Akumulator - življenjska doba

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Apr 11, 2014 10:11

Marjan Tomki napisal/-a:Mene običajno 'gnjavijo', da pišem spise; č?

:D Ampak če si realen to niti ni take vrste spis, da bi te lahko gnjavili. :wink:

Na tvojem mestu bi vse tole prekopiral pod tehnično znanje ali kakor se že imenuje tista rubrika.
330i
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a 330i » Pe Apr 11, 2014 10:45

Marjan Tomki napisal/-a:Slika

Mene običajno 'gnjavijo', da pišem spise; če pa spustim preveč podrobnosti, čisto lahko kje izpade kaj bistvenega in ostanejo bučke :oops: .

Iz tega, kar si napisal, pa mislim da je lepo videti tudi, zakaj oziroma kako stalno vzdrževanje (dopolnjevanje) z dobrim sistemom s sončnimi celicami podaljša trajnost akumulatorjev.

Slučajno veš, kako ozirom s čim PbO2 (ki je bil praškast, ko sem imel z njim opravka) spravijo oziroma spremenijo v pasto?

PbO2 se pomeša s kislino, dodajo ekspander (vlakna), hrastova moka in verjetno še kakšni drugi aditivi in dobiš gosto pasto, ki se potem na posebnih strojih vtiska (ne vem če je to prava beseda, vendar ne najdem boljše) v mrežico - procesu rečemo pastiranje plošč.

Pa ne mi zamerit - sploh nisem mislil nate s tistimi bučkami. Na splošno se mi zdi, da ljudje prevečkrat gledajo na akumulatorje kot črne škatle iz katerih mora priti energija in premalo razumejo kakšni kemijski procesi se dogajajo v njih in kako so zgrajeni.
Že dolgo sem nameraval napisatien tak sestavek pa mi ni nikoli zneslo. Tudi sam sem razmišljal ali ne bi bilo smiselno pisati v Bazoi tehničnega znanja. Če se komu od administratorjev zdi primerno, lahko tudi tja prenese ta tekst. Bom pa nadaljeval z obdelavo še drugih tipov akumulatorjev, če obstaja interes.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Apr 11, 2014 10:55

330i napisal/-a: Bom pa nadaljeval z obdelavo še drugih tipov akumulatorjev, če obstaja interes.

Li-Po me strašansko zanimajo!
330i
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a 330i » Pe Apr 11, 2014 11:21

O teh pa pojma nimam...
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Maj 05, 2014 22:37

admin napisal/-a: Če pa te zaje** ena kalužna črpalka in laufa 10 dni skupaj, potem so pa oddelali svoje že kar prvo leto... :evil: :evil: :evil: :evil: Le zakaj sem tako penast? :evil: :evil:

Admin, poznaš mogoče kako varianto s časovnim relejem. Nastavil bi npr. koliko časa najdlje naj deluje kalužna črpalka. Ali pa rele, ki bi odklopil, ko bi napetost padla pod nek prag? Glede na ceno cele banke akumulatorjev, bi se splačalo.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 05, 2014 22:57

na solarni regulator priklopi pumpo in regulator odklopi porabnike ko pade napetost na primer pod 10,9 v in se ponovno vklopi ko je aku 12,6 voltov.dela tud če ni celica montirana.nekateri reg imajo pa funkcijo nastavitve časa in trajanja vklopa.jaz imam na pribi tako montirano osvetlitev kopalne ploščadi in ko se znoči se lepo sred zaliva prižge 36 modrih ledic in gorijo 5 urna izhod se lahko obesi breme,ki rabi do 10 ali več a toka
lp iztok
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 06, 2014 10:42

K prestavitvi te teme v bazo znanja - vidim dve možnosti.
  1. V kazala baze znanja postavim povezave na temo v celoti in na zanimive prispevke, tvoja pojasnila pa še posebej, tema pa lahko ostane, kjer je.

Povezava na to temo kot celoto pa sicer že obstaja v pod-kazalu o elektriki v bazi znanja.
  2. Marchi (moderator pri gradnja in vzdrževanje) prestavi to v podforum z bazo znanja, tam pa jaz lahko v njegovem - prvem prispevku v temi - naredim še kazalo oziroma dodam povezave na ostale najbolj zanimive prispevke v temi.

Tako lahko takoj najdeš, kar iščeš, ali pa bereš po vrsti, kaj je kdo vprašal in kakšne odgovore je dobil.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Maj 07, 2014 08:09

Hvala Polanc. Šele zdajle sem našel čas in v miru prebral par tem iz Morjeplovca.
Bom pogledal, če nek ultra poceni kitajski regulator, ki ga že imamo doma, tudi zmore odklop uporabnikov pri nizki napetosti akumulatorja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti