Ali je to normalna hitrost za gliser?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Sep 05, 2013 08:54

uff... Marjan Tomoki zopet prosti spis na večih straneh :)

Marjan Tomki napisal/-a:Mednarodna morska milja, ki se ti zdaj zdi tako samoumevna, je bila določena na 1852 m leta 1929 v Monacu,torej mednarodna morska milja še nima niti celih sto let.

Američani so svojo morsko miljo zamenjali z mednarodno šele leta 1954, Britanci pa svojo šele leta 1970.

Zopet smo tu... torej nam nihče ni vsilil merskega sistema oz Navtičnih milj ;)
To je point mojega pisanja, na morju se hitrost in pot merita v Navtičnih miljah je tako ?
Zato bi bilo za vse je precej lažje, če se tega tudi držimo zaradi bodočih morjeplovcev, ne pa da mi nekdo ne zna zračunati, koliko bo potreboval npr.. iz Umaga do Pule...

Malo vas moram, ampak, km/h pa res ne prenesem na morju,kot pravi Bolid, še v avtu jih nisem imel do pred kratkim..

Morda pa tema ni posrana, ampak je bolj zanimiva kot hitrost 50km/h gumice z 50hp ;)

PS: sorry matic, saj ti gre čoln ok,
kako izboljšavo glede razporeditve teže,naklona motorja... pa ti bo sr290 z veseljem svetoval tudi po zs... ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Sep 05, 2013 09:00

Matic 1, odvisno je tudi od koraka propelerja od katerega je tudi odvisna končna hitrost. Nisi nič napisal kako hitro te motor porine iz vode, ko si polno naložen oz. če vlečeš tubo, smučarja. Po kmečko povedano, korak-pitch propelerja je kot prestava v avtu majhen korak za hiter start, večji za večjo končno hitrost. Če je korak na propelerju premajhen lahko prelagaš kramo, opremo, delaš kar hočeš ne bo šlo hitreje, če je prevelik pa sploh zglisiral ne boš, torej potrebno je najti ustrezen propeler potem pa finese.

Osebno imam raje malo manjšo končno hitrost in bolj odziven čoln, kot obratno.
TadejX
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a TadejX » Če Sep 05, 2013 09:24

Še moji podatki, če komu kaj prav pridejo. Uporabil bom km/h, ker sem jih navajen in si jih najlažje predstavljam.

Gumenjak Suzumar RIB 350 (70 kg), Tohatsu 30 4T fuel injection kratka noga (73 kg).

Teža: 2 odrasla (80 kg + 50 kg), 2 otroka (20 kg + 42 kg), tank 25 kg, hladilna 10 kg, špage in sidro 8 kg. Vse skupaj slabih 380 kg.

Z originalnim propelerjem s hodom 13 col končna hitrost 44 km/h (23,75 kn). Nad 40 km/h (21,59 kn) začne špico čolna tiščati v tla, čoln se začne zibat levo desno. Če dvignem trim, kar bi bila rešitev, mi pod kavitacijsko ploščo potegne zrak in ne dosežem več kot 35 km/h (18,89 kn). Tohatsu ima od prejšnje Yamahe za 3 cm krajšo nogo. Pozimi se bo motor spustil kakšnih 5 cm nižje – izrez v zrcalo. Ta model čolna ima neko futuristično aerodinamično oblikovano dno. Ne znam dati fotke na forum. Zadnji del ima narejen v obliki spojlerja, neke vrste flapa. Večina ostalih gumenjakov ima zadaj ravno dno.

S propelerjem s hodom 9 col končna hitrost 40 km/h (21,59 kn), pri 38 km/h (16,19 kn) seje zaradi previsokih obratov prižgala rdeča lučka. S čolnom plujemo med 28 in 30 km/h, (od 15,11 kn do 16,19 kn) tako po mojem posluhu najbolj paše mašini. Števca za obrate nimam. Poraba: izlet Tkon – Žut – Sestrica – Klifi –Telaščica – Sali – most Ugljan Pašman – Biograd – Tkon, pri potovalni hitrosti 30 km/h (16,19 kn), razen v Telaščici po omejitvah (10 in kasneje 5 vozlov), po prevoženih 136 km od tega približno 5 ur vožnje in 2 uri stanja (pišem po spominu, natančni podatki so v prikolici napisani na pomorski karti), 4,2 l/h.

Podobna fura le da je bil čoln obtežen še z eno punco (50 kg) in fantom (75Kg) se pravi dodatnih 125 kg (Tkon – Pakoštane – Pirovac – Betina – Tisno – Jezera – Tisno – Vrgada – Pakoštane – Biograd – Tkon) je bila poraba 4,5 l/h. Konča hitrost: pri 38 km/h (20,51 kn) se je prižgala rdeča lučka zaradi previsokih obratov. Pluli smo med 28 in 30 km/h (od 15,11 kn do 16,19 kn).

Še podatek od lani za isti čoln vse skupaj težko 360 kg in motor Yamaha 15 KM 4 T. Končna hitrost 32 km/h (17,27 kn), poraba 3,2 l/h.
Nazadnje spremenil TadejX, dne Če Sep 05, 2013 14:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Sep 05, 2013 09:42

tadejx, 12 korak bi bil idealen, 9 ka je pa absolutno premajhen. (imel enak motor na Elanovi 402, 9,9 x13 ) Z dvema osebama raketa, s štirimi pasara.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Sep 05, 2013 09:55

Matic1 napisal/-a:OK hvala za odgovore. Bom probal drugo leto nekaj naredit.
Ma to z max hitrostjo sem samo vprašal nisem mislil da bo taka resna debata, v bistvu vidim da max hitrosti nisem meril na pravi način, očitno imam zajle naštimane preohlapno ker na full gas ročka mi kaže še vedno okol 5.500 obr čeprav je rdeče polje od 5.500-7.000 in bi sigurno šlo še kaj čez. Poleg tega sem meril na recimo ne najbolj mirnem morju. Mogoče tudi razpooreditev obtežitve kaj doprinese, ko čoln miruje je zelo nazaj (zadaj so težišče, motor, tank), ko zglisira se postavi šele v horizontalo. Višina motorja in kav. plošče ne morem spreminjta, ta pozicija je definirana za ta čoln , tako je bilo že od novega, ko so menjali motor so dali na isto pozicijo in ne gre drugače,...je pa drugače motor s kratko peto in zato precej nizko pride krmna stena. Bom dal kako slikco.

lp M

Matr debata ni kej,ampak da se pa od vsakega nekaj potegniti.Vsi smo umetniki, ni kej :wink: Po tvojem zadnjem stavku,sklepam,da imaš dolgo peto,če to drži in da nimaš možnsti trimanja med vožnjo,potem tudi več kot si dosegel, ne moreš.Drugače pa s tem čolnom in motorjem ni problema doseči hitrost 35-40mph.Pred leti sem imel 070GT in 50-4cil.2takt Mercury,ki je prazen teže cca.250 kg in dolžino 4.60m pa je šlo med 30-35mph.Jasno pa je, da itak vsi, ki smo se prevažali s takimi čolni stremimo,da bi z njega stisnili čimvečjo hitrost,ko pa ti začne žena stokat,da jo že bolijo joške od nabijanja in,da ima počasi tega dovolj,pa zamenjaš njo al pa čoln :wink: :wink: Pa veliko užitkov še naprej :lol: :lol:
mašinfirer
TadejX
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a TadejX » Če Sep 05, 2013 10:02

9 je bil bolj nabavljen za vleko krofa in če bi hčerka hotela probat smučat. Pa tudi zato, ko me včasih kdo v campu sprašuje kam za boga se hodimo s čolnom za cel dan kopat in ga potem zapelješ tja - da mu malo razsiriš obzorja. Npr. iz kampa Lopari na Lošinju v kakšno uvalo (Žarnovica) proti rtu Osor In če sta ta dva bolj konkretna, v mojem primeru je bilo to 80 in 100 kg greš potem res kot pasara. Pluješ oz orješ tja in nazaj namesto 40 km/h z 10 km/h.

Je pa letos z 9-tko zglisiral brez problema s 6 odraslimi.

Mi je pa 9-tka na nek način bolj všeč. Ko te s tako malo lupino kot je naša ujame burja ali pa maestral, mi je boljši filing za vozit. Se mi zdi da lažje premaguješ valove, ker je motor pri manjš hitrosti močnejši. Mogoče me ta občutek vara. Nimam volana, vozim na roko.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Sep 05, 2013 10:20

Tadejx tvoj čoln je izdelan za počasno glisiranje. Tisti spojler zadaj mu pomaga iz vode tudi ob šibkejšem motorju, ampak, ko enkrat prične letet mu kot si ugotovil porine premec v vodo in krmo v zrak. Žal odkloni vodo dol od pete in potrebuješ pvsem drugačne trime kot klasični čolni, ker peta ni izdelana za dotok vode pod kotom kakršnega imaš ob tvoji krmi. Najbolje, da pustiš kot je in se voziš počasneje od 40 km/h, ker ti spuščanje motorja ne bo pomagalo in tudi ob trimu zna biti čoln nestabilen. Povečal boš porabo in špricalo bo na vse strani, lahko tudi nazaj v čoln.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Sep 05, 2013 12:08

Tudi jaz sem enkrat probal z plavutmi na peti,ko sem imel še Glastrona 173ss znotranjim motorjem 140KM.Peljal sem se le kako miljo ali dve, pa takoj dol.Nevzdržno je bilo vozit s tem.Ko je zglisiral, je rinil v levo in dol k blesav,trimal sem ga,probal nekaj popravkov na plavutkah,brez veze,jezen k pes sem jih demontiral stolkel z kladivom in v kanto :evil: :evil: Potem sem se zoped normelno vozil :lol: :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Če Sep 05, 2013 13:50

habibi Vll napisal/-a:Jasno pa je, da itak vsi, ki smo se prevažali s takimi čolni stremimo,da bi z njega stisnili čimvečjo hitrost, ko pa ti začne žena stokat,da jo že bolijo joške od nabijanja in,da ima počasi tega dovolj,pa zamenjaš njo al pa čoln :wink: :wink: Pa veliko užitkov še naprej :lol: :lol:

Tako kot je napisal habibi VII. Pri hitri vožnji trpijo joški in še kaj. Ženo sem že zamenjal :oops:. A sedaj vseeno peljem max do 20 vozlov. Lahko bi šel več, ker vem, da čoln to zmore a pri tej hitrosti uživamo vsi, ki smo na plovilu. Vožnja je varna in sigurna in najbolj ekonomična. :lol:

Tole sem si sposodil pa pri članu Atelone.

Užitki hitre vožnje.

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=EYX1rIe3SaQ
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Sep 05, 2013 15:11

Bil sem dolgoletni cestnohitrostni moto.dirkač(21let)imel kar nekaj hitrih čolnov,še vedno imam rad hitrost,čeprav sem na koncu pristal na brzini 6 knot.Tudi to ima svoj čar,med vožnjo lahko počneš vse sorte in mi je kar všeč.Le ure so pa dolge k pes.
mašinfirer
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Sep 05, 2013 17:21

Pozejdon napisal/-a:Užitki hitre vožnje.

Mislim, da je glavni razlog za "sovražnike" hitrosti dejstvo, da cena vožnje narašča eksponentno z hitrostjo. Fovšija je pač naš narodni šport. :D

Temu linku bi lahko kontriral najmanj z dvema:
- nije žvaka za seljaka, tudi na cesti večkrat poči iz istega vzroka.
- ko ga napičiš čez Kvarner pogledaš Učko in četudi je nad njo tisti bledi okrogli oblak se še b.p. potegneš do Lošinja. Izpodrivnim se lahko vreme dvakrat zamenja preden pridejo vsi zeleni čez Kvarner. :D

Nima smisla nadaljevat v tem popredalčkanem stilu. Vsakemu je nekaj všeč in zakaj ne?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Sep 05, 2013 17:32

Bent Jest sem izpodrivni in se mi je vreme tako zamenjalo kot praviš,matr sm ga naj..d sm kr vesel da sem še tu :oops: :cry: na relacij Raški zaliv- Osor.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov