Saga o zaganjaču-štarterju-"ajnlaserju"
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
- habibi Vll
- Admiral
Zgleda ,da je šla zajla za prestave,al pa se je pri motorju kjer je vpeta kaj zalomil.Ker če imaš v prestavi naj nebi motor vžgal.Poglej zajlo med prestavno ročko in vpetjem pri motorju,zihr je tu feler.Nevem točno,al maš za prestave eno al dve zajle.Eni so imel tudi 2.Mislim pa ,da maš le eno,zato moraš potegnt čoln na prikolco,snet peto,da prideš do zajle.Mal zajebano delo,al drgač ne gre.
Štarter je pri vžigu pač mal bolj obremenjen in mal bl trpi. 
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
Se pravi imaš dve zajli.Ponavadi gre tista ta kratka med motorjem in peto.Mal smotan jo je menjat.Zgleda da se je strgala.Preveri če jo lahko s kombinirkami potegneš ven in boš takoj vedel je al ni.Če se spuli ven,moraš itak dat čoln ven,peto dol.Zajlo in"tesnilo pete" dobiš pri Yuci.Žal ti zdej ne morem kaj dost pomagat,ker grem v torek na dopust in me ni mesec dni.
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
- habibi Vll
- Admiral
Resnična zgodba je ta, da (vsaj pr meni), na motorju obstaja sistem ročic, kjer pride zajla od ročice in se potem prekucne na zajlo za v peto, vmes pa je glavna reč (meni trenutno ne dela), ki se imenuje mikrostikalo.
Funkcija tega mikrostikala je da ko ti prestaviš iz lera v brzino, za tisti trenutek dejansko ugasne motor u bistvu s tem zniža obrate za trenutek preklopa, ko sklopka prestavi v brzino ali pa iz nje. Tole bom jst mogu poštimat, sicer zdej šalta in vse, ampak ni tako "na mehko"
Funkcija tega mikrostikala je da ko ti prestaviš iz lera v brzino, za tisti trenutek dejansko ugasne motor u bistvu s tem zniža obrate za trenutek preklopa, ko sklopka prestavi v brzino ali pa iz nje. Tole bom jst mogu poštimat, sicer zdej šalta in vse, ampak ni tako "na mehko"
Wellcraft 2600 Martinique
- habibi Vll
- Admiral
-
aleksander67
- Poročnik fregate
Ojla!
Ko smo ravno pri zaganjačih (štarterjih,ajlaserjih,..).Moj problem na mercruiser 4,3 je bil tudi zaganjač.Najprej ni hotel zagnati,nato se je zavrtel v prazno.Dobro da je bil z menoj svak,ki je zelo mehanični tip in ugotovil težavo,ki je zelo značilna rak-rana mercruiserjev.Zaganjač je pritrjen z dvema vijakoma navzgor (idiotizem),sile ki se pojavijo pri zagonu pa rade odlomijo levi vijak,ki je bistveno bolj obremenjen.Vijak se odlomi,del ostane v bloku.Svak se je domislil odlične ideje,kako to težavo rešiš v kratkem času.
Odviješ zg.del kolektorja,kratko gumi-cev in do odlomljenega vijaka prideš z vrha.Vzameš vrtalni strojček,čim manjši in po možnosti baterijski,sveder 3-5mm in zlomljen del vijaka izvrtaš.Kompletiraš kolektor,zamenjaš vijak,namestiš štarter in to je to.Jaz sem to že drugič počel,enkrat na boji,enkrat v luki na Dugem otoku.Še imaš mašinco,rezervni vijak sveder (naj bo malo daljši kot standard),ključe 10 - 17,traja operacija cca 1 uro in mašina dela.
Simptomi : -Dolgo zaganjanje brez efekta;
- Štarter se zavrti v prazno:
- Z roko preveriš,če je štarter fiksen:
Toliko o tem,mejte se lepo,mirno plovbo.
Ko smo ravno pri zaganjačih (štarterjih,ajlaserjih,..).Moj problem na mercruiser 4,3 je bil tudi zaganjač.Najprej ni hotel zagnati,nato se je zavrtel v prazno.Dobro da je bil z menoj svak,ki je zelo mehanični tip in ugotovil težavo,ki je zelo značilna rak-rana mercruiserjev.Zaganjač je pritrjen z dvema vijakoma navzgor (idiotizem),sile ki se pojavijo pri zagonu pa rade odlomijo levi vijak,ki je bistveno bolj obremenjen.Vijak se odlomi,del ostane v bloku.Svak se je domislil odlične ideje,kako to težavo rešiš v kratkem času.
Odviješ zg.del kolektorja,kratko gumi-cev in do odlomljenega vijaka prideš z vrha.Vzameš vrtalni strojček,čim manjši in po možnosti baterijski,sveder 3-5mm in zlomljen del vijaka izvrtaš.Kompletiraš kolektor,zamenjaš vijak,namestiš štarter in to je to.Jaz sem to že drugič počel,enkrat na boji,enkrat v luki na Dugem otoku.Še imaš mašinco,rezervni vijak sveder (naj bo malo daljši kot standard),ključe 10 - 17,traja operacija cca 1 uro in mašina dela.
Simptomi : -Dolgo zaganjanje brez efekta;
- Štarter se zavrti v prazno:
- Z roko preveriš,če je štarter fiksen:
Toliko o tem,mejte se lepo,mirno plovbo.
Včeraj mi je spet zlomilo desni vijak. Ne vem zakaj ne vem kako, kar je ostalo notri mi je uspelo odvijačiti in mislil sem da bo na ta način rešen novi del sage.
Privijačim z novimi vijaki vse krasno, trdno... Zagon in žal nič, zaganjač se vrti skoraj v prazno, malo obrne motor za pol obrata, nato pa kot pri zobarju samo vrtenje v prazno.
Zaganjač je nov, star mesec dni, peti v vrsti s prejšnjim se je zgodilo podobno le da je bila vmes zima.
Celo barko sem tiptop obnovil, delal 4 pomladi (generalka, notranja kabina, notranjost, nova stekla, obnova pete... Ni da ni) zdej pa me kljub izredni volji in vztrajnosti seskupi mineva ker ne vem kaj naj sploh še probam.
Privijačim z novimi vijaki vse krasno, trdno... Zagon in žal nič, zaganjač se vrti skoraj v prazno, malo obrne motor za pol obrata, nato pa kot pri zobarju samo vrtenje v prazno.
Zaganjač je nov, star mesec dni, peti v vrsti s prejšnjim se je zgodilo podobno le da je bila vmes zima.
Celo barko sem tiptop obnovil, delal 4 pomladi (generalka, notranja kabina, notranjost, nova stekla, obnova pete... Ni da ni) zdej pa me kljub izredni volji in vztrajnosti seskupi mineva ker ne vem kaj naj sploh še probam.
Wellcraft 2600 Martinique
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov