno prebogata mesanica? Edino to me se skrbi, ce sem pravilno nastelal, a sedaj deluje veliko bolje kot prej, topel kresne iz prve, pod stantgasom pa ne crkne.
Pocasi se bova sporazumela :D
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Avg 22, 2011 12:23

Hladen bi moral načeloma vžigat s čokom, če ne vplinjač ni pravilno nastavljen (vijak za zrak preveč odvit). Po mojem je bil razlog, da ni vžigal s čokom v prebogati zmesi bencina in zraka (preveč bencina).
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Avg 24, 2011 22:33

Mislim, da sem ga uspesno nastelal ter preventivno se enkrat scistil vplinjac. Topel vzge lepo v prvo, hladen pa nekje v drugo, s tem da zauga ne smem zapreti oz. odpreti do konca, ker potem ocitno ne dobi nic zraka. Tudi odziva na gas se normalno.

Imam pa se dve vprasanji, ce mogoce zna kdo pomagat.
- kje bi dobil rezervni varnostni zatic oz. varovalko za propeler? Originalne verjamem da se ne dobi, je pa verjetno katera druga podobna.. Mogoce se komu celo valja doma.
- sa de kje dobiti priblizek orig. tesnilu pri salcki vplinjaca? Namrec tesnilo je kar znucano in raahlo solzi.

Dankju :-)
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Avg 25, 2011 07:38

Že velikokrat omenjeni Tomos servis Nahtigal, Kranj. On še servisira izvenkrmnike Tomos in ima dele.
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Pe Avg 26, 2011 08:25

Varovalko je najbolje narediti sam. Greš v Metalko in kupiš mesingasto palico - zelo poceni zadeva, jo narežeš na primerno dolžino nato pa še malenkost povrtaš luknjo na osi propelerje da gre zadeva notri in stvar je rešena. Točno enakega premera mesingaste palice ni za dobiti zato je malenkost potrebno povrtati luknjo na osi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov