Poliranje čolna - V iskanju svetega grala

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Apr 21, 2016 22:17

Stopi napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:
Stopi napisal/-a:Ko spoliraš pokrov od motorja, nalepke verjetno uničiš oz. odstraniš. Kje se da potem kupiti nove-originalne in koliko stanejo? Ali greš kar do tiskarja, da ti po fotografiji izdela nove?

Oprosti za pozen odgovor.
Naceloma se jih ne unici, razen ce imas veliko smolo ali pa ce so nalepke ze na pogled slabe.

Nalepke so od colna do colna, motorja do motorja razlicne cene. Za evinruda so vec kot 100e komplet.
Te gor so splotirane in veliko cenejse. Za moje pojme tudi lepse. Original so narejene na sitotisk in pac tocnost ni vrlina sita. Pa se na belo podlago so natisnjene...

Veliko logotipov ze zrisa ih se da kupit na netu ali pa jih sam priredis da so primerne za print ali ploter.

Hvala za dogovor! :wink:

Če jih ne želim uničiti med poliranjem, jih naj prelepim z "abdek trakom" ali samo pazim in poliram do roba nalepk?

Če bo ves porkov spoliran in se bo vrhunsko svetil, bo verjetno opazna razlika, da se tam, kjer je stara nalepka, ki je še OK, črna barva ne sveti toliko kot ostali del (pokrov je Mercury, torej črn)? Ali ta razlika ne bo opazna? :(

Ce je nalepka ok bo zdrzala poliranje. Seveda si tam bolj previden. Ce ni ok in ce vidis da bo spistila zalepsis. Je pa tezko abdekat crke. Med crkam zelo previdno popoliras da dobis sijaj. Masine ne pritiskas, imas manjse obrate in uporabis bolj fino pasto.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jul 07, 2016 11:49

SR 290 napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Ewo mene...

@SR290
kvalitetni voski in sealanti imajo dodan UV inhibitor. Poleg tega zaradi voska odbija vec svetlobe, torej tudi UV svetlobe...

Povej še prosim kako učinkovita bi bila po tvoje v praksi taka zaščita in kako dolgo to drži?

Si med dosedanjim delom že v praksi potrdil razliko v obstojnosti svetleče površine grede na kvaliteto poliranja? Saj veš, posveti se takoj, ampak...

Obstaja kak učinkovit vosek ali sealant, ki bi za tri do štiri tedne preprečil algam, da se nalepijo na gel coat? Recimo, da se teh nekaj tednov dnevno glisira 1-2 h.

Bom dal odgovor v tej temi, da bo vse skupaj...

Na hitro sem naredil skice za ponazoritev, da bo lažje razumljeno...

Slika

Na tej sliki je prikazan oksidiran substrat - gelcoat na mikroravni. Iz skice se vidi, da je površina oksidiranega gelcoata nekajkrat večja. Kar pomeni veliko več z UV obremenjene površine.

Slika

Na tej sliki sem poskušal prikazati lomljenje svetlobe na neravni površini.
Če vzamemo, da ima en žarek 100 enot UV svetlobe(ne bom se spuščal v qmole in podobno) in če se ob enem dotiku spremeni 20 enot v toploto se iz skice vidi, da površina absorbira 50% (UV) svetlobe. Številke so izmišljene!!!

Slika
Na tej sliki sem prikazal spolirano površino. Nalašč sem pustil nekaj napak, ker 100% ravne površine ni. Iz skice se vidi, da je dejanska površina skoraj 1:1. Žarek ima v tem primeru le en odboj, torej je obsorbirane le 20% (UV) svetlobe. Številke so izmišljene. Bel gelcoat obsorbira manj svetlobe, temnejši celo nekaj več!!

Slika
@SR290 odgovor na tvoje vprašanje. Na pamet povedano. Človeško oko za sijaj potrebuje okoli 50% odbite svetlobe. Ko dosežeč z poliranjem te procente se površina začne svetit. Realno gledano pa je še vedno 50% oksidirane površine, ki obsorbira veliko svetlobe in se tako pospešeno uničuje. Veliko hitreje, kot spolirana.

Nisem posebej poudaril. UV svetloba, ki se absorbira na površini uničuje gelcoat. Torej odboj svetlobe ni pomemben samo za sijaj, ampak za to, da se UV ne absorbira in uničuje. Več kot je absorbirane UV svetlobe hitreje se površina uničuje.
Nazadnje spremenil mamaMicka, dne Če Jul 07, 2016 12:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jul 07, 2016 11:49

NA tej skici pa je prikazano tisto kar največkrat poudarjam in največkrat razlog, da poliranje zdrži le nekaj tednov.
Iz skice se vidi da je dejanko odpolirano le malo. "Špičke", ki so strukturno najšibkejše. Z rdečo barvo pa je ponazorjen filler, ki se uporablja v "trotl ziher" pastah. Ko se to polnilo spere pa je stanje enako, kot pred poliranjem.
Katere so te paste?? Pravzaprav vse na trgu, razen, če piše na pasti, da je "filler free", "silicon free", "wax free" in podobne oznake.
Če je 3M še ne pomeni, da je profesionalna pasta. Konkretno 3M paste, ki so najpogosteje oporabljene imajo relativno veliko fillerjev!!!
Uporaba takšne paste ne le, da zakriva "luknje", ampak voski, silikoni, olja in nekaj ostalil polnil delujejo kot mazivo in tako granulat v pasti nima dovolj trenja za primeren odjem.
Razni GelCoat Restorerji in Cleanerji pa imajo poudarek na fillerjih - polnilih.
Slika
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jul 07, 2016 12:37

SR 290 napisal/-a:Obstaja kak učinkovit vosek ali sealant, ki bi za tri do štiri tedne preprečil algam, da se nalepijo na gel coat? Recimo, da se teh nekaj tednov dnevno glisira 1-2 h.

NE!
Vosek sploh ne more zdržati takšne obremenitve, sealant, ki je na osnovi polimerov ima boljšo vezavo, ampak dvomim, da bi zdržal toliko časa.

Treba je vedeti tudi, da je morska voda tudi rahlo bazična. Baze pa so tiste, ki jih voski najmanj marajo.

Spet po drugi strani pa je treba vzeti takšne nanose drugače. Še vseeno bo sprijemanje na začetku veliko manjše in čiščenje alg lažje.
Torej če nanos nekega voska vzame manj časa, kot ga na strani čiščenja privarčuje se zadeva splača.

Sem pa pri jadrnicah postavil vprašanje in pisal o tem. Kot veš že dve leti aktivno sodelujem pri izdelavi keramičnega premaza za barko. Imeli smo en ponesrečen poizkus, ki pa je imel izredno dobro lastnost močne vezave na površino.
In to bi bilo za probat. Ti premazi spadajo med coatinge, torej je debelina nanosa merljiva in zadeva bi bila pomojem vredna poizkusa. Samo nimam pravega kandidata in tudi časa mi trenutno malo primanjkuje.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Jul 09, 2016 02:00

:wink:
Mama micka rad bi te pohvalil za zelo nazoren prikaz odbijanja svetlobe od gelcoata in prednosti poliranja.

Res si strokovnjak na svojem področju.
Pajo
Desetnik

Poliranje Gelcoata

OdgovorNapisal/-a Pajo » Če Avg 11, 2016 19:47

Pozdravljeni

Prosil bi za en nasvet glede Gelcoata in sicer imamo na čolnu na boku (nadvodni del) že od nakupa neke raze globine cca. 1,5mm, površina ob njih pa je imela tudi polno malih prask. Odločil sem da ta del spoliram, da se znebim vsaj manjših prask. Ker z mašino in polir pasto ni šlo, sem uporabil fin vodobrusni papir in počasi šel od zrnatosti 600 do 1000, 1500 in na koncu 2000. Imel sem nekaj težav med delom, ker mi je na papirju zastajal prah (nisem dovolj splakoval z vodo) in sem naredil nekaj raz, ki sem jih potem počasi in previdno spravil ven (s tem sem odvzel več materiala kot sem planiral).

Sedaj me skrbi, da sem odbrusil preveč gelcoata (glede na tiste globoke praske, ki so ostale, bi rekel, da sem odvzel največ 1mm gelcoata). Je to problem, koliko je sploh na takih čolnih na zunanji strani debel gelcoat (čoln je klasičen Fisherman dolžine 5,5m)?

Vesel bom mnenja, verjetno je edina rešitev, če sem res preveč odstranil, da se preliči stranico :(
Pajo
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Pajo » Če Avg 11, 2016 19:51

Je pa to le površina cca. 30×30cm
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Avg 11, 2016 21:38

:lol: :lol: :lol:
Mislim,da si se stvari napačno lotil, ker si toliko zbrusil.

Jaz take vdolbine saniram tako da najprej razmastim z acetonom, vdolbine narahlo zbrusim, spiham in nato nanesem gelcoat. Ko se posuši višek porežem z olfa klino.

Nato pa pride vodobrusni papir in poliranje.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Avg 11, 2016 22:03

@pajo

Ce gre za nadvodni del ni v nobenem primeru nobene tezave, razen vizuelne, ce je sedaj temen flek. Ta nastane ker se skozi vidi ze lminat. Ce je lepo in sijoce se ne sekiraj. Edino bodi pozoren da tam ne brusis vec da ne bos prisel skozi.
Se enkrat... tehnicno pa ni nic narobe. Zaradi tega ne bo popolnoma nic narobe...

Je pa res da se globokih raz ne brusi ven, ampak kita ampak zdaj je kot je.

Ce je spoliran in lep je ok.

NF cuden gel oat imas ce ga labko rezes z olfo... ponvadi je tko trd, da se se brusi komaj... :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Avg 11, 2016 22:04

Se to... ce se razo cuti z nohtom NI paste ne gobe da dobis razo ven. Ce pa gre, pa je nekaj zelo narobe z GCjem...
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Avg 11, 2016 22:10

:D
Imam profesionalnega. režem ga dokaj hitro. Praviloma ko še ni čisto trd.

Na to idejo sem prišel ko sem moral kar veliko stvari prestavljat in popravljat na čolnu. Se zelo obnese.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Avg 11, 2016 22:32

Ali pa vzames plasticno licarsko lopatico in zakitas. Po parih minutah obrises z acetonom, da nic ne ostane okoli...
:) skoda olfe :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Avg 11, 2016 22:34

NOVI FOSIL napisal/-a::D
Imam profesionalnega. režem ga dokaj hitro. Praviloma ko še ni čisto trd.

Na to idejo sem prišel ko sem moral kar veliko stvari prestavljat in popravljat na čolnu. Se zelo obnese.

Pa to ti drugace ne verjamem :)
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Avg 11, 2016 23:29

:lol: :lol: :lol:
Pajo
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Pajo » Če Avg 11, 2016 23:39

Hvala Mamamicka za odgovor :) . Ja površina je lepo bela in sijoča, se nikjer ne vidi laminat in je tudi vidno iz globjih prask, ki so ostale, da je še vsaj pol milimetra v globino vse belo. Bolj me je skrbelo, če sem s stanjšanjem plasti poslabšal odbojnost UV svetlobe in nastanek osmose na poliestru, samo ker je del nad vodo to po mojem ni panike. Mogoče sem tudi rekel malo preveč 1mm, verjetno sem pobral manj.

NOVI FOSIL se strinjam, dobra varianta za globoke raze je apliciranje gelcoata (Filler) in potem brušenje. V bistvu je bil moj prvotni namen odstraniti samo površinske praske, globoke vem da ne morem/smem toliko brusiti, samo polomil sem ga med brušenjem ker sem sproti delal rajse in sem moral nato poravljat - zato sem odvzel več materiala kot sem hotel.

Bom še slikal jutri.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta