Tomos izvenkmni motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » So Apr 13, 2013 11:26

Piki napisal/-a:Precej napačno razmišljaš, 120 je najmanjši vzpon, 160 pa največji, standardni 140 je pa vmes, kot pri večini izvenkrmnikov. 120, 140, 160 mm je pot, ki jo propeler naredi pri enem obratu, oziroma bi jo v idealnih pogojih, če ne bi bilo zdrsa. Torej je jasno, da ima 120 najmanjši vzpon in bo zato motor z njim dosegel največ obratov.

Pozdravljeni

Opa moja napaka sem si razjasnil kako pa kaj je z tem ;

http://www.morjeplovec.net/index.php?op ... &Itemid=62

120 - 7,88¨x 4,72¨ 1 inch = 2.54 centimetra
140 - 7,88¨x 5,51¨
160 - 7,88¨x 6,30¨

L.P
Damjan
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Apr 13, 2013 14:41

Tako je, poišči trokraki propeler z vzponom 120 mm, pa boš videl kako pa kaj. :wink:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jan 23, 2014 08:14

Kako se je končala ta predelava, si še kaj testiral ?
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jan 23, 2014 19:42

Piki napisal/-a:Kako se je končala ta predelava, si še kaj testiral ?

Pozdravljen ja predelava se je nadaljevala in zdaj se je vstavila zamenjati moram bat in postimati ostale stvari ko bom kaj delal bom javil seveda......
L.P
damjan
maremare
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a maremare » Če Mar 06, 2014 09:25

Pozdravljeni,

Sem nov tukaj in z veseljem sem prebral to temo o "Friziranju" Tomosovega izvenkrmnika. Tudi sam Imam T4 (letnik nekje 78 bela kapa), ki se uporablja skupaj z 3m RIS gumenjakom z lesenim dnom (težko ko 100 mater).
Ker prav tako s ženo poleti malo križarima po morju, me zanima kako bi lahko malo navil T4, s tem da ne bi preveč izgubil na zanesljivosti. teža ki se prevaža na čolnu je ca 200kg (pa ne mi zaj shujšaj :P), pa bi želel malo več hitrosti, ker sedaj se premikamo predvsem s tokom :D

Kot sem videl v prejšnjem postu, bi se lahko samo znižala glava za večjo kompresijo. Bi to zadostovalo za občutno razliko, ali je to le utopična misel.
Vem pa kako je s friziranjem Tomos mopedov, če nisi vse poštimal, je bil rezultat bolj tak-tak.

Aja, pa koliko bi me takšen poseg stal (samo brušenje, montiram itak sam).

Hvala za vsakršno pojasnilo, če pa ima kdo čas za kakšen pir v okolici MB, pa kar na dan z besedo.

LP,
Marko
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Mar 06, 2014 09:48

Moje mnenje:

Friziranje tomosov je utopija. Če to eksplicitno hočeš, potem daj, če pa iščeš hitrejšo pot kjer bo razlika res tudi miže zelo očitna pa je najbolje tomosa 4 zamenjat s čim drugim.

Problem je verjetno registracija, ki bi se ji verjetno rad ognil.

Če hočeš ostati po zakonu, potem glej (stare 2T -> zaradi teže) motorje do 5KM. Yamaha 5 je skoraj tomos 4 X2. Nekaj motorjev je, ki so 5 in 6 KM na pogled enaki. Takšni 6ki mirno pobarvaš pokrov in gor napišeš 5

To seveda lahko narediš tudi pri 8 ali 10-ki, samo če te bo kakšen nadebudni policaj ustavu, ki ma mal augenmasa bo problem.

Problem bo tudi, če boš s takšno kombinacijo naredu nesrečo, ampak recimo da je ne boš.

Sicer če maš na čolnu 200 kg teže, lahko tomosa 4 cel življenje friziraš pa ne boš zglisiral. Ker enostavno rabiš 2-3 krat več moči.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Mar 06, 2014 09:54

Točno to. Nalepkica...
Tohatsu 9.8KM in 6KM imata enak "geštel". Tko da ni sile (za CRO pravila po kW).
2.6m tender pa 9.8KM--- olala--- 20kts (sam gor), 15kts (dva gor). trije pa ne zglisiramo.
maremare
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a maremare » Če Mar 06, 2014 10:14

Uf ja tud jaz bi se najrajši znebil T4 in nabavil nekaj močnejšega, samo kaj ko so sredstva omejena (v planu večji projekti).
Nekaj bi za "male pare" naredil, da bi blo za preživet še kakšno leto ali dve, pol pa že pogledujem proti 4m+ in ca. 40konjev.
Zato pa mi ni smiselno kupovat sedaj motorčič za 500-1000€ za dve leti, bi malo po starih metodah posegel, tako kot smo to včasih delali.
V vsakem primeru, tudi če imaš "6" konjev gor rabiš reg + vinjeto, tako da nima smisla lepit nalepkice....

Lp
Everyone wants to be the captain till there is captain stuff to do
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Mar 06, 2014 10:42

Nima smisla frizirati T 4, če ti je cilj glisiranje z dvema. To ni mogoče, tudi, če motor spraviš na realnih 5 KM, to še vedno ni dovolj za obremenitev 200 kg. Mogoče bi šlo s 6 KM po mirnem morju, ampak dvomim. Moj odgovor je enak, kot v neki drugi temi, rabiš od 8 KM naprej.
maremare
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a maremare » Če Mar 06, 2014 10:48

koliko pa bi lahko pridobil na hitrosti če ne zglisira...saj vem da je težko rečti, ampak tako od oka če se sploh splača rezmišljati v tej smeri.
Naprimer, da znižam glavo in pa L bat noter.
Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blacknero » Če Mar 06, 2014 14:36

Zdravo in pozdravljen na forumu. Takole bom rekel iz lastnih izkušenj. Imam Maestral 9 (leseno dno) in T4 (bel pokrov). Enkrat sem se igral malo z GPS-om in lahko rečem, da dokler zadeva "rije" po vodi je razlika v hitrosti tako majhna, da je škoda vsakega truda. Šele ko zglisira, se hitrost opazno poveča.

Tako da moje mnenje je, da se vozi s T4 dokler se ne odločiš za kaj močnejšega in večjega.

Evo takole gre moj Maestral, ko sem sam gor. Pa še tukaj se je potrebno precej presedati, da najdeš pravo težišče.

Takoj, ko je gor še ena oseba gre stvar 2x bolj počasi.

http://www.youtube.com/watch?v=FsoUzXKQG5c
maremare
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a maremare » Če Mar 06, 2014 14:49

ma super leti to ko si sam. Epilog je torej...več konjev...saj se sam tudi tako ravnam (samo, kaj ko jih v garaži kar nabiram, pa pol to vse košta u pm...) :shock:
Pa itak se sezona motociklizma začne, pa Imam tam večje izdatke za začetek sezone, tako da bom zgleda lepo počasi brodil še kakšno leto.
No vseeno hvala za link in opis.
Če pa se še kdo javi z kakšno idejo, pa nikar plaho ;) več glav->več ve, več Babic->kilavo dete :lol:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Mar 06, 2014 22:00

mamaMicka napisal/-a:Ne razumem tole najbolje z izpuhom, zakaj bi prevroc izpuh slabse delal. Recimo jaz sem imel celo izpuh iz inoxa ki je bolje zadrzeval toploto...
Problem izpuha je resonanca, ki je ni...
Trunkelj, ce si car naredi zunanji izpuh, pa bi imela tvoja 4ka 10+ konj :)

Točno Mici,zunanji resonančni izpuh.Pri 2 t je izpuh najpomembnejši.Kanale bi povečal na bloku in cilindru,tudi pretočne v cilindru razširiti,izpušni le v širino,glavo dol za 1mm,sesalni v širino,uplinjač bi zadostoval Del Lorto UBS 16,ali PHB16 z dizo 75.Svečka od bolhe(126 P),mešanica iz supra 100(2,5%)dobrega olja.Večji uplinjač bi mu preveč tolkel na vročino in bi se grel.Pa še sigurno bo gdo od forumcev še dal kak nasvet.Ti kar uživej in brusi :lol: :lol:
mašinfirer
matjazzz
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a matjazzz » Ne Jul 20, 2014 00:08

Pozdravljeni,
Imam rabljen tomos 4.8 kateri ima dvokrako eliso. Ker je sedaj rikverc naprej me zanima ce je vecja moznost okvare pete? Ce sklepam po katalogu rezervnih delov bi moralo biti vseeno.
Bi z original propelerjem pridobil kaj na hitrosti (elisa 140) ? Dvomim me pa zanima, ce je kdo preveril.
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Po Jul 21, 2014 13:17

matjazzz napisal/-a:Pozdravljeni,
Imam rabljen tomos 4.8 kateri ima dvokrako eliso. Ker je sedaj rikverc naprej me zanima ce je vecja moznost okvare pete? Ce sklepam po katalogu rezervnih delov bi moralo biti vseeno.
Bi z original propelerjem pridobil kaj na hitrosti (elisa 140) ? Dvomim me pa zanima, ce je kdo preveril.

Zdravo
Daj gor 3 krako kot jr imel original
Končna hitrost bo res za odtenek manjša, vendar zanemarljivo, pospeški pa krepko boljši.
drugače pa si preberi tukaj
http://www.morjeplovec.net/index.php?op ... &Itemid=62

L.P
Damjan

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov