Marjan Tomki napisal/-a:O tem, kako sem nekoč ugotavljal take reči - in kaj od tega bi bilo morda uporabno pri reševanju težav na plovilu, pa ko utegnem - in potem dam sem povezavo tja. [/list]
Se popolnoma strinjam..
najprej bom zamenjal sondo z drugo, da izločim ali potrdim dvom..
Potem pa bomo še ob priliki izmerili "šum".. povedati moram, da se motnje v taki meri kot se pojavljajo sedaj na začetku niso pojavljale!! možno je, da je nekje kabel enostavno "prebit" ali "poškodovan"..
Stare napajalnike imam tudi jaz vendar v njih nisem zasledil ferita da bi lahko okoli njega naredil 6-7 ovojev.. (mogoče zadostuje manj)..
(problem je ker je na kablu konektor, ki ga moraš stlačit čez luknjo ferita)
Kakšne so te motnje (frekvence) pa še ne vem..
Gaso napisal/-a:Peterv6i, preveč kompliciraš, enako sem tudi jaz pred leti, bodi srečen da ti kaže pri 15kn globino, tako ali tako boš na koncu prišel do zaključka, da so ti kitajčki in madžari bolj marketiinški trik, kot kaj uporabnega, če kaže globino pri neki solidni hitrosti je to čisto OK, slikice pa so bolj za otroke, da jim ni dolgčas med ribolovom Laughing Sicer imaš pa gain kar velik 15/20 in je rezultat pričakovan, zmanjšaj gain pa bo tudi šuma manj. Za kaj bolj konkretnega, bo treba pa odšteti cca 10x do 20x več, ampak osebno menim da nima smisla.
S teboj se samo delno strinjam
Prvič z to napravo se na obali odkril zase toliko pozicij za katere prej sploh nisem vedel da obstajajo (potopljeni objekti)...
Drugič.. Humminbird z tehnologijo side scan ni marketinški trik... Omogoča priklop različnih sond (na predvidenem frekvenčnem območju 455 in 800 kHz... Tudi profesionalni sonarji nimajo same sonde pričvrščene na zrcalo čolna ampak sondo vlečejo na zajli povezano s kablom ti.(tow fish)
Side scan ali side imaging deluje bre težav za moje potrebe in globine, ki jih dosegam tja do 25 metrov... Kolegi na hrvaškem pravijo, da uporabljajo side imaging tudi na 35 metrih...
Poanta ni v iskanju šivanke na dnu morja ampak stvari, ki so večje in ležijo nekje na dnu (šeke, kamnite glave, potopljeni objekti).
V kolikor humminbird uporablja towfish (sondo, ki jo vlečemo za čolnom) imamo neglede na globino čisto zadovoljiv posnetek dna (torej nismo več z globino omejeni))..
Strinjam se, da je treba za profi sonar plačati od 3000 EUR navzgor vendar tudi takšni za 1500-2000 EUR naredijo odlične posnetke terena..
Če sonda humminbirda ni dovolj precizna lahko uporabiš lowrance-ovo sondo LSS2, ki deluje na istih frekvencah vendar ima boljšo ločljivost in je bolje narejena (skonstruirana). Samo potem potrebuješ na humminbirdu 2 sonde tako kot na lowrance-u (eno za side imaging drugo za klasičen sonar)..
In tudi se strinjam, da na enem profi sonarju nebi prišlo do odpovedi kabla.. Stvar je dobra (dobro narejena) vendar ima šibke točke (sonda)
govorim o modelu, ki ga imam jaz...
ampak ok to ni tema za odpravo motenj
o sonarju sem nekaj napisal tukaj:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 8&start=15