AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » To Maj 25, 2010 23:40

Tudi jaz sem razmišljal o teh mini solarnih celicah, ampak sem na koncu prišel do spoznanja da bi rabil vsaj 30W panel. Potem bi polnilo z dobrim Amperom toka. 100Ah akumulator bi s takim tokom bilo potrebno polnit cca 3 dni nonstop (če je precej prazen). Če pa maš vzporedno vezane tri akumulatorje pa še toliko dlje, ker se kapaciteta potroji.
Tidra
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Tidra » Sr Maj 26, 2010 02:42

Vse lepo in prav in vem, da se pogovarjamo o zelo majhnih tokovih za polnjenje, a vendar, če rezmislim, dejansko nikoli jadrnice ne zapustiš s popolnoma izpraznjenimi akumulatorji, tako da tu ne gre za polnenje izpraznjenih ampak zgolj za vzdrževanje in preprečevanje praznjenja,....
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Maj 26, 2010 16:00

Tko kot ti je reku admin.. bolje nekaj kot nič... je pa tole bolj proti nuli.... žal
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 26, 2010 16:28

Admin, imaš popolnoma prav glede moči, to je deklarirana največja moč, ki pa se pri teh panelih ni nikoli ne doseže na 13V, ampak na višji napetosti. Zato pa je važno kakšen regulator imamo, MPPT to rešuje z invertojerm in drži optimalno napetost na celici, potem pa dobimo na izhodu malo večji tok, ampak pri tako malih celicah je vse skupaj brezveze, šele nekje pri več kot 70W celicah dobi MPPT smisel. Drugače je pa res edino max tok polnjena pravi kriterij celice, pa če to zmožimo z 13V, se hitro ugotovi, da je moč bistveno manjša od tiste, ki jo navaja proizvajalec.
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Ne Jul 04, 2010 23:35

živjo, zanima me kak akumulator naj kupim za rezervo? Namreč imam gumenjaka in sedaj imam gor 12v 53amperu menda. rezervn bi naj bil samo za zagon motorja yamaha 70 če bi preveč izpraznu prvotni akumulator,
se pravi neki majhnega in sam tolk da lahko zaženem motor.

hvala
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Jul 05, 2010 07:18

Za mojo prejšnjo yamaho 60 je pisalo da bi naj bil min. 70A aku, jaz pa sem imel 60, tak da je že tvoj sedanji 53A slabši od predpisanega. Ne vem kolko manjši bi še sploh zagnal motor.
Guma je guma, zaenkrat.
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Jul 05, 2010 07:33

ja sej teh 53 sem napisal bolj na pamet kot zares :oops:

aha se pravi da more bit usaj 70 amperov, pa še to če kupim rezervnega a ga ja treba kej zvdrževat ko je na barki da se ne prazni?
Pa kaj more bit baterija nalč za čoln al je lahko za avto samo da se ujema volti pa amperaaž?
Namreč rad bi montiral radio gor pa da nebi preveč spraznu bi mel še rezervno če se kaj zalomi za vžig...

Pa nabavit morm tudi voltmeter da vidim stanje baterije-kaj gps garmin 421s kaže stanje baterije? Da ne bom poterm kupoval dvojno brezpotrebe :)
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Jul 05, 2010 07:48

Pa saj imaš verjetno že 60A zadosti, meni 75 KM motor vžge. Lahko je navadni svinčeni aku in če ga boš imel samo za rezervo ti ga čez sezono ni potrebno posebaj vzdrževati, čez zimo pa ga je potrebno dopolniti, če ga ne uporabljaš. Najbolje pa je, da dva aku vežeš na kompletno elektriko in jih ločiš z stikalom on-off in v primeru izpraznjenja enega samo preklopiš pa že vžigaš z drugim, najbolje pa je da vezavo dveh aku-jev prirediš z eno shemo, ki jih je na forumu že kar nekaj. Katera pa je najboljša pa se bomo težko zmenili. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Jul 05, 2010 08:01

ja bom kej pobrskal po shemah sam nism jz štromar :lol:

Drugače še bi prosu nekoga ki ve, da pove če gaže garmin stanje baterije?

Aja pa če jih vežem skupej a moreta bit oba enake amperaže?

Sej vem da so vprašanja osnovna sam nismo usi mojstri za use :wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 06, 2010 21:23

Če jih vežeš paralelno in vedno skupaj, potem morata biti akuja povsem enake kapacitete, istega tipa, istega proizvajalca in kupljena na enkrat. Vse ostalo je lahko problem...

Če pa boš ime drugega samo za rezervo, pa je dober katerikoli accu. Za vžig tvojega motorja bo več kot dovolj 36 Ah (ali pa še manj), če bo to res samo za rezervo. Ne mešat toka v amperih (oznaka A) in pa kapacitete akumulatorja v amper urah (oznaka Ah)!!!

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jul 07, 2010 00:35

Mogoče bo za tvoj motor dovol tisti poceni štart asistant, za manjše motorje je OK.
http://www.naredisisam.si/katalog/elekt ... pejs3.html
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » To Jul 13, 2010 20:03

luftar napisal/-a:Mislim, da bi moral vsak morjeplovec, preden razmišlja o akumulatorju napraviti tako imenovano watt-inventuro. To pomeni, da že v začetku predvidiš, kakšna bo predvidoma tvoja potrošnja elektrike. N.pr.:

potrošnik Potrošnja v(W) : Napetost(12V) x Tok(A) x čas(h) = Kapaciteta (Ah)

sidrna 10 12 0,8 8 6,4
luč

frižider 60 12 5 10 50

______

Skupaj

Tako vpisuješ vse potrošnike in predviden čas delovanja ter na koncu sešteješ potrebno dnevno kapaciteto. Na podlagi tega se odločiš za število in kapaciteto akumulatorjev ter predvidiš njihovo polnjenje.

(Žal ne znam postaviti v forumu posamezne vrednosti, ki jih navajam pod ustrezne nazive, vendar upam, da me boste razumeli).

Pozdravljeni, jaz te tabele ne razumem. Imam recimo skrinjo 50W in kako naj sedaj izračunam koliko porabi Ah?

Hvala
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 13, 2010 22:16

Simple...

Moč je produkt toka in napetosti, torej velja, da je tok moč deljena z napetostjo. Moč si napisal, napetost pa tudi veš, da je 12V.

50W / 12V = 4,16 A

To je tok, ki ga naprava golta ob delovanju. Potem moraš tok pomnožiti s časom delovanja naprave, saj je kapaciteta produkt toka in časa v katerem je tekel ta tok...
Če imaš kompresorski hladilnik bo deloval cca. 30% časa. Ker je dan dolg 24 ur, 30% tega pomeni dobrih 7 ur delovanja.
Na dan bo tak hladilnik pokuril iz akumulatorja naslednjo kapaciteto:

C = I * t = 4,16 * 7,2 = 29,95 Ah.

Torej vsak dan računaj nekje s 30 Ah samo za hladilnik.

Če pa imaš kakšno hladilno torbo na peltierov element, na kateri piše 50W, potem to deluje 24 ur, in to pomeni porabo celih 100 Ah na dan!!!
Poraba astronomska, hladi pa zelo malo...

LP
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Sr Jul 14, 2010 08:10

najlepša hvala admin!
borutjan
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a borutjan » Ne Sep 26, 2010 12:54

Pozdrav!
Tudi mene zanima nekaj o aku.Sedaj imam na gliserju dolžine 6,5 m aku. zadaj v klopi na kateri lahko sediš-povsem blizu izvenkrmnega motorja.Imam pa možnost aku. prestaviti in sicer naprej za cca.2 metra.V tem prostoru pa je rezeruar za gorivo in še kar nekaj praznega prostora tako,da bi z lahkoto prestavil oba akumolatorja.Nisem pa prepričan,če to lahko naredim zaradi varnosti.Lahko bi celo naredil pregrado med tankom in aku.Če to prestavim bi zadaj pridobil dragocen prostor,ki ga je vedno premalo,izboljšam težišče itd.
Kaj menite?

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost