Volvo MD 2030 - pušča olje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 08, 2012 21:41

Hvala za nasvete, vsem.
Poročam, ko bo kaj novega.
lp Marchi
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 20, 2012 12:20

Zaenkrat kaže, da je vzrok tesnilo O-ring med pokrovom in glavo motorja, posledično prezategnjen pokrov glave motorja, kar je privedlo do tega, da se je malenkost ukrivil in na spoju začel puščati. Ko sem ga sam še dodatno pritegnil (NAPAKA!) je začelo še očitneje puščati, poleg tega, da je začel pokati sam material pokrova. Ni vse v mišicah! :idea:

Motor sem očistil brez kemičnih pripomočkov. Dobro sem ga ogrel in obrisal s papirjem. Tako naredim tudi z domačimi ponvami za peko jajc, zrezkov... :wink:

Sledi varjenje pokrova, menjanje O-ringa in potem ponovna diagnostika tesnenja. Upam, da bo!

Slika
http://www.marinepartseurope.com/en/volvo-penta-explodedview-7740690-21-3989.aspx

Slika

Slika

Slika

Slika
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Mar 20, 2012 14:33

Madona si pa tale pokrov ventilov res zategnil. :D :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Apr 16, 2012 11:51

Da malo poročam. Nisem še popolnoma rešil težave s puščanjem olja. Sem pa naročil nov pokrov, ki pa ni isti kot stari, ha. Z mojstrom Vinkom morava nekaj pogruntati, da privijačiva vsis zraka, ki manjka na pokrovu.

Slika

Sva pa bila z Miranom vseeno pridna in sva zamenjala olje, oljni filter, filter goriva in sčistila hladilni sistem in ga napolnila z mešanico vode in antifriza in se ob tem veliko naučila. Aja, seveda sva preventivno zamenjala še impeler, ker je že 2 leti isti.

Slika

Slika

Slika

Pa še pohvala Motomarin fantom. Namreč Gorgio iz Pikappaderby (Volvo parts) mi je dal napačno uro zaprtja trgovine, tako da sem ga v soboto zaman iskal za pultom. Zaprto! Šit! In se odpravim v Motomarine malo pfirbcat in mimogrede omenim, če je še kje kakšen Pikappaderby. Pa fantje pokličejo Giorgia in ta prileti odpret štacuno za Marchija speciale, tako da sem dobil svoj kos Volva in še kup koristnih nasvetov. Prijazen možakar, ki se zaveda, da ima stranka denar. Vsi veseli in zadovoljni, razen to, da pokrova nisem zmontiral ker manjka vsisni nastavek za zrak (glej zgornjo sliko).

Vikend izobraževanja in spoznavanja novih ljudi (morjeplovcev idr.). Vreme kot nalašč za šraufarijo v podpalubju.

Za Delfinota je zmanjkalo časa.

Poročam naprej.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 22, 2012 10:47

Torej, da zaključim zgodbo.
Vzrok puščanja olja je bil pokrov glave motorja, ki je bil preveč zategnjen, posledično počen in ukrivljen in ni tesnil. Olje je potem našlo pot po vseh mogočih režah, tako da je izgledalo kot da pušča na 100 koncih.
Zakaj je bil pokrov preveč zategnjen, lahko samo ugibam. Verjetno je bil O ring že malo v letih in je spustil kakšno kapljico in so namesto, da bi zamenjali tesnilo, raje še malo pritegnili vijake in tako vsakič, ko se je pokazal črn madež.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov