ČIŠČENJE PLASTIKE

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Feb 16, 2011 08:43

janadino napisal/-a:Saj pa je Nikola Tesla napisal da aceton topi bokobran, kar pomeni da se bokobran s tem ne sme čistit. Dva člana pa sta napisala, da aceton topi gelcoat, potem pa ti nazadnje napišeš da boš probal z acetonom očistiti. :shock:

Posledice "Police academy" pač :P :P :P

Ervin, da nauš zameru :wink:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
alce
Štabni vodnik
Kraj: Podnanos

OdgovorNapisal/-a alce » Sr Feb 16, 2011 11:26

Ravno včeraj sem čistil čoln z Arfom in rezultat je več kot odličen. Vse lise od teak olja in lise od bokobranov sem ščistil. Na koncu sem še pošprical z steleksom in obrisal.
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Feb 16, 2011 11:32

Sedaj ga pa še spoliraj, ker si z arfom naredil raze v plastiko.
bostjan9
Admiral

ACETON

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Sr Feb 16, 2011 15:04

Aja, tako je to...malo "šlampasto" sem prebral.

Hvala za opozorilo.

b9
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Feb 16, 2011 19:13

alce napisal/-a:Ravno včeraj sem čistil čoln z Arfom in rezultat je več kot odličen. Vse lise od teak olja in lise od bokobranov sem ščistil. Na koncu sem še pošprical z steleksom in obrisal.

ODLIČNO! Za finish ti še priporočam da greš z zeleno stranjo Glitzi gobice :roll:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Feb 16, 2011 20:36

kr en napisal/-a:
alce napisal/-a:Ravno včeraj sem čistil čoln z Arfom in rezultat je več kot odličen. Vse lise od teak olja in lise od bokobranov sem ščistil. Na koncu sem še pošprical z steleksom in obrisal.

ODLIČNO! Za finish ti še priporočam da greš z zeleno stranjo Glitzi gobice :roll:

AHAHA poču bom :lol: :lol: :lol: Kr en kje jih jemleš,dobro napisano !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
alce
Štabni vodnik
Kraj: Podnanos

OdgovorNapisal/-a alce » Sr Feb 16, 2011 21:59

Čoln se prav lepo sveti in ni nobenih raz! Sploh ni grob, če ga prej malo z vodo zmešaš...še zmerjaj je boljše kot topilo(aceton)!! :)
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Feb 17, 2011 21:30

Zdravo,
v podjetju, kjer delam prodajamo t.i. INDUSTRIJSKO ČISTILO, ki se sicer uporablja za popolnoma drugačen namen, ampak smo doslej poizkusili že marsikaj in povsod je bilo učinkovito. Doma ga imam eno flaško pa bom probal na svojem čolnu očistiti kakšem bokobran, madeže na poliestru in še kakšno površino. Če se ti ne mudi seveda - jaz bom to počel potem v aprilu, preden odvlečemo zadevo dol k vodi... Če si kdaj v Ljubljani se lahko oglasiš pri nas v firmi, pa ti zrihtam kako flaško (saj zadeva ni draga, samo ne vem na pamet, koliko stane liter)... Oglasi se, pa vidimo, ali pa počakaj, kot rečeno, da sprobam sam, pa ti javim, kako je šlo... Pa še poskusni zajček sem v tem primeru jaz in ne ti :lol:

Glede kontakta v primeru, če prideš, pa mi pošlji ZS in se zmeniva...

Drugač pa glede NT po mojem skromnem mnenju mislim, da ti ne bi nastavljal pasti, ker je z dosedanjimi številnimi komentarji dokazal, da se mu gre za našo stvar in ne proti nam - morjeplovcem :wink:

Se bosta že zmenla na kakšnem "mudovleku", hehehee
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Feb 21, 2011 08:49

Včas so naše babice kastrole s peskom ribale, če se je kaj pržgalo, pa je šlo vse dol! 8)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 21, 2011 09:36

zobar napisal/-a:Sedaj ga pa še spoliraj, ker si z arfom naredil raze v plastiko.

Emmm, ni nujno, obstaja tudi ARF, ki nima granulata. Včasih, ali še vedno veliko svercerjev z njim cisti starejse zanemarjene avtomobile z akrilno barvo. Zadeva je precej učinkovita. Jaz osebno bi tudi sprobal to na čolnu, nekoč sem tudi na avtu.
Problem je le, ker je bil avto rdeč in se ostanke čistila relativno tezko spere, pa je bil malo lisast. Potem sem sel v pralnico in je bilo OK:

Se pa strinjam, da bi bi bilo po tem zelo pametno in fino potegnit cez polirno masino... Ze zaradi zascite ce ne drugega.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 21, 2011 09:47

Se nekaj sem se spomnil...

Pri avtomobilih uporabljamo pred poliranjem za "globinsko" čiščenje clay tj. umetna glina, ki je narejena prav za te namene. Na avtolaku je izredno ucinkovita...

Jaz imam teh reči ogromno na zalogi (delal to vcasih za plačan hobi) če morda koga kaj zanima ali bi kaj probal, le go for it.
Tudi tehniko poliranja mu lahko pokazem...
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Mar 03, 2011 22:36

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 15:21, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Apr 09, 2011 13:51

Bom tu vprašal, da ne odpiram nove teme...

Zanima me na kaj je gelcoat občutljiv, oziroma na kaj ni.

- bazično čistilo
- nitro
- alkohol
- čistilni bencin

Ravno odstranjujem vse nalepke in ponekod ostaja veliko lepila in ne upam nanesti karkoli za to scistit.

Imam pa tudi drug problem, kjer pa sem prebral mnogo, vendar nic ne gre od tega.
Coln ni vec snezno bel, to se vidi sploh zdaj, ko sem odstranil nalepke.
Poskusil sem TEU podobno cistilo, probal sem celo kislinsko na delu, kjer se ne vidi, probal sem z polir pasto(tazaresno, probal 4 različne granulacije). Potem sem poskusil z Arf gel. Nato brus papir 1500 in na koncu 1000.

Arf je bil enako uspešen, kot brusni papir, iz tega sklepam, da je "umazanija" globoko v gel coatu. Koliko je ponavadi debel gelcoat, kako velik odvzem lahko naredim?
Trenutno se nagibam k temu, da bom celega scistil z arfom in "pozrl" malo rumenine. Nato pa tri roke poliranja in dober sealant.
In se zadnje. Kateri sealant je najboljsi za coln? Vosek predvidevam, da ni obstojen v slani vodi?
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Apr 11, 2011 11:32

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 15:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
AICON85
Desetnik
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a AICON85 » To Feb 14, 2012 13:44

Vsem en lep pozrav.

Nekaj malih nasvetov

Namesto acetona je zelo učinkovit in nekoliko manj agresiven triklor etilen.
Odličen za odstranjevanje tako iz gelcout-a kot tudi za čuščenje bokobranov in gumenjakov, seveda po po uporabi triklora obvrzno uporabite tudi kakeršen koli zaščitni premaz. tudi za bokobrane.

Vmes sem zaslediu neke trditve, da aceton topi gelcoat, kar moram strogo zanikat, kajti osnovna sestavina poliesterske smole, ki je tudi osnova za gelcoat, je stiren, ki je dudi edini škodlivec za gelcoat.

Ne glede na to kaj uporabljate, pa si vedno zapomnite, na koncu vedno zaščita (wax, ttf,...) kakeršen koli že!!!

LP
Mirno morje;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov