Barvnje nadvodnega dela

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » So Mar 10, 2012 10:47

Trenutno na zalogi
Sigmadur profesionalna bela poliuretanska barva.20l 200 eur
http://www.ppg.com/corporate/ppgwind/ch ... Dur568.pdf

Epoxi primer za profesionalno uporabo Hempel mastik.4L(3+1)50eur.
http://www.hempel.com.hk/internet/inecn ... 88Q_EN.pdf

Primer proizveden na Danskem.

Antifouling Internacional za profesionalno uporabo 20L(30kg)250eur,
5L 75 eur.
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Če Mar 15, 2012 15:10

pozdrav
Sam sem se lotil obnove palube in sicer variante z gel coatom in top coatom. Naj povem, da bom verjetno na tričetrt dela to varianto opustil in prešel na barvanje z PUR barvo. Sicer ne vem ali bo to Hempel ali kaj drugega.
Namreč, od začetka ko si človek predstavlja kako bo šlo hitro in enostavno z gel coatom, temu ni tako.

Najprej je treba nanesti gelcoat v dovolj debelem sloju, težavno je kontroliranje enakomerne debeline nanosa, ker se temperatura spreminja in ni vedno enako dolg čas strjevanja. Ko si prepričan, da je sloj gelcoata dovolj debel (2 - 4 mm), naneseš topcoat ki vsebuje vosek. Mimogrede, stiren je topilo, vosek pa parafin. Parafin je raztopljen v stirenu. To raztopino dodamo v gelcoat in dobimo topcoat. Z topcoatom je treba prekriti ves gelcoat. Vse plasti gelcoata in topcoata morajo biti popolnoma enakega barvnega odtenka. Nato nas čaka veliko brušenja. Gotovo več kot polovico gelcoata gre stran. Paziti je treba da sloja ne prebrusimo, ker potem spet ponavljamo postopek. Če ponovno prekrivamo topcoat, ga je prej treba obrusiti. Resnici na ljubo še nisem poizkusil nanašati topcoata z pištolo, kakor barvo. Verjetno je treba topcoat izdatno razredčiti z stirenom, vendar verjetno tako poslabšamo lastnosti. Tudi je verjetno nemogoče dobiti visoki sijaj brez brušenja.

tako, nekaj mojih izkušenj, če komu pomaga

LP Dobra vila
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Mar 15, 2012 16:08

Odlično, da si opisal svojo izkušnjo, ker z gel coatom barvat barko je "ludilo do amena".
LP NT
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Če Mar 15, 2012 16:16

Hja delo z gelcoatom res zahteva nekaj izkušenj, vendar ni vse tako črno kot si ti prestavil. Kot si že povedal, je potreben res kar debel nanos. Predvidevam, da si nanašal z valjčkom in si dobil pomarančasto površino in si nato moral kar veliko prebrusit. Pri brušenju takšne površine je zelo pomembno, da uporabljaš pravilne brusne mašine, ki imajo mehko podlogo, kamor pride brusni papir, ker drugače res lahko hitro zabrusiš in kot si povedal sledi ponovno nanašanje. Je pa rezultat neprimerljivo boljši, če nanašaš s pištolo, kot pa z čopičem ali valjčkom. Gre tudi veliko hitreje. Mase pravzaprav sploh ni potrebno veliko redčiti, moraš imeti le pištolo z dovolj veliko dizo (3mm ali več). Najbolje je, da v enem našpricaš kake 3 ali 4 runde ali več, kolikor pač upaš, da gelcoat ne steče, v zadnjo roko pa dodaš parafin.

Visok sijaj je nemogoče dobit samo s špricanjem. Tudi površina, ki jo dobiš ni najlepša. Tukaj se pač ne moreš izognit brušenju in nato poliranju. Drugače žal ne gre. Bi bilo pa res škoda, če si boš sedaj premislil in začel pacati s hemplom, ki šele ena katastrofa. Daj malo še stisni zobe in vztrajaj, pa boš na koncu imel obnovljeno, kot se spodobi.

Toliko iz moje strani.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 15, 2012 19:01

Ena od osnovnih vlog tovarniško nanešenega gel coata je po zasnovi UV zaščita.

Domnevam (nisem pa - še - preverjal), da imajo vsi gel coati, ki jih je mogoče kupiti v sebi tudi snovi, ki prestrežejo UV sevanje, preden to doseže (in lahko depolimerizira) osnovni material. To je eden od razlogov, zakaj se mi zdi nadomestitev poškodovanega, zbledelega (to običajno pomeni, da je UV pokuril zaščito, ki je bila notri) itn. gel coata z novim enakovrednim.

Za druge barve, ki so namenjene za splošno uporabo (recimo zaščito lesa, kovin....) in naj zdaj varujejo plastiko, ko je izpostavljena soncu, pa je najbrž treba preveriti, ali prestrežejo UV. Če ne, niso primerne za to vlogo.

Nekje sem napisal o starih pancerjih, ki so mi neponovljivo pasali na nogo in so mi potem med smučanjem razpadli na nogah. Radovedna žival kot sem, sem jih (za muzej havarij in nesreč) še nekaj let imel na polici in plastika se je začela solziti. Ko sem zadnjič brskal za viri za vrste plastike za vrvi in mehanizme občutljivosti nekaterih na UV se je opisano na mojih čevljih ujemalo z UV razpadom.

Torej, za barve, ki bodo prekrivale na UV občutljivo plastiko (recimo poliester) izpostavljeno soncu je treba preveriti, če vsebuje UV zaščito in iskati, dokler ne najdemo takih, ki jo.

Ne gre namreč samo, da lepo pobarvana barka lepo zgleda, gre tudi za to, da nam paluba ne razpade pod nogami ob kakšni neveri ali pod udarci valov burje.

Gel coat pa bi po defaultu moral UV zaščito vsebovati vedno (kot sem rekel, bom še malo povohljal, če jo res) :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov