Doma narejen blažilnik vibracij ' Aquadrive'

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Okt 30, 2011 22:28

Se mi iz slike vidi da to ni potisni ležaj, ampak le vodilo za osovino ter da potisne sile ne prevzame plošča ampak se vsa prenese na prirobnico in naprej po zglobu, vsaj s slike tako izgleda, če gre os skozi ležaj na plošči do prirobnice, mogoče je kako drugače to rešeno, samo se iz tega zornega kota se ne vidi.
Del Aquadrive-a je tudi tisti del mesing barve, kjer se vpne osovina in se drži potisnega ležaja ter se tako potisna sila prenese na ploščo ne na kardan.
http://www.halyard.eu.com/Halyard/Image ... e%203a.jpg
pilotina
Kraj: Izola

vibracije in hrup

OdgovorNapisal/-a pilotina » To Feb 05, 2013 16:04

Pozdravljeni imam eno veliko vprašanje?
In sicer imam pilotino z vgradnim motorjem. Motor je višji od osovine in zato moram imeti jermenski pogon. Pojevil se mi je en problem in sicer zelo močne vibracije in hrup v osovini hrup je močnejsi od glasa motorja. Zanima me če ve kdo kaj povzroča te vibracije in hrup ki je neznosen? hvala
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » To Feb 05, 2013 16:16

A s ti tud notr padu :?: :idea: :lol:
Pa kaj napiši o sebi :idea:
Dobrodošel na forumu

LP
no rain, no rainbow
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 05, 2013 17:53

Ko sem prebral jermenski prenos, je potem na osovini zagotovo nek bolj pošten radialen ležaj, da prenaša silo, ki jo povzroča jermen... In ta ležaj je skoraj zagotovo odslužil svoje in sedaj se ga sliši... Če je kak kroglični ali valjčni, potem zagotovo žvižga, še posebej, če je vanj prišla kakšna kapljica vode... Če to ni in osovino nosijo samo gumi ležaji, potem ima zagotovo veliko zračnost, saj je ležaj obrabljen, osovina pa v njem veselo poskakuje gor in dol...
maus
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a maus » To Feb 05, 2013 18:06

Planiranje in izvedba odrivnega ležaja in acuadrive

Slika

Slika

lp Maus
pilotina
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a pilotina » To Feb 05, 2013 19:08

Pozdrav. Prebral sem da zna bit da je obrabljen ležaj!!! malo se mi zdi čudno ker je bila osovino kompletno obnovljena pred 200ur.delovanja. zvoki v osovini so se pojavili približno po 50,60ur.delovanja,in to zelo malo se je slisalo in pol zmeraj vec in vec. Smo dali barko na kopno da pi popravili napako ko je prisel mehanik je zadevo razmontiral in kao odpravil napako,ma ko je prisel nazaj z osovino je sestavil zadevo smo sli probat!!! sem si potiho v sebi reku eko ni vec hrupa sem bil zelo veseu, samo to se je dogajalo na niskih obratih ko sem zadevo nasponal so se pojavile vibracije in sicer zelo kratke in hitre in dokaj glasne vibracije. pol po kakih 30ur delovanja se je pojavil se hrup kar glasen. nevem vec kaj narediti kaki lezaji so v osovini nimam pojma ker je to mehanik tako hitro naredil da nisem utegnil niti pogledati kako zedeva zgleda od znotraj.

Zanima me ce to pride kuglični radialni ležaj.?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Feb 06, 2013 07:28

Lahko, da imaš krivo osovino ali pa je nekaj slabo balansirano. V kolikor se ti pojavijo vibracije pri določenem številu vrtljajev ob določeni obremenitvi je lahko to to. Osovina pride v resonanco in potem zaruži kot norc... ni nujno, da se vedno pojavi. Npr. lahko narediš kar nekaj milj pri istem gasu potem pa ob določeni obremenitvi zadeva pride v resonanco in zaruži... ko zmanjšaš gas ponavadi tresenje izgine.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Feb 06, 2013 08:02

evovii napisal/-a:V kolikor se ti pojavijo vibracije pri določenem številu vrtljajev ob določeni obremenitvi je lahko to to. Osovina pride v resonanco in potem zaruži kot norc... ni nujno, da se vedno pojavi. Npr. lahko narediš kar nekaj milj pri istem gasu potem pa ob določeni obremenitvi zadeva pride v resonanco in zaruži... ko zmanjšaš gas ponavadi tresenje izgine.

To se pri meni dogaja. A je osovino možno naravnati ali se ponavadi, če je zvita - nabavi drugo?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 08, 2014 15:42

Nabavil sem Aquadrive in iščem mojstra, ki bi ga znal strokovno vgraditi.
Potrebno bo premakniki motor za cca. 10 cm proti premcu, podaljšati nosilce motorja, pripraviti inox pritrdilno ploščo in jo laminirati itd.
Če mi kdo ve konkretno za kakega mehanika, ki ima s tem izkušnje in servisira tudi Yanmar motorje, se zelo priporočam.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » To Sep 09, 2014 07:15

moj je narejen doma iz zglobov od golfa gti 5 so močni in zreskana osovina vse skupaj dolgo 19 cm
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Sep 09, 2014 21:36

Pilotina,če se ne boš sam poglobil v to,kao rešit,se ti bolj labo piše.Menim pa,da je tako.Ko osovina pride v čoln je verjetno na gumi manšeti ala (Volvo Penta),v njej je tudi gumi ležaj in na koncu tesnilo.Za tem imaš osovino v ležaju,za ležajem pa jermenica.Ker sam nisi točno opisal,predvidevam,da je tako.Problem je pa v vpetju ležaja in kakšen je ležaj.Pravilno bi bilo tako,da je ležaj dvoredni kroglični kot je v original Aqva drivu(ležaj cca 35 eu),ležaj mora biti v močnem ohišju,katero je pritrjeno na nosilno ploščo,kot je na gornjih slikah.Prirobnica mora biti pred ležajem,saj se naslanja nanj.Ležaj prenaša potisno silo propelerja.Se pravi, osovina skozi prirobnico in ležaj tako daleč,da daš gor še jermenico.Prirobnico stisneš s tistimi tremi ali dvemi vijaki.Bi pa flanšno na prirobnici postružil do mere jedra ležaja,ker bi te fi flanšne le motil, saj je itak v tem primeru brez funkcije.
Me pa zanima kolikšna je razdalja med jermenicama,mogoče bi pa se dalo naredit na zobniški prenos,namesto jermena.
mašinfirer
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Sep 10, 2014 08:23

Habibi

Letos o tem piše Grega295. Prisprevki od pilotine so od lani.
Torej ni nič jermenov.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Sep 10, 2014 09:21

Matr me je pa res zaneslo,sploh nisem pogledal datuma :oops: Drugač bi pa tisti jermenski pogon,ki verjetno ni več aktualen,naredil na verižnik (ketna od motorja),saj imajo motorji po 150 in več konj,tako da je čisto izvedljivo,a jbg.eno leto zamujam :oops: :wink:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Mar 09, 2015 17:59

Grega295 napisal/-a:Nabavil sem Aquadrive in iščem mojstra, ki bi ga znal strokovno vgraditi.
Potrebno bo premakniki motor za cca. 10 cm proti premcu, podaljšati nosilce motorja, pripraviti inox pritrdilno ploščo in jo laminirati itd.
Če mi kdo ve konkretno za kakega mehanika, ki ima s tem izkušnje in servisira tudi Yanmar motorje, se zelo priporočam.

Še vedno iščem kakega sposobnega mehanika, za vgradnjo Aquadrive-a. Če kdo ve za kakega, ki je OK in dela na SLO obali, se priporočam.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Apr 04, 2015 19:24

Našel sem mehanika in vgradnja Aquadrive-a se je pričela. Moja želja je bila, da nosilcev za Aquadrive ne bi laminirali, temveč, da se na rebra motorja (longerone) dajo inox plošči, ki gredo pod nosilci motorja. Ti dve vzdolžni inox plošči pa bosta privarjeni na dve prečni plošči, zadaj bo ena ta plošča tudi nosilec za Aquadrive.

Na slikah spodaj je motor že zunaj in še vzdolžni nosilci iz 6 mm inox-a so že testno privijačeni. Motor bo treba za cca. 10 cm premakniti naprej; zaenkrat kaže, da predelava stopnic ne bo potrebna, je bilo dovolj lufta.

Slika

Prečni nosilec AQ še ni nameščen.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ker je motor zunaj, bom menjal tudi toplotno-zvočno izolacijo motornega prostora. Tudi spucano bo na koncu v nulo :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov