Konzervacija 3.0L Mercruiserjevega motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
S tem ko si odpru termostat si not spustu zrak in ti je nekaj tekočine steklo nazaj ven.Termostat bi moral preveriti pred vleko antifriza.Upam da si napolnil antifriz preko slušalk.Drugače pumpa drži,če pa odpreš termostat si not spustu zrak in ti preko pume steče nekaj nazaj ven.Pumpa drži le v primeru,da nad njo ne odpiraš ničesar.Pumpa ima le 3,4 ali pet repkov zato ne drži povsem.Motorji z izmenjevalcem imajo po 7-12 repkov ,zato tudi voda(morska) iz izmenjevalca ne steče nazaj.Voda v motorju je itak sam zase.Za izvlečenje termostata se moraš malo bolj potrudit pa gre ven.
mašinfirer
sem mislil da še impeler to drži,lani sem naredil isto,potem sem odvil pokrov termostata in ta je bil odprt kot letos,ni pa bilo čisto polno antifriza zato sem zgoraj malo dolil in nato je začelo spodaj iztekati.
To se mi lani ni zgodilo.Termostat pa ne gre ven,ker ga drži bela plastična puša ki je močno sprijeta z ohišjem,sam termostat pa se zlahka vrti sem in tja,sem vse očistil in se prav vidi da je termostat pod to pušo,kako naj to dobim ven?
Lp.
To se mi lani ni zgodilo.Termostat pa ne gre ven,ker ga drži bela plastična puša ki je močno sprijeta z ohišjem,sam termostat pa se zlahka vrti sem in tja,sem vse očistil in se prav vidi da je termostat pod to pušo,kako naj to dobim ven?
Lp.
- habibi Vll
- Admiral
sedaj so se pa stvari počasi začele ujemati,impeler je notri drugo leto samo sem letos naredil dobrih 200 ur.
sem iz pomurja,redko v LJ.,če res nebom nikjer dobil bom poklical v Yucco ali pa te kontaktiram,hvala za pomoč,sedaj bo pa potrebno peto snet in pogledati impeler.....itd.
hvala še enkrat.
Lp.
sem iz pomurja,redko v LJ.,če res nebom nikjer dobil bom poklical v Yucco ali pa te kontaktiram,hvala za pomoč,sedaj bo pa potrebno peto snet in pogledati impeler.....itd.
hvala še enkrat.
Lp.
- habibi Vll
- Admiral
- habibi Vll
- Admiral
Impeler se vrti v smeri urinega kazalca,torej morajo biti repki obrnjeni nazaj.Preden vstaviš impeler ga malo namaži z glicerinom ali pa s silikonskim sprejem.Da pa se ne zmotiš,natakni impeler na osovino,(ne pozabi kajle)ko pa natikaš še šalčko,z roko vrti osovino v smeri ure in natakni šalčko,tako se bodo repki prav obrnili.
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
Ni potrebe,da je loputa notri.U glavnem so s temi loputami bolj problemi,zato jih tudi mečejo ven.Tudi sam sem to odstranil,ker mi je blokirala.Malo bolj pazljiv moraš biti pri hitrem ustavljanju,da te ne ujame krmni val.Če se na hitro ustavljaš,pri tem takoj zavij levo ali desno,da se izogkneš krmnemu valu,ki ti lahko potisne vodo preko izpuha na propelerju do motorja.Sicer pa dokler motor deluje te bojazni ni.Tako,da ni panike.Če imaš čoln vezan na bojo se itak vrti po toku in je vedno obrnjen s premcem v val.Izogibaj se valov od zadaj ko motor miruje.
mašinfirer
Konzervacija bo pocasi spet 'vroca tema', zato malo obujam
Je sploh smisleno delat konzervacijo (notranji motor, dvokrozni sistem), ce bo coln v garazi (ne bo prislo do zmrzali) in ga je mozno na vsake 14 dni laufat?
Ok, servis seveda, naspricat z spreji tudi... ampak izpust vode, antifriz itd?
(Podobno sicer velja tudi, ce je coln v Istri, kjer je moznost zmrzali pozimi res majhna oz. kratkotrajna in je enako mozno motor laufat periodicno)
Je sploh smisleno delat konzervacijo (notranji motor, dvokrozni sistem), ce bo coln v garazi (ne bo prislo do zmrzali) in ga je mozno na vsake 14 dni laufat?
Ok, servis seveda, naspricat z spreji tudi... ampak izpust vode, antifriz itd?
(Podobno sicer velja tudi, ce je coln v Istri, kjer je moznost zmrzali pozimi res majhna oz. kratkotrajna in je enako mozno motor laufat periodicno)
- habibi Vll
- Admiral
Če imaš zaprt sistem,imaš itak notri antifriz.Narediš ga še kak liter in ga spustiš skozi impeler v motor,da se še izmenjevlnik napolni(motor moraš zalaufat,da ga potegne)in si zmagal.Ne serji pa ga s temi spreji,katere špricaš v uplinjač,da ga zadušiš.S tem nisi naredil drugega,kot zasral in zapacal motor.Spomladi ga boš pa vžigal in ga komaj oživel.Štarter ti bo zelo hvaležen,ko ga boš kuril.Nikoli nisem dajal(šprical)v sesalni del tega šmira,pa sem imel kar nekaj motorjev in nikoli ni bilo problema s spomladanskim vžiganjem.Bolj pametno ti je vsake toliko časa obrniti motor za obrat ali dva,da se fedri na ventilih malo sprostijo(motor daš v prestavo in obrneš prop.),losaš jermenico,da se jermen sprosti in ne trpijo ležaji na pumpi(vodni),alternatorju in pač kar jermen poganja.Sam trgovec mi je rekel,da to špricanje je le tržna niša za neivneže.Pa še nekaj o tem spreju.Ti ga našpricaš v vroč motor in kaj se potem zgodi,ta tekočina zapaca svečke,da motor crkne,razlije se po batni površini in steče med obročke.Ko se motor ohladi,se ta zadeva osuši in postane lepljiva.Po nekajmesečnem stanju se marsikateri obroček zlepi z batom in,ko ga vžigaš obročki ne dihajo,ker so zlepljeni.Sčasoma to popusti ali pa tudi ne,ker se obročki prej zapečejo in motor zgublja kompresijo.Sesalni kolektor je isto zapacan in bencin mora vse to sprati,motor pa požreti.Ne delaj motorju teh težav,raje sebi privošči en litrček ali dva,boš imel več od tega. 
mašinfirer
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 78 gostov