Tomos izvenkmni motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jan 12, 2012 23:06

jonyyy napisal/-a:
Trunkelj napisal/-a:
jonyyy napisal/-a:imam 3 18 ke . in 2 za dele . in še en tomos 4 , kater itak nikoli ni štimal 100% . 2 18ke imam na čolnu elan 495 f. nekih friziranj nisem delal na 18kah . sem pa vsem naredil kompletne generalke. vsi ležaji motorja, pete , pumpe, obročki , ojnični ležaji . tako da špilajo kot nove :D
račun ? misliš dokumente od 18tk ? imam 2 18 ki upisane na čoln .

si pa eden redkih , vem da so se dobile čisto nove zapakirane 18 ke po hrvaški za 600 eur še nekaj let nazaj :D sedaj jih ne sledim več .. no na elanu 300 boš tudi 18 ko lahko probal :D

hehe misliš poletel ja bomo probal vse kakor ....kako se pa kaj motor odnese glede izvedbe in koliko bencina pije zadeva ?
koliko pa delas mesanice mislim s katerimi olji mas kaka posebna ali zadostuje stihl ali husquarna ?

meni so motorčki zakon http://www.youtube.com/watch?v=VepBgysme8Q
to je bilo snemano že nekaj časa nazaj . spijejo obadva skupaj 16 litrov, imam jih seveda cel čas na maximumu ker je 36 konj minimum za težo tega čolna . glede olj pa sploh ne kompliciram . 2.5% olja od husqvarne in motorji ko sem jih odprl so bli notri kot novi ..

hvala pa zelo lep primerek čolna motorje pa vidim da imas vojaske izdelave ...hehepomojem kamuflaza
L.P
Damjan
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Če Jan 12, 2012 23:11

niso niso vojaški :D so bili le pokrovi zbrušeni in prebarvani v sivo barvo. sem jih ponovno zbrusil , ker jih nisem prav zaščitil in so popokali na soncu :( http://www.youtube.com/watch?v=LcXxWTqIUpI tu je bolj high quality če te zanima :D

lp
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » So Jan 14, 2012 23:42

No tole je slikca delov noge od moje 4,5 lepo se vidi vse kot mora biti zdaj je ze sestavvljena skupaj tako da sem se ene tečnosti ze resil zdaj je napočil čas za motor .....slikce pridejo kmalu(tist ta naj boll)

Slika

Lep pozdrav in fajn se mejte
L.P
Damjan
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Jan 15, 2012 17:39

Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jan 15, 2012 17:43

ta pa že prav leti :D samo ima 80 kubikov . 4 ka ima samo 60 .
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Jan 15, 2012 18:28

jonyyy napisal/-a:

maš prav da je 4,8 močnejša glde prostornine samo je zamorjena pri pretočnih kanalih v samem celindru je res da če bi kanale prebrusil in jih pripravil za celinder glede otpiranja ,bi dobil mnogo več kot je predvideno samo je pa en VELIK problem .....motorna gred ,ležaji motorne gredi nebi veliko zdrzali ker bi bilo preobremenjeno (isto se je dogajalo ko so mulci predlovali CTX-se ki so imeli isto kubikazo vsaki je jamral glede lezajev in motorne) 4,8 je narejena tako da je na meji.4-ka ki je 60 kubična in 4,8 ki je 80 kubična imajo isti lezaj na motorni gredi (govorim o lezaju ojnice)....moje mišlenje je da je boljše predelovati 60 kot 80 ,bi bilo pa prav da bi predelali tudi 80 da vidimo kako bi se odneslo (jaz bi jo probal samo nikoli nisem imel te moznosti da bi dobil kej 4,8 )
Ali ima kdo kaksen motor od 4,8 ki ga ne potrebuje za kaksno dobro ceno?

Hvala in lepo pozdravljeni
L.P
Damjan
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 15, 2012 18:32

Če se ustrezno dvignejo delovni vrtljaji in se navor motorja ne poveča, potem ležaj na motorni gredi ne bo nič posebej trpel... Večje število vrtljajev mu ne škodi, seveda ob primernem mazanju. Moj BT se je vrtel (je imel moč) nekje do 11.800 vrt/min, pa ni bilo nikoli težav z ležajem. Največji problem pri navijanju...? Definitivno izpuh! :wink:
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jan 15, 2012 18:40

Trunkelj napisal/-a:
jonyyy napisal/-a:

maš prav da je 4,8 močnejša glde prostornine samo je zamorjena pri pretočnih kanalih v samem celindru je res da če bi kanale prebrusil in jih pripravil za celinder glede otpiranja ,bi dobil mnogo več kot je predvideno samo je pa en VELIK problem .....motorna gred ,ležaji motorne gredi nebi veliko zdrzali ker bi bilo preobremenjeno (isto se je dogajalo ko so mulci predlovali CTX-se ki so imeli isto kubikazo vsaki je jamral glede lezajev in motorne) 4,8 je narejena tako da je na meji.4-ka ki je 60 kubična in 4,8 ki je 80 kubična imajo isti lezaj na motorni gredi (govorim o lezaju ojnice)....moje mišlenje je da je boljše predelovati 60 kot 80 ,bi bilo pa prav da bi predelali tudi 80 da vidimo kako bi se odneslo (jaz bi jo probal samo nikoli nisem imel te moznosti da bi dobil kej 4,8 )
Ali ima kdo kaksen motor od 4,8 ki ga ne potrebuje za kaksno dobro ceno?

Hvala in lepo pozdravljeni
L.P
Damjan

nevem dosti o 4.8 ker jih je zelo malo . vem da ima 80 kubikov in ima trokraki propeler in ne več 2 kraki kot štirka . na mornarju so bile 2 tomos 4.8 nekaj časa . poglej malo če so še .
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jan 15, 2012 18:42

admin napisal/-a:Če se ustrezno dvignejo delovni vrtljaji in se navor motorja ne poveča, potem ležaj na motorni gredi ne bo nič posebej trpel... Večje število vrtljajev mu ne škodi, seveda ob primernem mazanju. Moj BT se je vrtel (je imel moč) nekje do 11.800 vrt/min, pa ni bilo nikoli težav z ležajem. Največji problem pri navijanju...? Definitivno izpuh! :wink:

uff na take obrate se niti moj cross 125 ne zavrti.
višji obrati pa ležaju itak nebodo škodili , edino prej se bo obrabil . :D
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Jan 15, 2012 18:43

admin napisal/-a:Če se ustrezno dvignejo delovni vrtljaji in se navor motorja ne poveča, potem ležaj na motorni gredi ne bo nič posebej trpel... Večje število vrtljajev mu ne škodi, seveda ob primernem mazanju. Moj BT se je vrtel (je imel moč) nekje do 11.800 vrt/min, pa ni bilo nikoli težav z ležajem. Največji problem pri navijanju...? Definitivno izpuh! :wink:

Se strinjm samo BT-ja si lahko največ nabrusil na 60 ccm se pravi 42.
Po možnosti še 42L znizal malo malo večja diza in športen zračni filter pa lipnika ali pa MF-pover pa je sel ko strela aja mesanica pa obvezno 4 procentna olje pa kako dobro pa je zadeva laufala je sel bolje šel kot CtX samo zvrtet se je moroal čez 6000 da je dobil tisto pravo moč ko je začel sele iti tako kot je treba ....lezaji so zdržali brez problemov samo dobro olje je mogle bit pa je blo vse fino pa dober zračni filter da ni not kak prah vleklo ker ti je pozrlo obrocke in kmalu za tem je lezaj začel UUUUUUUU ko da bi bil lezaj 36 koten ......ampak na moru ni prahu spol ne na vodi ( če se pelješ za colnom se prah ne dviguje) tako da brez skrbi hehe.......ležaj BT-ja na ojnici je pa isti kot pri 4-ki tako da brez skrbi :wink: z obrati raste moč in navor tako da absoluto je razmerje povečano če se spremeni obrate :D

L.P
Damjan
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 15, 2012 20:14

Bat 42 se pri navijanju ni pokazal kot dober, očitno je premer proti hodu že prevelik in tako motor ni to kar bi moral biti, čeprav ima večjo kubikažo. Jaz sem imel enega na 40, drugega pa na 40.5 premera. Seveda L rink, vplinjač Delorto 22 in 24 (kombiniranje, vendar je 22-ka dovolj), izpuh pa doma predlean Lipnik, druga krivina in pa krajši, uglašen na takšne vrtljaje...

Glede moči, navora in vrtljajev... Moč in navor sta v obratnem sorazmerju, zato z navijanjem ni nujno, da se navor dvigne. Na splošno je recimo pri mojem navijanju navor malo padel, vendar zaradi visokega delovnega števila vrtljajev je bila moč precej večja... Navijanje je bilo sprva kopija Juniorja, nato pa nadaljnje dodelave...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Jan 15, 2012 20:23

Tule pri nas mamo enga majstra ki se je res poglobil v tomosa in navijanje(sicer mopede) Rihtal je tud dirkalnika 50ccm ki doseže 160km/h in ima izračune direkt iz tomosa kakšni morajo bit kanali in vse kar je potrebno za friziranje in njabolj se da navit baje 39L. Sam je imel tud štirko z 5 prestavami ki je letela 120km/h
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Jan 15, 2012 20:29

admin napisal/-a:Bat 42 se pri navijanju ni pokazal kot dober, očitno je premer proti hodu že prevelik in tako motor ni to kar bi moral biti, čeprav ima večjo kubikažo. Jaz sem imel enega na 40, drugega pa na 40.5 premera. Seveda L rink, vplinjač Delorto 22 in 24 (kombiniranje, vendar je 22-ka dovolj), izpuh pa doma predlean Lipnik, druga krivina in pa krajši, uglašen na takšne vrtljaje...

Glede moči, navora in vrtljajev... Moč in navor sta v obratnem sorazmerju, zato z navijanjem ni nujno, da se navor dvigne. Na splošno je recimo pri mojem navijanju navor malo padel, vendar zaradi visokega delovnega števila vrtljajev je bila moč precej večja... Navijanje je bilo sprva kopija Juniorja, nato pa nadaljnje dodelave...

Končno sem enga nasel ki ve kako zadeva poteka :D dobis za pivo :D
Ja mas prav glede bata ...teoretično je najboljsi iskoristek da je premer enak hodu je pa res da je 42 bat veliko tezji in se pri obratih nemore zavrteti toliko kot 40 ki je lazji ....celinder juniorja je pa tako da pri nekje 1100 obratih razvije 12 konjev seveda z resonančnim izpuhom ....te zadeve so mi znane kot beli dan ( moje področje) je pa res da je mela tomos 4 govorimo o motorju na dveh kolesih mel več navora pri nizjh obratih ker je mel kanale bolj 4 kotne in veliko bolj nizke kot junior ali BT .BT in junior to sta podobna celindra le da je mel BT izpusni kanal 4 kotn zaoblen junior pa je mel 8 kotnega in malo bolj večjega ....ni nujno da z obrati veliko profitiras če motor navijaš moraš vedeti kaj delaš in kako delaš .....moje osebno mjenje je da je tomos 4 izvenkrmni motor najboljša izbira glede celindra včasih smo bloke od 4-k brusil pa njihove celindre gor dajal pa pri celindru smo mal kanale priredli glede pretokov in otpiranja pa je slo ko strela(tamočne spice je lomil ko zabotrebce ) pa navora je mel zelooo velik in lepo se je zavrtel seveda prava izbira uplinjača in izpuha ....
L.P
Damjan

P.S
Obujaš spomine ki so se danes živi.....glas tomosa ni važno katerega je NEPRECENLJIV za vse ostalo poskrbi MASTERCARD
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 15, 2012 20:37

Hahaha, res je, to so bili najlepši časi, ko smo bejbe z mopedi preganjal. Bolj ti je letel, več smrklc je blo zainteresiranih za en krog in več jošk si občutu na hrbtu ob zaviranju... Mhmmm, se je splačalo malo razmislit, kako naviti... :D :D :D :D
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 15, 2012 21:25

Sem napisal cel prispevek, pa verjetno pozabil poslat...

Napisal sem, da tovrstni 2T motorji nimajo ravno veliko skupnega z besedo navor. In tudi iskanje navora je brezsmiselno početje, ker verjetno ne pridobis niti 10% prirastka...
Pri teh motorjih lahko bolj govorimo o tem v katerem območju bo dosegel najvišjo moč... Pri plovilih je verjetno najbolje, da se moč naredi na low-mid range. Šopat motor na 50% več obratov nima smisla....
Popolnoma logično je da večji-širši-težji bat ne more doseči enako visokih vrtljajev, kot manjši. Enako je, če je hod bata daljši, kar pa 100% NE pomeni, da je večji bat slabši, ravno nasprotno!
Trditev več kubikov večja moč-navor tu 100% drži.
"Napaka", ki jo vsi delajo/mo je pričakovanje nemogočega. Recimo, kot mulci smo dali notri večje bate in bili razočarani, ker motor ni šel nič hitreje, včasih še celo počasneje. Enostavno, ker se motor ni vrtel več tako visoko. Imel pa je večjo moč, ki pa se jo na malih motorjih z menjalnikom ne občuti ali zelo težko.
Vsako menjavanje komponent in dodelava cilindrov in batov ima svoje zahteve. Nikakor ne more biti cilinder z 3mm večjim premerom bata enako portan, kot z manjšim...
Velika napaka, ki jo delamo je tudi uporaba prevelikih vplinjačev. Večji, kot je vplinjač manjšo hitrost dosegajo plini, kar v osnovi pomeni dvoje.
"plin" gorivo-zrak se ponovno združije pred vžigom(prehaja iz plina nazaj v kapljice)
premajhno dovajanje goriva, predvsem, če želimo doseči višje vrtljaje velik vplinjač ni sposoben več "prisiljevati".

Seveda pa je vse zastonj, če ne uporabimo primernega izpuha. Mi pri dirkah smo rekli 50% pilot, 30% izpuh in 20% vse ostalo(gorivo, portanje, material...)

Še nekaj glede ležajev. Na trgu se dobi mali miljon ležajev, ki so načeloma neuničljivi dokler so pravilno mazani. Pravilno mazanje pa ne pomeni veliko olja, ampak narejen cilinder, ki del plinov pošilja direkt pod bat.

Upam, da ne boste jezni, ker sem se vtaknil v to temo...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti