Mercury 50
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Eni pravijo da pomaga coca cola ker vsebuje fosforno klislino, ki lepo odstani kamen. Tega še nisem poskusil, bi pa verjel, ker fosforno kislino uporablja moj serviser pralnih strojev in so po čiščenju kot novi.
Jaz sem kamen očistil s 16% solno kislino, katero sem zlival direkt v motor. V mojem primeru je najvišja točka tam kjer je termostat. To sem delal korakih. Najprej solno kislino cca. 1 dcl, počakal cca. 30sek. da se neha peneti in nato bogato izpiral z vodo. To sem ponovil nakajkrat. Nato sem preventivno zamenjal termostat in tudi impeler, čeprav ni bilo nobenih sledi od kisline.
Je pa res, da sem jaz imel zeloo veliko oblog po stenah motorja in so se trgali celi kosi, kateri so mašili kontorolni curek.
V kolikor delaš samo preventivno bi jaz namesto kisline uporabil coca colo. Pa če ti bo vroče se lahko še odžejaš.
Jaz sem kamen očistil s 16% solno kislino, katero sem zlival direkt v motor. V mojem primeru je najvišja točka tam kjer je termostat. To sem delal korakih. Najprej solno kislino cca. 1 dcl, počakal cca. 30sek. da se neha peneti in nato bogato izpiral z vodo. To sem ponovil nakajkrat. Nato sem preventivno zamenjal termostat in tudi impeler, čeprav ni bilo nobenih sledi od kisline.
Je pa res, da sem jaz imel zeloo veliko oblog po stenah motorja in so se trgali celi kosi, kateri so mašili kontorolni curek.
V kolikor delaš samo preventivno bi jaz namesto kisline uporabil coca colo. Pa če ti bo vroče se lahko še odžejaš.
Recimo za namene gospodinjstva za čiščenje kavnega avtomata, raznih grelcev vode itd se uporablja citronska kislina. Oziroma namenska "čistila" vsebujejo citronsko kislino. Pri nas večkrat uporabimo tudi kis za vlaganje, ki je meni ljubsi, ker ima mocan vonj in ves, kdaj je aparat spran do konca...
V kaksni koncentraciji pa se uporablja bi moral pa povedati kdo drug. Jaz bom letos tudi nalil v sod nekaj in ga preteral, ce je slucajno kaj notri...
V kaksni koncentraciji pa se uporablja bi moral pa povedati kdo drug. Jaz bom letos tudi nalil v sod nekaj in ga preteral, ce je slucajno kaj notri...
Po mojem je to vse skupaj brezveze, in coca cola in kis in te stvari. Če gremo čistit dna čolna, kjer je gor apnenec in ga čistimo z 19% kislino ali kolko je že, pa tudi z bolj močno sem probal tudi moraš malo drgniti in pustiti kislino gor, da ga razje. Ne predstavljam si, da bi liter kisa ali coca cole vlil v sod in bi potem to očistilo stene v motorju. Če se motor sproti redno pere po uporabi se itak ne bo nabralo skoraj nič na stenah. Če pa se bo, pa se mi zdi da bo res potrebno v blok naliti kislino, kot je opisal klemzi.
Guma je guma, zaenkrat.
Coca cola je pomojem res bolj larifari...
Ocetna kislina 5% je čisti kis!
Razlika med čiščenjem dna čolna in notranjosti motorja je velika.
Dno čolna pošpricas in je kislina aktivna le malo časa. Motor prižgeš in se kislina neprestano menja, časa kolikor zelis. Poleg tega pomaga tudi temperatura. Zaradi temperature se materiali stezajo in krčijo, kar pomeni, da vodni kamen lazje odpade.
Glede rednega čiščenja. JAz sem pri Hondi opazil, da so se zadrčevali v kanalih okoli sesalnega kanala "kameni kosmiči". Nobena voda jih ne more sprati, ker so v mrtvih rokavih. Verjamem, da kislina tudi ne, vendar vseeno lazje, predvsem pa več.
Kislina uničuje poleg vodnega kamna tudi druge organske snovi, kateri ŽIVIJO v vodi, torej je voda njihov zivljenski prostor in ne način za uničenje.
Osebno sem mnenja, da je kislinska terapija zelo priporočljiva vsaj vsake toliko časa.
Na tem mestu pa ne upam(ker ne znam) soditi koliko pa je po drugi strani škodljiva za aluminjaste zlitine in ostale kovine na motorju, razna tesnila, semeringe, impeler...
Težko verjamem, da na forumu nimamo kemika, ki bi znal povedati katera kislina bi bila najprimernejša za to opravilo in v kakšni koncentraciji.
Ocetna kislina 5% je čisti kis!
Razlika med čiščenjem dna čolna in notranjosti motorja je velika.
Dno čolna pošpricas in je kislina aktivna le malo časa. Motor prižgeš in se kislina neprestano menja, časa kolikor zelis. Poleg tega pomaga tudi temperatura. Zaradi temperature se materiali stezajo in krčijo, kar pomeni, da vodni kamen lazje odpade.
Glede rednega čiščenja. JAz sem pri Hondi opazil, da so se zadrčevali v kanalih okoli sesalnega kanala "kameni kosmiči". Nobena voda jih ne more sprati, ker so v mrtvih rokavih. Verjamem, da kislina tudi ne, vendar vseeno lazje, predvsem pa več.
Kislina uničuje poleg vodnega kamna tudi druge organske snovi, kateri ŽIVIJO v vodi, torej je voda njihov zivljenski prostor in ne način za uničenje.
Osebno sem mnenja, da je kislinska terapija zelo priporočljiva vsaj vsake toliko časa.
Na tem mestu pa ne upam(ker ne znam) soditi koliko pa je po drugi strani škodljiva za aluminjaste zlitine in ostale kovine na motorju, razna tesnila, semeringe, impeler...
Težko verjamem, da na forumu nimamo kemika, ki bi znal povedati katera kislina bi bila najprimernejša za to opravilo in v kakšni koncentraciji.
Roman 1 napisal/-a:MM, če sm te prav razumel, boš v sod nalil čisti kis (5%). Zame je to malo drag eksperiment, saj mi sod drži čez 100 litrov.
Si mogoče pomislil, da kupis kar ocetno kislino in jo v tem razmerju zmesas z vodo?
Ali pa kis za vlaganje je bistveno cenejsi. in močnejsi
Pa tudi v sod nalijes le toliko, kot za to potrebujes. Torej, da so reže za vsis pokrite+toliko kolikor zadrži motor
kasaudio napisal/-a:Zaradi temperature se materiali stezajo in krčijo, kar pomeni, da vodni kamen lazje odpade.
Kolikor se spomnim kemije, temperatura tudi poveča delovanje kisline.
ob pisanju sem razmisljal tudi o tem, vendar nisem napisal, ker nisem 100%. Ce bi pa moral poloziti stavo pa bi jo za to, da deluje mocneje!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov