Doma narejen blažilnik vibracij ' Aquadrive'
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Se mi iz slike vidi da to ni potisni ležaj, ampak le vodilo za osovino ter da potisne sile ne prevzame plošča ampak se vsa prenese na prirobnico in naprej po zglobu, vsaj s slike tako izgleda, če gre os skozi ležaj na plošči do prirobnice, mogoče je kako drugače to rešeno, samo se iz tega zornega kota se ne vidi.
Del Aquadrive-a je tudi tisti del mesing barve, kjer se vpne osovina in se drži potisnega ležaja ter se tako potisna sila prenese na ploščo ne na kardan.
http://www.halyard.eu.com/Halyard/Image ... e%203a.jpg
Del Aquadrive-a je tudi tisti del mesing barve, kjer se vpne osovina in se drži potisnega ležaja ter se tako potisna sila prenese na ploščo ne na kardan.
http://www.halyard.eu.com/Halyard/Image ... e%203a.jpg
vibracije in hrup
Pozdravljeni imam eno veliko vprašanje?
In sicer imam pilotino z vgradnim motorjem. Motor je višji od osovine in zato moram imeti jermenski pogon. Pojevil se mi je en problem in sicer zelo močne vibracije in hrup v osovini hrup je močnejsi od glasa motorja. Zanima me če ve kdo kaj povzroča te vibracije in hrup ki je neznosen? hvala
In sicer imam pilotino z vgradnim motorjem. Motor je višji od osovine in zato moram imeti jermenski pogon. Pojevil se mi je en problem in sicer zelo močne vibracije in hrup v osovini hrup je močnejsi od glasa motorja. Zanima me če ve kdo kaj povzroča te vibracije in hrup ki je neznosen? hvala
Ko sem prebral jermenski prenos, je potem na osovini zagotovo nek bolj pošten radialen ležaj, da prenaša silo, ki jo povzroča jermen... In ta ležaj je skoraj zagotovo odslužil svoje in sedaj se ga sliši... Če je kak kroglični ali valjčni, potem zagotovo žvižga, še posebej, če je vanj prišla kakšna kapljica vode... Če to ni in osovino nosijo samo gumi ležaji, potem ima zagotovo veliko zračnost, saj je ležaj obrabljen, osovina pa v njem veselo poskakuje gor in dol...
Pozdrav. Prebral sem da zna bit da je obrabljen ležaj!!! malo se mi zdi čudno ker je bila osovino kompletno obnovljena pred 200ur.delovanja. zvoki v osovini so se pojavili približno po 50,60ur.delovanja,in to zelo malo se je slisalo in pol zmeraj vec in vec. Smo dali barko na kopno da pi popravili napako ko je prisel mehanik je zadevo razmontiral in kao odpravil napako,ma ko je prisel nazaj z osovino je sestavil zadevo smo sli probat!!! sem si potiho v sebi reku eko ni vec hrupa sem bil zelo veseu, samo to se je dogajalo na niskih obratih ko sem zadevo nasponal so se pojavile vibracije in sicer zelo kratke in hitre in dokaj glasne vibracije. pol po kakih 30ur delovanja se je pojavil se hrup kar glasen. nevem vec kaj narediti kaki lezaji so v osovini nimam pojma ker je to mehanik tako hitro naredil da nisem utegnil niti pogledati kako zedeva zgleda od znotraj.
Zanima me ce to pride kuglični radialni ležaj.?
Zanima me ce to pride kuglični radialni ležaj.?
Lahko, da imaš krivo osovino ali pa je nekaj slabo balansirano. V kolikor se ti pojavijo vibracije pri določenem številu vrtljajev ob določeni obremenitvi je lahko to to. Osovina pride v resonanco in potem zaruži kot norc... ni nujno, da se vedno pojavi. Npr. lahko narediš kar nekaj milj pri istem gasu potem pa ob določeni obremenitvi zadeva pride v resonanco in zaruži... ko zmanjšaš gas ponavadi tresenje izgine.
Veter v laseh, travarca v zobeh 
evovii napisal/-a:V kolikor se ti pojavijo vibracije pri določenem številu vrtljajev ob določeni obremenitvi je lahko to to. Osovina pride v resonanco in potem zaruži kot norc... ni nujno, da se vedno pojavi. Npr. lahko narediš kar nekaj milj pri istem gasu potem pa ob določeni obremenitvi zadeva pride v resonanco in zaruži... ko zmanjšaš gas ponavadi tresenje izgine.
To se pri meni dogaja. A je osovino možno naravnati ali se ponavadi, če je zvita - nabavi drugo?
Nabavil sem Aquadrive in iščem mojstra, ki bi ga znal strokovno vgraditi.
Potrebno bo premakniki motor za cca. 10 cm proti premcu, podaljšati nosilce motorja, pripraviti inox pritrdilno ploščo in jo laminirati itd.
Če mi kdo ve konkretno za kakega mehanika, ki ima s tem izkušnje in servisira tudi Yanmar motorje, se zelo priporočam.
Potrebno bo premakniki motor za cca. 10 cm proti premcu, podaljšati nosilce motorja, pripraviti inox pritrdilno ploščo in jo laminirati itd.
Če mi kdo ve konkretno za kakega mehanika, ki ima s tem izkušnje in servisira tudi Yanmar motorje, se zelo priporočam.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Pilotina,če se ne boš sam poglobil v to,kao rešit,se ti bolj labo piše.Menim pa,da je tako.Ko osovina pride v čoln je verjetno na gumi manšeti ala (Volvo Penta),v njej je tudi gumi ležaj in na koncu tesnilo.Za tem imaš osovino v ležaju,za ležajem pa jermenica.Ker sam nisi točno opisal,predvidevam,da je tako.Problem je pa v vpetju ležaja in kakšen je ležaj.Pravilno bi bilo tako,da je ležaj dvoredni kroglični kot je v original Aqva drivu(ležaj cca 35 eu),ležaj mora biti v močnem ohišju,katero je pritrjeno na nosilno ploščo,kot je na gornjih slikah.Prirobnica mora biti pred ležajem,saj se naslanja nanj.Ležaj prenaša potisno silo propelerja.Se pravi, osovina skozi prirobnico in ležaj tako daleč,da daš gor še jermenico.Prirobnico stisneš s tistimi tremi ali dvemi vijaki.Bi pa flanšno na prirobnici postružil do mere jedra ležaja,ker bi te fi flanšne le motil, saj je itak v tem primeru brez funkcije.
Me pa zanima kolikšna je razdalja med jermenicama,mogoče bi pa se dalo naredit na zobniški prenos,namesto jermena.
Me pa zanima kolikšna je razdalja med jermenicama,mogoče bi pa se dalo naredit na zobniški prenos,namesto jermena.
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Grega295 napisal/-a:Nabavil sem Aquadrive in iščem mojstra, ki bi ga znal strokovno vgraditi.
Še vedno iščem kakega sposobnega mehanika, za vgradnjo Aquadrive-a. Če kdo ve za kakega, ki je OK in dela na SLO obali, se priporočam.
Našel sem mehanika in vgradnja Aquadrive-a se je pričela. Moja želja je bila, da nosilcev za Aquadrive ne bi laminirali, temveč, da se na rebra motorja (longerone) dajo inox plošči, ki gredo pod nosilci motorja. Ti dve vzdolžni inox plošči pa bosta privarjeni na dve prečni plošči, zadaj bo ena ta plošča tudi nosilec za Aquadrive.
Na slikah spodaj je motor že zunaj in še vzdolžni nosilci iz 6 mm inox-a so že testno privijačeni. Motor bo treba za cca. 10 cm premakniti naprej; zaenkrat kaže, da predelava stopnic ne bo potrebna, je bilo dovolj lufta.
Prečni nosilec AQ še ni nameščen.
Ker je motor zunaj, bom menjal tudi toplotno-zvočno izolacijo motornega prostora. Tudi spucano bo na koncu v nulo
Na slikah spodaj je motor že zunaj in še vzdolžni nosilci iz 6 mm inox-a so že testno privijačeni. Motor bo treba za cca. 10 cm premakniti naprej; zaenkrat kaže, da predelava stopnic ne bo potrebna, je bilo dovolj lufta.
Prečni nosilec AQ še ni nameščen.
Ker je motor zunaj, bom menjal tudi toplotno-zvočno izolacijo motornega prostora. Tudi spucano bo na koncu v nulo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov