12 V Kompresor
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
lostid napisal/-a:novejši razsmerniki imajo itak več transformatorjev, v nižji porabi se pač ti izklapljajo...
Popolnoma napačno razumeš delovanje inverterjev.
Mislim tudi da je logično, da mora imeti 12V kompresor ali pa inverter, ki je namenjen samo kompresorju svojo varovalko in kar precej debele kable. Že BD50 12V kompresor zahteva na razdalji 5m od varovalke na panelu kabel preseka 6mm2!
NIKAKOR ne sme biti inverter na standby medtem, ko termostat izklopi. Izklopiti se mora celoten inverter saj je drugače energetska bilanca precej slabša, kot pri enosmernih kompresorjih, če pa je vse pravilno izdelano pa je razlika le v nekaj malega energije, ki se potroši zaradi slabšega izkoristka. Ker so 230V kompresorji večje kapacitete le ti za isto prostornino hladilnika delujejo krajši čas in rezultat je zelo primerljiv primeru, ko uporabljamo drage 12V hladilne sisteme.
LP NT
MarjanT napisal/-a:Problem pri priključitvi inverterja, je lahko pretanek vodnik do cigaretne vtičnice. Vkolikor ni bila predvidena za večji tok, stvar ne bo delovala. Če priključimo na inverter 100W porabnik, "povleče" na 12V skoraj 10A. Če upoštevamo še razdaljo med akumulatorjem in vtičnico, ne bo kabel s presekom 4 kvadratne mm, nič predebel.
Bravo!!! Točno to je problem!!! Na cigaretno vtičnico lahko res polniš samo mobitel, pa ni važno za kak inverter gre.
Za primer, jaz imam na barki fiksno zmontiranega 1 kW inverter, ki naj bi v špici zmogel 2 kW. Je ceneni kitajski strojček, seveda modificiran sinus. Na njem mi deluje prav vse kar je na barki. Imam tudi 1.300 W sesalec, ki se vedno zažene brez težav. Deluje mi tudi kotna brusilka, pa vrtalka in podobno... Edini problem je pri vrtalki (bormašini), če jo držiš na malih vrtljajih, saj se takrat ZELO grejejo krtačke in komutator... Očitno brez pravega sinusa to NO-GO... Greje se tako močno, da če zvrtaš eno luknjo s polovičnimi vrtljaji, se iz mašine kadi bel dim... Če jo potem priklopim na omrežno napetost in poženem, se takoj shladi... Na polnih vrtljajih pa deluje brez težav!
Aja še to, od akumulatorjev do inverterja imam okrog 2 m dolg kabel minus pola in okrog 1,5 m dolg kabel plus pola. Oba sta 50 mm2, kar zagotavlja res minimalni padec napetosti in stabilno delovanje!!!
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Te dni sem se bolj poglobil v kompresorje saj sem zrisal načrt za 80l zmrzovalnik. Trenutno izbiram materiale. Ob vsem tem pa sem ugotovil, da v mojih predhodnih prispevkih nisem navedel nekaj pomembnih dejavnikov glede izbire kompresorja.
Kompresor se izbira glede na volumen hladilnega prostora in način dela hladilnika. Način dela se opisuje kot delovanje v plusu ali minusu ali kombinirano. Kaj to pomeni? Za delovanje v plusu se štejejo tisti hladilniki, ki pohladijo vsebino le do približno 5°C. Zmrzovalniki delujejo v minus režimu. V zmrzovalnikih mora kompresor prečrpat več plina kot v hladilniku.
Pri kombiniranemu načinu pa nastane problem saj, če zmrzovalniku termostat nastavimo recimo na 8°C bo prostor zelo hitro ohladil in kompresor se bo izklopil. Tukaj pa nastane zelo velik problem, ki vpliva na življensko dobo kompresorja. Prečrpana količina plina mora biti ravno pravšnja, da se del ohlajenega plina vrne v kompresor in ga tako hladi v nasprotnem pa se pregreje in uniči. Količina prečrpanega plina se zato deloma uravnava z regulacijo obratov. Višja kot je temperatura v hladilnem prostoru na manjše obrate mora biti nastavljen kompresor.
Za plovila je najbolj primeren plin R134a saj uparja brez težav do zunanje temperature 60°C.
Hladilna tehnika ni tako enostavna kot si jo predstavljamo. Izdelava energetsko VARČNEGA hladilnega sistema pa je izredno zahtevna. Več bom o tem opisal v novi temi, ki jo bom odprl vzporedno s potekom gradnje 12V zmrzovalnika (-25°C) 80l na 12V namenjenega zmrzovanju sveže ribe in hrambi živil za daljši čas. Želja je, da bi bil sistem tako uravnotežen, da bi bila povprečna poraba energije manjša od klasičnega tovarniškega hladilnika na plovilu. Po prvih izračunih sem prepričan da mi bo uspelo.
LP NT
notranjost 12V kompresorja
Članek o kompresorjih Practical sailor
Termostati in opis zakaj uporabiti AEO regulatorje hitrosti kompresorja
Kompresor se izbira glede na volumen hladilnega prostora in način dela hladilnika. Način dela se opisuje kot delovanje v plusu ali minusu ali kombinirano. Kaj to pomeni? Za delovanje v plusu se štejejo tisti hladilniki, ki pohladijo vsebino le do približno 5°C. Zmrzovalniki delujejo v minus režimu. V zmrzovalnikih mora kompresor prečrpat več plina kot v hladilniku.
Pri kombiniranemu načinu pa nastane problem saj, če zmrzovalniku termostat nastavimo recimo na 8°C bo prostor zelo hitro ohladil in kompresor se bo izklopil. Tukaj pa nastane zelo velik problem, ki vpliva na življensko dobo kompresorja. Prečrpana količina plina mora biti ravno pravšnja, da se del ohlajenega plina vrne v kompresor in ga tako hladi v nasprotnem pa se pregreje in uniči. Količina prečrpanega plina se zato deloma uravnava z regulacijo obratov. Višja kot je temperatura v hladilnem prostoru na manjše obrate mora biti nastavljen kompresor.
Za plovila je najbolj primeren plin R134a saj uparja brez težav do zunanje temperature 60°C.
Hladilna tehnika ni tako enostavna kot si jo predstavljamo. Izdelava energetsko VARČNEGA hladilnega sistema pa je izredno zahtevna. Več bom o tem opisal v novi temi, ki jo bom odprl vzporedno s potekom gradnje 12V zmrzovalnika (-25°C) 80l na 12V namenjenega zmrzovanju sveže ribe in hrambi živil za daljši čas. Želja je, da bi bil sistem tako uravnotežen, da bi bila povprečna poraba energije manjša od klasičnega tovarniškega hladilnika na plovilu. Po prvih izračunih sem prepričan da mi bo uspelo.
LP NT
Članek o kompresorjih Practical sailor
Termostati in opis zakaj uporabiti AEO regulatorje hitrosti kompresorja
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Sr Okt 26, 2011 22:56, skupaj popravljeno 2 krat.
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Nikola Tesla napisal/-a:Te dni sem se bolj poglobil v kompresorje saj sem zrisal načrt za 80l zmrzovalnik. Trenutno izbiram materiale. Ob vsem tem pa sem ugotovil, da v mojih predhodnih prispevkih nisem navedel nekaj pomembnih dejavnikov glede izbire kompresorja.
LP NT![]()
Zanimivo
Že komaj čakam
Vem, da bo vrhunsko predstavljeno kot vedno
FISHING & SAILING IS LIFE
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Zmrzovalnik - hladilnik 80l na 12V
Projekt izdelave zmrzovalnika 80-90l na12V se je pričel. Danes sem prišel z sejma METS v Amsterdamu kamor sem se letos odpravil z spiskom zadev katerim sem se zadnje čase posvetil.
Kompresorsko tehniko in težave, ki vplivajo na ekonomiko in zanesljivo delovanje sem na žalost v dobršni meri spoznal že pri gradnji prvega hladilnika in nato zmrzovalnika. Ta zmrzovalnik je sedaj že tretja hladilniška naprava na katero nameravam prenesti vse dosedanje izkušnje.
V prejšnjem prispevku sem omenil, da bo nov zmrrzovalnik deloval v kombiniranem režimu, kar po domače pomeni, da ga bom občasno uporabil le kot hladilnik primarno pa bo namenjen hitremu zmrzovanju večje količine ribe ob minimalni porabi energije. Cilj je, da za vzdrževanje (že zmrznjene) kompletne vsebine na -18°C ne bi na dan porabil več kot 30Ah energije!! Da bi to dosegel bi moral s kontrolerjem meriti temperaturo, določati Dt krivuljo, čas, obrate kompresorja, morda celo temperaturo povratnega voda plina in zunanjo temperaturo. Na srečo sem se temu delu izognil saj je ravno te dni imelo podjetje Indel-webasto svetovno premiero regulatorja kakršnega sem že dolgo iskal. Z odgovornim za ta program g. Giorgio Biggiogero sva se takoj ujela, saj je videl, da sem na sejem prišel poiskat čimveč informacij prav v zvezi z regulacijo kompresorjev. Za navtiko do sedaj ni obstajal in sem ga imel namen razviti, zato upam, da bo izpolnil moja pričakovanja, ker so ga (upam, da ne preveč) poenostavili.
Isotherm Smart Energy Control
Isotherm (product brand) by Indel Webasto Marine
Isotherm Smart Energy Control is an innovative processor-based device designed by Indel Webasto Marine, which, when plugged into the DC compressor control electronics, enables power consumption reductions up to 50% over 24hours when running on batteries. Isotherm Smart Energy Control is offered as an option on new Cruise Elegance fridges but can also be easily retrofitted to all Isotherm fridges.With the Isotherm Smart Energy Control, Indel Webasto Marine is offering the entire Marine industry, the unique possibility to reduce dramatically the on board power consumption for refrigeration appliances.
Tukaj sicer nič ne povedo o dejanskemu delovanju in kje se skriva prihranek. naj pojasnim, da je idealno delovanje kompresorja v tistem režimu, ko ob najnižji porabi energije najhitreje ohlaja prostor zmrzovalnika. Obrati kompresorja so direktno v korelaciji s porabo energije, zato so prihranki lahko dejansko okoli 50 in več procentov ob pravilni regulaciji obratov. Dobra plat Danfosovih kompresorjev BD35 in BD50 je ta, da jim lahko obrate v celotnem področju reguliramo popolnoma zvezno, kar je idealno. Obrati so nastavljivi v področju od 2000 - 3500 obr.
Glede izolacije komore sem na sejmu naposled imel priliko v roke dobiti vzorec Cryogela-Z s katerim nameravam dopolniti izolacijo panelov komore. V tehnično izvedbo še nisem popolnoma prepričan, saj se je izkazalo, da je material preveč puhast, ni dovolj trden in se preveč poda pod tlakom. Na žalost slovenski zastopnik nima posluha za take projekte in mi ni bil pripravljen niti posvetiti nekaj minut po telefonu, da bi dobil vsaj osnovne informacije zato sem stopil v kontakt z ameriškim dealerjem Aerogela, ki mi je obljubil dobaviti potrebno količino materiala (če se zanj odločim) saj le ta ni v prosti prodaji.
Cryogel-Z s parno zaporo
Sedaj bom najprej nabavil nov regulator za kompresor, nabral material in se lotil izdelave komore. Bom poročal
Lep pozdrav
Nikola Tesla
Kompresorsko tehniko in težave, ki vplivajo na ekonomiko in zanesljivo delovanje sem na žalost v dobršni meri spoznal že pri gradnji prvega hladilnika in nato zmrzovalnika. Ta zmrzovalnik je sedaj že tretja hladilniška naprava na katero nameravam prenesti vse dosedanje izkušnje.
V prejšnjem prispevku sem omenil, da bo nov zmrrzovalnik deloval v kombiniranem režimu, kar po domače pomeni, da ga bom občasno uporabil le kot hladilnik primarno pa bo namenjen hitremu zmrzovanju večje količine ribe ob minimalni porabi energije. Cilj je, da za vzdrževanje (že zmrznjene) kompletne vsebine na -18°C ne bi na dan porabil več kot 30Ah energije!! Da bi to dosegel bi moral s kontrolerjem meriti temperaturo, določati Dt krivuljo, čas, obrate kompresorja, morda celo temperaturo povratnega voda plina in zunanjo temperaturo. Na srečo sem se temu delu izognil saj je ravno te dni imelo podjetje Indel-webasto svetovno premiero regulatorja kakršnega sem že dolgo iskal. Z odgovornim za ta program g. Giorgio Biggiogero sva se takoj ujela, saj je videl, da sem na sejem prišel poiskat čimveč informacij prav v zvezi z regulacijo kompresorjev. Za navtiko do sedaj ni obstajal in sem ga imel namen razviti, zato upam, da bo izpolnil moja pričakovanja, ker so ga (upam, da ne preveč) poenostavili.
Isotherm Smart Energy Control
Isotherm (product brand) by Indel Webasto Marine
Isotherm Smart Energy Control is an innovative processor-based device designed by Indel Webasto Marine, which, when plugged into the DC compressor control electronics, enables power consumption reductions up to 50% over 24hours when running on batteries. Isotherm Smart Energy Control is offered as an option on new Cruise Elegance fridges but can also be easily retrofitted to all Isotherm fridges.With the Isotherm Smart Energy Control, Indel Webasto Marine is offering the entire Marine industry, the unique possibility to reduce dramatically the on board power consumption for refrigeration appliances.
Tukaj sicer nič ne povedo o dejanskemu delovanju in kje se skriva prihranek. naj pojasnim, da je idealno delovanje kompresorja v tistem režimu, ko ob najnižji porabi energije najhitreje ohlaja prostor zmrzovalnika. Obrati kompresorja so direktno v korelaciji s porabo energije, zato so prihranki lahko dejansko okoli 50 in več procentov ob pravilni regulaciji obratov. Dobra plat Danfosovih kompresorjev BD35 in BD50 je ta, da jim lahko obrate v celotnem področju reguliramo popolnoma zvezno, kar je idealno. Obrati so nastavljivi v področju od 2000 - 3500 obr.
Glede izolacije komore sem na sejmu naposled imel priliko v roke dobiti vzorec Cryogela-Z s katerim nameravam dopolniti izolacijo panelov komore. V tehnično izvedbo še nisem popolnoma prepričan, saj se je izkazalo, da je material preveč puhast, ni dovolj trden in se preveč poda pod tlakom. Na žalost slovenski zastopnik nima posluha za take projekte in mi ni bil pripravljen niti posvetiti nekaj minut po telefonu, da bi dobil vsaj osnovne informacije zato sem stopil v kontakt z ameriškim dealerjem Aerogela, ki mi je obljubil dobaviti potrebno količino materiala (če se zanj odločim) saj le ta ni v prosti prodaji.
Cryogel-Z s parno zaporo
Sedaj bom najprej nabavil nov regulator za kompresor, nabral material in se lotil izdelave komore. Bom poročal
Lep pozdrav
Nikola Tesla
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Hladilnik zmrzovalnik 12V kompresor danfoss
Projekt je zastal zaradi najbolj banalne zadeve. Ne najdem plošč iz trdega poliuretana. Plama Podgrad jih ne izdeluje več. Imajo jih v Mariboru v enem podjetju, ki izdeluje hladilne komore za kamione, vendar mi je predaleč, obenem pa niso prva roka, niti nimajo plošč narezanih, cena ni fiksna (nimajo cenika)... Ma ne vem kam bi se še obrnil...
Prav tako imam problem saj nikjer ni več možno najti 2-3mm stekloplastičnih plošč, ravnih.
Sem prav razočaran in ne vem kako dalje in na koga se še obrniti. Ima morda kdo še kakšno idejo?
LP NT
Prav tako imam problem saj nikjer ni več možno najti 2-3mm stekloplastičnih plošč, ravnih.
Sem prav razočaran in ne vem kako dalje in na koga se še obrniti. Ima morda kdo še kakšno idejo?
LP NT
Mogoče ti lahko tukaj pomagajo z kakšnim nasvetom http://www.lht.si/dejavnosti.html morda imajo tudi kaj na zalogi?
Veter v laseh, travarca v zobeh 
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
MPI - bom poklical. Danes se ne oglasijo.
LTH - Imajo vendar predvsem za večje hladilnice, kjer jim kvaliteta ni na 1. mestu saj tam ponavadi ne šparajo s prostorom in lahko naredijo debelejše stene za kompenzacijo, jaz pa moram najti 100% najboljšo rešitev in mora biti material z največjo gostoto.
LP NT
LTH - Imajo vendar predvsem za večje hladilnice, kjer jim kvaliteta ni na 1. mestu saj tam ponavadi ne šparajo s prostorom in lahko naredijo debelejše stene za kompenzacijo, jaz pa moram najti 100% najboljšo rešitev in mora biti material z največjo gostoto.
LP NT
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Za izolacijo sem se odločil od firme Weber Therm plus ultra 022 Zadevo je zelo teško dobiti, ker jo prodajajo samo za fasade v kompletu in nimajo interesa prodajat izolacije konkurenci male stranke ali druga področja pa jih ne zanimajo. Proizvajalec pa je z njimi sklenil ekskluzivno pogodbo ker so največji kupec in tako ostala industrija nima možnosti izkoristiti tehničnih pridobitev današnje dobe.
Video test negorljivosti.
Tloris hladilnika
stranski ris hladilnika
Plošče so dimenzije 120x40cm
Potreboval bi:
10cm x 1kos ter 8cm x 5kos
V kolikor se odločim za pokrov debeline 6cm debeline bi potreboval:
10cm x 1kos, 8cm x 4 kos in 6cm x 2kos
Okvirna cena 6cm=21,1€/m2 (cca 10€/ploščo), 8cm=28€/m2 (cca 13,5€/ploščo), 10cm=35,1€/m2 (cca 17€/ploščo)
Nisem našel podatka o pakiranju.
Še koga zanima, da naročimo skupaj?
LP NT
Video test negorljivosti.
Tloris hladilnika
stranski ris hladilnika
Plošče so dimenzije 120x40cm
Potreboval bi:
10cm x 1kos ter 8cm x 5kos
V kolikor se odločim za pokrov debeline 6cm debeline bi potreboval:
10cm x 1kos, 8cm x 4 kos in 6cm x 2kos
Okvirna cena 6cm=21,1€/m2 (cca 10€/ploščo), 8cm=28€/m2 (cca 13,5€/ploščo), 10cm=35,1€/m2 (cca 17€/ploščo)
Nisem našel podatka o pakiranju.
Še koga zanima, da naročimo skupaj?
LP NT
- frikmusic
- Admiral
- Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
- Kontakt:
Dober izolator, večji problem je akumulacija pa vseeno mislim da bo prava izbira. Pri večini umetnih izolatorjev je problem akumulacija so pa za takele podvige zelo primerni zaradi teže in voda jim praktično ne škoduje itd. Ko izbiramo izolacijo moramo gledati tudi na akumulacijo in sam podatek U=0,022W/m2K ni čisto verudostojen manjka mu akumulacija in to mu v večini primerov kjer ga montiramo na fasade dajo betonske ali zidane stene.
Če nebi bilo problema z kondenzi in vlago bi priporočal plošče lesne vlaknenke naprimer Agepan THD, STEICO, GUTEX itd. Na koncu so razultati boljši ker ima materijal oboje izolacijo in akumulacijo. Saj veš časopis je tak dober primer odlične izolacije in akumulacije nekateri zavijemo kos zmrznenega mesa, sladoleda v časopis in na pot pa ni rezultat nič slabši kot v potovalni skrinji če ne celo boljši pa je meso samo zavit.
Frik
Če nebi bilo problema z kondenzi in vlago bi priporočal plošče lesne vlaknenke naprimer Agepan THD, STEICO, GUTEX itd. Na koncu so razultati boljši ker ima materijal oboje izolacijo in akumulacijo. Saj veš časopis je tak dober primer odlične izolacije in akumulacije nekateri zavijemo kos zmrznenega mesa, sladoleda v časopis in na pot pa ni rezultat nič slabši kot v potovalni skrinji če ne celo boljši pa je meso samo zavit.
Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost