Pomoč pri gradnji čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Somolovac
Kapitan
Kraj: Vinica

OdgovorNapisal/-a Somolovac » To Feb 24, 2009 08:03

Hvala Atilone za zelo zelo koristne nasvete glede valjčkov. Na razžiranje penastih valjčkov sploh niti pomislil nisem
Hvala tudi tebi papa za koristne informacije glede barvanja.Kopije so super saj je opisano vse od a do ž. Sem gledal malo stare prispevke glede tega pa vsak drugače piše.

Lp, Mitja
Somolovac
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Somolovac » Po Apr 20, 2009 20:08

Po dolgem času prilagam slike. Čoln lepo napreduje vendar je časa nažalost zelo malo. Slike so stare kakšen mesec. Ravno danes sem prebarval zunanjost čolna 2X primer.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Pokrov za v kabinico sem kupil. Zgornji pokrov na kabini in na klopi pa sem naredil sam. Na slikah jih na žalost ni videti. Gumo sem tudi dobil. Z izgledom čolna sem zelo zadovoljen. Potrpežljivo brušenje in kitanje se je zelo obrestovalo!
Malo me muči kako bom fiksiral zgornji pokrov od kabine. Panti po mojem niso preveč dobra rešitev. Mogoče iz notranje strani naredim na sredini hakeljc in ga fiksiram z gumo? Vsak predlog je dobrodošel.

LP, Mitja
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Apr 21, 2009 17:52

Bravo Mitja, Izdelek je pedantno in lepo oblikovan. Majčkeno me sicer moti sprednji mostiček ( za sidro ), ampak ne oziraj se na to mnenje.
Pokrovi, ena varianta, na eni strani daš dva RF profila v razpotegnjeni črki Z. En del "z-ja" fiksiraš na pokrov. Pri zapiranju pokrova gledaš da drugi, spodnji del "Z-ja" pride pod spodnji rob odprtine. Z te strani že več ne gre odpret. Na drugi strani povrtaš luknjo vsaviš ključavnico tako, da roka zapiralka na ključavnici, tudi gre pod rob odprtine. Tako imaš zaprto in še zaklenjeno.
Vzami malo dražjo ključavnico iz RF, ali iz navtičnega programa.
Se pa na oddelku okovje pri pohištvu, dobijo pokrovčki iz plastike, kateri so sicer namenjeni zakritju "odklepajočih spojov" dveh plošč. Široki vijak , katerega obrneš za polovico v določeno stran in lahko odstraniš, recimo, stranico omare.
No ta pokrovček ima za pritrjevanje na notranji strani, dva "izrastka" katera vstaviš v ključavnico na pokrovo. Tako ne pride direktno morska voda v ključavnico. Seveda pošpricaj s "odvijačem" ( VD 40 ), kateri vsebuje silikon, za dodatno zaščito in vunkcioniranje klučavnice.
Pač ena od možnosti.
Kar tako pridno naprej.
LP
Somolovac
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Somolovac » Sr Apr 22, 2009 12:23

Če te prav razumem Atilone predlagaš, naj se pantom izognem in vse skupaj skrijem pod pokrov. Iz zunanje strani tako ne bo nič videti, pokrov pa bo fiksno zaprt. Odpiranje je možno le, če v kabini staknem ključavnico in pant.
Dober predlog, ki ga bom z veseljem uporabil! :D

Hvala in Lp, Mitja
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 22, 2009 23:44

Somolovac, lepo ti gre, se vidi da si pedanten, le tako naprej.
Sem pogledal tvoj album.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Apr 23, 2009 07:24

Somolovac vsa čast za vstrajnost, natančnost in tvoj izdelek. ***** :P
Somolovac
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Somolovac » Če Apr 23, 2009 13:48

Fantje ne me tako hvalit mi bo še nerodno :oops: .

Gašo ali imaš še kaj tiste rdeče barve?

Lp, Mitja
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 23, 2009 13:57

Ja mislmim, da še, je še 90% polna, je pa enokomponentna, ti lahko v petek sporočim, ko pogledam v delavnici, mislim pa da nisem vzel na Susak.
Somolovac
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Somolovac » To Apr 28, 2009 18:22

Počasi končujem. Čez kakšen teden bo čoln končan.

Slika

Slika

Slika

Slika

Zunanjost trupa sem barval z čopičem pa nisem preveč zadovoljen.Na premcu moram popravit črto med modro in belo. Narediti in zmontirati moram še deske, ki držijo motor, fiksirat tank za bencin, narediti poden.

1. Ali mi lahko kdo izmeri razdaljo med poglobljenimi luknjami kjer
pride privijačen motor. Prav tako me zanima premer krogov.
2. Ali kdo ve kako naj čim bolj enostavno fiksiram tank za bencin v
premcu?

LP, Mitja
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Apr 28, 2009 18:25

Tank fiksiraj z purpen peno,sam sem tako naredl in drži :!:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Apr 28, 2009 18:33

Odvisno kakšnega boš imel, če bo prenosni plastičen nikar purpen, ker ga boš zasvinjal za vedno. Raje ga fiksiraj z gurtnami. če pa bo rostfrei pa mu naredi iz poliestra ležišče v katerega ga vstaviš in vzameš ven. Ti verjetno ne bo problem. Narediš iz vezanih plošč okvir visok 5-10cm in ga obložiš z poliestrom, pa kaj te bom učil kako si pa čoln naredil? :lol: Kar se pa tiče lukenj za motor ga ne lomi, bo lukenj preveč. Izmeri po svojem motorju.
Rob med belo in modro pa boš najlepše zakril z gumo. Drugače bo kljun precej na udaru.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Apr 28, 2009 18:54

Mitja, zakaj pa bi dal tank v premec, ko pa imaš v krmnem delu dovolj prostora, pa še lepa vrata z pokrovom si naredil, katera so dovolj velika za rezervoar. Če boš ga dal v premec, boš imel vedno cev po celi dolžini čolna, kar pa tudi za cev ni zdravo ( hoja po njej sonce itd. ). Pa še ležalne pene, brisače in ostalo, bo smrdelo po bencinu, že samo od hlapov.
Drugače, glede fiksiranja, pa sem enakega mnenja kot Kocka. Naredi lepo ležišče in imaš mir in če bodo stranice ležišča 10 cm, še gurtnov ne potrebuješ. Iz takega okvirja ti sigurno ne bo izpadel. Purpeno pa uporabi če misliš končno fiksirat tank, samo bodo problemi pri tankanju.
Prima delo. Vidim tudi, da si dobil gumo za obrobe. Lepo, še en ponedeljek in malo torka, pa si na zasluženem cilju. Ono drugo, pa se bo sčasoma tudi dalo rešit. :wink: .
LP
Somolovac
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Somolovac » To Apr 28, 2009 19:36

Tank sem kupil plastičen. Ni pravokotne oblike ampak je na špico tako da gre lepo v kljun. Problem cevi za bencin sem rešil že na začetku
tako, da sem v stranico čolna vdelal cev skozi katero bom potegnil cev za bencin, pa še za kakšen električen kabel bo prostora.

Malo mi ga je škoda z purpenom zadelat. Omenjate gurtne, mogoče pa ni slaba rešitev.1 bi bila mogoče dovolj.

V četrtek grem v Martinščico bom se probal za bojo zmenit :lol: :lol:

LP, Mitja
Somolovac
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Somolovac » To Apr 28, 2009 19:39

Nad zadnjo klopco moram dati desko, da lahko gor pritrdim-prišraufam motor. Ta deska ima ponavadi dve okrogle vdolbinice, kamor paše nastavek za motor. Rabil bi mere med temi dvemi krogi in pa tudi velikost krogov.
Ma teško je to opisat. Bom našel kakšno sliko.

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Apr 28, 2009 19:42

Tiste vdolbinice nastanejo same od sebe ko pritegneš vijake, da bi jih kdo namenoma delal pa ne vem. Vendar jih naredi po svojem motorju, ker nimajo ne višine ne razmaka vsi motorji enako.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov