Voda v peti

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Mar 08, 2011 21:24

No, sedaj sem opral z nafto, spihal in sestavil nazaj.
Tole je stari semering:
Slika
Priprava za izvlek ohišja ležaja:
Slika
Vstavljanje novih semeringov v ohišje, uporabil sem kos cevi in pritisnil z vrtalnim strojem (ugasnjenim)
Slika
ohišje z vstavljenimi semeringi, novi imajo po dve vzmeti in dva tesnilna roba, stari je imel samo eno, isti part number
Slika
notranjost pete
Slika
zobnik in potisni ležaj
Slika
vstavljanje segerjevih obročev
Slika
in privijanje ohišja ležaja
Slika
ozi
Naddesetnik
Kraj: Slov. Bistrica

Zamenjava semeringa na TOHATSU 5

OdgovorNapisal/-a ozi » Pe Apr 01, 2011 08:40

Imam motor Tohatsu MFS5B L star le tri leta. Pri menjavi olja v peti sem opazil, da je vanj prišlo malo vode. Ko sem snel propeler, ki je stal celo zimo, sem opazil tudi par kapljic olja. Sedaj bi rad zamenjal smering a nikakor ne morem odpret spodnjega "pokrova" na peti. Ko odstranim vse dele od propelerja iz osi ter odvijem vijaka nad in pod osjo bi se naj vse izvleklo? Nimam pa primernega abcigra in tudi ne upam kaj preveč na silo? Prosim za nasvet.

Hvala

http://www.tohatsuoutboardparts.com/Par ... 6-4%29.pdf
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Apr 01, 2011 13:41

Če je res star le tri leta bi ti mogoče priznali še garancijo, če je šel res semering. Je pa tako če je motor dvotakten pride lahko olje ven na izpuhu od konzervacije motorja, če pa je 4T pa bi lahko prišlo olje v izpuh, če je motor ležal. Skratka preveri prvo na tohatsu servisu okoli garancije ker če boš prčkal sam lahko rečejo da si ga sam poškodoval.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Apr 01, 2011 21:13

Ko si odvil vijaka 16, bi moral ohišje ležaja 10 nekako potegniti ven, saj ni videti, da bi ga še kaj držalo. Proti peti tesni O-ring 12, proti osi pa semering 11, ne vem pa ali ga izvlečeš z osjo vred ali ne, verjetno ne, saj lahko na os nasloniš abciger. Nisem pa tohatsuja še nikoli popravljal, za evirude pa sem kupil navodila.

lp

motorni
Rookie
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljanski kotliček

OdgovorNapisal/-a Rookie » Pe Apr 01, 2011 22:35

mamaMicka napisal/-a:Kaj se je zgodilo s starim dobrim "brake cleanerjem" :)

Zame je ''brake cleaner'' še vedno zakon, samo imam vedno takšnega brez acetona, da ne rabim paziti na barve in plastike. Mislim, da ga ni boljšega razmaščevalca.
Če ne gre, vzamem večje kladivo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov