Problem pri vžiganju

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

laser
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a laser » Če Avg 18, 2011 22:10

SS9940

Mogoče sem napisal malo dvoumno glede vlivanja bencina in lopute. Namreč, ko je loputa pri hladnem motorju oz. pri prvem zagonu spomladi zaprta, ne rabim več ročno vlivati gorivo v uplinjač.

Glede TKS, pa še zdaj ne vem, kaj točno se dogaja v ozadju...

lp
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Avg 19, 2011 10:43

TKS je nekakšna mešanica med injektorskim in "fergazerskim" načinom vžiga... Kako izgleda si lahko pogledaš tukaj:

http://www.boats.net/parts/search/Merc2/Mercruiser/5.7L%20CARB%20SKI/0M317000%20THRU%200W090899/Carburetor%20Kit%20%28TKS%29/parts.html#

Namesto čoka je vstavljen t.i. "enrichment module", ki na osnovi senzorja (ev?) skrbi za zapiranje in odpiranje čoka... Namesto mehanske rešitve pač elektronska ;) Dobi se tudi t.i. retrofit kit, ki si ga vgradite namesto čoka, je pa zelo drag...

V živo rešitve še nisem videl, tako da ne morem komentirati ali je dobra ali ne, vsekakor pa bolj "občutljiva" kot rešitev z avtomatskim čokom...

Kar se tiče spomladi, je že fajn na začetku sezone vliti malo bencina v uplinjač, saj je sistem za dovod goriva čisto prazen (čez zimo bencin izhlapi / se sprazni) in se nato motor ne muči preveč, da se le-ta ponovno napolni... Čok seveda mora delovati, drugače je mučenje še huje ;)
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
laser
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a laser » Ne Avg 21, 2011 14:55

ss9940

Hvala na informaciji oz. opisu, zdaj mi je dosti bolj jasno in tudi vem, da je moj motor brez TKS ampak ima samo avtomatski čok.

Zdaj pa grem preverjat stanje izpušnih kolektorjev oz. celega izp.sistema, pa se mogoče spet srečava pri drugi temi.

Upam, da je goahead (Iztok) preiskusil predlagano in rešil zadevo.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Avg 22, 2011 07:15

Alora. Sem poskusil narediti tako, da sem 2x potisnil ročico od gasa in potem probal vžgat. Zadeva špila glih malo bolje kot da bi na suho vžigal brez potiskanja ročice. OK, zdej je problem globji. Ta prvo kar je moram uštimat automatic chok. Če še ta zadeva ne bo delovala kot bi morala potem je pa naslednja faza stikalo od pritiska od olja, ki daje signal črpalki za bencin.
Lp,
Iztok
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Avg 22, 2011 10:24

Probaj najprej to:

Nekdo naj bo na ročici za gas, ti pa odstrani flame arrestor ("filter"), in glej v uplinjač. Takrat ko bo ta "nekdo" 2X dal polni gas in nazaj, mora v uplinjač brizgniti gorivo. Curek mora bit lep, na vsaki strani posebej (L in D če imaš 2BBL). Če ga ni, je problem v pospeševalni črpalki oz. dovodu goriva. Čok bi moral bit (če je motor hladen) zaprt; lahko ga pa ročno odpreš... Če je odprt ko je motor hladen, je problem v čoku ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Avg 22, 2011 12:07

No bom probal še to. Moram počakat, da dobim kakega asistenta pa bomo še to sprobali. Drugače sva se s kolegom že zmenila, da bova prišla stvari do dna. Vgradila bova čučko na kontaktu na črpalki goriva in ugotovila kdaj dobi štart za porinit gorivo v karburator (4BBL). Potem pa naprej chok itd....dokler ne pridemo stvari do dna. Dejstvo je da ko sva sestavila motor po generalki je motor vžgal mrzel takoj, samo pogledal si ga je že vžgal. :D Potem pa je začel vedno slabše. :roll: Zato se čudim, da je takrat črnuh užigal na telepatijo zdej pa noče več :lol:
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Avg 29, 2011 07:10

Evo sem stestiral še enkrat. Zgleda da ni dovolj goriva v karburatorju da bi lahko dvakrat potisnil ročico dol in potem vžgal. Ko motor enkrat vžge, potem pa ni več problem. Zgleda da mora kar hitro izhlapeti bencin iz karburatorja. A mislite da bi lahko naredil eno dodatno stikalo na pumpo da preden ga vžgem nabijem bencin v karburator s črpalko??
lp,
Iztok
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Avg 29, 2011 09:28

To pomeni da gorivo NE brizgne v sesalni kolektor ko potisnete ročico za gas?

Če je temu tako, potem je problem v pospeševalni črpalkici... Ni variante da bi bencin izhlapel iz posodice v uplinjaču tako hitro... Kako pa je med delovanjem? Če npr. v praznem teku močno potisnete ročico naprej, potem mora isto brizgniti gorivo v sesalni kolektor... Če tudi tukaj ne vidite curka, potem je 100% problem v črpalkici...

Pospeševalna črpalka je majhna in membranska, na uplinjaču... Veste kje iskati?

LP

SS
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Avg 29, 2011 09:39

Kje bi se dalo dobit ven to črpalkico. A se jo da videt na tej sliki. Mogoče mi lahko poveš za kero št. rezervnega dela gre.
Slika
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Avg 29, 2011 09:48

Aja pa še to drugače kadar motor laufa dela vse OK. Edino ena stvar je, ki sem jo mogoče pozabil napisat kaj se mi je zgodilo 2x na dopustu. Mogoče je kaka povezava kje. Ko sem šel natočit gorivo na črpalko mi je po nekaj miljah plovbe šel čoln vse slabše dokler ni sredi morja crknil. Kot da karburator ne bi dobil zadostne količine goriva. Naslednji dan pa je delal normalno it to do naslednjega polnjenja. Sumil sem na zamašen dovod goriva, tako da sem pihnil noter v rezervar tako, da je zadeva bila odmašena, test sem opravil naslednji dan in je delalo. Na naslednjem polnjenju ista zgodba. Spet je bilo zamašeno, naslednji dan je pa najbrž malo popustilo in so mi mehaniki spumpali smeti ven oz. razpadel kit neodporen na bencin. Očistil sem rezervar in zdaj ne vem kako dela ker ni šel nazaj v vodo. Tistih smeti ko so mehaniki pobrali ven ni bilo veliko, zato mogoče sumim da ni vse skupaj kaka resna napaka na črpalki od goriva oz. celotnemu sistemu dovoda goriva. Ali imate kako pametno idejo? Ali je bilo res to samo zamašen dovod goriva v rezervoarju. Namreč v rezervoarju ni sita na peški.
Lp,
Iztok
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Avg 29, 2011 10:27

Če se ne motim, je uplinjač WEBER 4BBL, čeprav mi ne gre skupaj z letnikom 2001... Ok, nima veze... Po sliki sodeč je črpalkica št. 7 (PUMP PLUNGER KIT) - sam še weberja nisem imel namreč nikoli narazen...

Probaj vseeno med delovanjem gledat v uplinjač ko močno dodaš gas... Če gorivo brizgne v kolektor, je težava v nivoju goriva; če ne brizgne je črpalkica... Dostikrat ni kriva črpalka sama, ampak kanali (npr. zamašijo se na vrhu zaradi soli)... Preveri pa tudi samo vzvodovje - črpalkica se aktivira mehansko, preko vzvoda - tako jo tudi najlažje najdeš...

Vsekakor bo moral uplinjač dol pred kakršnimkoli posegom... Splača se naročit carb kit za obnovo in vse sčistiti in pozamenjati ;)

Črpalka je električna? Če je, potem najverjetneje ni problem v njej... Če dela je ok, če ne dela pa tak slišite... Zelo redko se zgodi da električna črpalka premalo črpa... Druga zgodba je mehanska črpalka...

Si preveril anti-sifonski ventil? Ta dostikrat povzroča probleme...

LP

SS
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Avg 29, 2011 11:58

V kakšnem nivoju goriva mi govoriš, amogoče nivoju v karburatorju. Karburator je bil pred sezono narazen in ščiščen in predihtan. Mogoče je res kriva tsta membranska črpalka. Tisti vzvod mora bit priklopljen na gas ročico če se ne motim. Bi te prosil če mi lahko malo več razložiš o tistem sifonu. A tisti opisan problem z zamašenim rezervarjem nima veze s tem, a ne? Je mogoče kaka povezava.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Avg 29, 2011 12:38

Anti sifonski ventil je v kolenu na tanku za gorivo, to je koleno, na katero je privijačena gumijasta cev ki vodi do motorja... Če odvijačiš to koleno in jo podrobneje pogledaš, boš noter videl kroglico in fedrco... Namen tega ventila je, da v eno stran prepušča gorivo, nazaj pa ne; na tak način zmanjšuje čas "črpanja na suho" ker v dovodnih ceveh vedno ostaja bencin... No, zgodi se, da ta kroglica "zašteka" (zaradi soli, korozije, smeti,...) in ostane odprta ali zaprta ali pa na sredi in povzroča probleme črpalki; lahko pa je tudi fedrca premočna in zaradi tega (največkrat mehanska) črpalka nima dovolj moči, da bi jo premagala in rezultat je premalo goriva (fuel starvation).

Problemi ki jih opisuješ niso nujno zaradi smeti, čeprav je tudi to možno... Lahko je tudi kriva voda v rezervarju (če nimaš separatorja) ali pa zgoraj navedeni primer... Težko je rečt dokler ne uporabiš principa eliminacije ;)

Si pri čiščenju pozamenjal tudi iglo in ležišče?

LP

SS
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Avg 29, 2011 14:26

Tisto koleno po moje dela v redu nisem pa siguren. Dejansko če pihaš noter ne gre ker kot si že sam povedal je tam nepovratni ventil (tako ga jaz kličem), če pa cukaš ven pa gre. Rezervar sem pa očistil tako da sem demontiral merilc goriva in od tam vse očistil in potem zadevo privijačil nazaj. Drugega nisem delal, no razen tega da sem s sesalcem posesal ven vse kar je eventuelno bilo v tistem kolenu. Bil je čist. Drugače takrat ko so mi mehaniki na morju sponpali ven smeti iz peške ni bilo več problemov. Ni se mi zdelo veliko materiala noter, no če bi dal vse skupaj bi ratalo cca 0,5 cm3 materiala. Vode v rezervarju ni bilo. Zdaj mi pa še povej kakšno iglo in kako ležišče? Oprosti ampak sem malce s temi izrazi slabo podkovan. Sej veš nismo vsi strojniki ali mehaniki. :oops:
Lp,
Iztok
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Avg 29, 2011 14:38

goahead napisal/-a: Sej veš nismo vsi strojniki ali mehaniki. :oops:

ne morem da ne bi komentiru...

sam ko kupiš čoln, hočeš nočeš postaneš to :lol: :lol:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov