Geonav 7 elite

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Rey
Poročnik fregate
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a Rey » So Jan 14, 2012 22:44

glens napisal/-a:No fix in invalid ni isto sporočilo, kolker sem si prevedel italianska navodila, no fix pomeni, da naprava ne sprejema podatkov od GPS.
Invalid pa pomeni, da pa GPS ne sprejema signalov od satelitov.

Slika

Vsa stvar je prav smešna, saj zgleda, kot da naprava nima GPS sprejemnika.

Ali je mogoče kje kakšna nastavitev, tako kot pri garminu, da lahko preklapljaš med vgrajenim sprejemnikom in zunanjim gps sprejemnikom?
Če je, kako se to naredi?

NO FIX - Genoav ne dobi podatkov iz GPS-a, zato ne more prikazat lokacije
INVALID FIX - GPS dobi prešibak signal in ne more izračunati lokacije (koordinat)

V navodilih piše, pred prvo uporabo preveriš, da je GPS enota priklopljena, vstaviš Nav-Chart in pritisneš gumb ON.
Nazadnje spremenil Rey, dne So Jan 14, 2012 22:51, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jan 14, 2012 22:49

Zadeva je sledeča...

Kolikor sem prebral na enem italjanskem forumu tvoj geonav, ce je med prvimi 10+ let nima vgrajene notranje antene!

Kasnejsi modeli so imeli vgrajeno, recimo koda NAV70057 že ima vgrajeno...

daj tvojo koda in ti morda lahko kako pomagamo.
Moja italjanscina ni dobra, nekaj pa razumem... Ce ne pa zeno vprasam :D

Samo si trmast, ker se nisi probal z anteno...

Meni je invalid napisalo takoj po priklopu v zaprti garazi v kleti hice, tako da signala 100% ni imel nic :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Jan 15, 2012 08:38

Ma saj sem priklapljal anteno, pa pravzaprav še vedno ne vem, kako naj priklopim, ker antena ima konektor za koaksialni kabel, takšen kot za kabelsko tv. Daj mi prosim točno povej, kako naj zadevo povežem.

Med igranjem z napravo sem odkril tudi nek testni program, kjer sam izvede testeranje spomina, tipkovnice, itd. V tem programu napiše da je GPS not responding.

Še slika zadnje etikete, če ti kaj pomaga, serial no. pa je 000934

Slika
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 15, 2012 10:51

sprejemnik testiras pritiskom ENTER nato drzis CLR 3 sekunde.

Kako zvezes... enako, kot si naredil za napajanje
le da je RJAVA + (praviloma v sredini pina)
in RUMENO - nalepi okoli
;D

Prava stevilka za preverjanje vsega pa je N2004482
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Jan 15, 2012 11:20

Kakšno pa imaš anteno??
Moraš vedet da antena za svoje delovanje tudi potrebuje napajenje,če tvoja antena ne dobi napajanja ne bo delovala.
Pripel sem ti pdf od raynmarine antene,vse je lepo narisano in opisano.

http://www.raymarine.com/raymarine/Subm ... 1247_2.pdf
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Jan 15, 2012 11:52

Fantje hvala za pomoč, kot kaže ni antena prava, saj nima kakšnega napajanja, ker ima samo tisti priklop, ki je kot za TV anteno.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Jan 15, 2012 12:02

Jaz mislim ,da kot piše v navodilih lahko določene kable združiš.
Mislim ,da lahko napajalni in podatkovni kabel združiš .Potem minus in naprava mora delovati.
Naj me NT ali Joško popravi če se motim.
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Jan 15, 2012 12:14

val napisal/-a:Jaz mislim ,da kot piše v navodilih lahko določene kable združiš.
Mislim ,da lahko napajalni in podatkovni kabel združiš .Potem minus in naprava mora delovati.
Naj me NT ali Joško popravi če se motim.

Tudi sam sem upal, da se bo kateri od njiju javil, ker se bolj spoznata na te zadeve...Če bereta, prosim za komentar :D

Val, za tebe pa imam še neko drugo vprašanje, ki sem ga poslal na zs :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 15, 2012 12:35

TIPI GPS ANTEN.

PASIVNA ANALOGNA GPS ANTENA: Najopaznejša razlika je ta, da uporablja za priklop 50ohm koaksialni kabel. Te antene imajo vgrajeno anteno z ojačevalcem. Ojačani ANALOGNI signal potuje po kablu v ploter, kjer se interno dekodira. Ploter preko koaksialnega kabla zagotavlja 5V napajanje za ta ojačevalec v anteni. Izmeriš koaks vhod na GPS ploterju in če iz njega ne dobiš 5V je vse naprej zaman, ker je lahko crknil napajalnik antenskega ojačevalca in to je najpogostejša okvara zastarelih ploterjev.

"*AKTIVNA" DIGITALNA GPS ANTENA: V sami anteni je vgrajena sprejemna antena z ojačevalcem in procesor v katerem se GPS signali dekodirajo in preračunajo v pozicijo. Pozicijo aktivna antena ploterju, VHF postaji... pošilja v DIGITALNI obliki. Tovrstna antena zato potrebuje lastno napajanje in priklop komunikacije, ki je lahko seveda različna. V tvojem primeru in sicer je najosnovnejša ravno NMEA0184. Obstajajo tudi druge zato pa mora biti komunikacija IZ ANTENE in V PLOTERJU vsklajena.

*Pojasnilo. Tukaj se je zmedeno prijel pojem pasivna - aktivna antena kajti tudi pasivna ima vgrajen ojačevalec in je zato dejansko aktivna. Pod Aktivna pa se dejansko misli digitalna.

TVOJ ploter ima oba priklopa. Torej za pasivno (preko koaks priključka) in aktivno anteno (preko konektorja rjava in rumena žica). Aktivna antena mora biti tudi napajana, zato moraš aktivni anteni priključiti tudi napajanje.

Če se ti na ploterju (katerem koli) ura sinhronizira z GMT ali če vidiš spreminjajoče kvadratke, ki ponazarjajo signal to pomeni, da ti antena deluje. Počakaj da GPS določi položaj. Za uspešen hladen zagon so potrebni najmanj signali 4. satelitov.

V kolkor kvadratkov ne vidiš, ploter pa najde fix pomeni, da imaš v ploterju napačno označene NMEA aktivne stavke. Samo stavek GGA nosi kompletne podatke o vseh satelitih in signalu, vendar za ploter je dovolj že kateri drugi stavek (krajši), recimo GLL, ki nosi samo podatek o času in poziciji. Ploter bo s takim stavkom deloval ne bo pa na SAT VIEW strani prikazoval signalov s posameznega satelita temveč samo LAT/LON.

Sedaj pa zadevo preštudiraj, poskusi priklopiti in zastavi vprašanje, če ti kaj ne bo jasno. Prosim ne sprašuj katere barve žic povežeš skupaj saj moraš tukaj uporabiti svojo glavo in narediti po logiki. OUT+ iz antene gre v NMEA IN+ na ploterju ter OUT- iz antene gre v NMEA IN- na ploterju...

Nisem se hotel javiti da ne naredim zmede dokler sami ne ugotovite kaj so hruške in kaj jabolka. Sedaj bo moj odgovor lažje razumljen.
LP
Nikola Tesla

pasivna antena
Slika

Slika

GPS stavki:
$GPBOD - Bearing, origin to destination
$GPBWC - Bearing and distance to waypoint, great circle
$GPGGA - Global Positioning System Fix Data
$GPGLL - Geographic position, latitude / longitude
$GPGSA - GPS DOP and active satellites
$GPGSV - GPS Satellites in view
$GPHDT - Heading, True
$GPR00 - List of waypoints in currently active route
$GPRMA - Recommended minimum specific Loran-C data
$GPRMB - Recommended minimum navigation info
$GPRMC - Recommended minimum specific GPS/Transit data
$GPRTE - Routes
$GPTRF - Transit Fix Data
$GPSTN - Multiple Data ID
$GPVBW - Dual Ground / Water Speed
$GPVTG - Track made good and ground speed
$GPWPL - Waypoint location
$GPXTE - Cross-track error, Measured
$GPZDA - Date & Time
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Ne Jan 15, 2012 12:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 15, 2012 12:40

...
Izbrisano
Nazadnje spremenil mamaMicka, dne Ne Jan 15, 2012 12:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 15, 2012 12:44

Ne brkajte zadev med sabo!
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Jan 15, 2012 15:55

To NT, to je pravi odgovot.

No torej sem iz napisanega ugotovil, da imam pasivno anteno.
Če prav razumem, moram imeti med 1 in 2 napetost 5V. To sem tudi pomeril in izmeril nekaj mV. Je pa zelo čudno, ker vodnik pod pozicijo 1 ni nič izoliran in je v stiku s koaksialnim ovojem. Mislim, da to ni normalno, saj sta ta dva vodnika v antenskem kablu izolirana. Ali pač je to tako, da sta v stiku in je to alumunijasto oplaščenje zholj zaščita pred EM motnjami?

Slika
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Jan 15, 2012 16:05

Aja še to NT, kaj pa tam, ko poženem testni program in napiše, GPS not responding, ali je to pisledica tega, ker antena ni (ni pravilno) priklopljena?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 15, 2012 18:29

NE Glens!

Poglej, če ploter NIMA coax priključka na ohišju potem ni predviden za pasivno zunanjo anteno. Folija oklopa in ozemljitev STA V KRATKEM stiku in tukaj ni NOBENE LOGIKE, da bi to lahko bil vhod za pasivno anteno.

Tvojega instrumenta ne poznam in ker je zastarel tudi ni dovolj podatkov na netu. V kolikor je ploter prej deloval priključen pa je bil samo na napajanje potem ima vgrajeno notranjo anteno. Preveri. Taki ploterji imajo v nastavitvah možnost izbrati kateri vir za GPS boš izbral notranjo ali zunanjo anteno. Zunanji vir je ponavadi mišljeno na podatke, ki jih prejme na NMEA0183 vhodu v ploter (GPS in).

Ko si "kompenziral" so te pa nategnili, ker tista pasivna antena nikoli ni bila priključena na ta ploter. Na tem ploterju niti nikoli ne bo delovala, razen kot sem dejal, če imaš koaksialni priključek ampak o tem na sliki ni ne duha ne sluha. Zatorej pozabi na to anteno, ki so ti jo poturili.

Najdi aktivno anteno in jo priklopi kot sem ti že opisal. Če rabiš novo aktivno NMEA0183 GPS anteno 12V (99€) me kontaktiraj.

Not responding - ponavadi pomeni, da ne dobi podatkov še posebej, če imaš v GPS setupu nastavljen zunanji vir za GPS!!!!! Najprej preklopi na internal GPS in po moje ti bo ploter takoj pričel delovati.
LP
NT :D
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Jan 15, 2012 18:56

NT, to pač ni moje področje in se ne spoznam na te zadeve in sem vesel, da si se zavzel za problem. Sedaj mi je vsaj to jasno, da imam viška anteno. :D

A slučajno veš, kje točno naj bi se nastavilo na notranjo anteno, ker pod SETUP, te možnosti ni.

Na netu pa sem našel italianska navodila, vendar ne znam italiansko, z google translate je pa tut ena polomija iz ita v eng, da iz italianščine v slo ne govorim. Če bi se komu ljubilo preletet navodila na hitro, so na tej povezavi
http://www.geonav.it/italiano/download/manuali/geonav7%20elite_ita.pdf.

Drugače bo pa šel ploter nazaj.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov