Menjava ventilov za vodo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Menjava ventilov za vodo

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 20, 2021 08:06

samodaje napisal/-a:...Nekateri takoj zatisnejo, drugi najprej počakajo siko da se strdi in potem dodatno zatisnejo... Vem, da se NT s tem postopkom ne strinja
Ne gre za to, da se jaz osebno s tem ne strinjam, gre preprosto za to kako to delajo ljudje, ki se na to spoznajo in ne primerjaj tega z neko Bavario in serijsko proizvodnjo kajti tam so druge prioritete daleč pred kvaliteto. Kot sem rekel dajte prebrat najprej kakšno knjigo na to temo predno vsiljujete in spodkopavate nasvete s težo zato, ker se komu pač ne da posvetit v detalje.

samodaje napisal/-a:...Zato sem za montažo ventilov uporabil tesnilno pasto, pri kateri ni nobene sile ko navijaš ventil. Je pa problem, če hoceš čez čas ventil menjat, ker moraš segrevat da lepilo popusti...
V veliki večini primerov ventili ne stojijo pokončno ampak ima vsis koleno in nato ventil in na tak način preprosto NE MOREŠ montirati ventila kasneje!!!

samodaje napisal/-a:... pri njegovi metodi me moti to, da ko je sika enkrat strjena in ti dodatno obrnes matico za cetrt ali vec obrata ustvaris tenzijo v siki, ki se je sprimila na matico.
Prvič to ni MOJA METODA ampak je strokovna metoda!!!
Drugič, pri matici sika ne tesni popolnoma ničesar!!! Matico vsisa le rahlo zatisneš po nekaj urah ali naslednje jutro. V sredini se sika še ne uspe strditi. Strdi se predvsem po robovih in to je pomembno, da se ustvari tudi mehanska sila tesnenja, katere drugače ni. :wink:
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Po Sep 20, 2021 08:27

Kot sem rekel dajte prebrat najprej kakšno knjigo na to temo predno vsiljujete in spodkopavate nasvete s težo zato, ker se komu pač ne da posvetit v detalje.

Jaz sem povedal samo svoje mnenje, ki sem si ga ustvaril potem, ko sem prebral kar sem nasel na to temo. Predvsem pa potem, ko sem se posvetoval z ljudmi, ki to redno počnejo. Je pa res, da je njim čas pomemben faktor, ampak ventili pa vseeno tesnijo :)

in na tak način preprosto NE MOREŠ montirati ventila kasneje!!!

Jaz sem ravno na takšen način naslednji dan montiral in koleno in ventile.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 20, 2021 08:31

Popravek:
V veliki večini primerov ventili ne stojijo pokončno ampak ima vsis koleno in nato ventil. Včasih sta tudi dva en poleg drugega in prostor je zelo omejen in V TEM PRIMERU na tak način preprosto NE MOREŠ montirati ventila kasneje!!!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Sep 20, 2021 10:02

Jaz pa ko sem menjal ventile in vsise sem najprej vse skupaj dokončno sestavil vsis vtaknil skozi luknjo nato matico in direktno na vsis privil ventil s tesnilnim trakom in zategnil do konca. Potem sem pa namazal s kentom in zategnil matico. To je to :)
Če bi prej zmontiral vsis ter ga zatesnil in naslednji dan montiral ventil obstaja verjetnost, da se ti vse skupaj obrne pa imaš sranje...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Sep 30, 2021 10:56

Slika
Vsis za hlajenje motorja je bil zdaj obrnjen nazaj. A ni pri jadrnica obrnjen naprej? Ravno novega montiram pa na vem kam ga obrnit..
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Sep 30, 2021 11:03

Reže vsisa za hlajenje motorja morajo biti obrnjene naprej (v smeri plovbe), reže vsisa za hlajenje generatorja, pa nazaj (če ne lahko generator med plovbo zalije voda). To se je meni zgodilo, ker so (pri novi barki) reže vsisa generatorja obrnili naprej, čeprav v navodilih za generator jasno piše, da morajo bit obrnjene nazaj.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Sep 30, 2021 11:37

Pri meni je debelejši del vsisa (bunka) obrnjena v smeri plovbe.

Slika
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Sep 30, 2021 13:05

Ja pri meni je bil star isto, debelejsi del naprej. Menda je tako zaradi trave in ostale umazanije, da ne gre direkt not. Pumpa je pa menda dovolj mocna da potegne sama, ne rabi tok vode pomagat.
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Če Sep 30, 2021 14:35

Kar jaz vem je vedno obrnjen nazaj, da ti ne zalije motorja ko jadraš, če je impeler poškodovan.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Sep 30, 2021 16:22

samodaje napisal/-a:Kar jaz vem je vedno obrnjen nazaj, da ti ne zalije motorja ko jadraš, če je impeler poškodovan.

Točno tako. Kolega ga je narobe obrnu (reže so bile naprej) in ko je jadral mu je zalilo motor.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Sep 30, 2021 17:20

Jaz sem napisal za motorno barko, ampak za jadrnico je logično, ker lahko pri jadranju zalije motor, tako kot je meni generator.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Jan 29, 2022 09:43

EDO napisal/-a:Ta način je bolj eleganten - od ca 5.20 min. naprej:
https://www.youtube.com/watch?v=8p0gysglfUU&t=1208s

Jaz sem jih odstranil tako, da sem jih zvezdasto skoraj do konca zažagal s flekserco, da sem dobil osem segmentov in potem z dletom ob strani odlomil segmente in zunanje flanše ni bilo več. Na ta način en ventil demontiraš v 2 minutah.
Montaža plastičnih pa res ni neka znanost. Za razliko od tipa na tvojem 1. posnetku sem jih jaz od zunaj zalepil z epoksijem (bulletproof), znotraj pa tesnil s Siko.

EDO, malo me zanima, kako se zadeva obnese po tem času od vgradnje.

Kot pri vseh zadevah je tudi pri menjavi ventilov xxx različnih mnenj in teorij. In zdej se kot novinec (1 leto odkar imam barko) odločit katero varianto izbrati je res jeba. Ampak je zanimiv tist filing, k se spuščaš v neznano in če ti rata, si pol neizmerno vesel. Al si se pa neki naučil.

Glede na prebrano, se zaenkrat najbolj nagibam k medeninastim , pogledujem pa tudi za varianto s plastičnimi?

Pri plastičnih mi ni najbližje logika, da na trup prilepiš z epoksijem, ker dobiš nekakšen togi stik. Pri tovrstnih stikih pa vemo, da dokler držijo je 200% ziher, ko pa popusti ....... ??

Elastična lepilno tesnilna masa, je po mojem še vedno zakon.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Jan 29, 2022 09:50

In še eno vprašanje, ali ste dejansko kupili ventile, ki so označeni kot DZR Brass (dezincification resistant brass) ?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Jan 30, 2022 13:29

Tule berem cel kup variant, kako kdo montira in tesni ventile. Jaz sem se raje držal priporočila proizvajalca (trudesign) in tesnil s sikaflex 291i. Ventili so plastični, Tistega v motornem prostoru, na saildrivu, kjer motor sesa hladilno vodo sem dal pa bronastega.
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jan 30, 2022 14:20

Mislim, da mora biti tale bronasti sesalni koš vedno obrnjen v smer plovbe tako kot kapljica v zraku.
V potokih se za večje pretoke navadno uporabljajo zajemi, ki se imenujejo Tirolsko zajetje. Rešetka ima "gitre" v smeri toka in je tudi nagnjena poševno navzdol, kot tale pri tem bronastem zajemu.
Zakaj: Voda v vsakem primeru pride not, ampak vrtinčenje vode, ki se zaradi nagiba skupaj z vodnim tokom giblje vstran od rešetke očisti velik del nesnage, tudi fin pesek potegne ven in zajetje je treba mnogo redkeje čistit.

Tale "kapljica" je zagotovo take oblike ravno zaradi efekta, da podtlačni zavrtinčeni tok pobere smeti dol in prepričan sem, da marsikatero travo odplakne, če zajem obrneš kontra, ti jo pa nabije v rešetko. Kako je to pri gliserjih, ki rabijo tak odvzem za hlajenje motorja ne vem, pri izpodrivnih pa ziher špila.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost