Spadam med navtično sirotinjo (5m kabinski gliser, ravno za silo za prespat), tako da ne bi solil pameti tistim "k majo", ampak...
Akumulatorjev se NE veže direkt vzporedno iz več (tudi že prej omenjenih) razlogov. Ni pa neumno imeti kakšen dodaten akumulator, na večjih plovilih tako ali tako ni problema (je pa potreba), na manjših, a-la naš pa:
odkar smo po celodnevnem tavhanju in čofotanju lani na jugu Kornatov ostali sami, sonce je zahajalo, idila... dokler nisem poskusil vžgati 70KM in je naredilo tlink in so ugasnile lučke v števcu, idila je nekam zbledela (ampak pir je bil pa lepo mrzel, je skrinjica cel dan delala!), v mislih sem že kombiniral celice iz potapljaškega reflektorja z vsem možnim, nakar sem se spomnil na tisto vrvico iz kompleta orodja in navodila, v katerih drobna ročica smelo z njo vžiga vse žive n-konjske motorje in ko sem končno v prijetnem večernem vzdušju odmontiral vse plastike da sem prišel do vztrajnika in nakvačkal vrvico, ki sem jo prej odmontiral s škatle od maske v kateri je bil plišast medvedek (imam otroka), bla, bla, potem je tu še choke ali lepo slovensko: zavg, na elektromagnet: drugo vrvico, zavezal na mašnjico, z eno roko sem potegnil vztrajnik, z drugo se držal za cerado, čim je pobrcalo sem odvezal zavg in: voila. (živeli cvajtahterji brez ajnšprica, hvala k. da nisem imel denarja za boljšega). Namontiral sem še vse plastične pokrove, na katerih so nalepke s simboli, ki vsem ostalim dopovedujejo, da med delovanjem "ne švati k te vhka ubije". In potem smo bili tam, kjer bi lahko bili 20 min prej, če bi imeli rezervni akumulator.
Ergo: klinc gleda vse razno-razne hladilničke in ostalo sranje, ki samo žre enegijo in segreva prostor.
Hlajenje: Nabavil sem si Igloo box (
www.motomarine.it), vanj damo par zmrznjenih 2l plastenk od Fante, za dnevne izlete več kot dovolj, še več, šli smo od Biograda do Paga na Pagu, 4dni tam in nazaj, vmes sem enkrat dal na novo zmrznit, pa je bilo super lepo hladno vsi piri, frutki, skutice, paštetice...pa še sediš lahko na njem.
Elektrika: en 100Ah glavni akumulator, za rezervo pa en mali, 6-10Ah, za štirikolesnike ali scooterje. Teža in velikost je zanemarljiva proti vsemu bencinu, ki ga vlačimo s seboj.
Je pa še ena druga možnost: lani je kolega rinil na Himalajo, pa so tipi uleteli do mene s fleksibilnimi sončnimi celicami, ki sem jih potem zanje vezal na akuje, prej sem moral normalno prežvečiti vso dokumentacijo in takole:
Celice so bile res hude in so ob ne pretirano močnem soncu brcnile ven 1A, 12V, s čimer več kot spodobno polniš akumulator. Glede na to, da če potuješ okoli s čolnom, v enem dnevu v povprečju voziš (oz. polniš akumulator) max.4-5h, ves ostali čas ga razni porabniki (luči, tuši, sonarji,.. praznijo). Ko bom imel 400evrov odveč...
Kar se pa elektrifikacije plovila tiče: keep it simple. Preprosto, učinkovito, lahko za servisirat. Tri barkice sem že elektrificiral in lepo dela. Ne šparat z varovalkami in glavnimi stikali za izklop.
Eh ja, sem imel glih cajt. Zdaj bom pa nekaj časa tiho.