Mato, hvala za podatke in nasvet, vsekakor bom sedaj, oz. čez zimo iskal raje tak akumolator, kot si napisal. Jaz se ne spoznam in ne vem, kaj pomeni 800 CCA.
Kocka, na mojem motorju ključ ne gre not, zgleda da ima popolnoma avtomatski zaug.
Lp!
Mercury OPTIMAX
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Hladen motor vžge, topel ne vžge
Alarm po dveh tednih stanja
Primeren akumulator - kaj pomeni tistih 800A
- Če hladen motor normalno vžge, topel pa ne, tudi po mojem ne bi smel biti vzrok akumulator s premalo Ah, oziroma bolje, s premalo A zagonskega toka. To, kar je napisal Kocka, se veliko bolje ujema z opisanimi simptomi.
Če ima motor 'zaug' avtomatski, je lahko kaj narobe s tisto avtomatiko (recimo 'zaštekana na potegnjenem zaugu').
Alarm po dveh tednih stanja
- Verjetno 75 Ah 'zdrav' aku ne bi smel imeti težav s prenizko napetostjo po dveh tednih stanja; lahko pa je ali z njim kaj narobe, ali pa je kje kak skrit porabnik.
Tako bi bilo dobro pri ustavljenem motorju in stikalih v položaju, v kakršnem jih pustiš, ko zapustiš barko, izmeriti tok. Če izmeriš kak tok, ki bi lahko opazno izpraznil aku, bi bilo treba najti, kateri/kakšen porabnik je kriv.
Če takega toka ni, je mogoče kaj narobe z akumulatorjem; v tem primeru in se sam ne znajdeš dobro, magari startni akumulator vzameš iz čolna in odpelješ na kak servis aku-jev na test (v Lj blizu Celovške je bilo to zastonj tudi, če nisi takrat nič kupil) - in če test pokaže, da je kaj bistvenega šlo, pripelješ nazaj takega, ki bo 'zdrav'.
Mato je vprašal tudi - in tudi mene zanima - koliko je kaj star sedanji akumulator. Iz tega bi se dalo malo sklepati o verjetosti, da je akumulator še uporaben ali da je dotrajan.
Primeren akumulator - kaj pomeni tistih 800A
- Mato je poiskal, koliko toka za zagon potrebuje tvoj motor - to je tistih približno (cca) 800A oziroma amperov.
Potem ti je pa še naštel nekaj akumulatorjev, ki lahko dajo dovolj toka za zagon tvojega motorja in so torej primerni, in to so tisti, ki lahko dajo 800 A toka, pa niso nepotrebno veliki - okrog 100 Ah.
Ti tudi niso ne nepotrebno pretežki ne dragi - 180 Ah je tudi praviloma skoraj 2x težji od 100 Ah.
FAP je pa nekdanji tovornjak z razmeroma velikim dizelskim motorjem, ki je tudi rabil zaganjač večje moči, ta pa za svoj pogon večji tok - tistih približno 1100 A toka.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Turn the ignition key switch to the “ON” position.
3. Within the first 10 seconds after the key switch has been turned on, move the remote control handle from neutral into forward gear 3 to 5 times. This will automatically start
the priming process.
Tole sem našel za tvoj motor in sumim, da nekaj nevede počneš narobe pri vžigu, ali pa je kakšna okvara na avtomatskem "zaugu" in ga pri toplem "zazauga". Malo poslušaj, ko daš kontakt, če sikne -brizgne gorivo.
http://www.motooff.ru/assets/files/doc/ ... otorov.pdf
3. Within the first 10 seconds after the key switch has been turned on, move the remote control handle from neutral into forward gear 3 to 5 times. This will automatically start
the priming process.
Tole sem našel za tvoj motor in sumim, da nekaj nevede počneš narobe pri vžigu, ali pa je kakšna okvara na avtomatskem "zaugu" in ga pri toplem "zazauga". Malo poslušaj, ko daš kontakt, če sikne -brizgne gorivo.
http://www.motooff.ru/assets/files/doc/ ... otorov.pdf
Hvala za nasvet.
Ampak kot pravim; motor takoj vžge, ko akumolatorsko stikalo dam vpoložaj "both", kar pomeni, da enemu akumolatorju dodam kapaciteto še enega. To naredim kar med verglanjem (in se prav sliši, da se lažje zavrti) in v trenutku pali, potem pa takoj preklopim nazaj na en akumolator.
Mehanik na Murterju mi je to pojasnil nekako tako; zaganjač porabi toliko toka za zagon, da ga potem enostavno ni več dovolj za motor in računalnik ne naredi vsega, kar je potrebno, da bi bila iskra ali kaj vem kaj še vse.
Kar se pa tiče pretikanja ročice iz prestave v lero in nazaj, takrat ko se niti motor, niti propeler ne vrtita, pa je že nekoč na tem forumu bilo zapisano, da je to lahko nevarno, da se zvijejo neke vilice v menjalniku, ki premikajo zobčenik, sicer da je verjetnost za to zelo majhna, ampak da je. Mislim,da je Admin to enkrat zapisal, lahko pa, da to za ta pogon ni problem.
Ampak kot pravim; motor takoj vžge, ko akumolatorsko stikalo dam vpoložaj "both", kar pomeni, da enemu akumolatorju dodam kapaciteto še enega. To naredim kar med verglanjem (in se prav sliši, da se lažje zavrti) in v trenutku pali, potem pa takoj preklopim nazaj na en akumolator.
Mehanik na Murterju mi je to pojasnil nekako tako; zaganjač porabi toliko toka za zagon, da ga potem enostavno ni več dovolj za motor in računalnik ne naredi vsega, kar je potrebno, da bi bila iskra ali kaj vem kaj še vse.
Kar se pa tiče pretikanja ročice iz prestave v lero in nazaj, takrat ko se niti motor, niti propeler ne vrtita, pa je že nekoč na tem forumu bilo zapisano, da je to lahko nevarno, da se zvijejo neke vilice v menjalniku, ki premikajo zobčenik, sicer da je verjetnost za to zelo majhna, ampak da je. Mislim,da je Admin to enkrat zapisal, lahko pa, da to za ta pogon ni problem.
Akumulator
Pozdrav,
mogoce je kriv prevelik padec napetosti ob startu in to zmede racunalnik.
Akumulator je seveda treba preveriti - lahko gre za kratek stik v eni celici.
LP
mogoce je kriv prevelik padec napetosti ob startu in to zmede racunalnik.
Akumulator je seveda treba preveriti - lahko gre za kratek stik v eni celici.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 11 gostov