Menjava ventilov za vodo
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
al
http://www.at-team.si/
Tole je njihova spletna stran. Eden od potnikov pa je Frenk, naš gostitelj "morjeplovsega belega dneva"
Tole je njihova spletna stran. Eden od potnikov pa je Frenk, naš gostitelj "morjeplovsega belega dneva"
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
-
al
Trenutno sem sredi menjave ventilov. Praksa pri tem je kot vidimo različna, nekateri menjajo samo ventile, drugi kompletno vsise in ventile, nekateri kupujejo inox, drugi medenino ...
Da ne bo poletje prej mimo, preden jaz sčaram nekaj okrog tega, sem raje stopil do servisnega podjetja v marini Izola in razložil problem. Navodilo, ki je sledilo je bilo:
- medenina, ker je pri inoxu preveč problemov z galvaniko
- ne bodo se menjali samo ventili, temveč kompletno vse z vsisi; kajti ko se matraš odvijačiti ventil, se vsis obrne in ne tesni več.
Drugi dan zjutraj pride fant s servisa in odfleksa vsise:
photo 1 by _grega02_, on Flickr
Na koncu so vsi hudički odfleksani:
photo 2 by _grega02_, on Flickr
in zeleno-rjave barve ne manjka:
photo 3 by _grega02_, on Flickr
photo 4 by _grega02_, on Flickr
Nato pa v avto in najprej v eno prodajalno v Izoli po nove ventile, kolena in notranje cevi ter v Motomarine po vsise.
Jutri pa najprej. Vse skupaj je trajalo 1 ura fleksanja, dobri 2 uri shoppinga, 1 ura čiščenja lukenj in še jutri kaka ura dobra za montažo.
Da ne bo poletje prej mimo, preden jaz sčaram nekaj okrog tega, sem raje stopil do servisnega podjetja v marini Izola in razložil problem. Navodilo, ki je sledilo je bilo:
- medenina, ker je pri inoxu preveč problemov z galvaniko
- ne bodo se menjali samo ventili, temveč kompletno vse z vsisi; kajti ko se matraš odvijačiti ventil, se vsis obrne in ne tesni več.
Drugi dan zjutraj pride fant s servisa in odfleksa vsise:
Na koncu so vsi hudički odfleksani:
in zeleno-rjave barve ne manjka:
Nato pa v avto in najprej v eno prodajalno v Izoli po nove ventile, kolena in notranje cevi ter v Motomarine po vsise.
Jutri pa najprej. Vse skupaj je trajalo 1 ura fleksanja, dobri 2 uri shoppinga, 1 ura čiščenja lukenj in še jutri kaka ura dobra za montažo.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
TEGA SE NE FLEKSA !!!!!!!
V skrajnem primeru pa le od znotraj.
Vsak vstopnik ima v notranjosti izbokline, ki služijo montaži in demontaži vstopnika.
V vstopnik porineš kos 5mm inoxa, ki ga prej z fleksarico odrežeš glede na premer luknje. Vzameš takle francoski ključ
in z njim (še bolje z dvema) primeš inox tik ob vstopniku. Pomočnik znotraj plovila s ključem najprej popusti matico, ki drži vstopnik nato pa od zunaj odviješ vstopnik medtem ko pomočnik drži ključ na spodnjem delu ventila. Zadeva zahteva tako kot vse na tem svetu nekaj truda.
LP
V skrajnem primeru pa le od znotraj.
Vsak vstopnik ima v notranjosti izbokline, ki služijo montaži in demontaži vstopnika.
V vstopnik porineš kos 5mm inoxa, ki ga prej z fleksarico odrežeš glede na premer luknje. Vzameš takle francoski ključ
in z njim (še bolje z dvema) primeš inox tik ob vstopniku. Pomočnik znotraj plovila s ključem najprej popusti matico, ki drži vstopnik nato pa od zunaj odviješ vstopnik medtem ko pomočnik drži ključ na spodnjem delu ventila. Zadeva zahteva tako kot vse na tem svetu nekaj truda.
LP
Nazadnje spremenil Nikola T., dne To Maj 22, 2012 23:35, skupaj popravljeno 2 krat.
Odfleksali so mi brez poškodb, edino dve manjši razi, ki se vidita na prvi sliki. Ni šlo čez gel coat in zamazal sem z Light Primerjem.
Še nekaj fotk:
Aceton za očistiti okolico preboja, Kent za zatesnitev in še ena zadeva, s katero se namaže navoje pred navijačenjem ventila
Očiščena okolica
Nameščeni vsisi
Notranja stran "kingstonov" za WC
photo 5 by _grega02_, on Flickr
Največjo napako bi naredil, če bi se tega loteval sam, ker ne bi znal pravilno narediti. Je ene par for, ki jih jaz kot bolj pisarniški človek ne bi obvladal. Ti mojstri tega niso delali prvič in nikakor niso naredili slabega vtisa. Jutri se še natančneje pozanimam ali je treba tisti praski morda kako drugače zaščiti. Ventile pa že imam nameščene.
Še nekaj fotk:
Aceton za očistiti okolico preboja, Kent za zatesnitev in še ena zadeva, s katero se namaže navoje pred navijačenjem ventila
Očiščena okolica
Nameščeni vsisi
Notranja stran "kingstonov" za WC
photo 5 by _grega02_, on Flickr
Največjo napako bi naredil, če bi se tega loteval sam, ker ne bi znal pravilno narediti. Je ene par for, ki jih jaz kot bolj pisarniški človek ne bi obvladal. Ti mojstri tega niso delali prvič in nikakor niso naredili slabega vtisa. Jutri se še natančneje pozanimam ali je treba tisti praski morda kako drugače zaščiti. Ventile pa že imam nameščene.
Nikola Tesla napisal/-a:Grega ti pa res nimaš sreče z "majstri". Kateri strokovnjaki so ti delali?
Spet so te na...
Zakaj so me "na...", če je odfleksal - se je naredila kaka škoda na ta način?
Vse drugo so naredili izredno skrbno. O imenih ne bom govoril, vodi pa to firmo človek, za katerega mi je že precej ljudi reklo, da je daleč najboljši plastičar pri nas, je prišel nekajkrat vmes pogledat kako gre.
Nazadnje spremenil Grega295, dne Ne Maj 20, 2012 23:47, skupaj popravljeno 2 krat.
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
OK so fleksali previdno. Samo jaz tega ne bi dovolil na moji barki niti ni to pravilno. Je pa zelo hitro, kar je res.
Napaka št. 2!
Ventilov se nikoli ne montira v tem redosledu kajti, ko na vstopnik, ki je že pritrjen na trup želiš namestiti ventil katerega moraš tudi dobro priviti in zatesniti s teflonom se bo vstopnik zavrtel. Preveč na silo ga pa tudi ne smeš pritegnit, ker lahko medenina poči.
Pravilno se vstopnik in ventil montira tako:
1. Vstavi vstopnik v razmaščeno in pripravljeno luknjo
2. iz notranje strani natakneš na vstopnik matico in jo na roke zategneš
3. oviješ s teflonskim trakom vstopnik kjer pride ventil (ali fiting)
4. namestiš ventil in ga zategneš s pomočno pomočnika z zunanje strani notri pa samo držiš s ključem ventil, da se ne obrne
5. odviješ matico vstopnika do vrha
6. porineš vstopnik ven kolikor gre in naneseš tesnilno maso
7. porineš ventil nazaj v plovilo
8. po potrebi še z notranje strani razmažeš tesnilno maso
9. na roke priviješ matico vstopnika do konca
10. odvečno tesnilno maso na zunanji strani obrišeš
11. počakaš , da se masa strdi in priviješ matico še za četrt obrata oziroma po občutku medtem ko z notranje strani s ključem držiš ventil.
Prvič mi jih je zamenjal "mojster" in ker ni bilo kot treba, sem jih moral po zelo kratkem času ponovno, vendar tokrat oborožen z znanjem Sailing enciklopedije S. Dashew, Practical boat maintenance in še nekaj knjig.
Naredi kot veš. Samo če nas že sprašuješ na forumu bodo to brali tudi drugi, ki bi želeli pravilno montirati ventile, zato jim je potrebno dati vedeti, da ta način kot si ga prikazal uporabljajo predvsem tam in tisti, kjer jim je čas pomembnejši od kvalitete.
LP NT
Napaka št. 2!
Ventilov se nikoli ne montira v tem redosledu kajti, ko na vstopnik, ki je že pritrjen na trup želiš namestiti ventil katerega moraš tudi dobro priviti in zatesniti s teflonom se bo vstopnik zavrtel. Preveč na silo ga pa tudi ne smeš pritegnit, ker lahko medenina poči.
Pravilno se vstopnik in ventil montira tako:
1. Vstavi vstopnik v razmaščeno in pripravljeno luknjo
2. iz notranje strani natakneš na vstopnik matico in jo na roke zategneš
3. oviješ s teflonskim trakom vstopnik kjer pride ventil (ali fiting)
4. namestiš ventil in ga zategneš s pomočno pomočnika z zunanje strani notri pa samo držiš s ključem ventil, da se ne obrne
5. odviješ matico vstopnika do vrha
6. porineš vstopnik ven kolikor gre in naneseš tesnilno maso
7. porineš ventil nazaj v plovilo
8. po potrebi še z notranje strani razmažeš tesnilno maso
9. na roke priviješ matico vstopnika do konca
10. odvečno tesnilno maso na zunanji strani obrišeš
11. počakaš , da se masa strdi in priviješ matico še za četrt obrata oziroma po občutku medtem ko z notranje strani s ključem držiš ventil.
Prvič mi jih je zamenjal "mojster" in ker ni bilo kot treba, sem jih moral po zelo kratkem času ponovno, vendar tokrat oborožen z znanjem Sailing enciklopedije S. Dashew, Practical boat maintenance in še nekaj knjig.
Naredi kot veš. Samo če nas že sprašuješ na forumu bodo to brali tudi drugi, ki bi želeli pravilno montirati ventile, zato jim je potrebno dati vedeti, da ta način kot si ga prikazal uporabljajo predvsem tam in tisti, kjer jim je čas pomembnejši od kvalitete.
LP NT
-
al
Vprašanji:
1.) Ali luknjo samo z acetonom očistiš ali tudi premažeš s primerjem?
2.) NT omenjaš teflonski trak, Grega ti omenjaš pa tesnilno maso za navoje (tista tuba v sredini na tvoji sliki?).
Jaz imam poleg tega, da moram menjati ventile z vstopniki tudi težavo, ker mi že od nekdaj težko "požira" v wc umivalniku.
Vse je očiščeno in to ni problem.
Sedaj pa razmišljam, da ali povrtam obstoječo luknjo na večji fi ali pa obstoječo luknjo zakrpam in naredim odtok tik nad gladino...
Kakšne ideje?
1.) Ali luknjo samo z acetonom očistiš ali tudi premažeš s primerjem?
2.) NT omenjaš teflonski trak, Grega ti omenjaš pa tesnilno maso za navoje (tista tuba v sredini na tvoji sliki?).
Jaz imam poleg tega, da moram menjati ventile z vstopniki tudi težavo, ker mi že od nekdaj težko "požira" v wc umivalniku.
Vse je očiščeno in to ni problem.
Sedaj pa razmišljam, da ali povrtam obstoječo luknjo na večji fi ali pa obstoječo luknjo zakrpam in naredim odtok tik nad gladino...
Kakšne ideje?
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
al napisal/-a:...2.) NT omenjaš teflonski trak, Grega ti omenjaš pa tesnilno maso za navoje (tista tuba v sredini na tvoji sliki?)...
V obeh primerih moraš vsaj toliko zategniti, da je trdo privito. Je pa res, da nimaš druge možnosti kot uporabiti to tesnilno lepilo, maso ali karkoli že saj po tej metodi ne smeš priviti ventila z neko silo ampak samo zelo na fino, da slučajno ne zavrtiš vstopnika.
LP NT
Grega,jaz bi na tvojem mestu ODSTRANIL vse vsise in naredil, kot ti je napisal NT .Dvig in spust barke te bosta stala 300 e, če pa sedaj narediš EDINO pravilno po navodilih NT te bo pa stalo 17 e za tubo Kenta in pivo za pomagača, ki ti bo držal stvari. ker ne moreš biti na obeh straneh barke sam.Pa oprost, ampak te slike zamenjaj z onimi pravimi,ko boš sam nardil edino pravilno.
LP Iztok
LP Iztok
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov