kvaliteta motornega olja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Feb 07, 2017 00:16

habibi Vll napisal/-a:Olje je kot žena,

:D
A ti to misliš na menjavo olja vsak mesec :lol:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Feb 07, 2017 00:22

Raj povej a se splača iti kaj lovit? Me nekaj daje ribiška.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Feb 07, 2017 00:35

:D
Na morju je kažin.
Ko se umiri grem lovit :wink:
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » To Feb 07, 2017 06:54

Tale tema je postala zelo vroča in pestra. Imam občutek , da vas kar nekaj ne pozna ozadja servisnih delavnic , sploh pooblaščenih ne. Tisti , ki mislite , da lahko delavnica preživi z 80 evri ob napravljenem serisu , se krepko motite. Tudi delavnica klasičnega mehanika bo komaj preživela s takšno ceno. Kdor pozna ozadje istavljenega računa in ga zna rasčleniti , mi bo dal prav.

Verjetno je marsikomu ušlo , ali pa ni niti pomislil, da se z opravljeno storitvijo in s tistim , kar si za to dobil ni potrebno samo najesti in napiti. Ker imam priložnost videti , kaj pomeni imeti sklenjeno pogodbo z nekim proizvajalcem avtomobilov , vam lahko zagotovim , da ni rožnato. Bilo je pred cca 15timi leti. Zdaj zdaleč ni več tako. Tovarna oma en velik kup zahtev , ki se non stop nadgrajujejo in če jih ne upoštevaš , ne ispolnjuješ njihoivih zahtev in baj baj...Vse pa je povezano z denarjem.

Če omenim samo opremo , ki jo zahtevajo , sem načel velik zalogaj , ki ga mora servis pogoltniti. Spomnim se , da je prvi diagnostični tester stal natanko 40.000 mark. To je 20.000 evrov. Vmes smo jih kupili še nekaj , saj zadeva po določenem času zastara , odpove...
Potem specialno orodje... tu je katastrofa. Tovarna za posege v vozilo zahteva orodje ,ki ga je za to predvidela. Za demontažo odmičnih gredi na določenem modelu motorja moraš imeti orodje ,ki je stalo natanko 1000 evrov. Pa ni druzga kot kup natačno obdelanega železja.
Seznam specialnega orodja je pa tako dolg , da glava boli. Imamo dve omari napolnjeni z njim, pa nimamo niti četrtine tistega , kar bi naj imeli. Pač ne gre , ker skušaš rešiti brez njega. Veliko orodja namreč po avditu , ki ga ima servis vsako leto, moraš imeti, ali ga uporabljaš ali pa ne. Vsako leto pa prihajajo novi modeli vozil in s tem nova oprema. Začarani krog.

Imamo star preiskušen tester za testiranje akomulatorjrv. Neee ! Tovarna si je zmislila in napravili so novega elektronskega ,ki lahko podatke shrani na kartico, da jim jih lahko posreduješ. Aparat je stal 900 e s popustom. Moramo ga imet zaradi uveljavljanje garancij na akomulatorje. Letno se na garancijo menja par akomulatorjev. Zaslužka pri garancijskih delih NI. Samo delo. Le to je normirano in za testiranje in preiskus imaš cca 30 ČE , to je manj kot pol ure. Da akomulator stestiraš , imaš en A4 format navodil. Delaš lahko cello uro, zaslužiš pa 15 evrov. Izračunajte si , kdaj se bo povernil strošek za nakup testerja. Nikoli.

Zavorno olje zna menjat vsakdo brez specialnih pripomočkov. Tovarna zahteva postajo , ki vsebuje kompresor , vakumsko črpalko , z rezervoarjem in bla bla bla. Zadeva stane cello premoženje in moraš jo imet. Sicer ne ispolnjuješ njihovim normam in lahko zapreš.

Potem je tukaj ostala oprema delavnice. kot so dvigala, ročno orodje ki se lomi , obrablja , razni osebni pripomočki , visikotlačni čistilci ki so pokvarljiva roba , redno vzdrževanje delavnice in nenazadnje zaposleno osebje , ki tam dela za denar. Ko k temu prišteješ še dajatve , mislim da se bo marsikdo vprašal , ali ti od servisa z menjavo olja , ki stane cca 130 e, sploh lahko kaj ostane.

Na hitro sem navedel nekaj argumentov , zakaj servis ne more delati z ceno storitev kot en lokalni mehanik. Onm ti tudi ne nudi druzga kot menjavo olja, filtrov in zavor. Ko začnejo goret lučke v števcu , znamo pa vsi pljuvat prek servisa , češ kako so nesposobni. Tam ,kjer grejo ure in ure , ko se ugotavlja napaka , ni zaslužka nobenega. Smetano pa so itak pobrali že lokalni mehaniki.

Pa še to. Servis ne pomeni samo da dvigneš avto , spustiš olje in pogledaš zavore. Spremna listina se imenuje ček lista in je na A4 format na dveh straneh. Preveri se POPOLNOMA vse , kar je namontirano na avtu. Vključno z rokom trajanja prve pomoči in pritiska v rezervni pnevmatiki , nacefranosti varnostnih pasov , luck v predalih , metlic brisalcev in nato naprej pomembnih vitalnih delov.. Ljudje pa pridejo na servis s prtlažnikom , kot da se selijo. Da samo stestiraš vso elektroniko in ponastaviš servisni interval , ti vzame pet minut. Za kompleten servis pa imač 130 ČE.

Pa lep pozdrav.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Feb 07, 2017 09:56

Pod tole se pa podpišem. Sigurno, da je pooblaščen servis (originalni deli, garancija, račun, tester, strokovnost...). nekoliko dražji, kot če ga napraviš sam ali pa lokalni mojster. Tu ne gre delati primerjav.
Pri meni ni nikoli cena glavni dejavnik za neko storitev, čeprav je tudi pomemben.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Feb 07, 2017 10:10

nika1, popolnoma se strinjam s tabo, vendar vask je svoje sreče kovač, sam si se odločil za takšno pot in ne zdej stokat in jamrat.Vem, da so časi zajebani, če hočeš preživet, vendar se očitno da, čene pa vrata zapret.Sedaj v dobi elektronike v avtomobilih, je pa sploh hudo, ko se modeli avtomobilov menjajo pogosteje kot olje.Saj če se hočeš iti mehanika, mora nekdo stalno hodit samo po špecijalizacijah, nekdo mora pa tud delat.A jbg., mehenkarska nekoč, ja in danes-ne hvala.
mašinfirer
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » To Feb 07, 2017 10:48

Habibi VII , da te popravim , da ne bo kdo v zmoti. Nisem lastnik servisa , samo zaposlen sem tu od samega začetka ustanovitve servisa ( 28 let , prej sem bil drugje ). Opravlam zahtevna dela , to je predvsem diagnostika in reševanje tehničnih problemov .Sem tudi vodja delavnice , zato imam malce več vpogleda v samo obratovanje .

Želel sem pa približati proces ,ki poteka v takšnem podjetju in da so popravila današnjih avtomobilov vse prej kot enostavna. Vse znanje , ki ga imajo pa lokalni mehaniki, da lahko rešujejo kakšen zaje... problem , pa pricurlja po raznoraznih kanalih iz servisov , ki so morali za izobraževanje osebja šolanja dobro placati. In tudi to je del stroška vkalkuliranega v ceno storitev.

Lp.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 07, 2017 10:53

Kolega, ki je zaposlen pri veliki avto znamki mi je pred kratkim zaupal, da jih rešuje samo še servis, prodaja vozil pa je pozitivna ničla.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Feb 07, 2017 11:01

nika, lepo, da si napisal.
vendar je tudi res, da je veliko tega kar ti pišeš zgolj na papirju, v praksi pa na servisih srečam vsakič drugo ekipo, ponavadi se že pri osnovnih zadevah praktično učijo na mojem avtu. pogosto so mehaniki neki mulci brez izkušenj in prakse. vmes se najde kakšen z daljšim stažem, ki je delal že pri petih znamkah.
zame tak servis ni vreden praktično nič.
Spoštujem tistega serviserja, ki ima dobro, stalno ekipo, ki potem tudi ve kaj dela.

za moje trditve imam cel kup lastnih izkušenj in niso natolcevanje.
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » To Feb 07, 2017 11:41

Weta se strinjam z tabo kot si napisal na avtih se učijo mladi fantje ok saj se morajo nekje naučit ampak zakaj lih na mojem in ne govorim o menjavi olja. Govorim o menjavi bloka motorja in to pri uglednem servisu. Razni majsti ki pa imajo velike nazive in diplome na stenah pa v sprejemnici na kavici. In pol pa puščajo oringi pa vse mastno od olja čez en čas. In kar me najbolj razkuri, ko odstraniš spodjo zaščito pa neke kombinirke ki sploh niso moje in avto samo na uradnem servisu.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » To Feb 07, 2017 11:49

Kolikor vem , je debata o cenahj storitev tu in tam. Jaz sem argumentiral , zakaj servis ne more delati z postavkami , ki jih ima en samcat mehanikarček , ki cliotim in kijam zbija končnike dol in menjuje vzmeti in zavorne obloge in čudoviti živi od rabata in od 20 evrov na uro. Dela pa sam.

Glede na tvoje trditve bi rekel , da nisi izbral pravega servisa , ali pa boš moral menjati znamko vozila. To bi že moral napraviti , ako imaš toliko slabih iskušenj.
Jaz se bojim napraviti napako pri komerkoli , sploh pri nekomu , ki je že dolgo moja stranka , ker lahko v trenutku zapravim svoj dober glas. Nikoli ne vem , kdaj bom moral začeti na svoje , ako se zgodi , da ostanem brez službe.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Feb 07, 2017 11:49

nika1, povsem se strinjam s tabo, čeprav sem mislil, da si lastnik servisa.Po eni strani je lepo bit serviser, če imaš dobro posadko, ki dela in živi s službo, se pravi je pristaš firme.Sam sem bil v podobni situaciji kot ti, zato vem kaj pomeni delavec, ki dela za firmo in mu ni vseeno kaj se dogaja.
Matr smo čist skrenil s teme-OLJE-.Bi reku, da je bilo že vse povedano in lahko prešaltamo npr. na ležaje :shock: :lol: :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Feb 07, 2017 13:15

No, jaz ravno iz Avtotehne (službeni avto na redni servis)10.000km, olje , filter, pregled točk, "dolivanje" za opel Astro diesel, cena 300eur, fantje pa zadaj križanke rešujejo - dobesedno. Če nebi bila v garanciji(zlata garancija) in službena, bi ga naredil sam. :evil:
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Feb 07, 2017 13:41

Saj točno to ne me j...
Me je tast poslal po Rangea ko ga je moral še na servis tja vozit ma kakšne cifre, Skregal sem se v sekundi,
dolivanje vetrobranske tekočine po 15 eur/liter in tako dalje, servisna ura kot da so vsi doktorirali in tako dalje, zamenjani deli v kontejnerju s 5000 drugimi komadi pa najdi svoje itd, po malo norenja so dali konkreten skonto.
Tastu se ne da on plača meni se pa da pa sploh ne gre za moj gnar.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Feb 07, 2017 13:45

nika1 je zelo lepo napisal. Ravno radi takšnih kot je on, bomo nekateri še hodili na uradne servise :D
V katerem kraju pa je ta servis, če ne vprašam preveč :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov