Obnova Rio 500 Onda in Johnson 90
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Obnova Rio 500 Onda in Johnson 90
Glede na območje ampermetra nikamor!
Xilinx Vivado HLx trainee
Zakaj? Ta je s čolna, ki je mel rude 225 gor tko da kakšne prav bistvene razlike verjetno ni. Sicer načeloma tega sploh ne rabim ampak Če je, zakaj pa ne. 
Je pa po hitrem pregledu za tldi 50 v navodilih tale podatek: Charging circuit (amps): 19 amps regulated.
Je pa po hitrem pregledu za tldi 50 v navodilih tale podatek: Charging circuit (amps): 19 amps regulated.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Od tebe, ki si tako pameten, res nisem pričakoval takšnega vprašanja. Outboardi imajo 2 štrom kabla; + in - po teh kablih ti fila akumulator s tokovi ki jih ta ampermeter (15A območje) najbrž prenese. Vendar po teh kablih potegne tudi zagonski tok, ki pa je mnogo večji, 50-100A?!
Zaradi tega imam na čolnu baterijski monitor s tokovno kapaciteto 500A.
Upam da ti je bolj jasno zdaj.
Zaradi tega imam na čolnu baterijski monitor s tokovno kapaciteto 500A.
Upam da ti je bolj jasno zdaj.
Pamet je relativna stvar, v resnici sem zelo neumen ampak tle me smatrate kot pametnega, kar lahko pomeni marsikaj.
1. Za kaj bi po tvoje hotel vedet kolk toka potegne štarter, kaj imam od tega podatka, je ta podatek relavanten?
2. Kje so se vsi proizvajalci amper metrov za čolne zadnjih ~50 let zajebali?

1. Za kaj bi po tvoje hotel vedet kolk toka potegne štarter, kaj imam od tega podatka, je ta podatek relavanten?
2. Kje so se vsi proizvajalci amper metrov za čolne zadnjih ~50 let zajebali?

Sicer se na čolne ne spoznam prav veliko, ampak mešate dve stvari. Ena je napajanje oziroma zagon motorja, druga pa je napajanje porabnikov na čolnih.
Vsekakor A-meter ni nameščen med motorjem in akumulatorjem ampak med akumulatorjem in porabniki.
lp
Vsekakor A-meter ni nameščen med motorjem in akumulatorjem ampak med akumulatorjem in porabniki.
lp
Brez napora ni znanosti.
Imaš prav, ampak namesti se ga pa med alternator in akumulator, tako naj bi kazal porabo porabnikov in porabo akumulatorja, ko ga fila alternator.
Tle sem našel ena relativno skopa navodila Farie, kako se ga zveže ampak sem prepričan, da so še kje kakšna bolj specifična glede na tip izvenkrmnika.
https://drive.google.com/open?id=1ity-X ... 2OmMH9ANn8
EDIT: našel ena boljša navodila:

Tle sem našel ena relativno skopa navodila Farie, kako se ga zveže ampak sem prepričan, da so še kje kakšna bolj specifična glede na tip izvenkrmnika.

Alternator polni baterijo z nekim določenim maksimalnim tokom (npr. 20A). Ko motor zaženemo teče tok iz baterije v zaganjač, in tukaj alternator nima veze. Zato imajo A-metri tudi takšno skalo.
Brez napora ni znanosti.
Točno tako in ko alternator fila mora števček kazati + ampere(v mojem primeru bi moral biti zabit na +15 ker motor naj bi filal z 23A (oz 280W@12V) po dokumentaciji.
Če mi ne zmanjka časa, ga bom zvezal po shemi na sliki s tem, da bom kabelček vezal na štarterjev + ne na + baterije(oziroma na + štarter releja). Tako mi ni treba vlečt kabla do baterije, štarter pa je porabnik vezan pred ampermetrom.
Če mi ne zmanjka časa, ga bom zvezal po shemi na sliki s tem, da bom kabelček vezal na štarterjev + ne na + baterije(oziroma na + štarter releja). Tako mi ni treba vlečt kabla do baterije, štarter pa je porabnik vezan pred ampermetrom.
Imaš prav, ampak namesti se ga pa med alternator in akumulator, tako naj bi kazal porabo porabnikov in porabo akumulatorja, ko ga fila alternator.
Slika
Še enkrat in tudi zadnjič:
Če imaš od motorja dva kabla (+ in - kot je pri outboardih običajno) potem z ampermetrom z območjem 15A v eno oz. drugo smer ne moreš priti skozi, ker motor pri zagonu potegne bistveno višji tok. Če na outboardu samem oddvojiš polnilni tokokrog pa tak ampermeter brez težav uporabiš in ga zvežeš na + pol akumulatorja na eni strani in na porabnike in polnenje na drugi.
Tako vezan bo kazal polnilni kot tudi praznilni tok, seveda pa vsota polnilnega in praznilnega toka ne sme preseči zmogljivosti ampermetra.
To govori tudi slika ki si jo nalimal.
Brez težav tak ampermeter vežeš med porabnike in akumulator, v tem primeru polnilnega toka ne bo kazal. Spet ni dobro s porabniki preseči zmogljivosti ampermetra.
In-baord motorji imajo polnilni in startni tokogrog ločen, outboardi pa običajno ne.
Brez predelave outboarda, tkega z dvemi kabli, za gledat polnenje in praznenje pa rabiš zmogljivejši ampermeter oz. baterijski monitor kot se temu danes reče.
Ti priporočam, da namesto teh jajc od ampermetra uporabiš nekaj takega:
https://www.victronenergy.si/battery-monitors/bmv-700
Uspeh garantiran.
Zgornji sestavek absolutno ne drzi.
Kaj je narobe napisano?
Se oproscam. Na hitro sem prebral in dojel cisto drugi pomen. Se strinjam s tabo. Ampak A-meter je smiselno imeti na strani porabnikov.
Brez napora ni znanosti.
E viš dobra ideja. Hvala. Niti pomislil nisem, da bi sam na porabnike vezal. To precej poenostavi vezavo, če pa nebi filal se bo pa hitro na voltmetru poznalo.
Ampak A-meter je smiselno imeti na strani porabnikov.
To je sicer pravilna trditev ampak prav dosti smisla tak ampermeter vseeno nima. Vidiš tok čez porabnike v danem trenutku. Za ta podatek je škoda luknjo v konzolo rezat.
Danes sem nabavil in prestavil čoln na novo/staro prikolo LOK NAP 750 B5 z novimi tovornimi gumami. Za staro se je zelo zagrel in jo zaaral en forumaš, pol je pa žal odpovedal tako da imam zdaj 3 prikolice za čolne. Še mal pa bom lahko celo slovensko mornarico peljal po cesti. 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov