Audio in elektrika na plovilu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Feb 04, 2008 15:30

motorni napisal/-a:Mislim da tole spada pod to temo:
Zraven motorja sem dobil eno vrv z ročajem za zasilni zagon ob praznem akumulatorju (Selva 70), za svečke ima magnete in ne rabi 12V. A je že kdo poskusil zagnati tak motor na roko?

Startanje dvotaktnega motorja, bi rekel, eventuelno še, štiritaktnega, z več kot enim valjem pa ne bi niti probal. Pa še pri enovaljnem štiritaktniku (to so večinoma tako samo dizli), moraš biti kar spreten, da ga pred startanjem spraviš v pravi takt (bat v položaj takoj za eksplozivnim taktom). Ročno startanje se nespretnim lahko konča tudi z zlomljeno roko......

Kar pa se hladilnikov tiče, pa osebno mislim, da za dnevno plovbo niso potrebni. Tisti iz Bauhausa,....tako samo žrejo štrom in nič hladijo, dobri pa so predragi. Jaz imam na čolnu malce večjo hladilno torbo, vanjo zložim ohlajeno pijačo, sadje,.... in zraven plastenko (2 l) ledu. Tako zdrži cel dan, še tako neznosne pripeke. Pa še vedno je dovolj hladne vode, za mešanje pijače,.....tudi za kakšen dvodnevni izlet.
Za večdnevno plovbo, pa je že drugače.....ampak te naše nekaj meterske barčice tudi niso namenjene temu.
MarijanR
Kapitan bojne ladje
Kraj: Radenci

OdgovorNapisal/-a MarijanR » Po Feb 04, 2008 16:39

A ima kdo tak hladilnik, da bi povedal, kako je zadovoljen z njim?[/quote]

Pozdravjeni
Imam prav takšen hladilnik-CF35- zadostuje potrebam za dve do tri osebe. Vplovilu imam 95A baterijo,ki zadosuje vsem potrebam -radio,
mini TV,tuš,pa še kaj se najde.
L.P. pa napolnite baterije :idea:
jezuit
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jezuit » Po Feb 04, 2008 21:15

Zobar zanima me cmd5, kot vidim ga imaš. Kako je z zunanjo anteno, kje si jo kupil. LP Jezuit
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » To Feb 05, 2008 07:11

Imam Glomexsovo zunanjo anteno za avtoradio.Je kratka gumirana in bele barve. Lahko si omisliš tudi kakšno navadno , vendar bo kmalu začela rjaveti. Kupil sem jo v Zagrebu v Marina sport.Ni draga. Mislim,da stane 200-250 kun.Če boš šel na navtični sejem, ki bo 20-24 2.v Zagrebu se pozanimaj pri njih na štantu.
jezuit
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jezuit » To Feb 05, 2008 09:06

Hvala Zobar bom šel na sejem.
LP Jezuit
Uporabniški avatar
mungo
Štabni praporščak

elektrika vs fitnes

OdgovorNapisal/-a mungo » To Feb 12, 2008 20:53

Spadam med navtično sirotinjo (5m kabinski gliser, ravno za silo za prespat), tako da ne bi solil pameti tistim "k majo", ampak...
Akumulatorjev se NE veže direkt vzporedno iz več (tudi že prej omenjenih) razlogov. Ni pa neumno imeti kakšen dodaten akumulator, na večjih plovilih tako ali tako ni problema (je pa potreba), na manjših, a-la naš pa:
odkar smo po celodnevnem tavhanju in čofotanju lani na jugu Kornatov ostali sami, sonce je zahajalo, idila... dokler nisem poskusil vžgati 70KM in je naredilo tlink in so ugasnile lučke v števcu, idila je nekam zbledela (ampak pir je bil pa lepo mrzel, je skrinjica cel dan delala!), v mislih sem že kombiniral celice iz potapljaškega reflektorja z vsem možnim, nakar sem se spomnil na tisto vrvico iz kompleta orodja in navodila, v katerih drobna ročica smelo z njo vžiga vse žive n-konjske motorje in ko sem končno v prijetnem večernem vzdušju odmontiral vse plastike da sem prišel do vztrajnika in nakvačkal vrvico, ki sem jo prej odmontiral s škatle od maske v kateri je bil plišast medvedek (imam otroka), bla, bla, potem je tu še choke ali lepo slovensko: zavg, na elektromagnet: drugo vrvico, zavezal na mašnjico, z eno roko sem potegnil vztrajnik, z drugo se držal za cerado, čim je pobrcalo sem odvezal zavg in: voila. (živeli cvajtahterji brez ajnšprica, hvala k. da nisem imel denarja za boljšega). Namontiral sem še vse plastične pokrove, na katerih so nalepke s simboli, ki vsem ostalim dopovedujejo, da med delovanjem "ne švati k te vhka ubije". In potem smo bili tam, kjer bi lahko bili 20 min prej, če bi imeli rezervni akumulator.

Ergo: klinc gleda vse razno-razne hladilničke in ostalo sranje, ki samo žre enegijo in segreva prostor.
Hlajenje: Nabavil sem si Igloo box (www.motomarine.it), vanj damo par zmrznjenih 2l plastenk od Fante, za dnevne izlete več kot dovolj, še več, šli smo od Biograda do Paga na Pagu, 4dni tam in nazaj, vmes sem enkrat dal na novo zmrznit, pa je bilo super lepo hladno vsi piri, frutki, skutice, paštetice...pa še sediš lahko na njem.
Elektrika: en 100Ah glavni akumulator, za rezervo pa en mali, 6-10Ah, za štirikolesnike ali scooterje. Teža in velikost je zanemarljiva proti vsemu bencinu, ki ga vlačimo s seboj.
Je pa še ena druga možnost: lani je kolega rinil na Himalajo, pa so tipi uleteli do mene s fleksibilnimi sončnimi celicami, ki sem jih potem zanje vezal na akuje, prej sem moral normalno prežvečiti vso dokumentacijo in takole:
Celice so bile res hude in so ob ne pretirano močnem soncu brcnile ven 1A, 12V, s čimer več kot spodobno polniš akumulator. Glede na to, da če potuješ okoli s čolnom, v enem dnevu v povprečju voziš (oz. polniš akumulator) max.4-5h, ves ostali čas ga razni porabniki (luči, tuši, sonarji,.. praznijo). Ko bom imel 400evrov odveč...

Kar se pa elektrifikacije plovila tiče: keep it simple. Preprosto, učinkovito, lahko za servisirat. Tri barkice sem že elektrificiral in lepo dela. Ne šparat z varovalkami in glavnimi stikali za izklop.

Eh ja, sem imel glih cajt. Zdaj bom pa nekaj časa tiho.
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » To Feb 12, 2008 21:59

o fak kako sem se pa ob tem nasmejal.. :)))
pa ne zaradi tega da ti je štroma zmanjkalo - tega ne privoščim nikomur, ampak kako si napisal potek dela ...o jej :))

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 12, 2008 23:00

Ja se z vsem strinjam, tudi to, da je dobro imeti 2 akumulatorja...
Samo je pa resnica taka, da dva vzporedno vezana akumulatorja delujeta čisto dobro. Tiste zgodbe, kako je en drugačen od drugega, pa ga prazni pa ne vem kaj... Je že res, vendar zanemaljivo. Precej bolje je, da na dan zaradi vzporedne vezave izgubim 0.1% kapacitete, kot pa da neprestano vrtim preklopnik iz 1 na 2 pa na 1+2... Po nekaj dneh zagotovo pozabiš in... Da so razne vezave vzporedno in zaporedno nekaj običajnega pa vam priča neskončno izdelkov okrog vas.
Glede zaporedne vezave:
Tak primer je že en sam akumulator... V njemu je 6 celic po 2V in skupaj je to 12V. Te celice so povsem ločene in zato ko kupiš škatlo, dobiš notri dejansko 6 akumulatorjev po 2V. No naslednji primer zaporedne vezave najdemo v vseh kamionih. Napeljava je 24V, zato so pač zaporedno vezali 2 navadna akumulatorja... Enako tudi na večjih plovilih, spet sta dva vezana zaporedno... Pa kakšni viličarji, kjer je napetost še krepko veča, recimo 48V...
No vzporedna vezava pa je spet pri kamionih z recimo 4 akumulatorji, 2 zaporedno, potem pa dve take grupe vzporedno, da se poveča kapaciteta... Ja lažje je namestiti 4 manjše kot 2 večja... Pa spet pri viličarjih... Pa pri solarnih sistemih... In ne nazadnje tudi pri plovilih.

Ne vidim razloga za kompliciranje in več grup akumulatorjev. Na večji barki si želim 2 grupi in sicer eno štartno (navaden svinčev akumulator) in drugo grupo porabniško (gel ali AGM)... Seveda so med sabo ločeni. Za štart je en akumulator, za porabniške pa vzporedno toliko, kot si želiš kapacitete... Pa nobenih diod pa ne vem kakšnega sranja... Porabniška grupa (američani ji rečejo house battery) mora pri kvalitetnem sistemu imeti svoj polnilec, ki zna upravljati z gel in AGM optimalnim polnjenjem, pa je zadeva idealna.

LP
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Sr Feb 13, 2008 07:34

Kakšne akumulatorje se uporablja na barkah ali manjših čolnih, navadne svinčene (avto) akumulatorje ali Gel?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Feb 13, 2008 09:12

admin napisal/-a:neprestano vrtim preklopnik iz 1 na 2 pa na 1+2... Po nekaj dneh zagotovo pozabiš in...

LP

TO ME VSAJ PRISILI, DA PRED STARTANJEM POMOLIM NOS V MOTORNI PROSTOR IN PODUHAM VSE TISTE ZAČIMBE TAM NOT :evil:
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Feb 13, 2008 10:19

Precej dobro se obnese Fulmen prestige 100 Ah, zagonska moč 800 Ah. Prenese kar globoka praznjenja.Pomembno je, da je povsem zaprt in ti ni potrebno dolivati vode. Mislim, da je kar optimum glede na ceno in kvaliteto. Stane okrog 170 EUR.
Uporabniški avatar
mungo
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mungo » Sr Feb 13, 2008 13:23

Admin: Nekaj se strinjam, mal pa ne dojamem čisto.
Eno je zaporedna vezava: napetosti se seštevajo, tok je isti. Če crkne ena celica imamo pač 2V manj.
Drugo je vzporedna vezava: napetost je ista, tokovi se seštevajo.
Pri direktni vzporedni vezavi je pogoj ta, da sta (ali nenazadnje so) vrednosti kapacitet enake, bog ne daj da kakšna od notranjih, zap. vezanih celic v enem od aku rikne, ker ima to kvaren vpliv na delovno vnemo drugega, če je en aku starejši in že slabi, se tudi hitreje prazni in -na kratko- s tem prazni tudi drugega, itd.

Pa še nekaj, kar nisem pokapiral- za pristaše vzp. vez. aku brez navlake kot so diode, stikala, itd : zakaj imeti dva npr 60Ah aku vzporedno, ko imam lahko enega 120Ah, pa še ceneje pride. V primeru, ki sem ga opisal včeraj, bi se končalo popolnoma enako, saj če sta aku vezana direktno vzporedno se istočasno polnita in praznita; v mojem primeru bi se prav tako izpraznila, samo pozneje.

Smisel imeti dva akumulatorja- po mojem mnenju (ki ni nujno pravilno, ne vsiljujem mnenj, samo razmišljam):

1.Za večja plovila, kjer tovoriti dva masivna aku ni problem
Da, s stikalom, vendar ne tako, da moraš neprestano preklapljati aku v in iz omrežja temveč vezava z diodami, tako da je en akumulator priključen v omrežje motorja (trim, števci, poz. luči, svečke,...), drugi pa v omrežje porabnikov (hladilniki, kabinska razsvetljava, tuš, radio, vtičnice,...). S tem pridobimo to, da se ob delovanju motorja polnita oba akumulatorja, neodvisno eden od drugega, ne glede na dotrajanost, kapaciteto, izpraznjenost (napetostno razliko), neodvisno se tudi praznita in sicer tako da eden napaja samo motorne eden pa samo kabinske porabnike, kar pomeni, da ob izpraznitvi kabinskega aku, motorni ne bo prizadet, motor bomo lahko zagnali in vse bo delovalo, razen seveda, kabinskih porabnikov. V obratnem primeru, če pa odpove motorni aku, pa imamo tu stikalo, s katerim ga izključimo iz omrežja in prevežemo kabinski aku, s katerim potem vžgemo motor. Seveda lahko tudi obratno, ob izpraznitvi kabinskega aku, po potrebi napajamo kabinske porabnike z motornim aku.
Je pa pri izvenkrmnem motorju ta vezava malo problematična, pri notranjih pa gre lepo.

2.Za plovila klase sirotinja, kjer pomeni dodatni aku to, da bo nekdo ostal doma

Spet stikalo in spet diode. Tokrat en ta pravi aku in eden ki smo ga v marini pljunili bogatunu s skuterja. Neodvisno se polnita oba aku, in če se glavni izprazni, ga izklopimo in vklopimo rezervo (prej seveda izključimo vse porabnike na čolnu), vžgemo motor in ponovno priključimo izpraznjeni aku v omrežje- sedaj ko motor deluje, ni problema, se bo polnil, rezervo pa izključimo iz omrežja, da se neodvisno polni prek diode. Life is good.

Po mojem mnenju sta ta dva načina najbolj "fool-proof" in tudi najbolj malomaren uporabnik, (tudi tisti ki ne je.. opozorilnih lučk, piskov, voltmetrov) ne bo izvisel. Ko pač ne bo več delalo (to vsak dojame) bo obrnil šalter.

Aja, a niso gel aku mišljeni bolj kot ne za električne viličarje, paletarje, itd? Njihova dobra lastnost naj bi bila ravno to kar pb aku ubija: stalno polnjenje in praznjenje. To gel dobro prenaša, je pa drag.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Feb 13, 2008 14:52

Nekaj se razumem na elektroniko, zato se bom pridružil debati.
Mislim da zaporedna vezava akunulatorjev ne pride vpoštev za ''normalna'' plovila, ker so tu vsi nizkonapetostni porabniki 12 voltni. Kot je omenil Mungo, če pride ena od celic v stik, bo napetost za 2V manjša. Če pa ena od celic prekine, ne bomo imeli nobene napetosti, kljub temu, da je eden od akumulatorjev dober. Vzporedno vežemo dva akumulatorja kadar hočemo povečati kapaciteto. Res pa je da morata v tem primeru biti enakega tipa – isti proizvajalec in kapaciteta, ker se v nasprotnem primeru obnašata različno. Že prevelika obrabljenost (starost) enega, je lahko problem. Tisti ki je slabši bo črpal energijo iz boljšega tudi kadar nista obremenjena. Veliko boljša rešitev je samo eden močnejši akumulator. To velja za ''servisni'' akumulator na katerega so priključeni porabniki – hladilnik, luči, navigacijski instrumenti, avtopilot… Ta akumulator naj bi bil GEL, ker prenese veliko več polnjenj in praznjenj, kot zagonski. Za zagon motorja, pa ne potrebujemo tako močnega akumulatorja. Za to pride vpoštev navaden zagonski akumulator (60 – 70Ah). Z diodami ločimo akumulatorje, da ne bi tok tekel iz polnega (npr. zagonskega) v napol praznega (servisni). Vendar ima tudi to svoje slabe strani. Na diodah je padec napetosti 0,6V, kar pomeni, da se akumulator ne bo napolnil čisto do konca. V novejšem času dobimo ločilne sklope ki nimajo diod, temveč druge elektronske elemente. Pri teh je padec napetosti 0V. Če koga zanima, imam električno shemo. Stvar je preizkušena, deluje. Naslednja stvar so polnilci akumulatorja. Z navadnim (poceni) polnilcem ne moremo kontrolirati toka polnjenja. Pri morebitnem prevelikem toku, se bo akumulator med polnjenjem pregreval, kar mu zmanjšuje življensko dobo. S premajhnim tokom, pa ga (jih) ne bomo napolnili dovolj, recimo v eni noči, ko smo privezani ob pomol. Obstajajo pametnejši polnilci s tremi izhodi. Na njih priključimo tri akumulatorje. Procesor v polnilcu kontrolira vsak akumulator posebej ter ga polni po potrebi. Polnjenje je impulzno, kar pomeni, da je akumulator veliko prej napolnjen. Meni tak polnilec napolni tri akumulatorje (250Ah) v eni noči, brez pregrevanja.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 13, 2008 18:22

Če ne pa stopiš ven in porineš da vže, pa je, saj čoln ni tak težek. :lol:
atilone
Admiral

AKUMULATORJI

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Feb 14, 2008 17:24

Marjan T
Odličen prispevek.Podobno sem prebral v neki nemški literaturi.Tam pa edino ni pisalo, da je delavni aku., lahko močnejši(večji ) od zaganjalnega, kar pa se mi zdi zelo dobra rešitev. To kar eni pišejo, da daš pač enega večjega, namesto dveh normalnih, ne bo držalo. Vedno se mora aku. prilagodit štarterju, ne pa obratno.Premočen aku., pri zaganjanju, ne gubi moči in jo prenese na štarter, kateri doživi pravi šok. Pri dolgem zaganjanju ( verglanju ), pa se ti maščuje s tem, da enostavno pregori. In sranje je tu. ( tudi potiskanje barke, da bi motor vžgal, kot je napisano zgoraj, ne pomaga ).
Kar se pa tiče elektro sheme, pa bi te ( Marjan T ),prosil, če mi jo lahko pošlješ na moj e-naslov.Hvala
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov