Solarna celica

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » So Dec 22, 2012 23:17

polanc napisal/-a:no to bo cca 30 AH na poletni dan več,kot sem imel sedaj,, :lol: še bo muzika drmala kak zaliv polet haha

koliko € pa je tak komplet(če ni skrivnost) in kakšne so mere 100W panela?

Lp.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Dec 23, 2012 23:51

Jaz nič ne rabim skrivat...
Panel je monokristalen,mere so pa 1200 X553 mm,137 e me je stal z poštnino,malo bo butasto zgledal na barki,ker je 10 cm krajši od sedanjega Koraksa 63 W,ne morem pa ga dati na sredino,ker imam na eni strani narejen mehanizem za spreminjanje kota celice,pa dobrih 140 e je bil Tracer reg za 150 v napetosti in 10 A toka.
LP Iztok
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Dec 25, 2012 15:25

Celica dela tudi, ko v garaži fluo luči prižgem,pol na soncu menda neki bo..
LP Iztok
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Dec 25, 2012 15:27

polanc napisal/-a:Celica dela tudi, ko v garaži fluo luči prižgem,pol na soncu menda neki bo..
LP Iztok

Brez skrbi da bo delalo.... če ne druga boš pa imel senco ?!?!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Dec 25, 2012 15:35

:lol: Ja sej tri take plate pa ne rabim biminija.Bom pa pred sezono montiral na barko,sedaj pa še pustil tastar sistem,Po 6 tednih kolkor me ni blo na barki,je motor takoj vžgal in zaganjač na polno vrtel,tako da so polni akumulatorji.Bom pa še dodal kapaciteto za sezono 2013,saj kaka Ah več ne škodi.Kako moč imaš pa ti DR.E na tvoji barki,pa moč akujev?
LP Iztok
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Dec 25, 2012 17:38

polanc napisal/-a::lol: Ja sej tri take plate pa ne rabim biminija.Bom pa pred sezono montiral na barko,sedaj pa še pustil tastar sistem,Po 6 tednih kolkor me ni blo na barki,je motor takoj vžgal in zaganjač na polno vrtel,tako da so polni akumulatorji.Bom pa še dodal kapaciteto za sezono 2013,saj kaka Ah več ne škodi.Kako moč imaš pa ti DR.E na tvoji barki,pa moč akujev?
LP Iztok

Pozdrav,

Na stari barki sem imel 2*95W, 200Ah kabinski aku.

Na tej zdaj, pa še nimam fotovoltaike, ker še nisem uspel, poleg tega se malo zgledujem po slikah Herona, ki ima panele malo pomaknjene nazaj, torej praktično nad konec krme in ne kot sem imel jaz, ko je bil konec panelov konec ograje - vzporedno s koncem ograje. Meni je sistem delal BP, vedno so bili polni akumulatorji in motor je vžigal kot mina. Neodvisnot je tudi bila poleti brez težav z vsemi porabniki (radio, TV, hladilnik, luči (8 * LED in 3*Neon), ...
Razmišljam tudi, da bi namestil 2* 240W, kar je malo več kot ima Heron, ker paneli to že omogočajo, sem malo kontaktiral Bisol (smo imeli skupaj razstavni prostor pa sem vzel nekaj vizitk), sicer bom pa nekje na tržišču že našel take panele. Akumulatorjev ima cca 600AH zdaj. Je pa porabnikov veliko več, že v osnovi je 38 luči v kabinah, pa dva hladilnika (eden je klasični horizontalno odpiranje v kuhinji) in drugi, ki sem ga "izumil" zdaj, ki bo v kokpit mizici in bo kapacitete cca 35litrov, predvidevam, da bo imel tudi možnost zamrzovanja. Sicer je še tretji hladilnik, ki je v kuhinji ampak je gnan samo s pomočjo motorja. Potem pa so še drugi porabniki (2*TV, 2*radio, navigacija, hidravlika za krmilo....)
Skratka se nabere, zato sem pa predlagal, da bi admin stopil v kontakt z Bisolom in kaj porihtal za Morjeplovce...

polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Dec 25, 2012 17:56

Tale marko iz Alpin je kr pravi naslov,meni se je kar posvetil in korektno ceno dal ,tako morjeplovsko,pa ni sam važni oni popust...pravo stvar mi je svetoval.Če regler da do 30 posto več energije v aku, je to ful pomembna zadeva.
Jaz imam še navadno zunanjo razsvetljavo in ne led,pa lani sem poštimal muziko in je sedaj v sistemu 760 W Blaupunkt ojačevalec in če želim ornk muziko je kr poraba tudi elektrike.
Mater 38 lučk v barki...mora bit občutek na taki barki plut fenomenalen..
Krasno,sem vesel zate,celice boš pa verjetno tako imel narejene,da jih boš nagibal.Se ful pozna pri izplenu energije.Morda niti ne boš rabu tko velikih panelov,glede na sedanjo sposobnost regulatorja..
LP Iztok
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Dec 25, 2012 18:09

polanc napisal/-a:Tale marko iz Alpin je kr pravi naslov,meni se je kar posvetil in korektno ceno dal ,tako morjeplovsko,pa ni sam važni oni popust...pravo stvar mi je svetoval.Če regler da do 30 posto več energije v aku, je to ful pomembna zadeva.
Jaz imam še navadno zunanjo razsvetljavo in ne led,pa lani sem poštimal muziko in je sedaj v sistemu 760 W Blaupunkt ojačevalec in če želim ornk muziko je kr poraba tudi elektrike.
Mater 38 lučk v barki...mora bit občutek na taki barki plut fenomenalen..
Krasno,sem vesel zate,celice boš pa verjetno tako imel narejene,da jih boš nagibal.Se ful pozna pri izplenu energije.Morda niti ne boš rabu tko velikih panelov,glede na sedanjo sposobnost regulatorja..
LP Iztok

Ja, ko bom iz klasičnih halogenk preklopil na LED bom zelo zadovoljen... Ampak je kar velik zalogaj... sploh glede na to, da sem kokpit mizico začel delat za 300€, bo pa kar nekaj krat več na koncu stala. Tako, da bodo LED žarnice še malo počakale.

760W? Kaj pa imaš to za eno zadevo? Zvočnike? Kakšne?

polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Dec 25, 2012 18:26

Ja zunaj imam Alpine Marine 2 sistemska zvočnika,in Blaupunkt woofer 30 cm premera,v salonu pa Blaupunkt 3 sistemske zvočnike ki imajo visokotonce posebej.Je lepa čista glasba z povdarjenimi basi,pa činele so činele in se ne slišijo kot neko švasanje.Wofer mora biti dosti stran od avtopilota,sicer se mu zmeša zarad magnetizma,alpine zvočniki imajo pa nek poseben magnet z manjšim vplivom na instrumente.Alpine woofer je boljši samo predrag...250 e
LP Iztok
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Dec 25, 2012 18:29

Pa kaj si ja nor... pa mene so pri 2x45W skoraj iz marine vrgli.

polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Dec 25, 2012 18:53

Jaz sem pa na Drveniku bil lepo zasidran,spil verjetno kake borovničke preveč,vstavil cd dalmatinskih klap...in so prišli domačini sedet na klopce in KONCERT poslušat.. :lol:Je pa tudi, ko je mala glasnost lep zven,,
Sej veš kaj pravjo vsako tele ima kako veselje :lol:
sasaman
Kapitan bojne ladje
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a sasaman » To Sep 10, 2013 14:41

Pozdravljen Iztok (in vsi ostali)!
Katere firme je tvoj panel (če še veš) in kako se je obnesel to poletje?
Sam sem pred nakupom in me je strah kitajskih "jajc".
Gledal sem tega - http://www.nautimarketshop.com/shop/en/ ... 50171.html - pa nisem prav siguren.
Lp Saša
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » To Sep 10, 2013 15:09

Jaz imam 2x Korax KS95, torej 2x95W, montirane na strehi, vodoravno.

Ob brezoblačnem dnevu v peaku dobim med 9-11A.

Zadnji vikend, v soboto, v okolici Pule okoli 9A.

Regulator pa je EPSolar Duo 20A.

A.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Sep 10, 2013 16:54

Mm krasn je vse delal,7,3 A sem dobil največ toka,že zjutraj pa tkole po 2,3 A,dela tudi v dežju nikol nisem akuja za kabino polnil z motorjem,pa še prek diode sem polnil motorni aku.Muzika je švasala na polno,pir je švic polival,ko sem ga iz hladilnika vlekel...SUPER.sam firme pa ne vem žal.Poklič tega moža Markota ...Alpin doo. Prav svetuje,fajn cene ma,ni da ni.
LP Iztok
sasaman
Kapitan bojne ladje
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a sasaman » To Sep 10, 2013 20:17

Super, hvala za odgovore.
Drugo sezono bo tudi moje pivo mlado (rosno).
Lp Saša

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov