...
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Ufff, 109 KM bo malo! Diesel motor brez turbine je pa kot sem že napisal, isto kot baba brez jošk!
In kar se tiče porabe, diesel brez turbine bo zelo blizu bencincu, ker pa bo še malo podhranjen, bi se upal celo rečt, da bo poraba višja kot na bencincu! Kje je potem logika? OK, je logika, užitek, da si nekaj naredil sam in da mogoče celo funkcionira, vendar tukaj se pa žal konča.
In kar se tiče porabe, diesel brez turbine bo zelo blizu bencincu, ker pa bo še malo podhranjen, bi se upal celo rečt, da bo poraba višja kot na bencincu! Kje je potem logika? OK, je logika, užitek, da si nekaj naredil sam in da mogoče celo funkcionira, vendar tukaj se pa žal konča.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Čepraj je gliser zelo majhen, potrebuješ da boš normalno glisiral najmanj 150 konj, ker pa nameravaš vgraditi dizla, ki je težji in težko iz njega po predelavi iztisneš kompletno nazivno moč, ker te ovirajo že banalne zadeve kot je temperatura in količina vsesanega zraka boš moral izbrati motor, ki ima MINIMALNO 170 konj. O manj sploh ne razmišljaj. Navsezadnje če boš šel preveč na spodnjo mejo lahko da sploh ne boš zglisiral poraba pa bo precej velika, saj bo motor konstantno preobremenjen. Razmisli, kaj se ti splača.
Osebno bi predeloval le motor, ki ne zahteva računalnika to pa pride v poštev le pri deplasmanskih plovilih. Če že imaš bencinarja bi ga pač zložil skupaj tako, da bo delal kot treba in za tisto malo plovbe mislim, da bo primernejša izbira.
LP NT
Osebno bi predeloval le motor, ki ne zahteva računalnika to pa pride v poštev le pri deplasmanskih plovilih. Če že imaš bencinarja bi ga pač zložil skupaj tako, da bo delal kot treba in za tisto malo plovbe mislim, da bo primernejša izbira.
LP NT
Kaj pa letalski 1,7 tdi-135KM,za enega vem ima cca 900 ur,narejen za obremenitve,ker pri letalih je povprečno na moči nekje 60-85%,original je predelan da ti deluje tudi na kerozin,je pa ta motor v osnovi od mercedesa 1,7tdi,in vsi deli (črpalke,senzorji,...)ti pašejo od mercedesa,edino kar je razlike od avtomobilskega je da ima vse senzorje po dvakrat.Max obrati so okol 3900rpm.
Zraven so vsi hladilniki,krmilnik(računalnik),je kompleten.
Še link do nekaj podatkov
http://de.wikipedia.org/wiki/Thielert_Centurion_1.7
Zraven so vsi hladilniki,krmilnik(računalnik),je kompleten.
Še link do nekaj podatkov
http://de.wikipedia.org/wiki/Thielert_Centurion_1.7
ker sem sam pristaš navora pred konji me zanima,če je kdo že delal primerjavo kako se obnese v dokaj podobnem (težko istem)čolnu motor z več konji/manj navora napram motorju z manj konji/več navora?
Pri avtu vem, enak model vozila in 1.8 bencin z 140 konji nima kaj praskat proti 1.9dizlu z 12o konji...
kako je to pri plovilih pa ne vem me pa silno zanima.
LP!
Pri avtu vem, enak model vozila in 1.8 bencin z 140 konji nima kaj praskat proti 1.9dizlu z 12o konji...
LP!
Ne govorim v prazno. Npr. motor ki ga ima uporabnik @sea ray v bowriderju 17" (sofim 2.4 jtd) dela super z nekaj njegovih modifikacij. Ta isti motor je bil prej vgrajen v približno podobnem čolnu kot ga imaš zdaj ti t.j. 6m in cca 1500kg. Motor je bil v tem plovilu pogreb. To hočem povedat, da je sicer po 1NM urivanja morja glih glih prilezel ven iz vode in zglisiral, po tem pa je nekako šel. Poraba ni bila velika, ampak žalost za se vozit. Meni osebno ne bi odtehtala manjša poraba če ne bi mogel sploh normalno izglisirat. Zaradi vseh teh navedb ti svetujem, da vzameš zmoglivejši motor.
elbarto napisal/-a:ker sem sam pristaš navora pred konji me zanima,če je kdo že delal primerjavo kako se obnese v dokaj podobnem (težko istem)čolnu motor z več konji/manj navora napram motorju z manj konji/več navora?
LP!
V navtiki kaj veliko niti ne moreš probavat, saj motorjev z velikimi razlikami ni na voljo... Če gledamo samo vgradne motorje, potem imajo vsi podoben navor, pa naj bodo bencinci ali diesli. Vsaj tisti starejši bencinci z vplinjačem so bili zelo zelo blizu. Sedaj novejši motorji imajo nekaj večje vrtljaje in moč pridobijo tako, krivulja navora pa je nekaj nižje. Spet ni razlike, ker je potem propeler za korak manjši ali pa je malce drugačno prestavno razmerje...
Razlika med bencinci in dizli je predvsem v tem, da ogromni bencinci v celem območju vlečejo podobno, diesli pa so pod 2.000 ali pa še kakšni 100 ali 200 vrt/min višje povsem brez moči, potem pa pri "prijemu" turbine enostavno eksplodirajo... Razlog za to je, da je večina dieslov starejših od 5 let še vedno s fiksno geometrijo turbine in zato "spodaj" nič ne vlečejo... Tako je včasih kak diesel zelo problematičen na prehodu v glisiranje dokler ne prime turbina.
Glede samega navora ali je ta manjši ali večji pa v navtiki to ni tako pomembno, kot je pri avtomobilih... Tukaj je 100 kW pač 100 kW in ko glisiraš rabiš del tega. Za skok iz vode rabiš neko moč in motor jo mora doseči pri določenih vrtljajih. Običajno je povsod podobno, saj ima hitreje vrteči se motor pač ustrezno večje prestavno razmerje od tistih bolj počasi tekočih. In tako si spet na istem na propelerju in je navor na propu podoben tudi, če ima motor za 30% nižji navor pri istih vrtljajih...
Je pa lepa primerjava, če imaš enak čoln z izvenkrmnikom in vgradnim podobne moči. Tam se vidi, da kubatura dela svoje in tam bo vgradni motor vedno hitrejši na pospeševanjih od izvenkrmnega "mopeda". Izjema je Verado, ki ima kompresor in je na pospeševanjih dostikrat še celo bolj živ od vgradnega, čeprav ima za polovico manjšo prostornino.
Amerikanosi pravijo "There is no replacement for displacement!" in to je še kako res, dokler motorji nimajo turbine ali pa kompresorja...
tkosto1 napisal/-a:Mi lahko kdo poda informacijo kako bi se odzvala turbina na to da bi v njo vstopali že ohlajeni izpušni plini ? Se pravi izpušni kolektor hlajen in potem na tem hlajenem, klasična turbina ?
Hehe, tukaj je pa hakeljc, ki ga večina ljudi itak ne razume... Večina jih misli, da se energija v turbini pridobi od tega, ker po njej "nekaj" piha in je turbina neke vrste propelerček v kanalu, izpušni plini pa itak potujejo proti izstopu. Žal je resnica precej daleč od tega.
Nosilec energije so VROČI plini in ne njihovo gibanje! Torej, če bi plinom odvzel toploto (del te toplote jim odvzame ravno turbina, ki jo spremeni v mehansko delo s katerim žene kompresorski del), potem bi ostali brez nosilne energije in bi le bledo obračali tisti "propelerček" v kanalu... Res je, da plinov samo v kolektorju ne moreš veliko pohladiti, nekaj pa vseeno, zato bo do turbine v vsakem primeru prišlo manj energije. Le-te je pri manjših vrtljajih premalo, potem v srednjih je postane dovolj, proti koncu pa je energije izpušnih plinov itak preveč samo za gnanje kompresorja in bi lahko opravljali še kakšno delo... Pa bi imeli plinsko turbino, nekaj podobnega, kot je v Brestanici za hitro nadomeščanje izpadov v elektro omrežju.
Glede cvetenja, rožic in cvetk pa eni očitno veliko vedo, tudi v jesenskem času, ko rožice nekako ne uspevajo več pretirano.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti