Vzdrževanje TEAK-a
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
al
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
primusr napisal/-a:Ja, saj lahko drgneš s krtačo samo prečno na rasti lesa.
Tako ohranjaš mehke letnice.
Če drgneš v smeri rasti , se hitreje odstranijio mehke letnice ,trše pa ostajajo, in tako počasi postaji krtačeni teak...
Sranje je pa da če prečno krtačiš lahko pa kit ven praskaš. Sam sem nežno s krožnimi gibi skrtačil, seveda še to z mehko krtačo in potem pustil čistilo malo delovat.
po mojem, če imaš sikaflex ali kaj že pač je že precej višje lahko nežno pobrusiš, tako sem videl delat enega soseda, starega holandca, cca 75 let, ki je imel barko celo v teaku in je to drgnil ko zmešan. Vsako fugo, ki se mu je zdela sumljiva je potegnil ven in nalepil okoli neki moder trak in potem nazaj zakital, pustil da se posuši in z dletom odrezal višek, pa malo pobrusil.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
DR.E napisal/-a:...ja malo smo zašli...
Skratka tisti prah res deluje, teak cleanerji pa brightenerji pa to je samo za hec v primerjavi s prahom in krtačo....
Ne govori nekaj o čemer ne moreš biti prepričan...
Tvoj komentar je že v osnovi precej nelogičen. V en koš si vrgel čistilo(cleaner), brightner in Hemplov prah...
BTW hemplov prah je CLEANER, samo da je v prahu!
Malo na pol OT, čistila v prahu so načeloma vedno manj efektivna, kot tekoča čistila, razen če govorimo o abrazivnih čistilih!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
pozdravljeni
najboljše sredstvo za čiščenje teaka(moje izkušnje) je varikina,lepo namažeš z gobico,zdrgneš z krtačo,in ga očisti in posvetli,za premaz uporabljam,brezbarvno olje,ki ga proizvaja Iride liter, cca 3 evre,
ko se posuši ne pušča lis,
edino kar ne vem kako reagira na siko ker imam sam kent med letvicami.
lep pozdrav
najboljše sredstvo za čiščenje teaka(moje izkušnje) je varikina,lepo namažeš z gobico,zdrgneš z krtačo,in ga očisti in posvetli,za premaz uporabljam,brezbarvno olje,ki ga proizvaja Iride liter, cca 3 evre,
ko se posuši ne pušča lis,
edino kar ne vem kako reagira na siko ker imam sam kent med letvicami.
lep pozdrav
-
rjavolasa skipperka
- Viceadmiral
- Kraj: LJUBLJANA
Midva imava na barki tudi nekaj teaka.
Moje izkušnje čiščenje teaka so, da najprej obrišem teak, da je suh. Nato ga zbrusim s "šmerglom papirjem", obrišem, da je vse gladko. Na koncu še namažem s teakovim oljem (ne vem znamke, bom naknadno sporočila) in počakam, da se posuši. Teak je lepo vzdrževan in sijoč.
Moje izkušnje čiščenje teaka so, da najprej obrišem teak, da je suh. Nato ga zbrusim s "šmerglom papirjem", obrišem, da je vse gladko. Na koncu še namažem s teakovim oljem (ne vem znamke, bom naknadno sporočila) in počakam, da se posuši. Teak je lepo vzdrževan in sijoč.
-
rjavolasa skipperka
- Viceadmiral
- Kraj: LJUBLJANA
rjavolasa skipperka napisal/-a:kakšno pa je pravilno vzdrževanje teaka, ki bo služil še vrsto let
If you use search ...
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=
Najboljši je silikonski premaz (navtična trgovina marina Portorož) se ne spomnim imena žal. Zadeva 100% najboljša. Najprej pa seveda cleaner in gobica. Olja ne uporabljam nikoli več...saj mi je 2 sezoni nazaj prišlo do reakcije na fugah in so postale kot marmelada. Posledica tega 3 tedne na kolenih.......in menjava le teh cca 80 tikovine...
Tungovo olje sem spoznal pri izdelavi replike angleškega dolgega loka. Žal je tisa pri nas zaščitena in sem moral nabavit precej drag kos iz italijanskih Dolomitov. Ob takem vložku mi niti na pamet ni prišlo, da bi uporabil 2K avto lak, ali kaj takega, kar bi na sebe vleklo vso svinjarijo iz prepotenih rok ali kako drugače onečedila repliko. V srednjeveških časih so les zaščitili z firnežem in raznimi zvarki na osnovi firneža, tudi medvedjo mast, smolo in vosek so dodajali. Vse to kolikor toliko zaščiti les, vendar prav nobena od teh naravnih žavb ne polimerizira v trdo stanje in posledično se vedno nekaj nekje vleče, zamaže..., skratka ne najbolj estetska zadeva.
V Samsonu sem naletel na tungovo olje in malce pobrskal po literaturi, ter predvsem po netu in našel naslednje zanimivosti:
- je edino naravno olje, ki zares do trdega polimerizira.
- pravilno nanešeno 100% zaščiti les pred vodo in tudi vodno paro. Odporen je tudi proti kislinam, oljem in ne vem čem vse še.
- diha z materijalom in ne poka, tvori pa trdno, ter relativno trdo površino.
- ne porumeni kot firnež ali surovo laneno olje. (Tisti avstrijski magister po mojem mnenju ni izbral optimalnega materijala za zaščito lesa na svoji barki.)
- Kitajci so ga uporabljali za zaščito svojih džunk že vsaj dve tisočletji nazaj.
- v prejšnjem stoletju je bilo osnova za mnoge premaze in tungove drevesa so amiji na veliko gojili. Med drugim so ga uporabljali kot zaščitno prevleko v notranjosti konzerv!
- uporablja se kot premaz za najdragocenejše parkete, tudi v nekaterih muzejih z precejšno frekvenco obiskovalcev.
Prebral sem članek nekoga, ki ima čoln povsem iz teaka. Z teakovim oljem so ga morali mazat trikrat, včasih tudi štirikrat letno. Po nekajkratnem premazu z tungovim oljem so čoln namočili v vodo in po tistem ga preventivno premažejo enkrat letno z tem oljem.
Ne rečem, da je to sveti gral, je pa vsekakor najboljša od vseh naravnih zaščit lesa, ki ne tvorijo lazure. "Problem" vidim edino v dveh stvareh:
- les zaščiten z to žavbo ima enak videz kot popolnoma svež les namazan recimo z firnežem, ali v vašem primeru z teakovim oljem. Torej se bo na soncu segrel kot vsak sveže namazan teak in ne bo luštno skakat po njem. Finiš z tungovim oljem se nikoli ne sveti, vedno je mat in v bistvu neviden.
- aplikacija je precej dolgotrajna. Za tovrstno uporabo bi verjetno potrebovali vsaj 10 nanosov in med vsakim mora biti vsaj en dan presledka. Vsak nanos je treba tudi na rahlo obrusit z najbolj fino jekleno volno, ter obrisat "prah" preden naneseš nove sloj. Nanaša se tako, da "bogato" namažeš in čez kakih 15 minut pobrišeš dol, da ostane le tanka plast. Po recimo desetih slojih je treba vse skupaj pustiti čisto pri miru vsaj dva, bolje tri tedne, da popolnoma polimerizira, nato pa ga lahko ali uporabljaš takega kot je, ali pa recimo premažeš z enim od voskov in spoliraš, da dobi svilen lesk. Najboljši vosek je za cmoje pojme antični vosek, sestavljen iz voska, palmovega olja in citronskega olja. Slednje posvetli oksidirane površine, da postanejo povsem sveže.
Pravilno nanešeno zaščito z tem oljem lahko spirate z enakimi detergenti kot vsak parket in jo enkrat letno morda obnovite z enim novim nanosom.
Največja napaka, ki jo lahko storite je predbele nanos, ki dobi potem, ko se strdi rahlo meglen odtenek, ampak en zelo tanek sloj voska ali voščenega loščila za parket popravi to šlamparijo.
Kako se obnaša v kombinaciji z PU fugami ne vem, ampak glede na to, da popolnoma polimerizira menim, da ne more biti nek škodljivec.
Namesto, da se trudim z fotografijami lokov, ki zagotovo ne bodo pokazale tega kar bi si želel, predlagam da počakamo na DR-E jevo dokončanje mizice, pa naj potem on to poslika. Se bo precej bolje videlo kako izgleda zak finiš.
V Samsonu sem naletel na tungovo olje in malce pobrskal po literaturi, ter predvsem po netu in našel naslednje zanimivosti:
- je edino naravno olje, ki zares do trdega polimerizira.
- pravilno nanešeno 100% zaščiti les pred vodo in tudi vodno paro. Odporen je tudi proti kislinam, oljem in ne vem čem vse še.
- diha z materijalom in ne poka, tvori pa trdno, ter relativno trdo površino.
- ne porumeni kot firnež ali surovo laneno olje. (Tisti avstrijski magister po mojem mnenju ni izbral optimalnega materijala za zaščito lesa na svoji barki.)
- Kitajci so ga uporabljali za zaščito svojih džunk že vsaj dve tisočletji nazaj.
- v prejšnjem stoletju je bilo osnova za mnoge premaze in tungove drevesa so amiji na veliko gojili. Med drugim so ga uporabljali kot zaščitno prevleko v notranjosti konzerv!
- uporablja se kot premaz za najdragocenejše parkete, tudi v nekaterih muzejih z precejšno frekvenco obiskovalcev.
Prebral sem članek nekoga, ki ima čoln povsem iz teaka. Z teakovim oljem so ga morali mazat trikrat, včasih tudi štirikrat letno. Po nekajkratnem premazu z tungovim oljem so čoln namočili v vodo in po tistem ga preventivno premažejo enkrat letno z tem oljem.
Ne rečem, da je to sveti gral, je pa vsekakor najboljša od vseh naravnih zaščit lesa, ki ne tvorijo lazure. "Problem" vidim edino v dveh stvareh:
- les zaščiten z to žavbo ima enak videz kot popolnoma svež les namazan recimo z firnežem, ali v vašem primeru z teakovim oljem. Torej se bo na soncu segrel kot vsak sveže namazan teak in ne bo luštno skakat po njem. Finiš z tungovim oljem se nikoli ne sveti, vedno je mat in v bistvu neviden.
- aplikacija je precej dolgotrajna. Za tovrstno uporabo bi verjetno potrebovali vsaj 10 nanosov in med vsakim mora biti vsaj en dan presledka. Vsak nanos je treba tudi na rahlo obrusit z najbolj fino jekleno volno, ter obrisat "prah" preden naneseš nove sloj. Nanaša se tako, da "bogato" namažeš in čez kakih 15 minut pobrišeš dol, da ostane le tanka plast. Po recimo desetih slojih je treba vse skupaj pustiti čisto pri miru vsaj dva, bolje tri tedne, da popolnoma polimerizira, nato pa ga lahko ali uporabljaš takega kot je, ali pa recimo premažeš z enim od voskov in spoliraš, da dobi svilen lesk. Najboljši vosek je za cmoje pojme antični vosek, sestavljen iz voska, palmovega olja in citronskega olja. Slednje posvetli oksidirane površine, da postanejo povsem sveže.
Pravilno nanešeno zaščito z tem oljem lahko spirate z enakimi detergenti kot vsak parket in jo enkrat letno morda obnovite z enim novim nanosom.
Največja napaka, ki jo lahko storite je predbele nanos, ki dobi potem, ko se strdi rahlo meglen odtenek, ampak en zelo tanek sloj voska ali voščenega loščila za parket popravi to šlamparijo.
Kako se obnaša v kombinaciji z PU fugami ne vem, ampak glede na to, da popolnoma polimerizira menim, da ne more biti nek škodljivec.
Namesto, da se trudim z fotografijami lokov, ki zagotovo ne bodo pokazale tega kar bi si želel, predlagam da počakamo na DR-E jevo dokončanje mizice, pa naj potem on to poslika. Se bo precej bolje videlo kako izgleda zak finiš.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 9 gostov