AKUMULATOR
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Tudi jaz sem razmišljal o teh mini solarnih celicah, ampak sem na koncu prišel do spoznanja da bi rabil vsaj 30W panel. Potem bi polnilo z dobrim Amperom toka. 100Ah akumulator bi s takim tokom bilo potrebno polnit cca 3 dni nonstop (če je precej prazen). Če pa maš vzporedno vezane tri akumulatorje pa še toliko dlje, ker se kapaciteta potroji.
Admin, imaš popolnoma prav glede moči, to je deklarirana največja moč, ki pa se pri teh panelih ni nikoli ne doseže na 13V, ampak na višji napetosti. Zato pa je važno kakšen regulator imamo, MPPT to rešuje z invertojerm in drži optimalno napetost na celici, potem pa dobimo na izhodu malo večji tok, ampak pri tako malih celicah je vse skupaj brezveze, šele nekje pri več kot 70W celicah dobi MPPT smisel. Drugače je pa res edino max tok polnjena pravi kriterij celice, pa če to zmožimo z 13V, se hitro ugotovi, da je moč bistveno manjša od tiste, ki jo navaja proizvajalec.
ja sej teh 53 sem napisal bolj na pamet kot zares
aha se pravi da more bit usaj 70 amperov, pa še to če kupim rezervnega a ga ja treba kej zvdrževat ko je na barki da se ne prazni?
Pa kaj more bit baterija nalč za čoln al je lahko za avto samo da se ujema volti pa amperaaž?
Namreč rad bi montiral radio gor pa da nebi preveč spraznu bi mel še rezervno če se kaj zalomi za vžig...
Pa nabavit morm tudi voltmeter da vidim stanje baterije-kaj gps garmin 421s kaže stanje baterije? Da ne bom poterm kupoval dvojno brezpotrebe
aha se pravi da more bit usaj 70 amperov, pa še to če kupim rezervnega a ga ja treba kej zvdrževat ko je na barki da se ne prazni?
Pa kaj more bit baterija nalč za čoln al je lahko za avto samo da se ujema volti pa amperaaž?
Namreč rad bi montiral radio gor pa da nebi preveč spraznu bi mel še rezervno če se kaj zalomi za vžig...
Pa nabavit morm tudi voltmeter da vidim stanje baterije-kaj gps garmin 421s kaže stanje baterije? Da ne bom poterm kupoval dvojno brezpotrebe
Pa saj imaš verjetno že 60A zadosti, meni 75 KM motor vžge. Lahko je navadni svinčeni aku in če ga boš imel samo za rezervo ti ga čez sezono ni potrebno posebaj vzdrževati, čez zimo pa ga je potrebno dopolniti, če ga ne uporabljaš. Najbolje pa je, da dva aku vežeš na kompletno elektriko in jih ločiš z stikalom on-off in v primeru izpraznjenja enega samo preklopiš pa že vžigaš z drugim, najbolje pa je da vezavo dveh aku-jev prirediš z eno shemo, ki jih je na forumu že kar nekaj. Katera pa je najboljša pa se bomo težko zmenili. 
Guma je guma, zaenkrat.
Če jih vežeš paralelno in vedno skupaj, potem morata biti akuja povsem enake kapacitete, istega tipa, istega proizvajalca in kupljena na enkrat. Vse ostalo je lahko problem...
Če pa boš ime drugega samo za rezervo, pa je dober katerikoli accu. Za vžig tvojega motorja bo več kot dovolj 36 Ah (ali pa še manj), če bo to res samo za rezervo. Ne mešat toka v amperih (oznaka A) in pa kapacitete akumulatorja v amper urah (oznaka Ah)!!!
LP
Če pa boš ime drugega samo za rezervo, pa je dober katerikoli accu. Za vžig tvojega motorja bo več kot dovolj 36 Ah (ali pa še manj), če bo to res samo za rezervo. Ne mešat toka v amperih (oznaka A) in pa kapacitete akumulatorja v amper urah (oznaka Ah)!!!
LP
Mogoče bo za tvoj motor dovol tisti poceni štart asistant, za manjše motorje je OK.
http://www.naredisisam.si/katalog/elekt ... pejs3.html
http://www.naredisisam.si/katalog/elekt ... pejs3.html
luftar napisal/-a:Mislim, da bi moral vsak morjeplovec, preden razmišlja o akumulatorju napraviti tako imenovano watt-inventuro. To pomeni, da že v začetku predvidiš, kakšna bo predvidoma tvoja potrošnja elektrike. N.pr.:
potrošnik Potrošnja v(W) : Napetost(12V) x Tok(A) x čas(h) = Kapaciteta (Ah)
sidrna 10 12 0,8 8 6,4
luč
frižider 60 12 5 10 50
______
Skupaj
Tako vpisuješ vse potrošnike in predviden čas delovanja ter na koncu sešteješ potrebno dnevno kapaciteto. Na podlagi tega se odločiš za število in kapaciteto akumulatorjev ter predvidiš njihovo polnjenje.
(Žal ne znam postaviti v forumu posamezne vrednosti, ki jih navajam pod ustrezne nazive, vendar upam, da me boste razumeli).
Pozdravljeni, jaz te tabele ne razumem. Imam recimo skrinjo 50W in kako naj sedaj izračunam koliko porabi Ah?
Hvala
Simple...
Moč je produkt toka in napetosti, torej velja, da je tok moč deljena z napetostjo. Moč si napisal, napetost pa tudi veš, da je 12V.
50W / 12V = 4,16 A
To je tok, ki ga naprava golta ob delovanju. Potem moraš tok pomnožiti s časom delovanja naprave, saj je kapaciteta produkt toka in časa v katerem je tekel ta tok...
Če imaš kompresorski hladilnik bo deloval cca. 30% časa. Ker je dan dolg 24 ur, 30% tega pomeni dobrih 7 ur delovanja.
Na dan bo tak hladilnik pokuril iz akumulatorja naslednjo kapaciteto:
C = I * t = 4,16 * 7,2 = 29,95 Ah.
Torej vsak dan računaj nekje s 30 Ah samo za hladilnik.
Če pa imaš kakšno hladilno torbo na peltierov element, na kateri piše 50W, potem to deluje 24 ur, in to pomeni porabo celih 100 Ah na dan!!!
Poraba astronomska, hladi pa zelo malo...
LP
Moč je produkt toka in napetosti, torej velja, da je tok moč deljena z napetostjo. Moč si napisal, napetost pa tudi veš, da je 12V.
50W / 12V = 4,16 A
To je tok, ki ga naprava golta ob delovanju. Potem moraš tok pomnožiti s časom delovanja naprave, saj je kapaciteta produkt toka in časa v katerem je tekel ta tok...
Če imaš kompresorski hladilnik bo deloval cca. 30% časa. Ker je dan dolg 24 ur, 30% tega pomeni dobrih 7 ur delovanja.
Na dan bo tak hladilnik pokuril iz akumulatorja naslednjo kapaciteto:
C = I * t = 4,16 * 7,2 = 29,95 Ah.
Torej vsak dan računaj nekje s 30 Ah samo za hladilnik.
Če pa imaš kakšno hladilno torbo na peltierov element, na kateri piše 50W, potem to deluje 24 ur, in to pomeni porabo celih 100 Ah na dan!!!
Poraba astronomska, hladi pa zelo malo...
LP
Pozdrav!
Tudi mene zanima nekaj o aku.Sedaj imam na gliserju dolžine 6,5 m aku. zadaj v klopi na kateri lahko sediš-povsem blizu izvenkrmnega motorja.Imam pa možnost aku. prestaviti in sicer naprej za cca.2 metra.V tem prostoru pa je rezeruar za gorivo in še kar nekaj praznega prostora tako,da bi z lahkoto prestavil oba akumolatorja.Nisem pa prepričan,če to lahko naredim zaradi varnosti.Lahko bi celo naredil pregrado med tankom in aku.Če to prestavim bi zadaj pridobil dragocen prostor,ki ga je vedno premalo,izboljšam težišče itd.
Kaj menite?
Tudi mene zanima nekaj o aku.Sedaj imam na gliserju dolžine 6,5 m aku. zadaj v klopi na kateri lahko sediš-povsem blizu izvenkrmnega motorja.Imam pa možnost aku. prestaviti in sicer naprej za cca.2 metra.V tem prostoru pa je rezeruar za gorivo in še kar nekaj praznega prostora tako,da bi z lahkoto prestavil oba akumolatorja.Nisem pa prepričan,če to lahko naredim zaradi varnosti.Lahko bi celo naredil pregrado med tankom in aku.Če to prestavim bi zadaj pridobil dragocen prostor,ki ga je vedno premalo,izboljšam težišče itd.
Kaj menite?
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost