Odločanje in nakup ter obnova Elan T-430

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral
Kraj: Velenje-Bunarina

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » Sr Maj 11, 2011 19:57

Dimen napisal/-a:Super VS. Zdej bi pa lahk srečanje elan 430 naredil al pa u izi regato, hehe :lol: :lol:

Daj še ti kakšno sliko svoje gor, da malo vidmo ! :D
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
alingi
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a alingi » Sr Maj 11, 2011 21:18

lp,sem zasledil za dotično jadrnico elan 430,izboljšavo glede buma(daljšega),da gre potlej bolje v veter in nekaj v vezi zamenjave originalnega jadra z drugim pa ne vem kje -ali na morjeplovcu ali na HR forumu-ribolov na moru rubrika jadrnice ,jadranje-se mi zdi.Članek se nanaša ravno na to kar sem tudi sam opazil z jadranjem z to 430-ko.V veter ni šla nikamor,po zamenjavi dalšega buma in jadra se je težišče spremenilo in baje ful boljše gre tudi v veter-sam tega nisem sprobal,z originalnimi jadri sem pa res imel velike težave za vračanje na bojo če ni bila prava smer vetra. LP alingi
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Maj 12, 2011 08:07

To ti je najbolj pamena odločitev, da zadostiš strastem in ob tem ugotoviš kakšno plovilo sploh želiš in šele potem v samogradnjo.
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Če Maj 12, 2011 10:03

Ekola, dve akcijski na burjo :D :D :D

Slika

Slika
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Če Maj 12, 2011 10:15

O povečanju jader sem tudi sam razmišljal in opustil idejo, ker bi lahko prišlo do prevračanja. In ni teorije, da jo nazaj postaviš ker pač ni tako zasnovana. Z originalnim rigom jo je skorja nemogoče prevrniti če je kobilca do konca v ležišču. Se nagne na 45 stopinj, krmilo pogleda iz vode in avtomatsko obne proti vetru. Samo enkrat jo je svak prevrnu na cerkniškem jezeru, ker je imel na polovici kobilco. Robo smo iskal po jezeru cel dan. Ne priporočam!
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Ne Maj 15, 2011 10:46

Barčica je že na peskanju. Speskali bodo trdovratni coperpaint, ki ga z 5 različnimi orodji nisem mogel uspešno odstraniti niti 1m2.
Ko smo bili že enkrat pri peskarju, smo se odločili, da naj speska tudi prikolico, ki jo bomo najprej premazali s ferosanom, kasneje si sledijo klasični nanosi.
Barčico bomo po peskanju z zunanje strani v celoti zmatirali in prebarvali z
lepo razlivnim in zelo pokrivnim poliesterskim lakom. Namesto dragega gumijastega roba, smo se odločili narediti lep lesen rob, po vsej verjetnosti macesnov.
Komaj čakam, v četrtek naj bi bila že speskana.
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » Ne Maj 15, 2011 16:45

kje boš peskal in koliko to stane?
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Ne Maj 15, 2011 22:31

Ne vem kako je z reklamiranjem na tem forumu. Mojster je iz Poljščice pri Podnartu. Za kaj več magari poguglaj, najdeš 100%.

Če sem iskren, mi ni povedal koliko bo stalo, rekel je le, da bo odvisno od postopka, kar bo vedel šele tekom del. Ker bo odstranil le copperpaint in speskal sestavljeno prikolico, mislim, da več kot 200€ ne bi smelo biti. Ko dobim barčico in prikolico nazaj, napišem točno ceno. Srčno upam, da sem ocenil pravilno. Če bo kakšen € več, ga bom pač požegnal, saj sem že pri barčici privarčeval kar nekaj denarja. Če kdo pozna mojstra lahko morda napiše natančnejšo številko. Že zaradi mojega firbca, hehe.

Prikolica bo ostala sestavljena zaradi transporta vsega skupaj nazaj in lažjega sestavljanja, ko jo doma razdremo do konca. Kar ne bo speskano, bom odstranil z brusilko. Sledi barvanje.

Tak je grob načrt. V četrtek bom ponovno doma in upam da bo, kot obljublja mojster, najkasneje v četrtek tudi peskanje že gotovo. Takrat bom tudi pripel slike vsega.
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Po Maj 23, 2011 12:40

Če koga zanima, peskanje barčice in sestavljene prikolice je koštalo 220€.

Barčico smo po peskanju 2x pokitali, saj je pesek rahlo poškodaval že dotrajan gelcoat. V bistvu je pesek odbil vse, kar je bilo že načeto in dotrajano.
Po končnem brušenju kita, smo jo še prebarvali, najprej z valjčkom prvo roko in naslednji dan še s kompresorjem drugo.
Prikolico smo po peskanju razdrli do konca in prebarvali najprej s cink temeljno barvo in nato še z lakom. Elektrika na prikolici je napeljana na novo.

Sedaj sta splavitev in testno jadranje že za nami. Nismo imeli ravno sreče z vetrom, smo se pa vseeno premikali. Barka je perfektna, šele sedaj opažam, da mi še bolj kot regatna Snipe 15, ustreza turistična in uživaška Elan 430. Premore res veliko prostora, uspelo nam je udobno namestiti 7 odraslih in enega otroka. Načeloma je registrirana za 6 oseb. Prijazni fantje iz Jadralnega kluba Bohinj so me oskrbeli s koristnimi informacijami glede privezov na jezeru.

Overall, barčica je krasna in se res veselim naslednjega jadranja.

Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral
Kraj: Velenje-Bunarina

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » To Maj 24, 2011 17:04

Lepa barčica, ni kaj!

Kako pa to da je tvoja za 6 registrirana?
Na moji pa piše da je nosilnost 3 osebe.

LP
VS
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » To Maj 24, 2011 17:11

lepo, lepo,
hitro so jo porihtal, ste dva lastnika in gre hitreje,
barvo si dal primer in potem polyenamel ?
kit pa epoksi ? koliko časa - ur si pustil kit preden si ga brusil ?
za jezero itak ne rabis registracije,
lp
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » To Maj 24, 2011 18:56

@VirtoSailor Na mojih dokumentih piše

model čolna: jadrnica T-430
dovoljeno št. oseb: 6
dovoljena obremenitev: 0,450

@tedi Primerja sploh nismo barvali. Barva naj bi bila specialna in naj bi se jo uporabljalo za take prenove oziroma olepšavanje.
Najprej smo celo barko kjer je bilo treba prekitali, počakali cel večer in naslednje dopoldne brusili prvič. Ker smo bili pri nanosu kita natančni, smo imeli malo brušenja. Brusili smo na roke z vodobrusnim papirjem. Ko smo jo oprali in dobro posušili smo jo kitali še enkrat. Trditi smo jo pustili čez dan, medtem smo sestavljali in se ukvarjali s prikolico. Ko smo stručno na prst ocenili, da je stvar suha smo brusili. Uporabili smo poliesterski kit.
Nato smo še enkrat celo površino zmatirali, oprali, pustili, da se posuši, nanesli prvi sloj barve z valjčkom in zaključili z delom. Tretji dan smo jo še enkrat oprali, na soncu posušili, očistili z krpo vlažno od razredčila in s kompresorjem pobarvali še dvakrat. Na barvi je pisalo, da naj bo med nanosi vsaj 4 ure sušenja, to smo upoštevali.
Moram priznati, da se s popolnim kitanjem nismo obremenjevali, še so namreč vidne manjše vdrtinice tu in tam, a nič tragičnega. Ocenili smo, da na plovbo ne bo vplivalo, pogledom pa je skrito, saj je pod vodno linijo. Na pogled je bilo delo opravljeno odlično, če smo kje zašuštrali bomo videli čez čas.
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » So Maj 28, 2011 16:33

http://imageshack.us/clip/my-videos/30/fbp.mp4/

Tu je kratek posnetek včerajšnjega jadranja v Bohinju. Na posnetku jadramo z 9 km/h, kar je nekaj manj kot 5 vozlov.
Največ kar smo izmerili je bilo 11 km/h, kar je okoli 6 vozlov. Veter naj bi po napovedi pihal z 8 vozli. Ker sem včeraj prvič res sam jadral, si hitreje kot toliko nisem upal. Vmes, sem krmilo prepustil še enemu članu posadke, kar je privedlo do skorajšnjega prevračanja. Zajeli smo kar nekaj vode in poklapano odjadrali nazaj v zaliv. Je pa res, da smo tik preden smo zajeli vodo jadrali lepo in optimalno, verjetno še hitreje kot s 6 vozli, za vdor vode je bil kriv nenaden močan sunek vetra in seveda neizkušenost posadke. K sreči barčice nismo potopili.
Doma so že sedeži za gumenjake, ki nam bodo služili kot plovci. Sedaj se lahko za vajo kdaj tudi prevrnemo, hehe.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov