Konzervacija 3.0L Mercruiserjevega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Nov 03, 2013 17:46

S tem ko si odpru termostat si not spustu zrak in ti je nekaj tekočine steklo nazaj ven.Termostat bi moral preveriti pred vleko antifriza.Upam da si napolnil antifriz preko slušalk.Drugače pumpa drži,če pa odpreš termostat si not spustu zrak in ti preko pume steče nekaj nazaj ven.Pumpa drži le v primeru,da nad njo ne odpiraš ničesar.Pumpa ima le 3,4 ali pet repkov zato ne drži povsem.Motorji z izmenjevalcem imajo po 7-12 repkov ,zato tudi voda(morska) iz izmenjevalca ne steče nazaj.Voda v motorju je itak sam zase.Za izvlečenje termostata se moraš malo bolj potrudit pa gre ven.
mašinfirer
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Ne Nov 03, 2013 18:56

sem mislil da še impeler to drži,lani sem naredil isto,potem sem odvil pokrov termostata in ta je bil odprt kot letos,ni pa bilo čisto polno antifriza zato sem zgoraj malo dolil in nato je začelo spodaj iztekati.
To se mi lani ni zgodilo.Termostat pa ne gre ven,ker ga drži bela plastična puša ki je močno sprijeta z ohišjem,sam termostat pa se zlahka vrti sem in tja,sem vse očistil in se prav vidi da je termostat pod to pušo,kako naj to dobim ven?

Lp.
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » Ne Nov 03, 2013 19:03

to je ta puša:

Slika

kje bi to dobil,ker mojo bom verjetno moral uničiti pri demontaži?

Lp.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Nov 03, 2013 19:35

Pušo lahko dobiš pri Yucci v Lj.Če pa kaj bluziš po Lj.se lahko dobiva in te peljem tja.Voda pa ti lahko odteka tudi že zaradi malo iztrošenega impelerja,ki ne tesni več tako dobro,vendar ne pomeni,da je zanič.Če pa je prekoračil že 3 sezone,pol je pa že mal zmatran in otrdel.
mašinfirer
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » Ne Nov 03, 2013 19:42

sedaj so se pa stvari počasi začele ujemati,impeler je notri drugo leto samo sem letos naredil dobrih 200 ur.
sem iz pomurja,redko v LJ.,če res nebom nikjer dobil bom poklical v Yucco ali pa te kontaktiram,hvala za pomoč,sedaj bo pa potrebno peto snet in pogledati impeler.....itd.

hvala še enkrat.

Lp.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Nov 03, 2013 19:45

Ni problema,če hočeš ti nabavim in pošljem.Drugače pa pridem tudi na martinovanje 9.11 in ti lahko prinesem.
mašinfirer
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » Ne Nov 03, 2013 23:44

ok,bom jutri razstavil in videl kaj vse potrebujem,pa se javim.
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » Po Nov 04, 2013 11:37

snel impeler ampak sta bile dve lameli v desno ostale pa v levo,če obrneš šalčko in gledaš od zgoraj.
Kako je pravilno?
na enem video so bile vse v desno ob obrnjeni šalčki!!

Lp.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Nov 04, 2013 13:01

Impeler se vrti v smeri urinega kazalca,torej morajo biti repki obrnjeni nazaj.Preden vstaviš impeler ga malo namaži z glicerinom ali pa s silikonskim sprejem.Da pa se ne zmotiš,natakni impeler na osovino,(ne pozabi kajle)ko pa natikaš še šalčko,z roko vrti osovino v smeri ure in natakni šalčko,tako se bodo repki prav obrnili.
mašinfirer
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » Ne Apr 13, 2014 20:37

sedaj sem pa v peti našel pregorete dele loput za izpuh,a je nujno to imeti noter,ali ne ?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Apr 14, 2014 10:07

Ni potrebe,da je loputa notri.U glavnem so s temi loputami bolj problemi,zato jih tudi mečejo ven.Tudi sam sem to odstranil,ker mi je blokirala.Malo bolj pazljiv moraš biti pri hitrem ustavljanju,da te ne ujame krmni val.Če se na hitro ustavljaš,pri tem takoj zavij levo ali desno,da se izogkneš krmnemu valu,ki ti lahko potisne vodo preko izpuha na propelerju do motorja.Sicer pa dokler motor deluje te bojazni ni.Tako,da ni panike.Če imaš čoln vezan na bojo se itak vrti po toku in je vedno obrnjen s premcem v val.Izogibaj se valov od zadaj ko motor miruje.
mašinfirer
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Sep 10, 2014 09:32

Konzervacija bo pocasi spet 'vroca tema', zato malo obujam :)

Je sploh smisleno delat konzervacijo (notranji motor, dvokrozni sistem), ce bo coln v garazi (ne bo prislo do zmrzali) in ga je mozno na vsake 14 dni laufat?

Ok, servis seveda, naspricat z spreji tudi... ampak izpust vode, antifriz itd?

(Podobno sicer velja tudi, ce je coln v Istri, kjer je moznost zmrzali pozimi res majhna oz. kratkotrajna in je enako mozno motor laufat periodicno)
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Sep 10, 2014 10:14

Če imaš zaprt sistem,imaš itak notri antifriz.Narediš ga še kak liter in ga spustiš skozi impeler v motor,da se še izmenjevlnik napolni(motor moraš zalaufat,da ga potegne)in si zmagal.Ne serji pa ga s temi spreji,katere špricaš v uplinjač,da ga zadušiš.S tem nisi naredil drugega,kot zasral in zapacal motor.Spomladi ga boš pa vžigal in ga komaj oživel.Štarter ti bo zelo hvaležen,ko ga boš kuril.Nikoli nisem dajal(šprical)v sesalni del tega šmira,pa sem imel kar nekaj motorjev in nikoli ni bilo problema s spomladanskim vžiganjem.Bolj pametno ti je vsake toliko časa obrniti motor za obrat ali dva,da se fedri na ventilih malo sprostijo(motor daš v prestavo in obrneš prop.),losaš jermenico,da se jermen sprosti in ne trpijo ležaji na pumpi(vodni),alternatorju in pač kar jermen poganja.Sam trgovec mi je rekel,da to špricanje je le tržna niša za neivneže.Pa še nekaj o tem spreju.Ti ga našpricaš v vroč motor in kaj se potem zgodi,ta tekočina zapaca svečke,da motor crkne,razlije se po batni površini in steče med obročke.Ko se motor ohladi,se ta zadeva osuši in postane lepljiva.Po nekajmesečnem stanju se marsikateri obroček zlepi z batom in,ko ga vžigaš obročki ne dihajo,ker so zlepljeni.Sčasoma to popusti ali pa tudi ne,ker se obročki prej zapečejo in motor zgublja kompresijo.Sesalni kolektor je isto zapacan in bencin mora vse to sprati,motor pa požreti.Ne delaj motorju teh težav,raje sebi privošči en litrček ali dva,boš imel več od tega. :D
mašinfirer
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Sep 10, 2014 10:41

Glede spreje: v mislih sem imel samo za zunanji del motorja, da izpodriva vlago (ki jo v garazi itak ne bi smelo biti veliko).

Ok, tnx. Glede obracanja rocno - jaz sem mel v mislih kar obcasen vzig do delovne temperature. Itak kot berejm, je najslabse ce motor ne tece...
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Pe Nov 14, 2014 16:44

Kaj pa barva antifriza? Dokler se dans nism spravu kupovat sm mislu, da je sam barva... baje pa eni za VW, eni za druge... kako barvo naj pa v čoln nalijem?
Wellcraft 2600 Martinique

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 78 gostov