TOMOS 4.5 vžigalna tuljava

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Mar 05, 2012 23:43

Vsak užig ima kondenzator! vendar je pri tem integriran v špuli. torej ti je vseeno če je hin špula ali kondenzator boš mogo menjat to "škatlco" cibro vem da ma eno viška od T18 ki more ravno tako delat!
cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a cado1990 » To Mar 06, 2012 09:01

Imel podobno težavo z vžigalno tuljavo za BREZKONTAKTNI (oz. nepravilno poimenovanje ELEKTRONSKI oz. BREZPLATINSKI) vžig. Motorček je, ko je bil hladen normalno delal, nato pa je ugasnil in iskra je šla po gobe, dokler se s5 ni ohladil. Kupil sem kar tri NOVE vžigalne tuljave v Tomosu v Kopru, zagotovo pa jih dobiš tudi v Poreču, kjer prodajajo rezervne dele za Tomos!
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Mar 06, 2012 09:13

Isti problem se mi je zgodil na Yamahi 5 :)
jovwo
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jovwo » To Mar 06, 2012 17:17

sem pogledau kaksno iskro ima moj 4,5 in tudi moj ima bolj svoh iskro,samo zgleda da je dovolj mocna da vzge motor.mislim da lahko das gor tudi tuljavo ob bt-ja.
Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blacknero » To Mar 06, 2012 19:17

aha torej bi morala biti iskra dovolj močna, hmm ga bom poizkusil še enkrat zalaufat. Nisem ga še probal odkar sem ga povsem obnovil.

Ampak vseeno me še zanima, kje bi se dalo kupiti tako tuljavo v LJ. Ali pa kako se imenuje trgovina v KP kjer imajo tomos dele.

LP
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Mar 06, 2012 19:19

Sej sm ti reko da je iz LJ član foruma CIBRO ki ima eno izpravno špulo na zalogi in je reko da je ne rabi :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Mar 06, 2012 20:05

blacknero napisal/-a:aha torej bi morala biti iskra dovolj močna, hmm ga bom poizkusil še enkrat zalaufat. Nisem ga še probal odkar sem ga povsem obnovil.

Ampak vseeno me še zanima, kje bi se dalo kupiti tako tuljavo v LJ. Ali pa kako se imenuje trgovina v KP kjer imajo tomos dele.

LP

Sepravi sem jaz prav razumel tvoj prvi psot, da še nisi niti probal, če dela motor...

Nasvet, daj prvo zakurblaj. Ce dela, dela! Ce ne dela pa poves kaj ne dela in tako dalje...
Zdaj je to vse le govorjenje zaradi govorjenja...

Pa brez zamere...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blacknero » To Mar 06, 2012 21:42

mamaMicka napisal/-a:
blacknero napisal/-a:aha torej bi morala biti iskra dovolj močna, hmm ga bom poizkusil še enkrat zalaufat. Nisem ga še probal odkar sem ga povsem obnovil.

LP

Sepravi sem jaz prav razumel tvoj prvi psot, da še nisi niti probal, če dela motor...

Nasvet, daj prvo zakurblaj. Ce dela, dela! Ce ne dela pa poves kaj ne dela in tako dalje...
Zdaj je to vse le govorjenje zaradi govorjenja...

Pa brez zamere...

Takole je bilo, lani sem kupil ta motor, ki pa po enem dnevu ni več vžgal. Poizkusil sem vse od tega da sem razdrl vplinjač in vse ščistil do filtra za gorivo,... motor še vedno ni delal. poizkusil sem iskro vendar je bila s staro svečko zelo majhna (komaj vidna). Kupil sem novo svečko in ni bilo dosti boljše. Motor tudi z novo svečko ni vžgal. Nato sem dobil drug motor T4 na platine, s katerim sem se nato celo poletje vozil. Čez zimo pa sem se odločil, da nedelujoči T4,5 razstavim, zamenjam vsa tesnila, in ga porihtam, da bo delal. Torej sedaj sem ga ponovno sestavil, in ga še nisem poizkušal prižgati, ker sklepam da je iskra še vedno "prešvoh". To sklepam po tem, da je na T4 (drugi delujoči motor na platine) precej močnejša večja in bolj modra.

Mogoče sem prej malo čudno napisal da je izpadlo kot da samo mislim da ne dela.

Jutri še enkrat poizkusim če dela in javim, vendar mislim da ne bo kresnil.. upam pa na najboljše :D
Mat13
Poročnik bojne ladje
Kraj: dravskla dolina

OdgovorNapisal/-a Mat13 » Sr Mar 07, 2012 11:04

V trgovini FRČO MOTO imaš kar nekaj delov za kupit(www.frcomoto.si), internetna prodaja. Sem pa tudi sam imel probleme z Ducatijevo elektroniko in sem jo zamenjal za navaden vžig.
kak je luštno če je fajn
cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Sr Mar 07, 2012 12:09

In zakaj je problem poklicati v TOMOS Koper in prositi, če ti lahko tuljavo pošljejo po pošti s plačljivim prevzemom? Brezkontaktni vžig je naprimerljivo boljši, če deluje! Ne paca svečke in motor deluje na minimumu dosti bolj mirno in poraba naj bi bila tudi manjša...

Priporočam NE menjave za platinski vžig!
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blacknero » Če Mar 08, 2012 15:07

evo motor sem poizkusil zagnati, vendar ni vžgal. Ampak ker je jovwo napisal da ima tudi njegov T 4.5 bol majhno iskro sem poizkušal naprej. malo sem se poigral s položajem magneta in glej motor je malo zajamral ter spet ugasnil. Sledilo je še nekaj ur nastavljanja in sedaj motor deluje. Ne vžge sicer v prvo vendar dela pa. Tako da očitno res ni bila kriva tuljava.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 08, 2012 17:54

In ti si se naučil nečesa novega. :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Mar 08, 2012 20:33

Marcel_Mastnak napisal/-a:ja zdaj z elektronskimi vžigi pri tomosu nimam izkušenj. pri klasičnem pa je na "ankerplati" pod magnetom taka okrogla valjasta zadeva na katero je prilotan ali privit en črn kabl ki je povezan z špulo in na drugi strani z platinami(klasčni vžig)

elektronjski vzigi nimajo platin ne kondenzatorja vse kar majo pod magnetom ki ga dol dobiš z abcigerjem imajo navitja eno navitje pa ima kovinski delček ki se ga lepo vidi ,na magnetu pa imaš 2 jezička.To navitje pa deluje kot stikalo (ko se jezička pokrijeta nad nem) kdaj vseka iskra vseka ( seveda ko gre napetost ki se zinducira na navitjih ko se magnet zavrti ) na cinkspulo (transformator) v cinnk spuli se napetost dvigne na 12kilovoltov in tako preskoči iskra....če maš stari tip na platine imaš seveda platine ali oksidirane ali pa toliko zažgane poglej kaksne maš kontakte ko platine grejo skupaj ....zamenjaj jih z novimi če hočeš da boš mel mir to kosta nekaj evrov za silo resit pa lahko kontakte malo obrusiš z finim šmerglom. Kondenzator je pa samo filter da se elektro magnetne motje ki nastajajo pri iskrenju platin jih zaduši da nebi motilo vseh naprav kot so radijo televizor to vidiš tako ke motor zalaufaš da se u starih TV jih ki imajo katodno cev opaziš bele črte ki gredo skozi ekran .
pa ko boš sestavil skupaj namaži z mastjo tisti mali jeziček na platinah ki je plastičen ali z umetne mase da se ne bo prehitro znucal. platine razmaki na 0,45 če nimaš merilnih lističev uporabi mali košček olfa noza tako da bo sel malo natesno med platine .
Pred uzig nastavi to pomeni zavrti magnet za 1.5 centimetra nazaj (ko je bat na vrhu)od vrtenja in takrat morajo biti platine malo pred odprtjem se pravi če malo premaknš nazaj naprej boš opazil da se začnejo premikati (magnet premikaš naprej nazaj za 2 milimetra in ne za 1centimeter) lahko pa odviješ svečko in 4 milimetre pred vrhom (bat v celindru) in postopek ponoviš za nastaljanje .
ali izbereš 1,5cm na magnetu ali 4 mm pred vrhom bata.

če boš potreboval se kasen nasvet mi napiš zs
ajde LP
Damjan
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Mar 08, 2012 20:41

Nočem bit pametn ampak tista o kondenzatorju je pa bosa. A mi lahk pol ti prosim predstaviš motor na platine ki laufa brez kondenzatorja? in še nekaj: na načrtu od tomos 18 ki ima elektronski vžig je napisano tole: ena klema je signal iz "stikala" ena je masa ena pa je napajanje kondenzatorja. in tud na vžigu od auta recimo ki ima elektronski vžig (konkretno moj auto) je zraven špule fiksiran kondenzaor in konektor ima 3 pine. :roll:
Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Mar 08, 2012 20:47

Marcel_Mastnak napisal/-a:Nočem bit pametn ampak tista o kondenzatorju je pa bosa. A mi lahk pol ti prosim predstaviš motor na platine ki laufa brez kondenzatorja? in še nekaj: na načrtu od tomos 18 ki ima elektronski vžig je napisano tole: ena klema je signal iz "stikala" ena je masa ena pa je napajanje kondenzatorja. in tud na vžigu od auta recimo ki ima elektronski vžig (konkretno moj auto) je zraven špule fiksiran kondenzaor in konektor ima 3 pine. :roll:

ne mešajmo jabuke z hruškam .....motor tomos 4 je tisti ki se pogovarjamo če ne verjameš probaj...ni nič drugo kot mopet elektrika :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 17 gostov