Menjava ventilov za vodo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Menjava ventilov za vodo

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jan 30, 2022 14:48

SR 290 napisal/-a:Mislim, da mora biti tale bronasti sesalni koš vedno obrnjen v smer plovbe tako kot kapljica v zraku.

Pri jadrnicah reže ne smejo biti obrnjene smer plovbe.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jan 30, 2022 16:11

Ja saj tako sem mislil, a sem se slabo izrazil.

Vedno mora biti bunka spredaj in reže zadaj-kot kapljica med padanjem, da se same čistijo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Jan 30, 2022 16:18

SR 290 napisal/-a:Vedno mora biti bunka spredaj in reže zadaj

Ne vedno. Pri gliserjih so reže spredaj.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 04, 2022 11:15

H2O napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:Vedno mora biti bunka spredaj in reže zadaj

Ne vedno. Pri gliserjih so reže spredaj.
H2O napisal/-a:Reže vsisa za hlajenje motorja morajo biti obrnjene naprej (v smeri plovbe), reže vsisa za hlajenje generatorja, pa nazaj (če ne lahko generator med plovbo zalije voda). To se je meni zgodilo, ker so (pri novi barki) reže vsisa generatorja obrnili naprej, čeprav v navodilih za generator jasno piše, da morajo bit obrnjene nazaj.
Po tvojem (H2O) opisu izkušnje sklepam, da precej kateri koli vodno hlajen vgradni motor lahko zalije voda, ko ne deluje, če so reže obrnjene v tok.

Kaj se torej zgodi pri namestitvi, ko so reže spredaj in si s premca zasidran v toku (reka, močno plimovanje) ali v valove?

V Jadranu taki tokovi niso pogostni, na rekah in marsikje drugje (zlasti kjer je plimovanje zelo izrazito) pa so.

In ko smo že pri tem, nekoč je v temi Topaz beseda nanesla na to, da je nekdo uporabljal in priporočal sidranje s krmo proti valovom. Tudi kadar bi kdo sidral tako, bi bilo verjetno treba tudi zapreti vhodni ventil za vodo za hlajenje, da voda ne bi udarila v v valje, in v primeru izplutja v sili imeti v mislih še to, da je treba odpreti še ta ventil.

Mislim, da moram ponovno pretehtati svoj "protokol odpiranja in zapiranja ventilov za vodo" za različna plovila in situacije, ampak o tem bi bilo morda bolje odpreti posebno temo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Feb 04, 2022 11:30

Marjan Tomki napisal/-a:Kaj se torej zgodi pri namestitvi, ko so reže spredaj in si s premca zasidran v toku (reka, močno plimovanje) ali v valove?

Dvomim, da lahko tok na sidru nabije vodo skozi reže vse do motorja. Pri plovbi (sploh pri glisiranju) pa z lahkoto.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Feb 04, 2022 13:25

Do približno 55-60 vozlov hitrosti je premalo dinamičnega tlaka, da bi kaj raztrgalo. Če se kdo vozi hitreje in ima temu ustrezen odvzem vode je dobro pred vstopom v motorjev hladilni sistem instalirat pretočni varnostni ventil. To je tisti varnostni ventil, ki zvezno izpušča višek vode in z tem regulira tlak v hladilnem sistemu.
Mislim, da se pri klasični peti to ne more zgoditi, pri low pick upu ali ločenem odvzemu vode pa mimogrede. Tale rešetkasta kapljica po moje pri klasičnem gliserju ne more potegnit toliko vode, da je hladilni sistem motorja ne bi brez škode prebavil. Za hitro plovbo to itak ni, ker se lahko voda odtrga od rešetk-cela kapljica zakavitira in lahko motor zakuha.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Feb 04, 2022 17:53

Pri jadrnicah so reže vedno obrnjene nazaj, ve se zakaj, pri gliserjih in ostalih motornjakih pa reže naprej. Zakaj in čemu je bilo že veliko napisanega.
mašinfirer
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » So Feb 19, 2022 18:54

Kovač napisal/-a:
EDO napisal/-a:Ta način je bolj eleganten - od ca 5.20 min. naprej:
https://www.youtube.com/watch?v=8p0gysglfUU&t=1208s

Jaz sem jih odstranil tako, da sem jih zvezdasto skoraj do konca zažagal s flekserco, da sem dobil osem segmentov in potem z dletom ob strani odlomil segmente in zunanje flanše ni bilo več. Na ta način en ventil demontiraš v 2 minutah.
Montaža plastičnih pa res ni neka znanost. Za razliko od tipa na tvojem 1. posnetku sem jih jaz od zunaj zalepil z epoksijem (bulletproof), znotraj pa tesnil s Siko.

EDO, malo me zanima, kako se zadeva obnese po tem času od vgradnje.

Kot pri vseh zadevah je tudi pri menjavi ventilov xxx različnih mnenj in teorij. In zdej se kot novinec (1 leto odkar imam barko) odločit katero varianto izbrati je res jeba. Ampak je zanimiv tist filing, k se spuščaš v neznano in če ti rata, si pol neizmerno vesel. Al si se pa neki naučil.

Glede na prebrano, se zaenkrat najbolj nagibam k medeninastim , pogledujem pa tudi za varianto s plastičnimi?

Pri plastičnih mi ni najbližje logika, da na trup prilepiš z epoksijem, ker dobiš nekakšen togi stik. Pri tovrstnih stikih pa vemo, da dokler držijo je 200% ziher, ko pa popusti ....... ??

Elastična lepilno tesnilna masa, je po mojem še vedno zakon.

Če prebereš navodila Trudesign boš videl, da na prvem mestu priporočajo montažo z epoksijem (če gre za stekloplastičen trup - dobesedno je napisano, da če montiras z epoksijem so ventili "structural part of the hull") in šele nato s Siko ipd. Po ca. 5 letih je vse isto, kot v času vgradnje. Enako mehko odpiranje/zapiranje.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Mar 23, 2022 04:01

[url][url=https://postimg.cc/1f6KmX15]Slika[/url][/url]

[url][url=https://postimg.cc/kDRQsG4F]Slika[/url][/url]

Zanima me, če na osnovi tega podatka lahko kupim prave usise ali je bolje da jih najprej odmontiram in potem kupujem
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Sr Mar 23, 2022 18:42

Jaz sem leta 2020 menjal vse ventile in vstopne/izstopne kose, namestil sem Trudesign, Vstopne in izstopne elemente sem lepil na trup s Sikaflex lepilno maso. Za tesnitev ventilov na vstopne/izstopne elemente (navoji) sem poskusil uporabiti Loctite55 teflon vrvico pa ni šlo in sem zato uporabil klasičen teflon trak.
Izvedba do sedaj tesni !
Slika
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Mar 23, 2022 19:22

Kovač napisal/-a:Zanima me, če na osnovi tega podatka lahko kupim prave usise ali je bolje da jih najprej odmontiram in potem kupujem

Meni so jih ob prvi menjavi najprej dali ven, nato sem iskal nove - več ...
Ko sem jih drugič (tedaj dal bronaste), sem za stare vedel dimenzije.

Če prav vidim imaš zgornjo skalo v inčih? Na svb ima večina vsisov, ventilov premer naveden v inčih:
https://www.svb24.com/en/maestrini-thru ... ronze.html
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Mar 23, 2022 21:39

[url][url=https://postimg.cc/8f1wqkXw]Slika[/url][/url]

Kot zanimivost, mi je uspelo naredit dobro fotko , na kateri se vidi zaprt kuglventil
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Mar 23, 2022 22:46

Kovač napisal/-a:[url][url=https://postimg.cc/1f6KmX15]Slika[/url][/url]

[url][url=https://postimg.cc/kDRQsG4F]Slika[/url][/url]

Zanima me, če na osnovi tega podatka lahko kupim prave usise ali je bolje da jih najprej odmontiram in potem kupujem

Na notranji strani barke pomeri zunanji premer usisa čez navoj in boš vedel kako veliki so :idea:
Mato :wink:
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Mar 24, 2022 21:18

Imam prav takšen kos, ki sem ga 2020 odvil iz barke in sem ga šel izmerit. Tole, kar tukaj meriš, je vsis premera ena cola. Če boš meril čez navoj, je okrog 33mm. Enak navoj se uporablja pri vodovodnih ceveh, le da je tu navoj G1'', kar pomeni, da je vzdolž navoja povsod enak premer, tam pa navoj R1'', kar pomeni da je navoj odrezan v konus, torej bolj kot zategneš cev v fiting, bolj se stisne predivo in bolj tesni. Na vseh sestavnih delih od vsisa do ventila so G navoji, torej vzporedni. Trudesign priporoča tesnenje z Sikaflex 291i.
SVB ga ima pod šifro 42653. Takrat sem montiral tega, za njim pa Trudesign ventil.
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Apr 04, 2022 07:28

Včeraj sem odmontiral komplet set ventilov. Je šlo brez fleksanja iz zunanje strani.

Izgledajo še o.k. , razen tega da dveh nisem mogel obrniti :-) .

Sedaj me pa zanima kje lahko pri nas kupim predvsem vstopne ventile. V motomarine vem da jih imajo. Kako dolgo pa traja npr. preko SVB, da jih dobim?

Sicer sem bolj pristaš sistema, da kupim fizično v trgovini, ker se mi ne da čakat preden pride po pošti..

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov